Riittääkö rekisteröity parisuhde...
Tässä asiassa rekisteröity parisuhde vastaa Suomessa täysin avioliittoa. Avosuhteen kohdalla voi olla hankalampaa, joskin heterosuhteidenkaan kohdalla ei välttämättä asiat ole aivan itsestään selviä.
Kuten SMO tuossa edellä mainitsee, rekisteröity parisuhde on tällä hetkellä se tapa, jolla turvataan oman, samaa sukupuolta olevan puolison ja lastenkin oikeudet eri tilanteissa niin kuin heteroavioiliitoissa. Suku on näissäkin asioissa pahin ja voi yrittää sotkea kuvioita. Onnistuu se muuten heteroavioiliitoissakin se sotkenta.
Omat kokemukseni suomalaisesta hoitohenkilöstöstä ovat olleet viime aikoina myönteisiä. Kun olen ilmoittanut läheisimmän omaisen, jolle minusta voi antaa tietoa, ei enää pitkään aikaan sen suhteen ole ollut ainuttakaan ongelmaa. Aikaisemmin toki joitakin kömpelyyksiksi ja ajattelemattomuuksiksi luokiteltavia tilanteita. Hoitoon hakeutuvan täysi-ikäisen henkilön mielipide tuntuu olevan se johtoperiaate hoitohenkilökunnalle. Arvelen poikkeuksiakin tässä suhteessa löytyvän vaikkapa syvästi uskovaisen lääkärin muodossa. Tuollaisissa tilanteissa ammattietiikkakin saattaa lipsua, kun hoitava uskovainen henkilö huomaa "vakavaa syntiä". Tällaisesta ei ole havaintoa itselläni, mutta pidän sellaista mahdollisena.
Sitten jos tapahtuu tosi ikäviä asioita, kuten pitkä tajuttomuus taikka kuolema, avoliitossa olevan saattaa olla hankalaa vakuuttaa omaavansa sukua vahvemman oikeuden asioista päättämiseen. Jos kuolleella kumppanilla sattuu olemaan omaisuutta, voivat välit suloiseen sukuun jäätyä hetkessä, kun heille olisi tiedossa ilmaista rahaa. Siksi lakimiehen laatima testamentti avosuhteessakin on erittäin suositeltava.