Eduskuntavaalit 2015 - ennuste ja todellisuus avioliittokannoissa

Vasta myöhään sunnuntaina tiedetään, miten vaaleissa käy ja millaista väkeä on jatkossa asioistamme päättämässä. Huomiseen valmistautuessani (siis koodaillessani skriptiä, jolla saatan melko vaivatta tarkastella tuloksen valmistuttua läpipäässeiden suhtautumista avioliittokysymykseen) en malttanut olla pyörittelemättä myös jo olemassaolevaa analyysiä mahdollisista läpimenijöistä ja näiden suhtautumisesta avioliittokysymykseen.

Ajoin ristiin analytiikkayritys Accuscoren ja viestintätoimisto Kaiku Helsingin listan todennäköisimmistä uusista kansanedustajiasta ( http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7411830.html ) ja näiden vastaukset Helsingin Sanomien vaalikoneen kysmykseen "homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla". Kysymykseen vastattiin viisiportaisella asteikolla: 5 täysin samaa mieltä, 4 melko samaa mieltä, 3 ei samaa eikä eri mieltä, 2 melko eri mieltä ja 1 täysin eri mieltä.

Läpimenon todennäköisyyden perusteella ehdokkaat on jaettu Accuscoren/Kaiun listassa kolmeen ryhmään. Läpimenon todennäköisyys taas perustuu arvioille puolueiden kannatuksesta ja näkemykselle vaalipiirien vahvimmista ehdokkaista.

Veteraanipoliitikko Paavo Väyryseltä - joka pomppaa aina takaisin kuin superpallo - ei ollut tietoja vaalikoneessa - mutta kun tiedän Väyrysen kannan, niin lisäsin tämän vastustajien joukkoon. Ahvenanmaan vaalipiirin edustaja taas tiettävästi kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.

Vaan numeroihin...

Kaikista listalle johonkin kolmeen ryhmään nostetuista ehdokkaista tulokset olivat seuraavanlaiset: Jos huomioon otetaan sekä ääripään vastaukset (1 ja 5) ja lievempi kanta (2 ja 4), niin tasa-arvoista avioliittolakia kannattaa 61 prosenttia ja vastustaa 39 prosenttia. Kun huomioidaan vain ääripään vastaukset (1 ja 5), niin prosentit ovat 67 puolesta ja 33 prosenttia vastaan.

Ja prosentit ryhmittäin ( kannattaa/vastustaa .. ja samat ääripäiden vastauksista )

Erittäin todennäköisesti läpi menevät: 67% / 33% .. 76% / 24%
Todennäköiset läpimenijät: 56% / 44% .. 59% / 41%
Haastajat: 60% / 40% .. 67% / 33%

Näin jakautuivat puolueittain ja vaalipiireittäin kärkyllä olevista yhdenvertaisuutta kohtaan myönteiset / kielteiset:

Keskusta: 40% / 60%
Kokoomus: 69% / 31%
Kristillisdemokraatit: 0% / 100%
Muutos 2011: 0% / 100%
Perussuomalaiset: 9% / 91%
RKP: 100% / 0%
SDP: 94% / 6%
Vasemmistoliitto: 100% / 0%
Vihreät: 100% / 0%

Helsinki: 86% / 14% (paikkoja 22)
Häme: 58% / 42% (14)
Kaakkois-Suomi: 60% / 40% (17)
Keski-Suomi: 65% / 35% (10)
Lappi: 60% / 40% (7)
Oulu: 45% / 55% (18)
Pirkanmaa: 54% / 46% (19)
Satakunta: 62% / 38% (8)
Savo-Karjala: 54% / 46% (16)
Uusimaa: 68% / 32% (35)
Vaasa: 22% / 78% (16)
Varsinais-Suomi: 64% / 36% (17)

Edit: Oletetuista läpi menevistä tai ainakin rappusilla olevista naisista tasa-arvoista avioliittlakia tukee kolme neljästä. Miesten kohdalla tulos on 50/50.

Luvuissa voi olla pieniä heittoja jos nimien kirjoitusasut eivät ole 100% täsmänneet noiden eri lähteiden välillä. Tästä kuitenkin saa suuntaa-antavan käsityksen ennustusten valossa odotettavissa olevasta.

Siis ennusteiden. Sunnuntaina illalla nähdään todellisuus.
Eli vain Vaasan ja Oulun vaalipiirit vastustavat tasa-arvoa?

Tämän perusteella kristittyjen kansalaisadressi epätasa-arvon puolesta ja ihmisoikeuksia vastaan ei johda mihinkään. Hyvä näin.

Kiitos tästä laskelmasta. Odotan lopullisia tuloksia mielenkiinnolla.
"Eli vain Vaasan ja Oulun vaalipiirit vastustavat tasa-arvoa?"

Ei välttämättä. Tasa-arvoisesta avioliittolaista äänestettäessä enemmistö Vaasan vaalipiirin kansanedustajista äänesti tasa-arvon puolesta. Tasa-arvoa vastustettiin eniten Keski-Suomen ja siitä itään ja pohjoiseen sijaitsevissa vaalipiireissä, katso kartta:

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194943915062/artikkeli/nain+suomi+jakautuu+tasaarvoisen+avioliiton+kannattajien+kesken+katso+kuva.html

Eiköhän iltakymmeneltä ole jo melko hyvin tiedossa, kuinka moni kansanedustaja kuvittelee vähemmistöjen nokkimisen auttavan Suomea. Tästä oikeusministeriön tulospalveluun:
http://tulospalvelu.vaalit.fi/E-2015/fi/aoik_kokomaa.html
Hienoa työtä, kiitos tästä analyysistä!

Jännä ilta edessä... tuloksia odotellessa.
Show alkaa kohta.

Yhtä en ymmärrä. Miksi TV:n vaalivalvojaisissa pitää kohkata läpipääsijöistä häntäpäätä myöten jo ennakkoäänten tultua? Ymmärrän, että ääniharavat voi nostaa esiin heti ja tietysti puolueiden kannatusluvut. Kannatuslukujen kehittyminen ääntenlaskun edetessä on jännittävää, kun tietää homman nimen.

Ehkä vaalistudion toimittajat saavat näissä tilaisuuksissa kokea saman kiihkon kuin urheiluselostajat - mieltävät tuon muutaman tunnin ääntenlaskuprosessin ehkä hiihtokilpailuksi tai muuksi vastaavaksi? Eduskuntavaaleissa viimeinen ääni kuitenkin annetaan noin kello 20, ja sen jälkeen mikään ei enää muutu. Paletti on oikeasti kasassa vasta ääntenlaskun valmistuttua. Varsinkaan häntäpään henkilöiden nousuilla ja laskuilla ole merkitystä ennen kuin vaalitulos on (lähes) selvillä.


Tässä vielä mausteeksi todennäköisimpien läpipääsijöiden osalta tasa-arvoisen avioliittolain kannattajien / vastustajien osuus ikäryhmittäin.

18-24: 100% / 0% (tässä ikäryhmässä tosin ei ole tunkua)
25-34: 73% / 21%
35-44: 69% / 29%
45-54: 55% / 43%
55-64: 56% / 43%
65-74: 25% / 70%

Vaikka kyse on vain ounastelusta, niin tulevaisuutta ajatellen luvut näyttävät ihan mukavilta.
Kun viimeinen ääni on pudonnut vaaliuurnaan (miksi muuten uurna? Sehän on laatikko!), tulos on silloin valmis.

Menenpä kohta vaakasuoraan asentoon. Aamulla sitten vilkaisen lyhyesti eri medioiden raportointeja. Miksi nostaa tällaisella asialla omaa adrenaliinitasosaan. Sellaisesta ei ole tipankaan hyötyä.

Nuo vaalistudioihin käytetyt rahat voitaisiin muuten käyttää johonkin hyödylliseen, kuten urheilukilpailujen selostamiseen. :-D
Ehkä olen hakoteillä... mutta puheenjohtajien haastattelusta: ihan sellainen tutina, että hallituksessa tulee olemaan Keskusta, Kokoomus ja PS. Ihan kuin olisi jo sovitty. Ja nyt on 19.4.2015 klo 20:40.

Vaaleista viis.
Toki vasta 41 % äänistä laskettu, mutta ihan iloisesti noilla kd:lle ei näytä olevan luvassa yhtään paikkaa Hämeen vaalipiiristä.
Keskusta on napannut kaksi lisäpaikkaa, toisen kd:ltä ja toisen persuilta.
Toivottavasti tuon suuntainen tilanne pitää loppuun asti, niin tuolta Hämeen vaalipiiristä Räsäsen Päivi jää "valitettavasti" rannelle ruikuttamaan.
Oma ehdokkaani toki on menossa läpi.

Äänestin Pekka Haavistoa.

Vielä pitää jännittää lopputulosta. "Pitää ja pitää"... hauskaahan tämä on ;) Urheilua en seuraa ollenkaan: ihan sama kuka upottaa jonkun pallon tai kiekon maaliin useammin kuin joku toinen tiimi. Aikuisten leikkiä, eikä sitä (urheilua) pitäisi näyttää televisiossa lähellekään niin paljon kuin sitä nykyään näytetään.
Tämän hetken läpimenijöiden valossa uudessa eduskunnassa ei avioliittolain uudistuksen kumoamiselle näyttäisi olevan luvassa menestystä.
Ylen sivulta löytyi valittujen edustajien vastus väitteeseen

"Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan"
53% EI
28% KYLLÄ
18% TYHJÄ
Hieman väriä eduskuntaan
Raitis ja rehellinen uskovainen Teuvo Hakkarainen on uusimassa paikkansa. Ilmeisesti helluntailaiset päättivät sittenkin tukea häntä. Nyt kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaikuttaa pienentyvän, niin Hakkaraisella on paremmat mahikset nousta esiin.
Pohjois-Savon Pentti-hauveli Oinonen, joka ei tykkää homoparitanssista, uusinee myös paikkansa.
---
Lisäys
Valitettavasti näyttää siltä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä ei kutistukaan. Useita rasisteja ja homofobeja ( http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-1429422873403.html ) edelleen eduskunnassa.
Kyllä se saatana taisi sittenkin Räsäsensä eduskuntaan saattaa.
Noh, Päivin saatanallisia säkeitä kuullaan sitten jatkossakin.
Toivottavasti Räsänen ei kuitenkaan jatka hallituksessa - vaikka uhkana sekin.
Kun yrittää hahmottaa "isoa kuvaa" hlbti-kansan ja -aihepiirin kannalta, niin ei tämä nyt ihan kamalalta näytä.
Vaalitulos: Tasa-arvoinen avioliittolaki varmistui

Näin uudet kansanedustajat vastasivat Ylen vaalikoneen kysymykseen:
"Edellisen eduskunnan hyväksymä lainmuutos samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta peruutetaan"

EI 140 (70%)
KYLLÄ 41 (20,5%)
TYHJÄ 19 (9,5%)

Eli 70% uusista kansanedustajista kannattaa tasa-arvoista avioliittolakia.
Nyt tuli äärikristittyjen hanke torpata laki sai kuoliniskun, hyvä niin!
Toimi Kankaanniemi palaa sitten eduskuntaan. Toivottavasti ei Toimista tule puhemiestä :-(

Onkohan Toimi edelleen samaa mieltä kuin aiemmin ollessaan Kristillisen liiton kansanedustaja 1990-luvulla? Silloinhan hän julisti: "Homot ansaitsevat kuoleman!"

Olisi kiva, jos joku media kysyisi tätä häneltä. Vastauksessa pitää sitten varautua siihen, että Toimi alkaa selväkielisen julistuksen jälkeen selittää, että kyse on jostain uskonnollisesta ajatuksesta.

Kankaanniemi oli siis ennen Kristillisen liiton (nykyinen KD) kansanedustaja. Nyt hän palasi eduskuntaan Perussuomalaisten listalta. Varmaan helpompi päästä eduskuntaan PS:n kuin KD:n listoilta :-)
Persut sai Keski-Suomen vaalipiiristä kaksi edustajaa, Teuvo Hakkaraisen ja Toimi Kankaanniemen. Ei voi muuta kuin ihmetellä äänestäjien mieltymyksiä.
HS: Uudesta eduskunnasta näyttäisi tulevan arvoiltaan enemmän liberaali kuin konservatiivinen.

Helsingin Sanomien vaalikoneen perusteella läpi menneiden ehdokkaiden enemmistön mielestä esimerkiksi homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. Väistyvän eduskunnan eniten kohua herättänyt laki oli kansalaisaloite sukupuolineutraalista avioliitosta, jonka eduskunta hyväksyi viime syksynä. Uusista kansanedustajista selkeä enemmistö eli 59 prosenttia on sitä mieltä, että homo- ja lesbopareilla pitää olla samat avioliitto- ja adoptio-oikeudet kuin heteropareilla. Eduskunta pääsee vielä käsittelemään tähän avioliittolakiin liittyviä säädöksiä. Keskustan puheenjohtaja ja tuleva pääministeri Juha Sipilä on sanonut, että päätös sitoo seuraavaa eduskuntaa, vaikka kristillisten puheenjohtaja Päivi Räsänen onkin toivonut, että laki kumottaisiin.

http://www.hs.fi/politiikka/a1429420624203?jako=606b366be74dee3a5ee39aff61cca57e&ref=og-url
Kyllä se nyt kohtalaisen hyvältä näyttää...mutta tiukaksi se menee. En luottaisi ollenkaan noihin vaalikone-juttuihin. Ja kepu pettää aina. Eli, nuo kepun edustajat voivat kääntää tämän asian tiukaksi. Jos vielä muutama kokomuksen edustaja on samaa mieltä, niin se on sitten tiukkaa...mutta, toivokaamme, että tasa-arvo laki pysyy voimassa!!
Melkein silmät kostuivat, kun luin Hesarista otsikon 'Eduskunnasta pudonnut Sasi: "Eniten jään kaipaamaan tuolia Benin vieressä"' ( http://www.hs.fi/politiikka/a1429494980094 ) - vaikka en ole koskaan Sasista pitänytkään. Kimmo Sasi tippui, mutta Ben Zyskowicz jatkaa. Mietin, voisikohan Zysse palkata Sasin avustajakseen? Niin tuo hellä miehinen läheisyys voisi saada jatkoa jossain muodossa.
Uudessa eduskunnassa on Ylen vaalikoneen mukaan tasa-arvoisen avioliittolain
kannattajia 140,
vastustajia 41, tyhjää/ei kantaa 19.

Näiden uusien kansanedustajien mukaan tasa-arvoista avioliittolakia EI pidä kumota:

KESKUSTA
Kulmuni, Katri
Heikkinen, Hannakaisa
Vehviläinen, Anu
Katainen, Elsi
Kääriäinen, Seppo
Rossi, Markku
Puumala, Tuomo
Lintilä, Mika
Sipilä, Juha
Pylväs, Juha
Keränen, Niilo
Korhonen, Timo
Parviainen, Ulla
Kalmari, Anne
Pekkarinen, Mauri
Paloniemi, Aila
Honkonen, Petri
Saarikko, Annika
Ala-Nissilä, Olavi
Alatalo, Mikko
Pirttilahti, Arto
Leppä, Jari
Tiilikainen, Kimmo
Kosonen, Hanna
Torniainen, Ari
Rehn, Olli
Vanhanen, Matti
Kaikkonen, Antti
Berner, Anne

KOKOOMUS
Laitinen-Pesola, Jaana
Grahn-Laasonen, Sanni
Heinonen, Timo
Eestilä, Markku
Raassina, Sari
Risikko, Paula
Talvitie, Mari-Leena
Suutari, Eero
Wallinheimo, Mika Sinuhe
Orpo, Petteri
Kanerva, Ilkka
Virolainen, Anne-Mari
Siren, Saara-Sofia
Vikman, Sofia
Kiuru, Pauli
Jaskari, Harri
Satonen, Arto
Häkkänen, Antti
Toivakka, Lenita
Kopra, Jukka
Pelkonen, Jaana
Zyskowicz, Ben
Vartiainen, Juhana
Sarkomaa, Sari
Salolainen, Pertti
Stubb, Alexander
Harkimo, Harry
Lepomäki, Elina
Mäkelä, Outi
Multala, Sari
Mykkänen, Kai
Lauslahti, Sanna
Lehti, Eero

PERUSSUOMALAISET
Tolppanen, Maria
Vähämäki, Ville
Elomaa, Ritva Kike
Tavio, Ville
Lohela, Maria
Elovaara, Tiina
Raatikainen, Mika
Juvonen, Arja
Ruoho, Veera

SDP
Ojala-Niemelä, Johanna
Salonen, Kristiina
Filatov, Tarja
Kari, Mika
Skinnari, Ville
Mäkisalo-Ropponen, Merja
Myller, Riitta
Urpilainen, Jutta
Tuppurainen, Tytti
Ihalainen, Lauri
Huovinen, Susanna
Eloranta, Eeva-Johanna
Taimela, Katja
Kantola, Ilkka
Marin, Sanna
Viitanen, Pia
Gustafsson, Jukka
Nurminen, Ilmari
Paatero, Sirpa
Kymäläinen, Suna
Taavitsainen, Satu
Kiljunen, Anneli
Tuomioja, Erkki
Heinäluoma, Eero
Haatainen, Tuula
Razmyar, Nasima
Rinne, Antti
Lindtman, Antti
Feldt-Ranta, Maarit
Guzenina, Maria
Harakka, Timo
Räsänen, Joona

VASEMMISTOLIITTO
Mustajärvi, Markus
Myllykoski, Jari
Pekonen, Aino-Kaisa
Semi, Matti
Sarkkinen, Hanna
Hänninen, Katja
Andersson , Li
Lapintie, Annika
Kontula, Anna
Arhinmäki, Paavo
Modig, Silvia
Uotila, Kari

VIHREÄT
Mikkonen, Krista
Halmeenpää, Hanna
Aalto, Touko
Niinistö, Ville
Hassi, Satu
Parviainen, Olli-Poika
Järvinen, Heli
Haavisto, Pekka
Alanko-Kahiluoto, Outi
Vartia, Antero
Kari, Emma
Yanar, Ozan
Toivola, Jani
Kasvi, Jyrki
Karimäki, Johanna

RKP
Henriksson, Anna-Maja
Strand, Joakim
Nylund, Mats
Wallin, Stefan
Biaudet, Eva
Haglund, Carl
Blomqvist, Thomas
Nylander , Mikaela
Adlercreutz, Anders
Löfström, Mats

-----
Näiden uusien kansanedustajien mukaan tasa-arvoinen avioliittolaki PITÄISI kumota:

KOKOOMUS
Jokinen, Kalle
Koski, Susanna

PERUSSUOMALAISET
Huhtasaari, Laura
Jalonen, Ari Kristian
Lehto, Rami
Ronkainen, Jari
Oinonen, Pentti
Kulmala, Kari
Kivelä, Kimmo
Saarakkala, Vesa-Matti
Hongisto, Reijo
Mattila, Pirkko
Immonen, Olli
Hakkarainen, Teuvo
Mäkipää, Lea
Savio, Sami
Mölsä, Martti
Lindström, Jari
Turunen, Kaj
Mäkelä, Jani
Packalen, Tom
Soini, Timo
Niinistö, Jussi
Niikko, Mika
Elo, Simon

KESKUSTA
Maijala, Eeva-Maria
Lohi, Markus
Anttila, Sirkka-Liisa
Talja, Martti
Hautala, Lasse
Tölli, Tapani
Vehkaperä, Mirja
Kiviranta, Esko
Hakanen, Pertti
Särkiniemi, Seppo

KD
Räsänen, Päivi
Essayah, Sari
Östman, Peter
Tanus, Sari
Laukkanen, Antero

SDP
Wallin, Harry

-----
Näillä uusilla kansanedustajilla ei ole päätettyä kantaa tasa-arvoiseen avioliittolakiin/eivät ilmoittaneet

vaalikoneessa:

KOKOOMUS
Rydman, Wille
Tolvanen, Kari

PERUSSUOMALAISET
Mäntylä, Hanna
Louhelainen, Anne
Kankaanniemi, Toimi
Eerola, Juho
Terho, Sampo
Ruohonen-Lerner, Pirkko

KESKUSTA
Väyrynen, Paavo
Juhantalo, Kauko
Kalli, Timo
Rehula, Juha
Hoskonen, Hannu
Savola, Mikko
Kurvinen, Antti
Rantakangas, Antti
Jarva, Marisanna
Pakkanen, Markku

SDP
Kiuru, Krista
Kimmo Sasin puolesta tunnettua murhetta lieventää se, että eduskunnassa on jälleen yksi tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja vähemmän.
Ja toinen myönteinen asia on, että Kimmokin voi nyt tuntea ihan omissa istumalihaksissaan sen, että pallit eivät nykyään ole kovin tukevasti kenenkään alla. Tosin hänen putoamisensa on tehty tuhat kertaa pehmeämmäksi kuin monen muun kilometritehtaalle passitetun.
Kokoomuksen Kari Tolvanen äänesti tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Oletan hänen olevan jatkossakin kielteisellä kannalla, vaikkakaan mielipidettään hän ei ole julkisesti kertonutkaan.

Mielenterveyden keskusliitto Kari Tolvasen johdolla jahkaili hämmästyttävän pitkään suhtautumisessaan lakialoitteeseen. Talon sisältä kuulin, että siellä oli ollut varsin turbulenttista tuota asiaa mietittäessä. Puristin heitä tiedolla, että rinnakkaisjärjestö Mielenterveysseura oli selkeästi suoraan lakialoitteen kannalla. He saivat lopulta kannanottonsa julki vasta viime hetkellä ennen lakiäänestystä.
Koetin saada Tolvasta kiinni edes puhelimen päähän, siinä kuitenkaan onnistumatta. Lopultahan järjestöltä tuli myönteinen kannanotto, josta he kuitenkin koettivat olla mahdollisimman hissukseen. Se tuli esille lähinnä vain ranneliike.netin kautta, mutta en huomannut muualla.

http://ranneliike.net/teema/mielenterveyden-keskusliitto-mtkl-tasa-arvoinen-avioliittolaki-lisaisi-hyvinvointia?aid=11428
Kantaansa julkistamattomista 19 kansanedustajasta äänesti joulukuussa 10 (Tolvanen, Mäntylä, Louhelainen, Eerola, Terho, Ruohonen-Lerner, Kalli, Rehula, Savola, Rantakangas) tasa-arvoista avioliittolakia vastaan. Yksi (Kiuru) äänesti puolesta. Loput 8 eivät olleet edellisessä eduskunnassa. Ja vaikka joulukuussa olisikin äänestänyt vastaan, se ei toki välttämättä merkitse, että olisi nyt lain kumoamisen kannalla. Pientä hienosäätöä eduskunnan lopulliseen kokoonpanoon taitavat aiheuttaa vielä järjestelyt Euroopan parlamentin miehittämiseksi tarvittavilla varajäsenillä.
Ei mikään ihme, että Kimmo Sasi pudotettiin eduskunnasta. Sasi on puhunut hyvin outoja viime aikoina. Pirkanmaan äänikuningatar Sanna Marin (sdp) on Sasin mielestä ”likaisten temppujen tykki”, ja lisäksi Sasi asetti kyseenalaiseksi Marinin kyvyn toimia Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana yms. Sasin puheenvuorot eduskunnassa esimerkiksi tasa-arvoista avioliittolakia ja ihmisoikeusselontekoa käsiteltäessä olivat kyllä niin pimeitä, että Sasi saa mennä. Jäihän sinne Zyskowicz, joka kykenee hörhöilemään Sasinkin puolesta, kaksi esimerkkiä ( http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_110_2014_ke_p_1.shtml#pvuoro53 ) ja ( http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_110_2014_ke_p_1.shtml#pvuoro47 ).

Lisäys
Kimmo Sasi jatkaa hyökkäystään Sanna Marinia kohtaan:
http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194975532254/artikkeli/kimmo+sasi+haukkui+taas+sanna+marinin+vanhakantainen+populisti+.html
---
Teuvo Hakkarainen haluaa ministeriksi. Jutun lopussa voit ottaa kantaa, mikä ministerinsalkku Hakkaraiselle sopisi. Niin, jos vaikka ulkoministeriksi. Eurooppakin on toisaalta sen verran iso, että Hakkarainen voisi eksyä...
http://www.iltasanomat.fi/vaalit2015/art-1429498933189.html
Ehkä Teuvosta tulisi hyvä salkuton ministeri. Salkkunsa kun hukkasi prätkäjengin kerhotilaan...
Pian alkaa hallituksen vääntäminen. Vaihtoehdot ovat kesk/ps/kok tai kesk/ps/sdp, ja minä veikkaan ensin mainittua. Melko varmasti rkp ei ole mukana. En usko vaihtoehtoon kesk/kok/sdp ellei ps käy neuvotteluissa todella mahdottomaksi, mitä en usko. Hallitus on siis varmasti varsin konservatiivinen.

Hallitukselta tuskin on luvassa kovin hohdokkaita hlbti-avauksia.

Kuten jo todettiin, on kuitenkin uusi eduskunta ainakin avioliittokysymyksessä entistä avarakatseisempi: se, mikä oli syksyllä 105, olisi todennäköisesti nyt 110 tai ehkä enemmänkin. Siitä ei kuitenkaan voi vetää johtopäätöksiä esim. äitiyslakiin liittyen, jos sellainen nyt ylipäänsä eduskunnan käsiteltäväksi tulevalta hallitukselta tulee, ja missä muodossa. Toisaalta eduskunta voi tehdä muutoksia hallituksen esityksiin.

Translain uudistamista taas ajaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen kanta siitä, että steriliteettivaatimus sukupuolen juridisessa muuttamisessa on yksityisyyden loukkaus. Jotain nykyisille siis tarttee tehdä. Nykylakihan on ymmärtääkseni EIT:n päätökseen vedoten mahdollista viedä oikeuteen.
  • 29 / 51
  • persut=kivireki
  • 21.4.2015 8:57
Uusi hallitus tulee varmaan olemaan Keskusta-Kokoomus-Vihreät-RKP. Ei paras mahdollinen hallituksen kannalta kun Vihreillä on tapana pakata kimpsunsa kesken kaiken. Persuja ei kukaan halua riesakseen, eikä vasemmistoliittoa.
Suomen kannalta paras (realistinen) ja toimivin yhdistelmä tässä tilanteessa olisi peruspunamulta.
Demareita tarvitaan rökäletappiostaan huolimatta pitämään ammattiyhdistysliike rauhallisena, ja Kokoomus voisi jäädä rauhassa kasvamaan korkoa ja nuolemaan haavojaan sekä miettimään, mikä meni edellisellä hallituskaudella pieleen.
Kokoomus ja sdp eivät enää (/vieläkään) mahdu samaan hallitukseen, ja persujenkin on ehkä helpompi tulla toimeen demareitten kuin kokoomuslaisten kanssa.
Vihreät kuitenkin olivat myös vaalivoittajia, joten kai heidätkin tulisi huomioida hallitusneuvotteluissa? Tosin Persuthan eivät nyt Vihreiden kanssa samaan hallitukseen suostu.
  • 32 / 51
  • persut=kivireki
  • 22.4.2015 8:08
Sipilällä on kaksi epävarmaa vaihtoehtoa. Vihreät voisivat hallituksessa kiristää lähtöuhkailuilla koska jos pohja on Kesk-Kok-Vihr-RKP, heidän lähtönsä veisi enemmistön. Persuihinkaan en kyllä Sipilänä luottaisi, en ole koskaan päässyt selville että ovatko persut edes vasemmisto vai oikeistopuolue. Ei mitenkään mahdotonta että heti kun hallituksessa ilmenee jotain mistä persut eivät tykkää, siitäkin huolimatta että se on kirjattu persujen hyväksymään hallitusohjelmaan, niin lähtökortti läjähtää äkkiä pöytään.
Mielestäni persut on nyt saatava hallitukseen vaikka väkisin.
Tuskin he siellä neljää vuotta jaksavat, ja meillä saattaa olla uudet vaalit edessä jo parin vuoden sisällä. Mutta tuon joukon jättäminen taas räksyttämään oppositioon olisi karhunpalvelus sekä demokratialle, Suomelle että koko poliittiselle järjestelmällemme. Hallitusta muodostettaessa joudutaan siksi varmaan tekemään kompromisseja, sillä vihreiden kanssa persut eivät ainakaan mahdu samaan hallitukseen eikä yhteistyöstä RKP:nkään kanssa mitään hyvää seuraisi. Kristilliset persuille varmaan kelpaisivatkin, mutta puheet takiaispuolueista ovat vielä liian tuoreessa muistissa, ja olisi liian ilmiselvää kaksinaamaisuutta alkaa jaotella takiaisia kahteen luokkaan.
Keskustan Paavo Väyrynen, 68, aikoo jatkaa meppinä ja pyytää vapautusta kansanedustajan tehtävästä ( http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/761673/Vayrynen+pytaa+vapautusta+kansanedustajan+tyosta ). Varamiehensä eduskuntaan nousee Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä, 34.

Kärnä suhtautuu suopeasti samaa sukupuolta olevien avioliittoihin. Väyrynen tunnetusti ei.

Kärnän kommentti Ylen vaalikoneessa: "Suomen perustuslaki takaa meille kaikille yhdenvertaisuuden lain edessä. Pidän tärkeänä, että eri uskontokunnat voivat edelleen vapaasti päättää omista käytänteistään, mutta pariskuntia tulee kohdella lain edessä tasa-arvoisesti riippumatta heidän sukupuolestaan. Kansanedustajan uskonnollinen vakaumus tai aatemaailma ei saisi vaikuttaa liikaa päätöksiin, joita tehdään maallisissa asioissa."

Kärnän kommentti Hesarin vaalikoneessa: "Homoilla ja lesboillla on jo nykyiselläänkin mahdollisuus adoptioon ja prosessi on Suomessa varsin tarkka. Riippumatta ihmisten uskonnollisesta tai muusta vakaumuksesta en näe muita vaihtoehtoja kuin kohdella kaikkia Suomen kansalaisia yhdenvertaisesti lain edessä. Tätä edellyttää jo perustuslakimmekin."

EDIT/tarkennus: Väyrynen aikoo ottaa edustajanpaikkansa vastaan, mutta keskeyttää työnsä eduskunnassa europarlamenttiedustajuutensa vuoksi. Tällä tavoin Väyrynen voi palata eduskuntaan (jos hänelle luvataan himoitsemansa ministerin salkku) ja varamies toimii mahdolliseen paluuseen asti vain "sijaisena".
Ja toinenkin myönteinen tieto:

Äänten tarkastuslaskennassa Seppo Särkiniemi (kesk), 57, Uudellamaalla putosi ja tilalle nousee Eerikki Viljanen (kesk), 39.

Pudonneen espoolaispastori Seppo Särkiniemen mukaan "avioliitto on miehen ja naisen liitto" ja Särkiniemi vetoaa perustelussaan "lapsen oikeuteen isään ja äitiin".

Eduskuntaan nouseva vihtiläinen maatalousyrittäjä Eerikki Viljanen toteaa Ylen vaalikoneessa, että "Laki tulee takaamaan tasa-arvoiset oikeudet kaikille, kirkko saa sitten tehdä omat päätöksensä ajallaan".
Väyrysen vaihtuminen Kärnään on oikein hyvä uutinen :-)

Samoin Särkiniemen vaihtuminen Viljaseen kuulostaa hyvältä.

Ikävä kyllä Kokoomuksen Susanna Koski piti eduskuntapaikkansa tarkistuslaskennassa. Tämä Kokoomusnuorten puheenjohtaja vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia ja YLE:n kyselyssä ilmoitti haluavansa peruuttaa tulevan lain (ja siis pitää epätasa-arvon voimassa). Kosken kommentti kysymykseen: "En muuttaisi nykyistä avioliittolakia."

Hesarin vaalikoneessa hän kertoo: "En muuttaisi nykyistä avioliittolainsäädäntöä. Lapsella on oikeus äitiin ja isään, eikä tätä oikeutta saa lainsäädännöllä poistaa. Sekä miehillä että naisilla on niin tahtoessaan mahdollisuus hankkia lapsia."

En ymmärrä näiden kokoomuslaisten ajatuksenjuoksua: Yksilönvapaudet ja oman elämän kontrolli ovat muka tärkeitä - kunhan kyse ei ole homojen oikeuksista ja siitä, että homo saisi päättää miten hän elää ja millaisen statuksen hän haluaa parisuhteelleen.

Toivon Kokoomuksen nuorta ajatusmaailmaa edustavalle Susanna Koskelle todella ikävää, hankalaa ja lyhyttä poliittista uraa.

Susanna Kosken nousua eduskuntaan hyvittää jonkin verran Kimmo Sasin putoaminen.
Kokoomusnuorten mielestä yksilönvapautta rikkoo se että on rangaistua ajella talvella kesärenkailla, ei siellä mitään järkevää porukkaa ole, vai onko se vapaus pitää kesärenkaat käytössä talvella tärkeämpää kuin tielläliikkujien turvallisuus?

Logiikka ja rationaalisuus puuttuu heiltä tosin taitaa rydman ja kosken innoittajat olla nallenkin ihannoima ayn rand joka itse todisti että oli väärässä.

Suuri enemmistö kansanedustajista kannattaa tasa arvoista avioliittolakia kuten kansalaisaloitteessa luki ja ainoa ongelma on jos hallitus aikoo kyseenalaisin keinoin asiaa vesittää.
Yx positiivinen juttu on se, ku jos persuista tulee puhemies...tätä Mattilaa veikataan...ni, mahdollisessa äänestyksessähän puhemies ei äänestä. Ellei sitten vaihda vara-puhemiestä paikalle sen takia.
Hallitusneuvottelujen tilannekatsaus

Nyt vaikuttaa siltä, että perussuomalaiset ovat toistaiseksi kaukana tulevasta hallituksesta. Juha Sipilä sanoo, että ps vaatii mm. autoveron laskua, pakolaiskiintiöiden laskemista ”tarvittaessa” ja jäsenmaksujen palautusneuvotteluja EU:n kanssa. ”Ne ovat kaukana Keskustan näkemyksistä”, Sipilä toteaa.
http://yle.fi/uutiset/sipila_tutustui_ensimmaisena_perussuomalaisten_vastauksiin__ovat_kaukana_keskustan_nakemyksista/7965806
Suomenmaa kertoo, että Sipilä on yllättynyt perussuomalaisten vastauksista. Niiden perusteella ollaan hänen mukaansa vielä kaukana lopputuloksesta.
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7446525.html
Perussuomalaisten vastauksesta nro 8 löytyy kohta ”Tasa-arvoisen vanhemmuuden vahvistaminen. Lapsella on oltava oikeus äitiin ja isään; myös erotilanteessa”.
https://www.perussuomalaiset.fi/news/perussuomalaisten-vastaukset-hallitustunnustelija-juha-sipilan-kysymyksiin/

Keskustan eduskuntaryhmä ilmoittaa vastauksessaan selvästi: "Rasismia ei sallita"
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7446505.html
---
Kristillisdemokraattien vastauksessa nro 8 lukee mm., että ”lapsen oikeutta isään ja äitiin ei tule kyseenalaistaa eikä avioliiton asemaa heikentää. Lapsivaikutusten arviointi on toteuttava kaikessa lapsiin vaikuttavassa päätöksenteossa ja kirjattava myös hallitusohjelmaan”.
http://www.kdlehti.fi/2015/04/30/kristillisdemokraattien-vastaukset-hallituskysymyksiin/
Toivottavasti tuo Soini pelasi itsensä ulos hallituksesta tuolla pelleilyllä. Eihän se kylläkään ikinä mitään vastuuta pysty, eikä haluakaan, kantaa.
Itse tahdon persut hallitukseen kesk+kok ja ehkä rkp/vihr kanssa niin porukka tajuaisi millainen työväenpuolue se on ja palaisi takaisin vasemmiston kannattajiksi.

Ei sitä avioliittoa enää kaadeta vaan kaikki saa omantunnon kysymyksenä halutessaan äänestää hallituksen esitystä vastaan kun tuodaan näitä vielä päättämättömiä asioita äänestettäväksi ja ylivoimainen enemmistö kannattaa tasa arvoista avioliittoa joten ainoa tapa vesittää olisi että kepulit suostuisivat ps ja kd vaatimuksiin asiassa.
Ei kiitos taas neljää haparoinnin vuotta Suomen politiikkaan. Nyt tarvitaan kiireesti päätöksiä, joilla talous saadaan kuntoon yhteistyöllä ja keskinäisellä luottamuksella. Sipilän peräänkuuluttamaa yhteiskuntasopimusta ei saada aikaan liian yksioikoisella porvaripolitiikalla, jota kepu-persu-kokoomus (mahdollisesti joillakin Soinin hyväksymillä takiaispuolueilla täydennettynä) -yhdistelmä tulisi epäilemättä ajamaan.
Viime kaudella nähtiin, mitä seuraa, jos kemiat eivät toimi ja hallituskumppanit eivät kykene yhteistyöhön. Pahalta näyttää persujen osalta, kun Soini ilmeisesti ei kuitenkaan pysty pitämään joukkojaan riittävän hyvin näpeissään ja hänen välttämättömät myönnytyksensä kaatuvat puolueen muiden johtohenkilöiden vastustukseen.
Ei suomella mitään hätää ainakaan velan määrän kanssa vaikka oikeistohallitus sössisi kunnolla, mielummin neljän vuoden päästä vasemmistojytky joka korjaa hyvinvointivaltion kuin demarien väkisin mennä oikeistopolitiikan takaajiksi joka olisi tuhoisaa pidemmällä tähtäimellä.
Sateenkaariperheet ry:n toiminnanjohtaja Juha Jämsä on tyytyväinen Keskustan perhelinjaukseen: ”Linjapaperin mukaan politiikan tehtävä ei ole määrittää hyvää mallia ja muotoa perheille vaan tarjota paras mahdollinen tuki erilaisissa elämäntilanteissa olevien perheiden pärjäämiselle ja lapsen edun toteutumiselle.”
http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7448542.html
Sipilä ilmoitti tiedottavansa hallitusneuvottelujen aikataulusta huomisaamuna kello 9. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen sanoi haastattelussa, että Sipilä kertoo hallituspohjan keskiviikkona tai torstaina.
---
Perussuomalaisissa Halla-ahon ”eduskuntaryhmä” eli nuivat sai uuteen eduskuntaan 9 jäsentä, mikä on kaksi enemmän kuin aikaisemmin. Soinilla on tiukka paikka, kun pitää toisaalta myötäillä rasistisiipeä ja toisaalta yrittää päästä hallitukseen, joka ei tule hyväksymään rasistisiiven vaatimuksia. Myös muissa kysymyksissä on toistaiseksi suurta erimielisyyttä eli tilanne on hyvin mielenkiintoinen.
Perussuomalaisten tilaa ja tulevaisuutta on käsitelty useaan otteeseen. Tässä iltalukemiseksi tuore puheenvuoro:
http://timoekman.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194509-perussuomalaiset-smpn-tiella
Euroopan parlamenttiin siirtyvän Ruohonen-Lernerin tilalle eduskuntaan tuleva perussuomalainen Leena Meri on ilmoittanut Ylen vaalikoneessa haluavansa peruuttaa tasa-arvoisen avioliittolain.

Hän kuitenkin tarkentaa kantaansa seuraavasti:
"Perussuomalainen puolue äänesti eduskunnassa lakia vastaan ja se on ollut puolueen linja asiassa. Uudelle laille ei olisi ollut myöskään juridista tarvetta sillä parisuhteen rekisteröinnillä saavutetaan samat taloudelliset vaikutukset kuin avioliitolla jo nyt. En kuitenkaan usko että asia tulee uudelleen käsittelyyn. Itse katson, että eduskunnalla on tärkeämpiä asioita mietittävänä, kuten taloutemme elvyttäminen."

Ps. Leena Meri ilmoittaa ammatikseen henkikirjoittaja.
Eduskuntaan nouseva Leena Meri (ps) on sitoutunut ”Aito avioliitto” -fundisten sivulla äänestämään ”aidosti tasa-arvoisen, miehen ja naisen välisen avioliittolain palauttamisen puolesta sekä lasten ihmisoikeuksien puolesta, kun sitä koskeva kansalaisaloite tulee eduskunnan äänestykseen”. Hän on lisäksi kirjoittanut mm., että ”on vain elämän tosiasia että ihminen on syntyessään joko nainen tai mies...” ja ”en siis ole valmis sivuuttamaan lapsen oikeutta aikuisten oikeuksien ja tahdon edelle, joten en ole valmis kannattamaan adoptio-oikeuden laajentamista...” ynnä muuta sekavaa ja sekopäistä, joten Leena Meri on todistanut olevansa pesunkestävä ymmärtämätön ja homofobinen persu.
Onneksi noista asioista valtaosa on sellaisia, että hallituspuolueiden sisäinen kansanedustajien enemmistö ei niistä päätä, vaan oppositiolla on myös sananvalta. Toivoa myös sopii, että ministereiksi valikoituu mahdollisuuksien mukaan voittopuolisesti ajattelukykyistä ainesta - mistä ei tietenkään ole vielä mitään takeita.