1965 kirjoitti:
> "Onko musiikkimaku riippuvainen seksuaalisesta suuntauksesta? Minkälaista musiikkia homot
> kuultelee? (...)
Luulen (itseäni, ympäristöä ja kavereita tarkkailtuani), että musiikkimaku todellakin liittyy osittain homouteen, mutta ei kuitenkaan täysin. Myös esim. syntymävuosi (ikäluokka) vaikuttaa todella paljon. Samoin musiikkimaku usein muuttuu ajan myötä.
Itse olen alkanut kuunnella musiikkia kunnolla vasta n. 11-vuotiaana eli 1970-luvun puolen välin jälkeen ja tuo oli diskon kulta-aikaa. Se on kieltämättä jättänyt minuun (ja moneen saman ikäpolven homokaveriini) aikamoisen vaikutuksen, kun taas moni ikäiseni heterokaveri on suuntautunut musiikillisesti toisin. Vähän vanhemmat homokaverit eivät taas juuri diskosta piittaa, vaan ovat ehkä enemmän rockia ja/tai iskelmää sekä klassista musiikkia kuuntelevia.
Onhan omakin musiikkimaku muuttunut ajan myötä, 1970- ja 1980-luvuilla inhosin Abbaa, nykyisin pidän heistä todella paljon. Samoin en olisi voinut ajatella, että minusta tulee Rammstein-tyyppisen musiikin fani. Nykisin Rammstein on yksi mieluisimmista bändeistä, esimerkiksi kappaleet Du Hast (
https://youtu.be/W3q8Od5qJio ) ja Sonne (
https://youtu.be/StZcUAPRRac ) ovat maukkaita.
Oma musiikinkuunteluni alkoi siis diskon kuuntelulla, ja tuolloin vuosien 1976...1977 Suomessa suosittuja olivat mm. Boney M sekä Baccara. Niitä minä silloin kuuntelin muiden talon lasten kanssa – muista lapsista taisi tulla heteroita, vaikka diskosta hekin tuolloin pitivät.
Hieman myöhemmin lempibändeihini liittyivät Cameo sekä Chic ja Sister Sledge (nuoremmat lukijat jotka eivät ehkä näitä ryhmiä tunne voivat tarkistaa vaikkapa nämä kappaleet: Chic - I Want Your Love:
https://youtu.be/Xv744Ckqp5U (kuuluu minulla sarjaan "kylmät väreet") ja Cameo - Word Up:
https://youtu.be/MZjAantupsA ). Donna Summer (tai ehkä oikeammin säveltäjä/tuottaja Giorgio Moroder) oli todella iso juttu. Myöhemmin ymmärsin, että Donna Summer oli aikamoinen homo-ikoni vaikka suosio kärsikin (väitetyistä?) aids-kommenteistaan pahoja kolhuja. Kun Donna Summer myöhemmin vaihtoi pois Moroderin tallista, niin en enää juuri pitänyt hänen uudemmasta musiikistaan. Ehkä Moroderin musiikki on enemmän homon mielelle sopivaa?
Noihin aikoihin musiikkimakuni alkoi hieman laajeta, mukaan kuunteluun tuli funk ja soul, esim. Parliament ja Funkadelic olivat kovia nimiä ja hankin myös heidän levyjään. Thelma Houstonin musiikki saa edelleen mielen liikuttumaan (esim. "I'm Here Again":
https://youtu.be/1QqjduRpUnw ).
Vuosi 1978 tai olla jonkinlainen discon huippukohta ja edelleen tuolta ajalta löytyy paljon musiikkia joka saa ihon kananlihalle ja kylmät väreet kulkemaan pitkin selkää, vaikkapa Pattie Brooksin esittämä "After Dark" (
https://youtu.be/wCwFlZzbm_g )
Näin jälkeenpäin näyttää siltä, että discossa oli hetero- ja homo-osasto, joita elokuvatuotannossa edustivat heteropuolelta "Saturday Night Fever" ja homopuolelta "Thank God It’s Friday". Vai mitä muut ovat mieltä?
Ei disco 1970-luvulle loppunut. Parhasta sanoituksesta kilpailee ansiokkaasti Miquel Brown kappaleella: So Many Man So Little Time (
https://youtu.be/H9NQwVC7gL0 ) ja videonkin kohderyhmänä on selvästi homomiehet. Julkaistaisiinkohan tällaista sanoitusta nykyisin?
Vaikka musiikkimakuni on laajentunut, niin edelleen disco tuntuu olevan se laji joka edelleen iskee helpoiten ja syvimpään. Johtuisikohan se siitä, että minusta tanssiminen on aina ollut todella mukavaa: siinä tulee helposti "flow" -tunne. Minulle musiikin nopeus tanssimiseen on parhaimmillaan 128 - 138 BPM, eli se on tyylilajillisesti helposti sitten diskoa.
1980-luvun lopulla iso juttu oli Pet Shop Boys joka rytmitti tanssimista aika monena iltana Amsterdamin homo-discoissa, vauhtiin pääsee vaikkapa kappaleella "Always on my mind / In my House" (
https://youtu.be/7apkXKEEwms ). Tuo on todella hyvä kappale flow-tilaan pääsyyn, mutta nykyisin sijoitan kappaleen "The Way It Used To Be" kyseisen bändin parhaimmaksi:
https://youtu.be/xTJZXDCxHmk
1965 kirjoitti:
> "Homot tykkää näyttävistä esiintyjistä kuten Madonna."
Varmaan tämä on aika usein totta. Itselläni tähän sarjaan ehkä kuuluu valtavia mega-konsertteja järjestävä (ja aika "filmaava") Mylene Farmer, tosin hän ei ole kaiketi ole mikään homo-ikoni, vaikka ulkomailla moni homo hänestä pitääkin. Esimerkki konsertista: Mylene Farmer ja kappale Rêver:
https://youtu.be/BZEQQSbsVZ4 sekä musiikkivideosta, jossa Mylene tuntuu aika paljon Madonnalta: "Je T'Aime Mélancolie":
https://youtu.be/i1xudU08wQ8 Ehkä minä vain valitsin Mylenen Madonnan sijaan?
Itse sijoitan edellä mainitun Pet Shop Boysin lokeroon "homomusiikki", vaikka en osaa sille sen kummempia perusteluja antaa. Jokin muu musiikki kuulostaa minusta heterolta, mutta onneksi kappaleet saa muunnettua (minun tulkintani mukaan) homon makuisiksi (eli hyviksi) esim. remixaamalla. Esim. Freemasons tekee niin: "heteromusiikista" tehdään "homomusiikia" mainiolla tavalla (vaikka en tiedä Freemasonien seksiaali-identiteetistä yhtään mitään).
Esimerkkejä siitä, miten heteromusiikista tulee "homoa":
Hurts - Wonderful Life (Freemasons remix):
https://youtu.be/1HVk9kaPbkE
Eurythmics - Here Comes The Rain Again:
https://youtu.be/7rcGwyTTFVA
Freemasons ft. Bailey Tzuke - Uninvited:
https://youtu.be/oFBWPcaMKeo
Alkuperäisiä kappaleita en juurikaan tykkää kuunnella, mutta nämä remixit ovat WOW!
---
Lopuksi vielä mukaan bändi joka näyttää täysin heterolta, mutta joka tekee parhaat videot, eli: OK Go. Musiikki on ihan OK, mutta se iso juttu näissä on musiikkivideot. Suosittelen katsomaan ainakin tämän ensimmäisen videon, mikäli et mitään muuta videota tältä listalta katsokaan.
OK Go - Upside Down & Inside Out
https://youtu.be/LWGJA9i18Co
OK Go – The One Moment
https://youtu.be/QvW61K2s0tA
OK Go - I Won't Let You Down
https://youtu.be/u1ZB_rGFyeU