Tiede-lehden artikkeli homoseksuaalisuudesta

  • 1 / 7
  • Statisti
  • 9.7.2015 0:11
Tiede-lehden heinäkuun 2015 numerossa on mielenkiintoinen Jani Kaaron kirjoittama artikkeli, jossa hän esittelee teorioita ihmisten homoseksuaalisuuden ihmiskunnan iän mittaisesta selviytymisestä heteronormatiivisessa evoluutiossa.

Eräänlaisena johtopäätelmänä on teoria, jossa kolmannen sukupuolen, eli homoseksuaalien, yhteiskunnallinen asema perheiden naisväen tukena ja hyväntekijöinä erityisesti Lähi-Idän ja Tyynenmeren kulttuureissa on edistänyt homoseksuaalisuuden periytymistä sukupolvesta toiseen. Samalla hän valistaa erilaisten kulttuurien suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen, ja siitä miksi näissä kulttuureissa vastakkaisen sukupuolen roolin omaksuminen on hyväksytty asia. Hän kiteyttää artikkelinsa toteamalla, että "näyttää siltä, ettei maailmassa ole mitään niin luonnollista kuin homopari, joka haluaa hoitaa lasta".

Jos et ole lehden tilaaja, kyllä mielestäni tästä artikkelista kannattaa maksaa vajaan 12 euron irtonumeron hinta. Samalla selviää toisesta artikkelista mitkä 10 turhaa myyttiä kissoista ja koirista kannattaa unohtaa.
  • 2 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 9.7.2015 9:12
Mielenkiintoista.
Pitääpä ostaa tuo lehti.

Tieteilijät ovat miettineet sitä, että jos homoseksuaalisuus olisi ihmisen kehityksen kannalta vahingollinen, se olisi poistunut jo kauan sitten. Tieteilijät ovat koettaneet löytää tekijää, mikä on homojen (homomiehet ja lesbonaiset) kohdalla hyödyllinen evoluution kannalta ihmisyhteisölle. Teoria tukihenkilönä toimimisesta ja lasten kasvattajina on yksi mahdollisuus, mutta vain yksi. Minä en tiedä, mutta oletan homojen merkityksen ihmisyhteisössä olevan paljon tätä monitarkoituksellisempi, kuin vain se minkä tuo yksi teoria antaa ymmärtää.

Mielestäni tutkimuksen pitäisi painottua siihen, miksi ja miten esimerkiksi homojen vainoaminen ja torjunta syntyy ja kuinka sitä voitaisiin vähentää. On yhteiskunnallisesti tuhlausta ja vahingollista kohdistaa torjuntaa täysin yhteiskuntakelpoisiin ja sitä rakentaviin ryhmiin ja yksilöihin. Homovihan käyttäminen tavalla taikka toisella epäkunnossa olevien yksilöiden "terapointiin" on hyödytöntä ja vahingollista sekä vihaajalle itselleen, että vihan kohteelle. Homovihan käyttö vallan välineenä on myös yhteisölle vahingollista.

***

Huom.
Sukupuolia ovat esimerkiksi miessukupuoli, naissukupuoli, transsukupuoli
Seksuaalisuus: hetero-, homo-, biseksuaalisuus

Jos kirjoituksessa käytetään termiä "kolmas sukupuoli" tässä yhteydessä, se on virheellinen ilmaisu.
  • 4 / 7
  • Statisti
  • 9.7.2015 21:19
Juuri niin kun Smo asian totesi, artikkelin mukaan "kolmas sukupuoli" on kulttuurisidonnainen ilmaisu mainittujen Lähi-Idän ja Tyynenmeren alueilla. Ja käsite ei siis kuulu meidän länsimaisen kulttuurin sanastoon.
  • 6 / 7
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 12.7.2015 19:32
Luin tuon Tiede-lehden kirjoituksen pariin kertaan. Tulipa vain mieleeni, että nämä "homoasiat" eivät ole lainkaan niin monimutkaisia, miksi niitä olen luullut, vaan paljon monimutkaisempia, kun mukaan otetaan eri kulttuurit. Minä tulkitsen näitä asioita oman kulttuurini kautta. Kuitenkin se on vain yksi totuus monien muiden joukossa aivan samoista asioista.

Käsitteet eri kulttuureissa ymmärretään merkittävästi eri tavoin. Samoalla fa'afafinet ovat hyväksyttyjä. Hehän ovat miehiä, jotka elävät kuin naiset. Aikuisina he harrastavat seksiä mieluiten miesten kanssa. Amerikan Samoassa, Yhdysvaltain territoriossa, pistetään hanttiin korkeimman oikeuden päätökselle sallia homoavioliitot kautta USA:n. Territorion kristilliset kirkot omaavat huomattavan vallan tuolla alueella. Ne edustavat erittäin konservatiivista näkemystä yhteiskunnallisista asioista. Tästä huolimatta näyttää siltä, että fa'afafinet saavat olla rauhassa kristillisiltä konservatiiveilta.

Territorioilla on osittainen itsemääräämisoikeus. Avioliitto-oikeus ei kuulu itsemäärämisoikeuden piiriin. Amerikan Samoan oikeusministeri on kuitenkin ilmoittanut "tarkastelevansa" korkeimman oikeuden päätöstä, eli viivyttelee avioliittolupia. Asia ei luultavasti etene, ennen kuin amerikkalaiseen tapaan nostetaan kanne oikeudessa.

Mielenkiintoinen seikka on se, että jotkut Amerikan Samoan fa'afafinet eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja. Vaikuttavana seikkana tuohon mielipiteeseen saattavat olla uskonnolliset asenteet.

Uutisjuttu Amerikan Samoan tilanteesta:
http://www.huffingtonpost.com/entry/american-samoa-questions-gay-marriage-ruling_55a06343e4b0b8145f72dca7?utm_hp_ref=gay-voices&ir=Gay%2BVoices&section=gay-voices

(Miksi muuten emme kutsu Ahvenanmaata Suomen territorioksi?)
Luin artikkelin pari päivää sitten. Käsitteen "kolmas sukupuoli" käyttö oli hieman läväperäistä ja jäi tarpeetonta tulkinnanvaraa siitä mitä kirjoittaja tarkoitti sanoa.

Ja Ahvenanmaa ei ole territorio koska se on maakunta.