Make it Peace,
no wars.
https://www.youtube.com/watch?v=L7IP4UlXvG8
Pietarin venäläisiltä kysyttiin Suomi-kuvaa äskettäin ja tuloksena HS.n mediajutun lopun sanoma:
"Venäläisillä tuntuu olevan mielikuva, että Suomessa asiat nimenomaan toimivat. Moni haastatelluista sanoi, että Venäjän tulisi ottaa Suomesta mallia ja kehittyä Suomen kaltaiseksi. Pikkuveli onkin monelle isoveli, jota katsotaan ylöspäin.
Professori Kolonitski sanoo, että pitipä Suomesta maana tai ei, moni venäläinen jakaa ajatuksen Suomesta kehityksen mallimaana. Ei ideologisena johtotähtenä mutta hyvänä esimerkkinä siitä, miten käytännön asiat järjestetään.
Venäläiset näkevät Suomen ennen kaikkea länsimaisena hyvinvointivaltiona. Ja sen kansalaiset naapureina, joilla on kotonaan uusimmat tekniset vempaimet ja jotka elävät hyvää elämää.
Tämä käy ilmi myös kyselytutkimuksesta. Venäläiset listasivat suomalaisen yhteiskunnan ominaispiirteiksi korkean elintason, omanarvontunnon, nykyaikaisuuden, innovatiivisuuden ja demokratian. Vaikka siis Suomessa muistellaan itsenäisyyden juhlavuonna sotia Venäjää vastaan, venäläiset muistavat satavuotiaasta Suomesta kaikki ne muut vuodet.
Sen, mitä on saatu aikaiseksi rauhan aikana."
(rehellisyyden nimissä Venäjälläkin tosin on yhä esillä Saksan suhteesta se "isänmaallinen sotiminen")
Erityisesti myös muutama kommentti kiinnitti mukavasti huomiota, esim:
"Jevgeni Dain, 69, liikemies. ”Olen käynyt Suomessa 1990-luvulta alkaen. Suomi on suorastaan hygieenisen siisti. Aiemmin siellä sai ravintolassa sianlihaa kermakastikkeella ja perunoilla. Nyt ruoka on terveellisempää. Kerran Mikkelin torilla mies kysyi, mitä mieltä olen talvisodasta. Sanoin, ettei sota hyvä ollut. Hän kysyi, suunnittelemmeko jotain vastaavaa. Emme, vastasin. Mies vaikutti tyytyväiseltä.”"
"Julija Zaitseva, 18, opiskelija. ”Venäläiset ovat ylpeitä siitä, että Suomi oli joskus osa Venäjän imperiumia. Suomalaiset eivät ehkä suhtaudu meihin venäläisiin yhtä hyvin. Suomi on osa Schengen-aluetta ja Länsi-Eurooppaa. Olen käynyt Suomessa laskettelemassa. Siellä on kylmää ja pimeää, mutta laskettelukeskukset ovat korkeatasoisia.”"
"Vladimir Suharev, 24, pyörälähetti. ”Ajoimme kerran paikallisjunalla Viipuriin ja sieltä pyörillä Ahvenanmaan saaristoon. Yhdessä pikkukaupungissa kaveriltani hajosi pyörä ja eräs suomalainen tarjosi meille kyydin ja kutsui kylään. Suomalaiset ovat ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Koulussa Suomesta ei opetettu mitään. Tiedämme vain Ville Haapasalon.”"
"Ivan Utkin, 27, baarimikko. ”Jari Litmanen, Saku Koivu ja Alvar Aalto. Tämän tiedän Suomen kulttuurista. Olen kuullut myös Mannerheim-linjasta ja siitä, että osia Suomesta liitettiin Neuvostoliittoon. Aiemmin Suomeen oli helpompi matkustaa, koska euro oli halvempi. Mutta se ei ole maiden välinen ongelma, vaan Venäjän talouden ongelma.”"
"”Lazar”, 31, baarimikko. ”Tiedän Suomesta vain Helsingin ja sen, että siellä on paljon järviä. Monet alueista, jotka ovat nykyään osa Venäjää, olivat aiemmin osa Suomea. Sitten kun Luoteis-Venäjä, Pietari ja sen lähialueet itsenäistyvät muusta Venäjästä, meistä tulee Suomen kanssa läheisiä kumppaneita.”"
"Juri Listopadov, 56, eläkkeellä oleva lääkäri. ”Pidän suomalaisista poliiseista. Kerran näin Suomessa onnettomuuden. Poliisi oli paikalla viidessä minuutissa, ja tie oli raivattu kymmenessä minuutissa. Ei mitään ruuhkia! Tästä syystä pidän suomalaisia työläinä ja ahkerina. On hyvä, että Suomi on kehittynyt omalla tiellään. Uskon, että ystävyytemme jatkuu.”"
"Jevnegi Razmin, 40, töissä armeijassa. ”Helsinki, pohjoinen maa, laskettelu ja jääkiekko. Tässä kaikki, mitä tiedän Suomesta. Olen armeijassa töissä, joten en saa matkustaa ulkomaille. Lenin antoi Suomelle itsenäisyyden vuonna 1917, mutta Helsingissä seisoo yhä Aleksanteri II:n patsas. Nykysuhteet ovat hyvät, emme tappele.”"
Yksikään haastatelluista pietarilaisista ei muistanut Suomen nykyisen presidentin nimeä.
Mutta kun tuon suhteuttaa siihen, että tuskinpa juuri kukaan suomalainen muistaa Viron nykyisen presidentin nimeä,
eli meitä pienemmän naapurimaan presidentin nimeä.
.
.
.
Viron presidenttinä on toiminut lokakuusta 2016 alkaen Kersti Kaljulaid.