vaeltaja2006 kirjoitti: "MSC:n vuosikokous on marraskuulla. Suomalainen MSC on täällä käydyn nettikeskustelun perusteella myös epäluuloinen tiedottamisen ja näkyvyyden suhteen."
En kyllä, vaeltaja hyvä, ymmärrä miten tuolla toisaalla käydyn keskustelun perusteella päädyt tuollaiseen johtopäätökseen. MSC Finlandissa ollaan tuskin epäluuloisia sen enempää tiedottamisen kuin näkyvyydenkään suhteen.
Kokoukset ja niissä käydyt keskustelut ja tehdyt päätökset vain ovat sellaisia asioita, joista ei tiedoteta jäsenistön ulkopuolellle.
Se, ettei MSC:n eroamista SETA:sta tiedotettu yhdistyksen taholta millään lailla, on varsin ymmärrettävää ja korrektia käytöstä, kun SETA:n puheenjohtaja oli ilmaissut paheksuntansa asian julkitulosta jo ennen kokousta.
Alkaa hieman närästää vaeltajan toistuva MSC:n esille vetäminen sellaisessa "antaa ymmärtää tietävänsä että jotakin hämärää on tekeillä" -äänensävyssä.
Täällä ranneliikkeessä käytiin keskustelua siitä, että MSC aikoo erota Setasta. Kun sain tietää, milloin asiasta päätetään, päivystin ja hankin äänestystuloksen. Pyydän anteeksi, että sekaannuin asiaan. En voinut millään tietää, että asiaan liittyi järjestöpoliittisia näkökulmia ja sensitiivisyyttä. Asiastahan keskusteltiin täällä ranneliikkeessä laajasti ja tulin mukaan vasta myöhäisessä vaiheessa. Sitä en vieläkään ymmärrä, miten se Setan puheenjohtaja tähän liittyi. Jatkossa vähennän kiistanalaisista asiosita kirjoittamista, ja yritän odotella virallisia tiedotteita. Tosin se on ikävää, sillä mikään ei ole niin vanha kuin vanha uutinen.
Seta-foorumilla yritettiin pari viikkoa sitten käynnisstää keskustelua järjestötoiminnan rakenteesta ja tavoitteista, mutta hyvä yritys tukahtui alkuunsa. Emme kai ole tottuneet riittävästi keskustelemaan omaa "yhteisöämme" koskevista asioista tiukasti asia-tasolla. Ta sitten se tuli niin äkkiä: vuosien viihdekeskustelujen jälkeen pitäisi yhtäkkiä alkaa puhua asiaa. Tai ehkä aikaisempaa tietoa ja kokemusta on niin vähän, että on kuin kävelisi hyllyvällä suolla, kun alkaa miettiä järjestöpolitiikan kiemuroita. Keskustelu jatkunee "ydinryhmässä" suljetulla osastolla.
Ilmeisesti myös SETA:n edustajiston ja valtuuston kokousedustajat keskustelevat "väärin", kun varsinainen keskustelu ja päätöksenteko tapahtuu jossakin suljetussa piirissä. Voi jäsenistöä ja jäsenjärjestöjen edustajia, kun eivät osaa keskustella oikein.
Sellaista avoimuutta mm. RAY:n rahoituksella toimivassa yhdistyksessä.
Matias unohtaa sen, että Seta edustaa koko homo/lesboväestöä ja saa oikeutuksensa koko homo- ja lesboväestöltä. Samoin huomattava osa rahoista tulee yhteiskunnalta. Kaikki eivät kuulu jäsenjärjestöihin. Itse asiassa jäseniä on murto-osa koko homo/lesboväestöstä. Saisi olla enemmän, mutta eri syistä ihmiset eivät halua liittyä. Minäkin olin aikaisemmin jäsenenä ja tein vapaaehtoistyötä, mutta en enää. Elämäntilanteet vaihtelevat.
Oikeastaan kaikilla homoilla ja lesboilla pitäisi olla äänioikeus ja vaalit, joissa päätetään, ketkä heitä edustavat. Jokainen voisi kirjautua äänioikeutetuksi. Tuskin siellä heteroita näkyisi. Ja meidän asioita ajaisi neuvosto, jolla olisi homo/lesboväestön tuki takanaan. Eikös näin valita saamelaiskäräjätkin - niin luulen.
On helppo seurata netistä muiden maiden järjestöjen toimintaa. Kummallista, että monissa järjestöissä muualla on enemmän avoimmuutta. Viimeksi etsin Münchenin Sub -info- ja kulttuurikeskuksen sivuilta gay-and-gray-tietoa. Sieltä löytyivät myös yhdistyksen hallituksen pöytäkirjat tiivistettyinä. Ei salailla. Jokainen voi nähdä, millaisten asioiden parissa työskennellään. Saksalainen homojärjestö LSVD osallistuu vähintään viikottain yhteiskunnalliseen keskusteluun ja asioita tuntevat ovat joka viikko saksalaisten gayradioiden haastateltavina (viimeksi maanantaina Frankfurtin gayradiossa). Ruotsin RFSL:n sivuilla on päivityksiä joka päivä. Siellä eletään tässä ja nyt. Erityisen kiinnostavia ovat laajahkot kommentit ajankohtaisista tapahtumista. Setasta kuuluu harvemmin elonmerkkejä. Turha sanoa, että ulkomailla on paljon enemmän rahaa käytössä. Kyllä se on asenteesta kiinni.
Toivottavasti tämä meidän ei-jäsenten aktio saa edes miettimään, mitä pitäisi tehdä. Seta-foorumillakin on joskus ollut turhautuneita kannanottoja.
"Oikeastaan kaikilla homoilla ja lesboilla pitäisi olla äänioikeus ja vaalit, joissa päätetään, ketkä heitä edustavat. Jokainen..."
Hah hah! No nythän vaeltaja vitsin väänsi. Ja ne uudet aktiiviset osallistujat ilmaantuisivat... niin mistä... kivien alta tai ehkä peräti Mörrimöykyn kolosta
Aktio voi tarkoittaa suoraa toimintaa eli ulkoparlamentaaristen keinojen käyttöä tilanteessa, jossa nähdään ongelmia, mutta niiden ratkaiseminen demokratian menetelmin on kovin vaivalloista ja aikaaviepää.
Monissa kielissä aktio tarkoittaa samaa kuin alennusmyynti: on tarjolla jotain edulliseen hintaan tai lähes ilmaiseksi. Nyt saa ilmaiseksi ideoida, miten edellä kuvattuja ongelmia ratkottaisiin (ilman tiukkoja kokousrutiineja tai kalliita konsultteja).
Sanan aktio merkitys ei ole minulle epäselvä. Tarkoitin sitä, että ko. aktio on varmaan saman suuruusluokan tapahtuma kuin nukkuvienpuolueen puoluekokous aina ennen eduskunta-, kunallis-, euro- ja kirkollisvaaleja. Tietysti on olemassa mahdollisuus, että nukkuvat tekevät vallankumouksen, jos nukkumiseltaan kerkiävät. Ja jossain rinnakkaistodellisuudessa lehmät lentävät ja ilmaiset ideat ovat oikeasti hyviä, uusia ja toteuttamiskelpoisia... ja Jari Sarasvuon lätinät on oikeasti täyttä asiaa... no ei nyt sentään
Tuossa yllä ren tuhahti, että mistä ne mörrimöykyt ja muut piilossa olevat vapaaehtoiset löytyvät. Sama ongelma on eri puolilla Eurooppaa. Helsingin Sanomat ennusti lokakuun 1. päivän artikkelissaan, että kansalaisjärjestöjen vaikutusvalta vähitellen hiipuu. Järjestökonkarit sanovat, että vapaaehtoisia on vaikea saada. Toimintatavat ovat jämähtäneet 1970-luvulle.
------
Vanhasen ykköshallituksen aikaan Seppo Niemelä veti kansalaisvaikuttamisen ohjelmaa. Ollaan huolestuneita kansalaisvaikuttamisen näivettymisestä ja oikeusministeriössä alettiin valmistella kansalaisvaikuttamisen neuvottelukuntaa. Se olisi yhdysside kansalaisten ja hallinnon välillä. Lokakuun 4. päivänä hallitus päätti kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan. Sen pitäisi edistää demokratiaa. Neuvottelukunnassa on jäseninä kuuden kansalaisjärjestön edustajat ja 7 edustajaa ministeriöistä. http://www.kansanvalta.fi
Viranomaisten lisäksi neuvottelukunnassa on yksi edustaja keskeisistä liikuntajärjestöistä, lapsi- ja nuorisojärjestöistä, taide- ja kulttuurijärjestöistä, sosiaali- ja terveysjärjestöistä, ympäristö- ja asukasjärjestöistä, ihmisoikeus- ja maahanmuuttajajärjestöistä sekä lisäksi yksi kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen edustaja ja kaksi elinkeinoelämän edustajaa. Mutta tällainen neuvottelukunta on selvästi ylätason politiikkaa. Varmaan ei edes järjestöjen rahapulaan saada sitä kautta helpotusta.
------
Sopivasti eilen illalla Karlsruhen gayradiossa (Rosa Rauschen) vierailtiin Münchenin homokeskuksessa. Useimmissa suurissa kaupungeissa on ollut jatkuva ongelma vapaaehtoistyön tekijöistä. Esim. Kölnin ("homo-suurkaupunki") ikivanha järjestö Schulz on hävinnyt kokonaan oppaista ja nettisivuilta. Münchenissä tilanne on hyvä. Vapaaehtoisia on tullut lisää. Homokeskus toimii Müllerstrassella keskellä homokortteleita. Siinä on baari, neuvonta ja kokoontumistiloja. Ollaan siellä, missä homotkin liikkuvat. Ohikulkiessa sadat homot käyvät kurkkaamassa mm. ilmoitustauluja. Kun tulee kaupunkiin, ensimmäinen paikka, johon kannattaa mennä, on tämä Sub-homotoimintakeskus. Siellä tiedetään, mitä tapahtuu kaupallisesti ja mitä tapahtuu järjestöissä. Ne, jotka kulkivat baareissa 1980-luvulla ,muistelevat vielä, miten silloinen Setan puheenjohtaja uupumatta teki mainoslehtisiä tapahtumista ja kiersi levittämässä niitä kaikkiin homopaikkoihin. Jotkut naureskelivat pilkallisesti, mutta useimmat ymmärsivät, että on kyse yhteisistä asioista.
Meillä rakenteellinen ongelma on se, että keskusvirasto on jossain kaukana (mannerheimintien perukoilla). Joskus olen toivonut, että DTM:n kahvion sivustalla olisi jonkinlainen ilmoitustaulu, jossa olisi ajankohtaista tietoa esim. Hesetasta tai muusta toiminnasta. Onko sellainen - ei ole osunut silmään? Tarttis olla siellä, missä homot ja lesbot liikkuvat.