Espanjan vaalit - kaatuuko avioliittolaki?

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 27

Eilen radion ajantasa-ohjelmassa käsiteltiin lähestyviä Espanjan vaaleja 9.3.2008. Katolinen kirkko on lähtenyt avoimesti sotajalalle sosialistihallitusta vastaan. Kirkon silmätikkuina ovat homoavioliitot, vapautettu avioero ja abortit. Kirjeenvaihtaja Jyrki Palo kertoi että sosialistit, johtajanaan pääministeri Zapatero, ovat edelleen ennakkosuosikkeja. He tulivat valtaan neljä vuotta sitten, kun Madridissa räjähtivät junapommmit kolme päivää ennen edellisiä vaalena vuonna 2004. Oikeistolainen kansanpuolue on kuitenkin lähes tasoissa galluppien mukaan.

Mitä tarkoittaisi vallanvaihto? Se voi johtaa täyskäännökseen politiikassa. Vanhoillinen katolinen oikeisto on aktivoitunut ja katolinen kirkko on alkanut politikoida. Kirkko on noussut sosialisteja vastaan, vaikka se on saanut sosialisteilta myönnytyksiä. Ministerit ovat käyneet Roomassa suutelemassa sormuksia. Joulukuun lopussa oli katolisten suurtapahtuma homoavioliitoja, avioeroja ja aborttia vastaan. Osallistujia oli 160 000, mukana yli 40 piispaa. Paavilla oli suora tv-yhteys paikalle.

Espanjan oikeistossa on ollut liberaali linja 1990-luvulta alkaen, mutta vanhoilliset ovat ilmeisesti vahvistamassa asemiaan. Kansanpuolue olisi hyväksynyt homoliitot, mutta ei niiden rinnastamista avioliittoon, minkä sosialistit saivat läpi. Kirkolle rinnastus avioliittoon oli pyhäinhäväistys, ja kirkon mukaan se on peruutettava. Kansanpuolue on vienyt homoliiton perustuslakituomioistuimeen. Tähän mennessä on jo vihitty 8000 homo- ja lesboparia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Abortit ovat olleet sallittuja psyykkisten syiden nojalla 20 vuotta, mutta viime aikoina on paljastunut skandaaleja, joissa psykiatrin lausuntoja on voinut vapaasti tilata.

Sosialistihallitus helpotti avioeron saantia ja avioerot ovat jyrkästi lisääntyneet. Asumuserot ovat huomattavasti vähentyneet. Ihmiset eroavat eivätkä roiku asumuseroissa.

27 kommenttia

Uuden mielipidetiedustleun mukaan 75% espanjalaisista kannattaa nykyistä avioliittolakia ,joten sen kaataminen taitaa olla katolisille aika iso urakka.
(GayRussia)
Espanjan piispat antoivat torstaina julistuksen tulevien vaalien johdosta. Siinä he kehottavat olemaan äänestämättä puolueita, jotka käyvät kauppaa terroristien kanssa (=sosialistit tekivät rauhansopimuksen baskien ETAn kanssa). Piispat kehottavat äänestämään puolueita, jotka haluavat lopettaa homoliitot (=tällä viitataan konservatiiviseen oppositiopuolue PP:hen, Partido Popular).

Piispainkonferenssin puhemies kehotti olemaan äänestämättä pääministeri José Luis Rodriguez Zapateron sosialistista puutetta. Heidän ohjelmansa on piispojen mukaan epäkristillinen.

Sosialistit kävivät vastaiskuun. "Tekopyhyys"-nimisellä radioasemalla sosialistien edustaja muistutti, että häntä on jo lapsesta asti kasvatettu katolisiin arvoihin ja niihin kuuluu: Puhu aina totta.
Mutta puhuvatko piispat totta? He syyttävät sosialisteja siitä, että nämä neuvottelivat rauhasta ETAn kanssa. Jo edelliset konservatiivihallitukset olivat aloittaneet nämä rauhantunnustelut. Silloin oli vallassa PP (Partido Popular), jonka riveihin on nyt tullut joukko piispoja. Konservatiivien entiset pääministerit José Maria Aznar, Felipe Gonzalez ja Adolfo Suárez olivat neuvotelleet ETA-terroristien kanssa, jotta vihollisuudet loppuisivat. Silloin piispat olivat välittämässä neuvotteluissa. Jos halutaan äänestää niin kuin piispat vaativat ("ei niitä, jotka neuvottelevat terroristein kanssa"), ei voisi äänestää ainoatakaan vuoden 1977 jälkeen toiminutta puoluetta. Kaikki ovat halunneet rauhaa.

Katalonian konservatiivisen puolueen CiU:n johtaja Josep Antoni Duran i Lleida sanoo, että nykyinen hallitus sai lisäpisteitä piispojen lausuntojen takia. Epävarmat äänestäjät siirtyvät takuulla sosialistien puolelle. Hänen mukaansa piispat ovat taitamattomia politiikassa.

http://www.spanienaktuell.com/newsDetail.php?newsId=4843&section_id=9