WPATH: Sukupuolinen moninaisuus ei ole mielenterveyden häiriö

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • vaeltaja2006
  • 4

The World Professional Association for Transgender Health WPATH koostuu ammattilaisista. Tämän kansainvälisen järjestön tavoitteena on transihmisten terveyden edistäminen. Keskiviikkona WPATH antoi julkilausuman, jossa vaaditaan transihmisten pyskopatologisoinnin lopettamista. Sukupuolinen moninaisuus ei tarkoita mielenterveyden häiriötä. Jos henkilö haluaa ilmaista sukupuoltaan eri tavalla kuin syntymäpapereissa sanotaan, se on inhimillinen ilmiö, jota ei tulisi tuomita sairaaksi tai kielteiseksi. Transsukupuolisten ja muiden transihmisten luokittelu mieleltään häiriintyneiksi lisää ennakkoluuloja ja syrjintää. Seurauksena on sosiaalista ja juridista syrjäytymistä, ja näiden ihmsiten henkinen ja fyysinen hyvinvointi heikkenee.

WPATH kehottaa valtiollisia ja terveydenhoidon ammatillisia organisaatioita arvioimaan uudelleen linjauksiaan ja käytäntöjään sukupuoleltaan moninaisten ihmisten leimautumisen vähentämiseksi.

Kannanotto on kokonaisuudessa suomeksi Trasekin sivulla

http://www.trasek.net/documents/WPATHDepatologisointi.pdf


*****

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentti:

Tavallisimpia laatusanoja, joita kuulee esim. heteromiesten suista, kun puhutaan transihmisistä: "sairasta", "pimeää". Raamattua sana sanalta lukevien kommentit ovat yleensä: "Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi" tai "Älä muuta Luojan luomaa". Viralliset sairausluokitukset eivät ole ainakaan vähentäneet ennakkoluuloja.

4 kommenttia

Miksi minä en näe tuossa dokumentissa sanaa "anteeksi"?
  • 2 / 4
  • Lightning
  • 30.5.2010, 19.55
Hyvä, vihdoinkin joku ihan vakavasti ottaa esiin tämän transihmisten patologisoinnin aiheuttaman sosiaalisen ongelman/ongelmavyyhdin... Saa nähdä onko tällä mitään merkitystä... No, onhan WPATH nyt sentään kohtuullisen vaikutusvaltainen. Jään toivomaan parasta.

Pora-liike: Korjaa, jos olen väärässä, mutta tämä transihmisten mielenterveyspuolen "lokerointi" taitaa olla niin vanha asia, ettei (edes) WPATH ole pystynyt tekemään sille mitään. Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että tämä nykytilanne kaipaa kyllä korjausta.