Lain valmistelu perheen sis. adoptiosta etenee (juttukommentit)

  • 1 / 10
  • krister
  • 29.11.2007 12:35
Onnistuuhan se mutkan kautta. Kuten jo nykyisinkin, rek.parisuhteessa elävä voi adoptoida yksinhuoltajana siinä kuin muutkin. Sitten kun adotoitu lapsi elää tosiasiallisesti perheessä, myös puoliso adotoi hänet. En näe miten tämän voisi suoraan kieltää: adotiolapsia ei voida asettaa biologisia huonompaan juridiseen asemaan. Itse asiassa adoptiolapsen asema on tasavertainen biol. lapsen kanssa, eikä tätä varmasti mennä muuttamaan (vaatisi PL-säätämisjärjestyksen ja muuta kivaa)

Ainoa keino olisi muutta lainsäädäntöä siltä osin, että rek.parissuhteessa olevilta kiellettäisiin adotio sekä parina että yksinhuoltajina.
Luenko minä nyt lakia jotenkin väärin vai eikös tuo nimenomaan ole nykylaissa kielletty? Vai mitä tämän parisuhdelain 9§:n 2. momentti sitten oikein sanoo?

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010950

Siis minun käsittääkseni tuo tarkoittaa sitä että rekisteröidyssä parisuhtessa puoliso ei voi adoptoida toisen puolison lasta. Ilomielin olisin tulkintani kanssa väärässä...
  • 3 / 10
  • Public eye
  • 29.11.2007 17:42
Nykylain mukaan rekisteröity puoliso voi adoptoida lapsen yksin, mutta ei yhdessä puolisonsa kanssa.
Jos laki perheensisäisestä adoptiosta tulee ehdotuksen mukaisesti voimaan, perheen ulkopuolelta ei edelleenkään voi adoptoida lasta yhdessä, mutta kylläkin yksin. Sitten kun toinen puolisoista on adoptoinut itselleen lapsen ja lapsesta on tullut perheenjäsen, toinen puoliso hakee perheensisäistä adoptiota. Siitä ei voi kieltäytyä, koska lapsi on jo perheessä. Näin minä ymmärrän asian. (Mutta älkää kertoko tästä räsäsille...)
Itse asiassahan tuon pitäisi toimia myös miesperheessä...!
  • 4 / 10
  • vaeltaja2006
  • 29.11.2007 21:38
Itävaltalainen lehti kertoo, että Suomessa astutaan askel eteenpäin adoptioasiassa. Kyseessä on tietenkin perheen sisäinen adoptio. Lehden mukaan Helsingin Sanomien kyselyssä valtaosa kansanedustajista kannatti uudistusta. Suomi pääsee maailmankartalle.
http://diestandard.at/?url=/?id=1196091135804
  • 5 / 10
  • Public eye
  • 29.11.2007 23:18
vaeltaja2006 kirjoitti: "Itävaltalainen lehti kertoo, että Suomessa astutaan askel eteenpäin adoptioasiassa. Kyseessä on tietenkin perheen sisäinen adoptio. Lehden mukaan Helsingin Sanomien kyselyssä valtaosa kansanedustajista kannatti uudistusta."

Ikävä kyllä tuo Helsingin Sanomien kysely tarkoittaa eduskuntaan valittujen vaalikonevastauksia viime keväältä, joten nähtäväksi jää, mitä mieltä edustajat ovat silloin kun asia tulee oikeasti esille. Kuten tunnettua, ennen vaaleja tulee sanottua yhtä ja toista, minkä oletetaan olevan äänestäjille mieleen. Sitten kun on aika painaa nappia eduskunnassa / tehdä päätöksiä hallituksessa, mielessä saattavat olla jo aivan muut kriteerit...
Tuohon Public eye:n aiempaan viitaten... Voiko rekisteröidyn parisuhteen (tai heteroiden kohdalla naimisissa olevan parin) toinen osapuoli adoptoida yksin lasta? Ei virallisesti yhdessä olevan parin kohdallahan tilanne on selvä - siinä adoptiovanhemmaksi tulee yksi ihminen, mutta muuttaako parisuhteen virallistaminen tilannetta? Toimitaanko näissä asioissa silloin aina parina?
smo, nykyisen lain mukaan vain avioliitossa olevat parit voivat adoptoida, avoliitossa elävät eivät. Yksin elävät voivat adoptoida. Avioliitossa elävä voi adoptoida yksin, jos puoliso on esim. kehitysvammainen tai muuten kykenemätön adoptioon tai hänen olinpaikkansa on tuntematon. Eli parit otetaan pareina. Ja olosuhteet syynätään tarkkaan.

Valmisteluun tulleesta lakiehdotuksesta mulla ei ole tietoa, mutta myös heteroperheiden sisäisessä adoptiossa on ollut nurinaa raskaasta käsittelystä ym. niin että kai siihenkin jotain uudistusta suunnitellaan. Lain hengen huomioon ottaen luulen kyllä, että parit syynätään edelleen pareina, sillä on painetta tarkentaa myös ns. itsenäisten adoptioiden vaatimuksia, jotta kaikki adoptiot menisi yhtäläisissä tilanteissa yhtäläisten normien mukaan eikä kierrettäisi esim. ikärajoja (25-45v.).

Ei siihen varmaan sellaista porsaanreikää jää, että ensin toinen voisi adoptoida ulkopuolelta, ja sitten tästä adoptoidusta tehtäisiin perheen sisäisellä adoptiolla yhteinen.
  • 8 / 10
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 30.11.2007 16:27
Pieni lisäseikka, onko kuka tavannut adoptiolakia sen verran, että mikä on yläikäraja johon asti henkilö voidaan adoptoida. Muistelen jossakin maissa joskus muinoin, ennen homoavioliittoja ja rekisteröityjä parisuhteita, joku oli adoptoinut samaa sukupuolta olevan oman kumppaninsa, siis täysin aikuisen henkilön. Tietääkseni sellaista aukkoa Suomen laissa ei ole.
  • 9 / 10
  • Public eye
  • 30.11.2007 17:40
Lapseksiottamisesta annetun lain 2 pykälässä sanotaan: "Täysi-ikäisen henkilön lapseksiottaminen voidaan vahvistaa, jos on selvitetty, että tämä on alaikäisenä ollut lapseksiottajan hoidettavana ja kasvatettavana eikä lapseksiottamista ole voitu vahvistaa lapsen ollessa alaikäinen tai että lapseksiottamiseen on olemassa muita tähän verrattavia erittäin painavia syitä."
Koko lakiteksti: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1985/19850153

Lisäksi Asetuksessa lapseksiottamisesta sanotaan: "Ottolapsineuvontaa annettaessa on erityisesti selvitettävä, voidaanko lapsen ja lapseksiottajan välille perustaa lapsen kannalta myönteinen ja pysyvä lapsen ja vanhemman suhde."
Asetusteksti: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1997/19970508

Ja jo parisuhteensa rekisteröineistä toinen ei siis voi adoptoida yksin, ellei parisuhteen toiseen osapuoleen liity aiemmassa viestissä mainittua poikkeusta.
Kun Laki parisuheen rekisteröinnistä hyväksyttiin, niin sekä hallituksen esityksessä, että eduskunnan käsittelyssä nimen omaan todettiin, että vaikka tällaisella parilla ei ole yhdessä oikeutta adoptoida, niin kummallakin osapuolella on edelleen (siis kuten ennen lakia) oikeus adotioida yksinhuoltajana. Kääntäen avioliitossa elävät voivat pääsääntöisesti adoptoida vain yhdessä (paitsi os puoliso ei ole oikeustoimikelpoinen yms.).

En kuitenkaan tunne yhtään tapausta jossa näin olisi menetelty.

Aikuisen adoptoiminen on minusta täysin eriasia: siinä motiivina on perintöoikeus yms. Tässä on kysymys lapsen oikedesta vanhempiin, ei aikuisten, parien tai muuten, oikeudesta saada lapsia.