(Hetero)avioerot

  • 1 / 2
  • JuhaniV
  • JuhaniV
  • 2.5.2013 8:30
Espoon seurakuntien ESSE-lehdessä on käyty keskustelua avioliitoista ja avioeroista. Julkisessa keskustelussa avioeroprosentiksi on käytetty yleisesti viittäkymmentä. ESSE-lehti tarkisti Tilastokeskuksesta asiasta vielä lisää Suomen osalta. Lainaus lehden kirjoituksesta:

- Tilastokeskuksesta pyytämämme arvion mukaan eroon päättyy hieman alle 40 prosenttia avioliitoista.

- Avioeroja myönnettiin vuonna 2012 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Avioeroon päättyi 13 040 avioliittoa, mikä oli 429 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Avioerojen määrä väheni nyt toisena vuotena peräkkäin. Määrän väheneminen johtui erityisesti siitä, että 45-54-vuotiaiden avioeroja oli edellisvuotta vähemmän. Vaikka avioeronneisuus hieman alenikin, sen taso pysyi silti edelleen korkeana.

***

Yhdysvallat, jossa (hetero)avioliitto on nostettu erityisen korkealle jalustalle, pitää muistini mukaan maailmanennätystä erojen määrässä.

Avioerojen vaikutukset ulottuvat paljon laajempaan joukkoon ihmisiä, kuin vain noihin 13 040 pariin. Lapset ovat suuri kärsijöiden joukko.

Jos nämä syväuskoiset sisaret ja veljemme olisivat oikeasti kiinnostuneita ihmisten hyvinvoinnista, he keskittyisivät niihin syihin, jotka tuhoavat (hetero)avioliittoja. Homojen torjunnan ja vainoamisen sijaan he voisivat käyttää rahaansa ja aikaansa nykyistä paljon hyödyllisemmin ja lähimmäisenrakkaudellisesti.
Minua on myös ihmetyttänyt se, että jotkut samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustavat käyttävät argumenttinaan myös erotilastoja (sen ohella, että parisuhteensa rekisteröineitä ei ole valtavan paljon).

Parisuhteensa rekisteröineethän ovat käsittääkseni suhteessa eronneet hieman useammin kuin samana aikana avioliiton solmineet. Virallistettuna yhteiselämän muotona rekisteröity parisuhde on vielä varsin uusi juttu ja alun huumassa tehdyissä päätöksissä on varmasti joitakin vähemmän harkittujakin. Nyt on ainakin harjoiteltu runsaat kymmenen vuotta.

Jos on huolissaan avioliittoa uhkaavista asioista, niin katse olisi tosiaan syytä kääntää ihan muihin asioihin kuin samaa sukupuolta olevien välisiin avioliittoihin tai parisuhteisiin.

Se, että suhteellisen pieni uusi joukko ihmisiä pääsisi osalliseksi avioliittoinstituutiosta, ei varmasti vie avioliiton asemaa ainakaan huonompaan suuntaan.