WPATH: Sukupuolinen moninaisuus ei ole mielenterveyden häiriö (juttukommentit)

  • 2 / 4
  • Lightning
  • 30.5.2010 19:55
Hyvä, vihdoinkin joku ihan vakavasti ottaa esiin tämän transihmisten patologisoinnin aiheuttaman sosiaalisen ongelman/ongelmavyyhdin... Saa nähdä onko tällä mitään merkitystä... No, onhan WPATH nyt sentään kohtuullisen vaikutusvaltainen. Jään toivomaan parasta.

Pora-liike: Korjaa, jos olen väärässä, mutta tämä transihmisten mielenterveyspuolen "lokerointi" taitaa olla niin vanha asia, ettei (edes) WPATH ole pystynyt tekemään sille mitään. Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että tämä nykytilanne kaipaa kyllä korjausta.
  • 4 / 4
  • Pora-liike
  • 31.5.2010 16:19
No, ensimmäinen kerta kun edes yrittävät. WPATH on muuttanut nimensä ja ennen kaikkea toimintatapansa. Aiemmin se oli jonkinlainen ammattilaiskilta sukupuolen patologisoinnille, nyt se on avautunut transihmisiin päin sentään suunnilleen yhtä avoimesti kuin Pohjois-Korea on avoin Etelä-Korealle. Niinpä WPATH:in johdossakin on ollut transihmisiä. Suhtaudun tällaiseen ennakkoluuloisesti (järjestelmä lahjoo vähemmistöön kuuluvista äänekkäimmät ja näin vaientaa kritiikin), mutta ilmeisesti tuloksiakin rupeaa syntymään.

Koko transsukupuolisuuden ammatillinen tietämys on WPATHissa, miksi se ei vaikuttaisi diagnooseihin kaikkialla.

Euroopassa on meneillään diagnoosien eroosio ja maat melkeinpä kilvan ovat luopumassa F64 ja F65-kategorioista. Suomessa ollaan ensi alkuun luopumassa näistä: F64.1, F65.0, F 65.1, F65.5 ja F65.6
http://www.pro-tukipiste.fi/ajankohtainen/article/yhteistyoetae-sairausluokitusten-muuttamiseksi/ ja http://www.revisef65.org/

smo: Ei ole koskaan väärä aika anteeksipyynnölle.

WHO tekee uutta sairausluokitusta ICD-11:tä ja amerikkalaiset psykiatrian luokitustaan samalla kun suuri osa maista on liittynyt käpykaartiin mitä tulee patologisointeihin. Kun näin on, niin valtakunnanraja vaikuttaa ihmisten terveyteen aivan niin kuin Tshernobylin aikaan.