Sateenkaariperheet hakee jäseniä miestyöryhmään

  • 1 / 1
  • Sk-perheet ry
  • 3.3.2014 12:30
Nyt panostetaan miehiin!

Sateenkaariperheet ry:n hallitus esittää perhepoliittisessa tavoiteohjelmassa, että seuraavina viitenä vuotena yhdistyksen vaikuttamistyössä panostetaan aiempaa enemmän miehiin ja useamman kuin kahden vanhemman perheisiin!

Tämän painopisteen kirkastamiseksi hallitus on päättänyt perustaa miestyöryhmän, jonka on tarkoitus kokoontua tulevan kesän molemmin puolin yhteensä kolmeen tapaamiseen. Miestyöryhmään toivotaan mahdollisimman laajaa osanottoa sateenkaariperheiden miehistä ja kaikista, joita miestyön edistäminen kiinnostaa.

Voisitko sinä ajatella sitoutuvasi tähän kolmen keskustelutilaisuuden prosessiin?

Pikaisia yhteydenottoja pyydetään toiminnanjohtaja Juha Jämsälle, juha.jamsa@sateenkaariperheet.fi, 044 997 1956. Miestyöryhmän kokoonkutsuja ryhtyy aikatauluttamaan tapaamisia maaliskuussa, jolloin on vielä mahdollista vaikuttaa ajankohtiin.

Tervetuloa mukaan ideoimaan ja pohtimaan! Alla tarkempi kuvaus työryhmän työskentelystä ja tavoitteista. Nähdään työryhmässä!

Juha Jämsä

***

Miestyöryhmä, kolmen kokouksen työskentelyjakso 2014

Kokoonpano:
Edellisessä kokouksessa nimettiin neljä hallituksen jäsentä miestyöryhmän jäseniksi. Sen jälkeen on kaksi jäsentä ilmaisseet kiinnostuksen osallistua työryhmän työskentelyyn. Kaikki mielenkiintonsa ilmaisseet voivat osallistua työryhmän työskentelyyn. Jatketaan vapaaehtoisten etsimistä lähettämällä henkilökohtaisia kutsuja tunnetuille henkilöille. Toiminnanjohtaja ja järjestösihteeri osallistuvat myös työryhmän alkujakson työskentelyyn.

Työskentelytapa:
Järjestetään vuoden 2014 aikana kolmen tapaamisen työskentelyjakso, jonka tavoitteena on tehdä esitys miten miestyötä pitäisi yhdistyksessä toteuttaa ja kehittää. Työryhmän osallistujat sitoutetaan aluksi vain näihin kolmeen tapaamiseen. Työryhmän tehtävänä on myös miettiä miten miestyötä tulevaisuudessa koordinoidaan ja onko tarvetta (ja tekijöitä) vakituiselle miestyöryhmälle.

Aikataulu:
Pyritään järjestämään kaksi tapaamisista jo ennen kesää, ja kolmas aivan alkusyksystä. Tavoitteena on, että työryhmän ehdotukset voidaan huomioida syyskuussa vahvistettavassa toimintasuunnitelmassa 2015. Ryhmän koolle kutsuja Joanna Marjanen hoitaa käytännönjärjestelyt ja aikataulutuksen kerralla kaikille kolmelle tapaamiselle esim Sumpli-palvelun avulla.

Tavoitteet vuoden 2014 työskentelyjaksolle (kolme kokoontumista)
• Valita keskuudestaan puheenjohtaja työskentelyjaksolle (toiminnanjohtaja toimii sihteerinä). Aikatauluttaa kolmen tapaamisen työskentely niin, että työskentelyn tavoitteet ehditään toteuttaa.

• Ideoida mitä kaikkea miesten toiminta, miesten asioita ajava toiminta ja miehiä palveleva toiminta voisi yhdistyksessä olla. (esimerkiksi vertaistoimintaa, vaikuttamistyötä ja sen miesvaikutusten arviointia, perheellistymismahdollisuuksien edistämistyötä, kohdennettua neuvontaa ja tiedotusta)

• Pohtia onko sellaisia lainsäädännöllisiä kysymyksiä, joita ei löydy yhdistyksen uudesta perhepoliittisesta ohjelmasta. Miten miehille erityisen tärkeitä tavoitteita voitaisiin edistää aiempaa tehokkaammin?

• Pohtia miten miesten perheellistymismahdollisuuksia voidaan parantaa, miten miesten mahdollisuuksia adoptioon, sijaisvanhemmuuteen, sijaissynnytykseen ja vanhemmuuskumppanuuteen voidaan käytännössä edistää. Ketkä ovat kiinnostuneet lähtemään edistämään näitä käytännössä? Löytyykö vastuuhenkilöitä/-ryhmiä näiden ajamiseen hallituksen ja toiminnanjohtajan tuella?

• Pohtia onko tarvetta kohdennettuun neuvontaan ja viestintään miesten perheellistymismahdollisuuksista ja toisaalta monivanhemmaisten perheiden osalta. Entä löytyykö toteuttajia? (Face-to-face -neuvontaa miehille ja apilaperheille [henkilökunta antaisi?], nettisivuille osio miesten perheellistymisestä, miten miehet tekee lapsia? -tilaisuudet, apilaperheiden treffipalvelu jne.)

• Selvittää vertaistoiminnan toiveita ja tarpeita työryhmään osallistuvilta miehiltä ja mahdollisesti myös Helsinki Pride -viikon miestapaamiseen osallistuvilta. Vertaistoiminnan järjestäminen miehille ei ole itsetarkoitus, ja voi osoittautua, että vertaistoiminnalle ei ole edelleenkään tilausta. Mutta mahdollisuudet tulee kartoittaa aiempaa monipuolisemmin. (Mitä kaikkea vertaistoiminta voisi olla? Mitä juuri sinä haluaisit? Mitä tarvitset? Mihin suostuisit tulemaan? Miksi et ole osallistunut yhdistyksen miehille suunnattuun tai yleiseen toimintaan aiemmin? Minkä muotoinen toiminta olisi parasta: yksittäiset tapahtumat vai jatkuva toiminta? Kuka / ketkä toimintaa järjestäisivät henkilökunnan avustuksella?)

• Pohtia miten miestoimintaa organisoidaan tulevaisuudessa. Jatkaako miestyöryhmä toimintaansa tämän työskentelyjakson jälkeen? Mitkä ovat uuden työryhmän tehtävät ja tavoitteet?

• Tehdä toimenpide-ehdotukset kaikista edellisistä kohdista, ottaen huomioon, että henkilökunnalle ei voida tällä hetkellä asettaa juuri mitään uusia tehtäviä. Priorisoidaan ja aikataulutetaan toimenpiteet sen mukaan kuinka paljon innokkaita tekijöitä uusilla toiminnoilla on: mikä on tärkeintä, mitä tehdään vuonna 2015, mitä tehdään myöhemmin, mikä jätetään tekemättä. Toimenpide-ehdotusten vuodelle 2015 pitää sisältää suunnitelman siitä, kuka/ketkä toiminnan toteuttaa. Pidemmän aikavälin toimenpide-ehdotuksissa tämä ei ole välttämätöntä.

• Miestyöryhmää pyydetään samalla selvittämään löytyykö vapaaehtoista, joka olisi kiinnostunut toimimaan yhdysvaltalaisen sijaissynnytyshankkeen yhteyshenkilönä, jos yhdistys päättää lähteä hankkeen kumppaniksi.

Tervetuloa mukaan!