Uskalla-kampanja: yksi urheilija tukee kampanjaa (juttukommentit)

Haastattelu oli hyvä. Pistin merkille, että käsite homofobia on nyt uusittu hieman aikaisempaa parempaan muotoon "homokammo". Mielestäni uudesta termistä vielä uupuu rasismin kaltainen sävy, joka on usein mukana tässä nimenomaisessa ilmiössä. Fobiahan on todella aivan muuta.

Neljä nuorta tavista! Jäin heti pohtimaan, mitä on oikeasti tapahtunut, että nuo ihmiset lähtivät perustamaan peräti kokonaisen kampanjan. Olisiko heidän joku kaverinsa joutunut urheilujoukkueessa kenties syrjityksi?

Valmentajien osuutta sivuttiin vain hiukan. Valmentajien vanhoillisten asenteiden muuttamisella on iso merkitys urheilijoille. Valmentajat ovat monesti isä/äitihahmoja, joiden asenteet tarttuvat myös joukkueen muihin jäseniin. Homokammoisista valmentajista en ole kuullut vielä, mutta sellaisista kivikautisista menetelmistä, kuin valmennettavien virheiden etsimistä suoritusvideoilta ja niiden uudelleenkatselusta ja kenties moittimisista kylläkin. Sellaiset menetelmät eivät ole enää tätä päivää.
  • 2 / 20
  • Geschwitz
  • 12.8.2009 10:55
Hesari tietää kertoa, että Helsingin ja Espoon liikuntatoimi ei salli Uskalla-kampanjan julisteita ripustettavan liikuntapaikkojen ilmoitustauluille. Saa nähdä, miten pienemmillä paikkakunnilla.
  • 3 / 20
  • Juksteri
  • 12.8.2009 11:05
Ajattelin ensin, että kampanjaa ryydittämään olisi pitänyt kuvata piilokameralla esimerkkejä piilossa olevasta homofobiasta. Mutta nyt sitten ilmenee, että homofobia ei olekaan piilossa vaan täysin avointa. Helsingissä päätöksen kieltää julisteet liikuntapaikkojen ilmoitustauluilta teki Anssi Rauramo.
  • 4 / 20
  • Geschwitz
  • 12.8.2009 11:05
Tämä tieto on vielä epävarma, mutta virkamiespäätöksenä tehty linjaus on tulossa seuraavaan liikuntalautakuntaan. Kokous on 25.8. klo 15.00 Töölön kisahallilla. Seuraan asiaa. Pitäisiköhän juosta kuukauden päästä Vuosaari-juoksu HOTin paidassa.
  • 6 / 20
  • Tero Kankaanperä
  • 12.8.2009 12:40
Olisi ollut kohteliasta antaa ansaitua nostetta Petra Niemenmaalle kun hän lähti mukaan eikä jättää nimettömäksi. :-(
  • 7 / 20
  • vaeltaja2006
  • 12.8.2009 12:53
Urheilijan nimi on mainittu tiedotustilaisuuden äänikuvassa
Helsingin Sanomien nettikeskustelussa asiaa kommentoidaan vilkkaasti. Jälleen kerran nähdään väitteet siitä, että vähemmistö pullistelee ja haluaa nyt kurmoottaa enemmistöä, valitetaan "tasa-arvo"-jumputuksesta. Eräässä kirjoituksessa aihe niputetaan 'ideologiaan, politiikkaan tms. "hengenasiaan"'. Hyvin perinteistä käsitystä edusti virke "Onko siveellistä, että samassa pesuosastossa on homojen ja lesbojen kanssa teiniikäisiä ja lapsia?" - eli käytännössä homot ja lesbot rinnastettiin jälleen kerran pedofiileihin. Ja kaikki muukin ryöpsähteli...

Mukana on toisenlaisiakin kommentteja; otetaan mm. esiin se, että homous on aiheena tabu ja hankala asia monille ja miten yksittäisenä ihmisenä on vaikea elää omana itsenään muiden joukossa. Tuodaan esiin myös se, että Helsingin ja Espoon virkamiesten asenne on tunkkainen, koska he haluavat estää kampanjan näkyvyyden.
  • 9 / 20
  • Geschwitz
  • 12.8.2009 13:26
Olisi mielenkiintoista tietää ne perustelut, joilla Vantaan kaupunki lähti mukaan kampanjaan. Hyvä että edes siellä ei pelätä kannanottoja tasa-arvoon.

Ja Hesan liikuntalautakunnasta vielä: puhuin juuri yhden virkamiehen kanssa asiasta, ja hän kertoi että asiasta aivan varmasti keskustellaan. Sen sijaan ainakaan virkamiehet eivät tuo Uskalla-kampanjan kieltoa esityslistalle. On kuitenkin ihan mahdollista että jotain muuta kautta kieltopäätös vielä päätyy esityslistalle ja valitsemiemme poliitikkojen käsittelyyn.
  • 10 / 20
  • vaeltaja2006
  • 12.8.2009 13:43
Siinä ääninäytteessä, jossa on palloliiton kanta, puhuu myös yksi liikuntalautakunnan jäsen ja hän arvioi, että asia tulee vielä lautakuntaan uudelleen mietittäväksi
Nämä kielteiset päätökset ne vasta nostavatkin tämän projektin todella näkyville ja kielteiset asenteet sen mukana. Homma vaikuttaa entistäkin tärkeämmältä.
Iltalehden keskustelufoorumillakin aiheesta käydään polveilevaa keskustelua, jossa jokainen joskus kuultu stereotypia on nostettu esiin ja täristy perinteiseen tyyliin...

Eräs kirjoittaja on varma, ettei suomalaisessa urheilumaailmassa ole homoja: "Voin vakuuttaa kautta kiven ja kannon että Suomalaiset urheilijat eivät ole homoja!". Kampanjaa vastataan ollaan myös vaatimalla, että "pidetään urheilu urheiluna,eikä muita juttuja sotketa sinne". Tältä kirjoittajalta kuitenkin unohtui se, että raha on sotkettu urheiluun niin perusteellisen näppärästi. Siitä kirjoitetaan samaisessa keskustelussa näin: "Homoseksuaalisuus on vielä nykyisessä suomalaisessa urheiluympäristössä tabu ja täten myös taloudellinen riski, joten siitä vaietaan ja sitä peitellään."

Nykyisin "sanktiot on tuntuvat jos esim katsomosta huutaa rasistisia huutoja mutta kaikki saavat näköjään huudella homo-homo huutoja halveksivassa tarkoituksessa", muistuttaa eräs käyttäjä.
  • 15 / 20
  • Minä uskallan
  • 12.8.2009 19:51
Petra Niemenmaa saatiin kuulemma kampanjaan mukaan viime hetkillä, eikä hän ollut tilaisuudessa paikalla. Hänet kuitenkin esiteltiin ja toimittajille kerrottiin mahdollisuudesta haastatella urheilijaa. Ilmeisesti hänestä tulee myöhemmin juttua myös kampanjan nettisivuille..
Mua ottaa eniten päähän se että juniorien isät homottelee kentän laidalta vastustajia ja oman puolen pelaajiakin jos joku tekee virheen.
Espoossa liikuntatoimen johtaja Mauri Johanssonin päättämä kielto on jo herättänyt keskustelua. Espoon vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Nina Knaapila sanoo, että "kampanjan tarpeellisuus paljastuu sen saamasta vastaanotosta". Liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja Pia Aarrekivi (vihr) on samaa mieltä. Asia otetaan esiin ensi torstain kokouksessa.

Helsingissäkin Anssi Rauramon kieltopäätös on aiheuttanut harmistusta. Liikuntalautakunnan puheenjohtaja Heta Välimäki (sd) aikoo ottaa asian esille liikuntalautakunnan seuraavassa kokouksessa.

Näistä uutisoi Vartti nettisivuillaan.
Helsingin Sanomat otsikoi netissä (13.8.2009 klo 22:39) urheiluosiossa "Homofobian vastainen kampanja saa maalivahti Korpelan tuen". Naisten jalkapallomaajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela kertoo, että kampanjasta ei ole maajoukkueessa juuri keskusteltu, ja jatkaa, että "Mielestäni se on silti tosi hieno juttu, ja sääli, että vastaanotto on ollut vähän kielteinen. Jos on olemassa myös rasismin vastaisia kampanjoita, niin miksei tällaistakin".