Homouutiset televisioon? Tai oma tv-kanava? Eikös vain?
YLE kertoo tänään tv-uutisissaan, että he käynnistävät päivittäiset saamenkieliset tv-uutislähetykset joulukuun alusta. Hyvä niin.
Tuostapa nousi heti kiinnostukseni siitä, että kuinka suurta joukkoa nuo uutiset on tarkoitettu palvelemaan. Wikipedia kertoo, että Suomessa saamelaisia on noin 6 000 henkeä.
Suomenruotsalaisilla on peräti oma TV-kanavansa. Suomenruotsalaisia on vuoden 2012 tilaston mukaan väestöstä 5,36%, eli se olisi 292 000 henkeä. Suomessa asuvan väestön määrä ennakkotilaston (lokakuun lopun tilanne) mukaan on 5 448 025 henkeä.
Jos homoja ja lesboja oletettaisiin olevan 6%, me päihitämme suomenruotsalaiset lukumäärällä kirkkaasti. Määrämme on 326 882 henkeä!
Tällä periaatteella julkisen, verovaroista katetun palvelun tulee rakentaa homoille ja lesboille ikioma tv-kanava, eikö vain?
Tilastojen mukaan vasenkätisiä on väestöstä vähintään 10 %, joidenkin arvioiden mukaan jopa 20 %. Suomessa on siis reilusti yli puoli miljoonaa vasenkätistä. Pitäisikö heille olla omat uutiset?
Ymmärtääkseni nuo aloitusviestissä mainitut TV-lähetykset, samoin kuin viittomakieliset uutiset tai viittomakielelle tulkatut ohjelmat palvelevat eri kielivähemmistöjä. Minä ainakin ymmärrän mainiosti nykyistäkin uutistarjontaa, ja niin arvelen vasenkätistenkin tekevän.
Niin, ideanahan tuossa vähän on se, että kun se kieli on aika suuri osa TV-kokemusta, niin sitten näille suomea ymmärtämättömille vähemmistöille tarjotaan myös heidän kielellään olevaa TV-tarjontaa.
Public Eyen tavoin uskon, että suurimmalla osalla Suomen homoista ja vasenkätisistä ei ole vaikeuksia ymmärtää jotain näistä kolmesta tarjolla olevasta vaihtoehdosta.
Tarkoitat Is tietenkin suomea tai ruotsia ymmärtämättömille vähemmistöille.
En ole Is, mutta eikös kaikki muu kuin suomenkielinen uutistarjonta ole suunnattu maamme vähemmistökielisille? Kun enemmistökieliä on vain yksi. Tämä on matemaattinen tosiasia, ei arvotuskysymys.
Public eye!
Kyse ei ole matematiikasta tai arvostuksista yleisessä merkityksessä. Kyse on lainsäädännöstämme. Ruotsi on kansalliskielemme siinä missä suomikin. Kyse ei ole siis vähemmistökielestä.
Sanoin "näille suomea ymmärtämättömille vähemmistöille". Vähemmistö Suomen asukkaista ei ymmärrä suomea. Melko selkeä juttu, oli kielen virallinen asema mikä tahansa.
martin, katso esim. Opetushallituksen julkaisu "Språk, identitet och skola II, Barn och ungdomar i svenska skolor i olika språkliga miljöer; Camilla Kovero, 2011"
http://www.oph.fi/download/138430_Sprak_identitet_och_skola_II.pdf
Sitaatti: "Minimigränsen för att en kommun skall bli tvåspråkig är att minst 8 procent av invånarna eller sammanlagt 3000 invånare har minoritetsspråket som sitt modersmål. Om andelen invånare som talar minoritetsspråket sjunker till mindre än 6 procent av kommunens befolkning blir kommunen enspråkig."
Toisin sanoen, vähemmistökielestä on täysin korrektia puhua vaikka se olisikin jompikumpi kansalliskielistämme silloin, kun sitä puhuu vähemmistö puheena olevasta ihmisryhmästä.
Minä en ainakaan puhu homoa.
Olen toki tavannut paljonkin homonpuhujia (siis kielen, jossa suomenkieleen liitetään homosanoja kuten "girlfiend" ja kielen osana ovat myös sen vaatimat ilmeet ja eleet.), mutta olen havainnut, että kyllä he osaavat kaikki ihan suomeakin
En tunne tai tiedä, mitä vääntöä on tarvittu saamenkielisten uutisten aikaansaamiseksi tähän joulukuun alussa alkavaan muotoon.
Pieni epäilys itselläni on siitä, että vaikuttavana seikkana on voinut olla myös kansallinen huono omatunto välinpitämättömästä suhtautumisesta saamelaisiin, taikka jopa heihin kohdistunut syrjintä. Suomeahan on tästä huomautettu eri yhteyksissä.
Public eye!
Nyt on kuitenkin kyse Ylestä.
Saamenkielisille uutisille on selkeästi tilausta, ja tähän asti Suomessa on saatu katsoa Norjan, Ruotsin ja Venäjän kanssa yhteistä uutislähetystä (nimellä Ođđasat, uutiset). Nämä uutiset ovat lähinnä painottuneet Norjan puolen saamelaispolitiikan seuraamiseen, mikä ei arvatenkaan puhuttele meitä Suomessa asuvia samalla lailla kuin oman alueemme asiat. Saamelaiset ovat Suomen valtion alueella asuva alkuperäiskansa, jolla on oikeus saada (edes jotain) mediatarjontaa ja palveluita omalla kielellään. Saamen kieliä on kolme, ja uudet Suomen puolen saamenuutiset toimitettaneen pääosin isoimmalla saamen kielellä, pohjoissaamella, koska uutisankkurit ovat pohjoissaamenkielisiä. Toivottavasti myös pienemmät saamen kielet, koltansaame ja inarinsaame, kuuluvat uutisissa.
Saamenkielisiä uutisia tarvitaan, sillä saamen kielet ovat eläviä käyttökieliä, ihmisten äidinkieliä. On vaikea kuvitella, miksi joku vastustaisi alkuperäiskansojen jäsenten kielellisten perusoikeuksien toteutumista, vaikka onkin kyse pienistä kieliryhmistä. Olen iloinen siitä, että yle alkaa vihdoin tarjotaa alueeni uutisia kielelläni. Saamen puhujana koen tarvitsevani saamenkielistä mediatarjontaa. Lesbona minulle riittää suomalainen (olen kaksikielinen) ja tietysti saamelainen mediatarjonta.
Voi miettiä, miltä tuntuisi elää ilman omankielistä mediaa. Useimmat suomalaiset luultavasti pystyisivät seuraamaan uutisia englanniksikin, mutta äidinkielinen mediatarjonta vahvistaa äidinkielen kehittymistä ja tukee itsetunnon ja minäkuvan rakentumista. Vähemmistökielten osalta tämä on aivan ensiarvoisen tärkeää, sillä valtakieli dominoi pieniä kieliä joka käänteessä ja vähemmistökielen säilymiseen on aina kiinnittävä erikseen huomiota. Mainokset, lehdet, kaupan hintalaput, tv-ohjelmat ja nettikeskustelut, melkein mikä tahansa, ovat suomeksi. Kulttuuritarjonta on pienen puhujapohjan takia marginaalista valtakieliseen verrattuna. Vähemmistökieli on tyypillisesti arkisen keskustelun ja äidinkielenopetuksen kieli, virallisissa yhteyksissä ei usein ole mahdollisuutta käyttää sitä.
Toisin sanoen: kielivähemmistöt tarvitsevat omalla kielellään mediatarjontaa ja muita palveluita, jotta YK:n ihmisoikeusjulistuksessa määritelty oikeus äidinkieleen toteutuisi. Muiden vähemmistöryhmien, kuten sateenkaariväen ja liikuntarajoitteisten kohdalla omaa uutistarjontaa ei voida perustella kielellisesten oikeuksien toteutumisella, niin kuin ruotsin-, venäjän-, saamen- ja viittomakielisten uutisten kohdalla.
nirpi kirjoitti: " äidinkielinen mediatarjonta vahvistaa äidinkielen kehittymistä ja tukee itsetunnon ja minäkuvan rakentumista. Vähemmistökielten osalta tämä on aivan ensiarvoisen tärkeää, sillä valtakieli dominoi pieniä kieliä joka käänteessä ja vähemmistökielen säilymiseen on aina kiinnittävä erikseen huomiota."
Tuo on hyvin totta. Se näkyy vielä isommassa mittakaavassa kuin suomenkieli/saamenkieli. Tällä hetkellä englanti hallitsee medioita, mainontaa ja valtavan paljon muita alueita ainakin Euroopassa. On käynnissä jatkuva taistelu kielten valta-asemasta isossa ja pienessä mittakaavassa. Internet on sysäämässä muita kieliä taka-alalle vieläkin enemmän. Ranskalaiset ovat tämän tajunneet ja koettavat suojata kieltään englannin valta-asemaa vastaan. Eivät kuitenkaan arvioni mukaan kovinkaan hyvällä menestyksellä. Muitakin kieliä koetetaan suojella. Taitaa Kiinallakin olevan jotain vastaavia toimia kielensä puolesta, arvelen. Kuitenkin jokaisella ihmisellä pitäisi olla ykköskieli, jolla hän pystyy ilmaisemaan hyvinkin hienosyisiä asioita. Lisäkielitaito on verratonta pääomaa, olipa se sitten vaikka meillä väheksytty ruotsinkieli.
nirpi: Olen ihan satunnaisesti joskus katsonut saamenkielisiä uutisia televisiosta ja kuunnellut netin kautta Ylen Saamen radiota. Kieltä ymmärtämättömälle jälkimmäinen on jäänyt aika irralliseksi kokemukseksi. TV-uutiset ovat sentään olleet tekstitettyjä.
Minua kiinnostaisi tietää, onko saamenkielinen media käsitellyt miten merkittävästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyviä asioita.
Termi " tulla laavusta ulos" on hauskasti oivallettu. Lisää tällaista!
Seuraavaan toivotaan tulkkausapua erityisesti jutun valokuvan vuoksi. Se on dramaattinen ja tarvitsee hiukan avaamista, kun teksti ei aukea. Mitä valokuvaaja haluaa kuvallaan viestittää?
Máilmmi vuosttamus Sámi Pride lágiduvvo vahkuloahpas
Ubmis besset oidnosii sierra seksuálavehádagaid ovddasteaddjit. Dáhpáhusa oktavuođas almmustahtto govvačájáhus, mas leat mielde maid Suoma beale sámit.
Jutussa ei avata kuvaa sen tarkemmin, mutta se on ilmeisesti tehty Queering Sápmi -projektin puitteissa. Kuvassa on kolttasaamelainen elokuva- ja teatteriohjaaja Pauliina Feodoroff pukeutuneena perinteisiin kolttavaatteisiin. Minulle tulee kuvasta mieleen eri yhteisöjen ristikkäisten normien, odotusten ja oletusten aiheuttama stressi ja paine.
"Prográmmas leat earet eará Queering Sápmi -prošeavtta girjealmmustahttimat, čájáhusat ja Sámi artista Lovisa Negga loaiddasta dáhpáhusas. Prošeavtta govvačájáhusain oidnojit maid Suoma beale dovddus sápmelaččat dego filbmabagadalli Pauliina Feodoroff. "
"Ohjelmassa on muun muassa Queering Saamenmaa -projektin kirjajulkkareita, näyttelyitä, ja saamelaisartisti Lovisa Negga esiintyy tapahtumassa. Projektin kuvanäyttelyissä näkyvät myös Suomen puolen tunnetut saamelaiset kuten elokuvaohjaaja Pauliina Feodoroff."
Tässä on vielä rojektin nettisivut (monikieliset, mm. englanniksi ja ruottiksi) :
http://queeringsapmi.com/fi/Enpä oo vähään aikaan typerämpää ehdotusta kuullu. Homoille oma tv-kanava ja tietenkin verorahoilla. Juhani on hyvä ja perustaa sellasen ihan omalla kustannuksellaan.
Ja sitä paitsi saamenkielisii uutisii Yle on tuottanu jo iät ja ajat, joten siinäkään ei mitään uutta.
Tästäkin aiheesta on juteltu ennenkin ja oon edelleen samaa mieltä kuin silloin, että musta eriytyminen on hölmöä ja tarpeetonta. Ei ihannetilanne ole se että on homojen urheiluseuroja ja homojen kielikursseja ja homojen puutarhanhoitokurssi, vaan se että mitään noista ei tarvita, koska kukin voi elää omana itsenään ja harrastaa smanaveroisena ihan samoissa seuroissa kuin heterotkin.
Ainut asia jota varten homojen on kätevä hakeutua vain toistensa seuraan on kumppanin etsintä. Siihen tarkoitukseen se homojen oma kasvipalsta voi olla kiva idea, ettei baari olisi ainoa vaihtoehto.
Mä en näe homokanavaa verrannollisena ruotsinkieliselle kanavalle, mielummin vertaisin mahdollista sellaista esim. johonkin harrastekanavaan. Ei siksi, että homous olisi harraste, mutta musta se on yleiskanavista vieraannuttava samalla tasolla kuin vaikka koiraharrastus. Kyllä koiraharrastajat varmasti iloitsisivat omasta kanavasta josta tulisi itseä kiinnostavaa asiaa 24/7, mutta ei siinä ole kyse mistään ihmisoikeuskysymyksestä tai muusta isosta asiasta.
Täysin tarpeeton. Ajatelkaa, jos vaikka tosiuskovaisilla olisi oma tv-kanavan, joka lähettäisi ohjelmaa 24/7. Ja sitten ne uskovat seuraisivat vain sitä omaa kanavaansa ja...
Ei, mutta sehän on jo olemassa!
http://www.tv7.fi/Liiallinen samoinajattelevien seura on haitallista ja mahdollistaa ääri-ilmiöitä haitallisella tavalla.
minusta olisi parempi että ei omaa kanavaa vaan että homosuhteita sisältäviä ohjelmia tulisi enemmän. ylellä tullut jotain mutta ava,liv ja sub on aika hyvin myös ottanut seksuaalivähemmistöt huomioon.
Kesäpoika, entäs sitten esim. homoille järjestettävät pokeriturnaukset
http://www.pokerlistings.fi/monimuotoisempaa-pokeria-gay-ystaevaelliset-turnaukset-87278 ?
Joskus tosiaan tuntuu, että asian kanssa "hieman" liioitellaan… mutta toisaalta tällainen tapahtuma voitaisiin eristämisen sijaan käsittää hyvänä tilaisuutena vaikka sitten kumppanin etsintään, kuten Kesäpoika mainitsit. Ja entäs sitten Vuoden Homo -palkintogaala
http://ranneliike.net/teema/qx-gay-gaala-suomeen-tammikuussa?aid=10507 ?
Homojen eristäminen voi tuntua tarpeettomalta ja toisinaan jopa typerältä, mutta toisaalta tällaiset "homojen puutarhanhoitokurssit" (kuten mainitsit) saattavat saada aikaiseksi päinvastoin positiivisen yhtenäisyydentunteen. Olen sitä mieltä, että erillisten homoille suunnattujen tapahtumien järjestämisen päällimmäisenä ajatuksena ei kuitenkaan ole syrjiä homoja vaan päinvastoin, tällä halutaan korostaa yhteiskunnan monimuotoisuutta ja valinnanvapautta. Näin ainakin haluaisin uskoa…. Se, saavatko tapahtumat positiivisen reaktion aikaiseksi vähemmistöryhmissä, onkin sitten jo toinen juttu….