Kunniamurhat

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 7

Helsingin Sanomat kertoo, että Malmössä parvekkeelta pudonnut 16-vuotias tyttö oli ehkä kunniamurhan uhri. Kaksi perheeseen kuuluvaa miestä on vangittu. Toinen heistä on 19-vuotias veli. Naapurit ovat kertoneet riiddoista ja rauahttomuudesta huneistossa. Vime vuonna tutkittiin neljä parvekkeelta putoamista. Todisteet eivät riittäneet. Pelastakaa Lapset -järjestö on tehnyt kunniamurhista tutkimusta, mutta tutkimusraporttia on näpelöity. Ilmeisesti pelätään rasismisyytöksiä. Sensuroinnista tuohtuneet ihmiset sanovat, että rakenteellisesta väkivallasta on voitava puhua.

=====

Berliinisssä kolme vuotta sitten veli ampui sisarensa Hatun Sürücün bussipysäkillä. Heti tapahtuman jälkeen homojärjestöt järjestivät spontaanin muisto- ja protestitilaisuuden ampumapaikalla. Torstaina järjestetään kolmivuotis-muistohetki. Järjestäjinä ovat naisjärjestöt
http://www.hatunundcan-ev.com/

Ranneliikkeessä oli tällainen kuvaus tapahtumasta:

Jo viides kunniamurha Berliinissä muutaman kuukauden sisällä. Kurdiperheen poika ampui Tempelhofin kaupunginosassa keskellä katua sisarensa kaksi vuotta sitten 7. helmikuuta 2005.
------------
Hatun Sürücü ammuttiin bussipysäkille. Tapaus vaikutti teloitukselta. Tyttö oli houkuteltu puhelinsoitolla tapahtumapaikalle. Poliisi pidätti viikon päästä tytön kolme veljeä. Ampuja oli veli. Myös toisen veljen epäillään sekaantuneen ampumiseen, mutta todisteet puuttuvat. Hatun halusi elää itsenäistä elämää, mutta se ei käynyt perheelle. Hänet oli naitettu Turkissa 15-vuotiaana serkulleen. Muutkin samoihin aikoihin tapetut naiset olivat myös halunneet irti vanhoista kulttuurisista siteistä. He halusivat erota väkivaltaisesta miehestä eivätkä halunneet pitää huivia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Berliinin homojärjestöt reagoivat tapahtumaan ensimmäisinä. Homojärjestöt ilmoittivat, että kaikilla ihmisillä on oltava oikeus valita oma tiensä. Bussipysäkillä, jossa Hatun ammuttiin, järjestettiin muistotilaisuus. 150 ihmistä oli mukana. Turkkilaisjärjestöt eivät osallistuneet. Maaliskuussa järjestettiin isompi mielenosoitus, johon osallistui 1000 naisjärjestöjen, vihreiden ja ammattijärjestöjen jäsentä.

Neuköllnin kaupunginosan koulussa koulun johtaja paljasti julksiuuteen, että kurdikoulupojat yksimielisesti hyväksyivät murhan. "Hän ansaitsi sen, hän eli kuin saksalainen". Turkkilais- ja kurdijärjestöt sekä islamilaiset järjestöt ottivat kantaa tapahtumaan vasta pitkän ajan kuluttua, kun julkisuuspaine nousi liian kovaksi. Vähitellen turkkilaissyntyiset naisten oikeuksien puolesta puhujat alkoivat syyttää turkkilaisjärjestöjä kaksinaamaisuudesta. Toisaalta vaaditaan avoimempaa suhtautumista yhteiskuntaan, jossa eletään, toisaalta vapaammin eläviä tyttöjä haukutaan huoriksi ja heidän elämäänsä hankaloitetaan kaikin tavoin.

Tapaus herätti niin paljon huomiota, että jopa saksalaisessa Wikipediassa on tapahtumasta pitkä juttu. Tapaus ei meillä noussut otsikoihin, mutta Pohjoismaissa alettiin selvitellä kunniamurhien yleisyyttä, kun Tukholmassa oma isä tappoi Saliman vuonna 2002. Ruotissssa tiedetään jo useita kunniamurhia.
------------
Liian vähän puhutaan vielä siitä, millaisten ongelmien kanssa joutuvat tekemisiin turkkilaissyntyiset homo- ja lesbonuoret. Samoin homoseksuaalisesti tuntevista somalinuorista taitaa olla aika vähän tietoa.

(Ranneliike)

7 kommenttia

vaeltaja2006 kirjoitti:
"Ilmeisesti pelätään rasismisyytöksiä."

Kolme avainsanaa.




vaeltaja2006 kirjoitti:
"Tapaus ei meillä noussut otsikoihin"

Eipä tietenkään.
Kaiketi nimityksen "kunniamurha" taustalla on ajatus "kunnian pelastamisesta". Tai menetetyn kunnian tähden rankaiseminen. Meikäläisestä yksilöä kunnioittavasta näkökulmasta kyse on tietysti käsittämättömästä ratkaisusta. Vähän kuin USA:ssa harrastetut kuolemantuomiot (tai kuolemanrangaistukset tai vielä osuvammin laillistetut murhat).