Kaiketi nimityksen "kunniamurha" taustalla on ajatus "kunnian pelastamisesta". Tai menetetyn kunnian tähden rankaiseminen. Meikäläisestä yksilöä kunnioittavasta näkökulmasta kyse on tietysti käsittämättömästä ratkaisusta. Vähän kuin USA:ssa harrastetut kuolemantuomiot (tai kuolemanrangaistukset tai vielä osuvammin laillistetut murhat).
Aiheeseen mitenkään liittymättä, smo, miksi puhut USA:n "laillistetuista murhista", kun voisit käyttää esim. maailman ykkösmaata Kiinaa esimerkkinä? Tai Irania? Tai Pakistania? Wikipedia kertoo seuraavaa kuolemanrangaistustilastoista:
Most Executions carried out in 2006
China (at least 1,010 based on publicly available reports, other sources suggest the real tally is between 7,500 and 8,000)[5]
Iran (177)
Pakistan (82)
Iraq (at least 65)
Sudan (at least 65)
United States (53)
Mielenkiintoista. Kun vanhempani muuttivat 60-luvun lopulla Ruotsiin, siellä oli p a k k o käydä vuoden kestävä kielikurssi, jota ilman työelämään ei ollut asiaa. Vaatimukset eivät loppuneet tähän, vaan esim. kaikki tuttavaperheiden lapset sijoitettiin puolipakolla ruotsalaisiin päiväkoteihin. Ei puhettakaan, että lapsille olisi järjestetty opetusta omalla kielellään. Eri kansallisuuksille ei annettu mitään mahdollisuuksi "gettoutumiseen", eikä varsinkaan niissä tapauksissa, missä kyseessä oli suuri joukko samaa kieltä puhuvia. Kyseessä ei ollut pelkästään sopeuttamisesta ruotsalaiseen yhteiskuntaan, vaan selvästi poliittisesta linjasta, jolla estettiin kaiken maailman turhien klikkien muodostuminen, mistä olisi puolestaan syntynyt jatkossa hankalia poliittisia vaatimuksia.
Monet sukulaisista puhuvat huonoa suomea, eikä heillä ole mitään siteitä Suomeen. Monilla on ruotsalainen tai muunmaalainen puoliso ja lapset ovat täysin ruotsalaisia, eli eivät välttämättä puhu sanaakaan suomea. Itsekin jouduin Suomessa saman tien tukiopetukseen, koska kielitaidossani oli puutteita. Vanhempani olivat ainoita, jotka päätivät muuttaa takaisin Suomeen 80-luvulla - ja katuivat sitä myöhemmin suuresti, kun kuuluisa 90-luvun lama iski päälle.
Ilmeisesti 80-luvulla tapahtui jokin ratkaiseva muutos eurooppalaisessa maahanmuuttopolitiikassa, minkä seurauksena alkoi syntymään eri kansallisuuksien muodostamia "klikkejä", jotka saivat pitää päänsä ratkaisevasti ympäröivästä yhteiskunnasta poikkeavien arvojen suhteen. Näistä arvoista syntyi yhteisöä ylläpitävä systeemi, joka puolestaan johtaa jokaisen uuden sukupolven kohdalla konfliktiin yhteiskunnan kanssa, mistä seuraa monien nuorten kohdalla syrjäytyminen yhteiskunnasta. Syrjäytyneelle löytyy kuitenkin tuki ja turva ja omasta kulttuurista - näin alati paheneva noidankehä on valmis - ja kun tämä "syrjäytyneiden" joukko kasvaa sitten tarpeeksi suureksi, seuraava looginen askel onkin erioikeuksien vaatimukset, halu laajentaa yhteisöä, mistä ei taatusti seuraa hyvää kokonaisuuden kannalta...
Bertarido: Olisin voinut toki käyttää jotain muutakin esimerkkinä kuin Amerikan Yhdysvaltoja. Mutta käytin silti sitä. Miksikö? USA on paikka missä moisia "laillistettuja murhia" tapahtuu - huolimatta siitä, että maata pidetään "oikeusvaltiona". Kiinaa, Irania, Pakistania, Irakia tai Sudania ei yleisesti pidetä maina, joissa ihmisoikeusasiat ovat ihan kunnossa. Siksi kirjoitin juuri USA:n "laillistetuista murhista".
Hanmpurissa oikeus julisti tänään elinkautisen Ahmad-Sobair O:lle, joka tappoi 16-vuotiaan sisarensa 23 puukoniskulla. Veli kosti sisaren elämäntavan. Oikeussalissa omaiset järjestivät mellakan. He hakkasivat panssarilaseja, voihkivat ja huutivat tuomarille. Äiti halusi hypätä ikkunasta.
Omaiset tuomitsivat tyttären käyttäytymisen. Liian lyhyt mekko, ehostus, kiinnostus poikia kohtaan. 24-vuotias syytetty houkutteli sisarensa parkkipaikalle St. Georgen homojen ja maahanmuuttajien kaupunginosaan ja siellä alkoi verilöyly. Tuomari sanoo perheelle, että sellainen murha on rangaistavaa myös perheen kotimaassa, Afganistanissa. Oikeudenkäynnin aikana ilmeni, että on monenlaista väkivaltaa perheen sisällä. Isä on kasvattanut väkivallalla. Perheen arvot on tuotu mukana Afganistanista Hampuriin.
Poika on ollut hankala jo koulussa. Hän käytti väkivaltaa ja rikkoi kaiken mikä kohdalle osui. Hän on aika heikkolahjainen. Hän räjähtää nopeasti eri tilanteissa. Kaikki, mikä rikkoo perheen kunniaa, korjataan väkivaltaisella käyttäytymisellä.
Tapettua tyttöä yritettiin pakottaa menemään joksikin aikaa Afganistaniin. Ainoa vaihtoehto oli, että poika tappoi tytön. Tuomarin mukaan myös perheellä on osasyyllisyys.
Helpottaisi ymmärtämistä, jos asioista puhuttaisiin oikeilla nimillä.
Tapahtunut on osoitus perhearvoista yhteiskunnista, jotka perustuvat perheisiin ja sukuihin.
Perheen tai suvun sisällä arvojärjestystä pidetään yllä väkivallalla, ja jos siellä joku alempiarvoinen yrittää pullikoida, eikä taivu perheen/suvun tahtoon väkivallalla tai painostuksella niin hänet voidaan tappaa. Perheensä jättäneestä voidaan sanoa ulkopuolisille, että hän on kuollut. Perheväkivalta on yksityisasia, ja tällainen käsitys on ollut esimerkiksi Albaniassa viime aikoihin saakka.
Näissä yhteiskunnissa ei tunnusteta instituutioita kuten oikeusistuimia.
Tällaiset yhteiskunnat ovat muodostuneet alueille, joilla ei ole ollut paljoa kaupunkimaista asutusta ja joissa perheen ulkopuolelle siirtyminen on merkinnyt kuolemaa, koska ympäristö on ollut vihamielinen.