Espanjan vaalit - kaatuuko avioliittolaki? (juttukommentit)

  • 1 / 27
  • vaeltaja2006
  • 31.1.2008 14:26
Uuden mielipidetiedustleun mukaan 75% espanjalaisista kannattaa nykyistä avioliittolakia ,joten sen kaataminen taitaa olla katolisille aika iso urakka.
(GayRussia)
  • 2 / 27
  • vaeltaja2006
  • 2.2.2008 9:17
Espanjan piispat antoivat torstaina julistuksen tulevien vaalien johdosta. Siinä he kehottavat olemaan äänestämättä puolueita, jotka käyvät kauppaa terroristien kanssa (=sosialistit tekivät rauhansopimuksen baskien ETAn kanssa). Piispat kehottavat äänestämään puolueita, jotka haluavat lopettaa homoliitot (=tällä viitataan konservatiiviseen oppositiopuolue PP:hen, Partido Popular).

Piispainkonferenssin puhemies kehotti olemaan äänestämättä pääministeri José Luis Rodriguez Zapateron sosialistista puutetta. Heidän ohjelmansa on piispojen mukaan epäkristillinen.

Sosialistit kävivät vastaiskuun. "Tekopyhyys"-nimisellä radioasemalla sosialistien edustaja muistutti, että häntä on jo lapsesta asti kasvatettu katolisiin arvoihin ja niihin kuuluu: Puhu aina totta.
Mutta puhuvatko piispat totta? He syyttävät sosialisteja siitä, että nämä neuvottelivat rauhasta ETAn kanssa. Jo edelliset konservatiivihallitukset olivat aloittaneet nämä rauhantunnustelut. Silloin oli vallassa PP (Partido Popular), jonka riveihin on nyt tullut joukko piispoja. Konservatiivien entiset pääministerit José Maria Aznar, Felipe Gonzalez ja Adolfo Suárez olivat neuvotelleet ETA-terroristien kanssa, jotta vihollisuudet loppuisivat. Silloin piispat olivat välittämässä neuvotteluissa. Jos halutaan äänestää niin kuin piispat vaativat ("ei niitä, jotka neuvottelevat terroristein kanssa"), ei voisi äänestää ainoatakaan vuoden 1977 jälkeen toiminutta puoluetta. Kaikki ovat halunneet rauhaa.

Katalonian konservatiivisen puolueen CiU:n johtaja Josep Antoni Duran i Lleida sanoo, että nykyinen hallitus sai lisäpisteitä piispojen lausuntojen takia. Epävarmat äänestäjät siirtyvät takuulla sosialistien puolelle. Hänen mukaansa piispat ovat taitamattomia politiikassa.

http://www.spanienaktuell.com/newsDetail.php?newsId=4843&section_id=9
  • 3 / 27
  • vaeltaja2006
  • 5.2.2008 4:19
Espanjan sosialistisen puolueen pääsihteeri kertoi maanantaina lehdistötilaisuudessa, että jos puolue voittaa vaalit, nykyinen katolisen kirkon rahoitusmalli lopetetaan. "Mikään ei jää ennalleen", hän sanoi. Syynä on se, että piispat ovat lähteneet politiikkaan ja antaneet ohjeita, että ei pidä äänestää puolueita, jotka neuvottelevat terroristien kanssa, vaan on äänestettävä puolueita, jotka haluavat kumota homoliittolain.

Hallitus on virallisesti lähettänyt vastalauseen pyhälle istuimelle Roomaan. Sosialistit aikovat tehdä sellaisia muutoksia lakeihin, että katolinen kirkko rahoittaa itse itsensä. Tämänhetkinen tilanne johtaa pakosta kirkon ja valtion suhteiden uudelleenmiettimiseen, koska kirkko pyrkii yhteenottoon laillisen hallituksen kanssa. Tähän saakka sosialistit ovat pyrkineet vuoropuheluun kirkon kanssa ja mm. nostaneet kirkolle menevää tukea. Mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Mutta kirkon piirissäkin on alkanut kuulua kriittisiä kannanottoja. Maanantaina Seu d´Urgelin piispa Joan-Enric Vives sanoi, että kyllä terroristien kanssa on neuvoteltava, ihan yhteisen hyvän vuoksi. Myös kirkko on pyrkinyt vuoropuheluun ETAn kanssa. Toisinaan neuvotteluja ovat käyneet baskimaan piispat, välillä Rooman edustajat.

http://www.spanienaktuell.com/newsDetail.php?newsId=4858&section_id=9
Näistä Espanjan vaaleista saattaa tulla vedenjakaja paikalleen luutuneen, kaikenlaisia uudistuksia jyrkästi vastustavan katolisen kirkon ja muuttuvan yhteiskunnan välillä. Katolinen kirkko on rikkonut periaatteen, ettei sen tule sotkeutua maalliseen politiikan tekoon.

Jo usean vuoden ajan katolinen kirkko on puuttunut suorasukaisesti politiikkaan niissä maissa, joissa se katsoo itsellään olevan valtaa taikka liittolaisia, kuten presidentti Bushin hallinto.

Suomessahan piskuinen katolinen kirkko on pysynyt varsin vaiti. Mitä nyt keskenään tappelevat joskus jostakin ruohonleikkurista potkujen syynä. Muista syistä ei julkisuuttakaan ole tullut.
  • 5 / 27
  • vaeltaja2006
  • 11.2.2008 10:16
Espanjassa on maaliskuussa vaalit. Konservatiivisen puolueen (PP Partido Popular) Andalusian alueen puheenjohtaja ja paikallisen osavaltioparlamentin pääministeriehdokas Javier Arenas on vaalitilaisuudessa Almeirassa kyseenalaistanut homoparien adoptio-oikeuden. Hänen mukaansa on paljon asiantuntijoita, jotka torjuvat homojen adoptioajatuksen. Hän vastustaa myös homojen "avioliittoa". PP on valittanut siitä asiasta perustuslakituomioistuimeen.

Puolueen puheenjohtaja Mariano Rajoy on ilmoittanut, että mikäli konservatiivinen puolue voittaa vaalit, homojen adoptio-oikeus poistetaan, ja avioliitosta saa puhua vain heteroparien kohdalla.

http://www.spanienaktuell.com/newsDetail.php?newsId=4899&section_id=9
  • 6 / 27
  • vaeltaja2006
  • 14.2.2008 17:24
Konservatiivit: avioliittolaki kaatuu


Espanjan konservatiivinen huippuehdokas pääministerin virkaan, Mariano Rajoy, on sanonut radiohaastattelussa, että jos konservatiivit voittavat, homo/lesboadoptio peruutetaan. Lisäksi homojen avioliitto lopetetaan ja tilalle tulee rekisteröity parisuhde. He kuitenkin säilyttäisivät samat edut. Lisäksi perustettaisiin perheministeriö, jonka päätehtäväksi tulisi perinteisen perheen suojelu.

Toinen konservatiivinen edustaja on vaalitilaisuudessa Almeirassa epäillyt homojen ja lesbojen kykyä toimi vanhempina. Siitä on jo aikaisemmissa uutisissa kerrottu.

Mielipidekyselyjen mukaan sosialistit ovat 2% edellä, mutta se menee virhemarginaalin sisään.
(Queer)
Jos Espanjassa taannuttaisiin avioliitosta rekisteröityyn parisuhteeseen, taitaisi se olla ainoa tapaus pitkään aikaan, kun länsimaassa mennään homojen oikeuksissa mennään takapakkia. Tuskin avioliitto-oikeuden purkamista uskallettaisiin näin voimakkaasti ajaa, jos kyseessä ei olisi tuore asia. Toivotaan ihmisten osaavan äänestää oikein.
  • 9 / 27
  • vaeltaja2006
  • 17.2.2008 20:33
Tuhannet homot ja lesbot kokoontuivat lauantaina Madridissa konservatiivisen puolueen päämajan eteen mielenosoitukseen. Konservatiivinen puolue on ilmoittanut muuttavansa avioliito- ja adoptio-oikeuksia, jos konservatiivit voittavat vaalit.

Gay.Ru
  • 11 / 27
  • vaeltaja2006
  • 17.2.2008 22:58
Uwe Pfaff raportoi Madridista Pink Channel -ohjelmassa lauantai-iltana.

Radiossa ja tv:ssä soi tämän tästä suosittu laulu: "Puolustakaa iloa". Se on Zapateron sosialistipuolueen PSOE:n vaalilaulu. Espanjan taiteilijat ja intellektuellit ovat nousseet barrikaadeille ja juoksuhautoihin. Juoksuhaudoista tulee mieleen kansalaissota 1930-luvun lopulla. Siitä alkoi Francon diktatuuri. Ilo viittaa siihen, että Zapateron aikana maa on nopeasti eurooppalaistunut. On saatu täydellinen homoliitto, johon sisältyy myös adoptio-oikeus. Nyt konservatiivinen PP eli Partido Popular yrittää kaataa näitä aikaansaannoksia. Francon diktatuuriajasta on kulunut 30 vuotta ja nyt ei ole enää kysymys politiikasta, vaan nyt on leimahtanut kulttuurisota vasemmiston ja oikeiston välille.

Mitä tämä tilanne tarkoittaa Espanjan homoille ja lesboille? Vastaajana Fundation Triangulon puheenjohtaja Miguel Angel Sanchez:

Espanjan konservatiivinen puolue Partido Popular on Euroopan oikeistolaisin puolue. Nyt he haluavat peruuttaa ne lait, jotka sosialistinen puolue on säätänyt viimeisimmän kauden aikana. Sosialisteilla kannattajineen on ollut enemmistö parlamentissa. Nyt yritetään palauttaa maa takaisin katolisen ajan pimeyteen. Sen takia taiteilijat sanovat, että nyt puolustetaan "iloa".

Mutta voisivatko konservatiivit poistaa homoliitot?

Kyllä voivat. Homoliitoista päätettiin parlamentissa ja parlamentti voi ne myös peruuttaa, kunhan vain saadaan riittävästi kannattajia. Partido Popularin voitto olisi häviö kaikille niille, jotka haluavat lisää tasa-arvoa, siis muillekin kuin homoille ja lesboille. Se olisi tappio kaikille niille, jotka eivät halua takaisin katolisen kirkon johtamaa Espanjaa. On selvä, että uusien lakien peruuttaminen olisi ankara takaisku. Konservatiivit eivät halua vain jarruttaa kehitystä, vaan halutaan palata takaisin menneisyyteen. Sen takia konservatiivien voitto olisi takaisku niille, jotka katsovat positiivisesti tulevaisuuteen.

Voivatko ulkomaiset homot ja lesbot tehdä mitään tässä tilanteessa?

Tuskin voivat eikä se olisi edes korrektia yrittää vaikuttaa vaaleihin ulkomailta. Nämä ovat demokraattiset vaalit. Espanjalaisten pitää valita ja toivomme vain, että kansalaiset antavat äänensä tulevaisuuteen suuntautuvalle politiikalle. Ulkomaiset vaikuttamisyritykset johtaisivat takaiskuun. Ulkomaiset vaikuttamisyritykset koetaan vastenmielisinä. Mutta jos konservatiivit voittavat, silloin toivotaan solidaarisuutta niin, että ulkomaillakin lähdetään kaduille tukemaan Espanjan homoja ja lesboja.

Radiohaastattelu (saksaksi):
http://www.pinkchannel.net/sendungen/SE080216/beitrag7.m3u
Olen toiveikas Espanjan vaalien suhteen.

Tuntematta tarkemmin poliittisia valtasuhteista siellä, arvelen Francon ajan olevan riittävän lähellä ja riittävän monella kipeitä muistoja siitä. Ajatus paluusta niihin aikoihin Vatikaanin liekanarussa voi olla kunnolla pelottava. Espanjalaiset ovat saaneet jo maistaa myös modernin Euroopan elämäntyyliä (kaikkine hankaluuksineenkin). Siitä peräytymiseen tuskin on haluja. Vatikaani on ulkopuolinen. Sen sekaantuminen Espanjan vaaleihin on varmasti monelle täysin sietämätön tilanne. Minusta olisi jopa toivottavaa, että Vatikaani kävisi poliittisesti vieläkin röyhkeämmin ja julkisemmin Espanjan kimppuun. Se olisi suoraa tukea vastapuolelle.

On hyvä muistaa, että vaalien lähestyessä kirjainten koko keskustelussa kasvaa etenkin Välimeren maissa. Olin Maltalla heti ensimmäisten vaalien jälkeen, kun englantilaiset olivat sieltä poistuneet. Jäljet ja tunteet näyttivät melkein pelottavilta. Vastapuolen kimppuun käytiin jopa fyysisesti. Kampanjatoimistoja tuhottiin.
  • 13 / 27
  • vaeltaja2006
  • 18.2.2008 21:11
Katalonialainen tuttavani kertoo tilanteesta Espanjassa:

Barcelonassa ja koko Kataloniassa sosialistinen Zapatero tulee voittamaan vaalit suurella äänten enemmistöllä. Näin on käynyt ennenkin. Kataloniassa ilmapiiri on liberaali. Sama tilanne on etelässä, Andalusiassa. Mutta muu osa Espanjaa on aika tasoissa. Esim. Madrid ja Valencia ovat huomattavasti konservatiivisempia. Ja on varmaa, että jos konservatiivit voittavat, he kumoavat adoption ja todennäköisesti myös homojen avioliitot. Se olisi vaikea askel taaksepäin.

Espanja on enemmän kuin yksi maa. Kaikki alueet ovat hyvin erilaisia. Jos matkustaa vaikka Salamancaan, tulee tunne, että on ulkomailla. Kataloniassakin yhä elää jonkinlainen kansalaissodan ilmapiiri eli on kaksi Espanjaa.
Pikku-uutisia Espanjasta


Homojen ja lesbojen näkökulmasta poikkeuksellisen tärkeät vaalit ovat lähellä, eli kahden ja puolen viikon päästä Espanja päättää homoliittojen tulevaisuudesta.. Millainen moraalinen ilmapiiri maassa on? Konservatiivit ovat luvanneet palauttaa kunniaan vanhat perhearvot.

Ja millaisia ovat Katalonian uutiset noin yleisemmin? Heinäkuussa Barcelonassa pidetään Eurogamesit, eli homo/lesbourheilukisat ja HOTin 30 kilpailijan joukkue paraikaa valmentautuu.

=====

Mielipidetutkimusten mukaan sosialistit johtavat 1,5%:lla. Tilanne on tiukka.

Konservatiivipuolueen puheenjohtaja lupasi viikonloppuna, että jos he voittavat, maahan istutetaan puita ja edistetään urheilua. Hänen rinnallaan seisoi urheilueliittiä. Sosialistien johtaja lupasi, että englanninkielen opetukseen satsataan erityisen paljon. Opiskelijoille tarjotaan stipendejä englannin opiskeluun.

Konservatiivit korostavat vanhoja arvoja ja perhearvoja. Marraskuussa kuningashuoneesta kerrottiin huonoja uutisia. Prinsessa Elena "erosi" miehestään, Jaime de Marichalarista. Se ei ole oikea avioero, vaan ollaan vain eri tahoilla. Heidät vihittiin aikoinaan katolisin menoin. Elenan avioliitto-ongelmista oli huhuttu, mutta sitten tuli virallinen tieto. Mutta arki jatkuu. Elena vie lapset kouluun samalla tavalla kuin aina ennenkin.

=====

Espanja ei hyväksy Kosovon itsenäistymistä. Katalonialaisista 58% haluaa kansanäänestyksen siitä, pitäisikö autonomisen alueen itsenäistyä. Mutta vain 34% ilmoitti kannattavansa eroa Espanjasta.

Marraskuulta on tämäkin uutinen. Kaksi nuorta miestä sai kovat sakot poltettuaan kuningasparin valokuvat. Oikeus tuomitsi miehet 2730 euron sakkoihin. Pojat olivat Kataloniasta ja olivat julistaneet, että Katalonialla ei ole kuningasta. Syyttäjä oli vaatinut 5 kuukautta vankeutta, mutta tuomari oli armollinen. Mutta mielipiteen vapaus ei koske kuningasparia koskevia asioita. Oikeastaan tuomiolla halutaan suojella - ei kuningasta vaan kruunua instituutiona. Oikeuden istunnossa syytetyt ja puolustus puhuivat vain katalonian kieltä. Oikeus vaati espanjan kielistä käsittelyä ja kieltäydyttiin hankkimasta tulkkia. Puolustus syytti oikeutta, että syytetyt eivät saa käyttää äidinkieltään. Oikeutta käytiin niin, että syytetyt vastasivat kataloniaksi, ja oikeuden sihteeri ei ymmärtänyt vastauksia. Yksi katsojista ilmoitti voivansa tulkata, mutta sitäkään ei oikeus hyväksynyt.

=====

Madridissa oli viime vuoden puolella laaja uusnatsien mielenosoitus, joka järjestettiin maahanmuuttajia vastaan. Paikalle tulivat myös uusnatsien vastustajat. Syntyi riehuntaa, ja yksi 16-vuotias natsien vastustaja puukotettiin hengistä. Rasismi roihuaa Espanjassa. Barcelonassa metrossa 21-vuotias espanjalainen hyökkäsi 16-vuotiaan equadorilaistytön kimppuun. Syynä olivat rasistiset motiivit. Mies itse valittelee, että hän oli humalassa. Maassa on viime vuonna arvioitu olleen 4000 rasistista hyökkäystä, ja siinä on vain jäävuoren huippu. Paperittomat uhrit yleensä vaikenevat.
  • 15 / 27
  • vaeltaja2006
  • 24.2.2008 15:34
Vielä kaksi viikkoa Espanjan vaaleihin. Äänensävyt kovenevat espanjalaisen piispainkonferenssin ja hallitsevan sosialistisen puolueen välisessä vuoropuhelussa.

Sosialistit ovat syyttäneet jatkuvasti kirkkoa politiikkaan sekaantumisesta. On uhattu lopettaa valtion tuki kirkolta ja sen jälkeen kirkon on selvittävä omillaan. Piispat ovat jatkaneet muistuttamalla äänestäjiä, että vaalikopissa on pidetävä mielessä maan moraalinen tila. Demokratiaa ei voi olla ilman moraalia. Kirkko on kritisoinut kovin maallisia lakeja, kuten homoliittoja ja aborttipäätöksiä.

Sosialistit syyttävät näitä puheita epämoraalisiksi, tekopyhiksi ja pahantahtoisiksi. Ulkoministeri piti kirkon puheita fundamentalistisina ja uuskonservatiivisina. Kirkko on puolustautunut, että se ei aio vaieta maallisten voimien edessä.

http://www.katholisches.info/?p=1170

Sosialistit puhuvat tulevaisuudesta, konservatiivit pelottelevat tulevaisuudella.

Eilen tuli taas uusia ennusteita. Radioasema Cadena Ser kertoo päivittäin ennusteita, ja lauantaina sosialistit olivat edellä kaksi prosenttia (sosialistit 42%, konservatiivit 40%). Sosialistien etumatka on tämän mukaan hieman lisääntynyt. Sosialisteille on ollut pieni lisäplussa Valenciasta, jossa sosialistinen varapresidentti María Teresa Fernández de la Vega on noussut ykkösehdokkaaksi. Valencia on neljänneksi suurin osavaltio ja siellä sosialisteilla on jo 7%:n johto. Melkein puolet äänestäjistä uskoo, että lopullinen päätös tehdään vasta suuren tv-väittelyn jälkeen.

Vasemmistoliitto saa ennusteiden mukaan 4%, Katalonian kansallismieliset 2,6%, baskinationalistit 1,3% ja vasemmistokansallinen Katalonian liitto 1,7%.

Suuret vaaliväittelyt pidetään huomenna 25. helmikuuta ja viikon päästä 3. maaliskuuta tv-akatemiassa ("Academia de la Televisión") Madridissa.

(Spanien aktuell)
Espanjan pääministeri José Luis Rodríguez Zapatero on kolmatta kertaa ZEROn, merkittävimmän Espanjassa ilmestyvän homolehden kansikuvassa. Haastattelussa pääministeri varoittaa Partido Popular -puoluetta, että hän ei salli minkään oikeuksien kieltämistä keneltäkään perheeltä Espanjassa. Hän totesi haastattelussa, että Espanjaa hallitaan laeilla, eikä katolismilla. Sosialistit toivovat vaaleissa homo- ja lesboyhteisöltä tukea.

Mariano Rajoy, Partido Popularin edustaja ilmoittaa voittaessaan poistavansa homopareilta adoptio-oikeuden. Homojen ja lesbojen avioliitoille tulee myös antaa eri nimi. PP on vienyt homoavioliitot jo Espanjan perustuslakituomioistuimeen.

PP ei suostunut ZEROn haastatteluun.

http://www.typicallyspanish.com/news/publish/article_15268.shtml
Kannattaa lukea uutisen jälkeinen keskustelu. Se on mielenkiintoinen ja kipakka.
Espanjan kuningashuone on tällaisen päivänpolitiikan yläpuolella (eivät tietenkään ole politiikan yläpuolella). Kuningasperhe symboloi koko Espanjaa. Näin ollen esim. Francon perilliset eivät voi nähdä kuningasta ja hänen perhettään h e i d ä n symbolinaan. (Kuningas tunnetusti henkilökohtaisesti esti maan ajautumisen takaisin diktatuuriin.)

Monarkioissa muuten kylläkin odotetaan kuningasperheen edustavan stabiilia perhettä. Hyvät perhesuhteet nykymaailmassa eivät ole avioliittosäädösten puitteiden ylläpitämiä. Ovatko koskaan olleetkaan...?
  • 18 / 27
  • vaeltaja2006
  • 26.2.2008 18:32
Tv-kaksintaistelu oli eilen, ja 10 miljoonaa ihmistä katsoi ohjelman. Ohjelman jälkeen kyseltiin, kumpi oli parempi. 45,4% piti sosialistien Zapateroa parempana. 33,4% oli konservatiivisen Rajoyn puolella.

Ensi maanantaina on toinen vaalikeskustelu.
  • 19 / 27
  • vaeltaja2006
  • 28.2.2008 14:10
Sveitsiläinen Wochenzeitung kirjoittaa Espanjan vaaleista:

"Minä kannatan Zapateroa" on otsikkona videossa, jossa iso liuta taiteilijoita, näyttelijöitä, kirjailijoita, journalisteja, ohjaajia ja muita intellektuaaleja esiintyy sosialistisen Zapateron puolesta. Sosialistit voittivat vaalit vuonna 2004, kun kolme päivää ennen vaaleja terroristit rähjäyttivät junia ja 191 ihmistä sai surmansa Madridissa.

Terroritekojen jälkeen on liikkunut suuri määrä erilaisia teorioita tekijöistä. Katolinen radioasema Cope väittää, että tekijät eivät olleet arabiterroristeja eivätkä edes ETAn jäseniä, vaan ne olivat sosialistisen puolueen PSOEn agentteja. Sosialistit olivat ainoat, jotka hyötyivät terroriteoista. Heidät valittiin maan johtoon. Näin siis katolinen radioasema.

Sosialistien aikakaudella on tehty monia muutoksia. Uskonnonopetus ei enää ole pakollista koulussa, tilalla on kansalaisuustaito. Ihmisten yhdessäelämisestä opetetaan, että yhdessäelämisen muodot voivat olla hyvin erilaisia. Homoliitot tuotiin Espanjaan sosialistisen hallituksen toimesta.

Konservatiivinen puolue PP (Partido Popular) yhdessä katolisen kirkon ja terrorismin uhrien järjestön kanssa on organisoinut 11 suurmielenosoitusta hallitusta vastaan usean vuoden ajan. Nämä mielenosoitukset ovat saanet aikaan sen, että Zapatero ei ole vienyt läpi aborttiuudistuksia. Viime aikoina on ollut abortin vastaisia mielenosoituksia, koska aborttilaissa ei määritellä abortin viimeistä suorittamispäivää, vaan abortteja on tehty hyvinkin myöhäisessä vaiheessa.

=====

Spanien aktuell -lehti kertoo:

Espanjan kirkko on kritisoinut löyhää avioerolainsäädäntöä. Mutta avioeroja on helpotettu, koska on paljon avioliito sisäistä väkivaltaa. Esim. viime vuonna 84 naista kuoli väkivaltaisesti avioliitoissa. Tämä asia nousi ikävällä tavalla esiin toissa päivänä. Uutistoimistot kertovat, että aviokumppanit tappoivat yhden päivän aikana neljä aviovaimoa,. Surmat tapahtuivat Madridissa, El Puertossa (Cadiz), Cullerassa (Valencia) ja Valladolidissa. Ensimmäinen väkivallan uhri oli 22-vuotias bolivialainen nainen, jonka aviomies hakkasi kepillä. Ruumis löydettiin klo 4 aamulla. Mies oli soittanut pelastuslaitokselle ja hän itse yritti itsemurhaa. Toisessa tapauksessa 49-vuotias nainen kuoli ex-miehen pahoinpitelemänä Cadizin lähellä. Kolmas uhri oli Valenciassa 44-vuotias nainen, jonka ex-mies ampui. Neljäskin tapaus oli ampuminen. Mies yritti vielä polttaa talon. 54-vuotiaan naisen ruumis löytyi raunioista.

Piispat yrittävät lisätä kirkon suosiota, koska viime vuonna tutkimus osoitti, että vain 36% espanjalaisista on kirkossakävijöitä. Kirkko on yhä enemmän menettänyt merkitystään arkielämässä.


Maanantain vaaliväitttelyn jälkeen sosialistit ovat saanet lisää etumatkaa. Nyt 44%% kannattaa sosialisteja, 38 % konservatiiveja. Mielipidettä kysyttiin 8 000 ihmiseltä.
Teneriffalainen neito on valittu Miss Espanjaksi. Äärikansalliset ryhmät pitivät perjantaina vaaleihin liittyvät kokoontumisen Madridissa Lavapiesin kaupunginosassa. Se on juuri se kaupunginosa, jonka asukkaista 40% on vierasmaalaisia. Antifa-joukot ryhtyivät vastustamaan äärikansallisten kokoontumista, ja syntyi katutaisteluja poliisin kanssa aivan keskustassa. Kahdeksan loukkaantui.

Huomenna maanantaina on toinen ja viimeinen vaalikeskustelu televisiossa. Uusin gallup lupaa sosialisteille 4,1%:n etumatkaa. Jos tämä toteutuu, sosialistit olisivat ehdottomana enemmistönä parlamentissa eikä puolue tarvitsisi muiden puolueiden tukea. Kolme neljästä äänestäjästä tietää jo, ketä äänestää.
El Pais -lehden sunnuntaisen uutisen mukaan mielipidetutkimus osoittaa, sosialistit saisivat 42,9% ja konservatiivit 38,8% äänistä. Yhdistynyt vasemmisto saisi 4,9%, joten aika vahvasti näyttää siltä, että konservatiiveilla ei tule enää olemaan valta-asemaa. Mutta ennusteet ovat vain ennusteita ja todellisuus on ollut ainakin Suomen vaaleissa erilainen.

Parlamentissa on 350 paikkaa, ja niistä menisi sosialisteille 169 paikkaa, ja se olisi enemmän kuin vuoden 2004 vaaleissa.

Tutkimukseen osallistui 8 750 espanjalaista.
Eilistä tv-väittelyä katsoi ainakin 12 miljoonaa ihmistä. Katsojatutkimuksen mukaan 50% katsojista piti sosialistien Zapatteroa keskustelun voittajana. Konservatiivi sai vain n. 30-40%:n kannatuksen.
Espanjan kirkko sai uuden johtajan


Tv-debattien ulkopuolellakin tapahtuu merkittäviä asioita. Maanantaina piispainkonferenssi valitsi uuden katolisen kirkon päämiehen Espanjaan. Valituksi tuli madridilainen kardinaali Antonio María Rouco Varela. Mainitsen nimen sen vuoksi, että tästä miehestä varmaan kuullaan tulevaisuudessakin. Hän oli kirkon päämiehenä jo 1999-2005, ja nyt hän palasi virkaan. Hän edustaa papiston konservatiivista siipeä. Edellistä päämiestä pidettiin liian pehmeänä sosialistisen hallituksen suuntaan ja turhan nöyränä, kun hän pyyteli anteeksi kirkon osuutta Francon ajan diktatuurissa.

Tämä uusi päämies sen sijaan organisoi mielenosoituksen Zapaterion hallitusta vastaan, ja erityisesti homoliittoja ja pakollista kansalaistaidon kouluopetusta vastaan. Joulukuun lopussa suurmielenosoituksessa Madridin keskustassa hän haukkui hallituksen ihmisoikeusloukkauksista, koska hallitus uhkaa perinteistä perhettä yhteiskunnan perussoluna. Paavi suorassa videoyhteydessä kiihotti lisää hallitusta vastaan. Sitten vielä alettiin syyttää sosialistihallitusta siitä, että se on neuvotellut rauhasta ETAn kanssa.

Zapatero vaati, että kirkko älköön sekaantuko sisäpolitiikkaan.

Espanja on vahvasti jakautunut niihin, jotka ovat vasemmistoa ja kannattavat alueellista itsehallintoa ja niihin, jotka ovat kirkollis-konservatiiveja, ja vastustavat maallistumista. Paaville Espanja on hyvin tärkeä maa.

(DiePresse)
Maanantain tv-väittely


Lehtijutuissa arvioitiin, että Zapatero oli maanantain tv-väittelyn voittaja. Yhdessä kohdassa pääkilpailija, konservatiivinen Mariano Rajoy, pääsi iskemään. Rajoy ilmoitti, että jos hän voittaa, kaikissa yliopistoissa vahvistetaan espanjan kielen asemaa. Maassa on monia kieliä, kuten kataloniassa katalanin kieli, Baslimasssa baski ja Valenciassa valenciano. Esim. Kataloniassa äskettäin kansallismielinen liikemies sai 400 euron sakot, kun hän kieltäytyi puhumasta asiakkaalle espanjaa. Katalonian kouluissa opetetaan kataloniaksi, mutta nyt Rajoy haluaa maahan keskitetymmän hallinnon ja yhteisen kielen. Zapatero ei halunnut ottaa kantaa tähän kieliriitaan.
Espanjassa mielipidetiedustelut ovat kiellettyjä viiden päivän ajan ennen vaaleja. Mutta The Times -lehti on teettänyt, ja se osoittaa edellen 3,8% etumatkaa sosialistien Zapaterolle.

Toinenkin tärkeä tapahtuma on Espanjassa viikonlopun aikana. Eurovisioedustaja valitaan lauantaina. Ja Mallorcalla on ollut kylmää, yöllä 5 ja päivällä korkeintaan 10 astetta. Kanaria sen sijaan kylpee auringonpaisteessa. Mutta viikonlopuksi luvataan lämpimämpää sekä Mallorcalle että manner-Espanjaan.
Perjantaina pääpuolueet keskeyttivät vaalitaistelun, kun baskimaalla ammuttiin yksi sosialistipoliitikko kotiovelleen. ETAa epäillään veriteosta.
Katolisen kirkon pää: homoavioliitto katastrofi


Sosialistisen Zapateron pahin vihollinen on Madridin arkkipiispa, kardinaali Antonio María Rouco Varela, 71. Hän sanoo, että pahin katastrofi 2000 vuoteen on ollut homoavioliitto. Arkkipiispalla on erityisvaltuuksia. Hän on paavin hyvä ystävä, hän vihkii kruununprinssin, hän kastaa kuninkaalliset beibit. Arkkipiispa on nyt sosialistisen hallituksen vastustajien johdossa.


Papisto vaalityössä


Tiistaina hänet valittiin Espanjan piispainkonferenssin johtoon, ja Zapatero onnitteli toivomalla dialogia ja yhteistyötä. Mutta arkkipiispa oli julistanut sodan alkaneeksi jo muutama viikko sitten, kun perheiden päivänä 50 piispaa, muutama kardinaali ja tuhannet vanhemmat ja lapset kerääntyivät Madridin keskustaan mielenosoitukseen. Tilaisuuden päättekeksi arkkipiispa vaati Espanjaan aivan uutta "juristista" yhteiskuntaa. Se tarkoitti varmaan, että lait haetaan tulevaisuudessa raamatusta.

Tällä hetkellä papisto on jalkautettu kaduille. Eikä siellä olla krusifiksien alla vaan lentolehtisten kanssa ja kovaäänisautoissa.

Zapatero on yrittänyt modernisoida yhteiskuntaa paremmin Eurooppaan sopivaksi.

Vuoden 1978 perustuslaissa Espanja määritellään uskonnon suhteen neutraaliksi maaksi, mutta arkkipiispa haluaisi sinne Jumalan lain. Sunnuntaina piispainkonferenssi kehotti kansalaisia äänestämään vain sellaisia puolueita, jotka haluavat suojella elämää. Puolueen nimeä ei mainittu, mutta kaikki tietävät, että kyseessä on konservatiivinen puolue, joka vastustaa abortteja.


Pääinkvisiittori arkkipiispan esikuvana


Arkkipiispa opiskeli aikoinaan 60-luvulla nykyisen paavin kurssikaverina Münchenissä. Hänen tohtorinväitöskirjansa aiheena oli Espanja, valtio ja kirkko 1600-luvllla. Se oli sitä aikaa, kun juutalaiset oli karkotettu Espanjasta, ja muslimit oli pakkokäännytetty katolisuuteen. Pääinkvisiittori kardinaali Cisneros johti hallitusta.

Monet sanovat, että pääinkvisiittori on ollut arkkipiispan esikuvana. Sotaisa Jumalan mies sopii hyvin vastustamaan sosialistien maallistumisohjelmaa, kuten nyt tapahtuu.


Espanjassa ollut toisinajattelua


Puoli vuosituhatta sitten Espanjasta lähti katolisuuden reformiliike, kun Ignacio de Loyola perusti jesuiitat. Käytiin taisteluun myös Keski-Euroopan luterilaisia vastaan. Espanjan historiaa on leimannut katolisten valtapolitiikka. 1930-luvulla Franco kävi taisteluun toisinajattelijoita vastaan. Hänen diktatuurinsa kesti 40 vuotta vuoteen 1975 saakka. Silloin kirkolla oli monopoli esim. koulun kasvatustyössä.

Taistelu siitä, mikä aatesuunta johtaa Espanjaa, käy kuumana.

(koottu Spiegelin artikelista)