Ongelmia Areenalla?
Onkohan muilla lajikumppaneilla ollut vastaavia probseja, ja ovatko he niistä selvinneet?
YLE:n Areena tökkii, ja pahasti. Jotkut ohjelmat pelaavat ihan tonnilla, mutta toiset eivät sitten millään. Esim. Uutisvuoto on juuri tällainen "ei-sitten-millään-käynnistyvä", ja valitettavasti yksi lemppareistani, ja jota joudun katselemaan netissä, kun puolisko kattelee omiaan suorana samaan aikaan. Aina tulee näyttöön jotakin solvausta verkkoyhteydestäni (kunnossa, 10 megaa, tarkistettu) ja siitä, että olen ehkes ulkomailla. (Toivottavasti Espoon Matinkylää ei lasketa ulkomaaksi YLE:llä)...
Olen tehnyt kaikki YLE:n asiakaspalvelun esittämät toimenpiteet, ja siltikin tökkii, jatkuvasti.
Järjestelmä on Windows 7, laajakaista DNA ja läppäri HP.
Onko vika minussa vai YLE:ssä?
Pliis?
P.S. Kysyn täältä, koska en muille palstoille kirjoittele. Ehkä tyhmää sinänsä...
Ainakin itse olen muutaman kerran huomannut, että dna:n ip-avaruudet eivät ihan kaikkinensa ole aina olleet määriteltynä suomalaisiksi, joten voisiko ongelma johtua jostain sellaisesta?
EDIT: Siis määriteltynä niissä tietokannoissa, joita nettipalvelut käyttävät maarajoitusten taustalla.
Huh?
Ei aivastustakaan mistä puhut? IP -avaruus???
Pls kerro tarkemmin.
Jokaisella internetiin kytketyllä laitteella on oma yksilöllinen osoitteensa, vähän kuin puhelinnumero. Operaattorien asiakkaat (siis vaikkapa sinä tai minä) näkyvät verkkoon päin noina ip-osoitteina.
http://fi.wikipedia.org/wiki/IP-osoite
Isommilla verkko-operaattoreilla ip-osoitteita on paljon, jotta kaikille käyttäjille riittäisi omansa (pysyvämmin tai tilapäisemmin. Paitsi toki jokin verkko-operaattori voi tehdä niin, että useat käyttäjänsä saavat operaattorin verkossa yksilöllisen ip-osoitteen, mutta näkyvät verkkoon yhden ip-osoitteen kautta, mutta se ei nyt varsinaisesti liity tähän). Esimerkiksi osoiteavaruus 123.123.123.1 - 123.123.123.255 voi olla jonkin tietyn operaattorin hallussa. Osoitteita voi isoilla toimijoilla olla useissa eri sarjoissa, jotka eivät ole mitenkään peräkkäisiä.
Jos jostain syystä sellainen maarajoituksia ohjaava tietokanta (joka sisältää tiedon siitä, mihin maahan ja kenelle jokin ip-avaruus kuuluu) on jotenkin puutteellinen, voi käydä niin, ettei maarajoitus toimi oikein. Sinänsä tuo ip-osoite ei sisällä mitään tietoa kotimaastasi tai muustakaan sinua yksilöivästä, vaan eräitä taustatietoja on tallennettu tietokantoihin ja ip-osoitteen avulla tietokannasta ehkä on selvitettävissä kotimaasi tai tarkemmankin olinpaikkasi.
Ongelmasi ei välttämättä liity tällaiseen kuvaamaani tilanteeseen, mutta mahdollista se toki on. Vika voi olla aika monessakin eri paikassa.
Minulla on ollut ongelmia YLE Areenan kanssa joskus Mozilla Firefox -selainta käyttäessäni ja erityisesti Hesarin sivut eivät ole auenneet tällä selaimella kunnolla.
Aa, Patu yrittää kattoo sille niin kovin rakasta Mannerheim-leffaa, vai? No, asiaan. Mulla on melkein sama ongelma välillä ku Patullä: YLE:n Areena ilmottaa, et mun nettiyhteys tulee ulkomailta, vaikka mä oon tietääkseni ihan Suomessa ollu koko ajan. Samoin myöskin ohjelma saattaa jumiutuu kesken kaiken johonkin tiettyyn kohtaan eikä sitä pysty kattoon loppuun.
Yleensä ongelmat ratkee sillä, et sulkee Areenan ja kelaa uudestaa siihen kohtaan, mitä yritti kattoo. Ääritapauksessa joutuu tyhjentään välimuistin. Kai sä nyt sen osaat sentään tehdä?
Areena pätkii ja toisto keskeytyy jatkuvasti. Ainoa ratkaisu ongelmaan on ladata ohjelma omalle tietokoneelle. Sitä varten on jo pitkään ollut oma latausohjelma. Muutamassa minuutissa ohjelma latautuu haluttuun kansioon ja laatu on hyvä.
Ohjelmasta on ollut liikkeellä monta versiota ja toivon, että tämä on toimiva. Jos ei ole, etsin paremman version. Se on asennettava tietokoneelle (windows-versio, jos on windows-käyttöjärjestelmä). Jos ohjelmassa on tekstitys, se tulee eri tiedostona. Tekstityksen saa päälle, kun toistaa ohjelman VLC-mediaplayerilla. VLC:n video-valikossa kysytään tekstitystiedoston nimeä.
Videon osoitteeksi on lataamisen alkaessa merkittävä areenasta videon osoite esim. kolme kaksois-w:tä-piste-areena.yle.fi/tv/ohjelman-numero-esim.1689942
Annan lisää ohjeita, jos on kysyttävää tai asennus ei onnistu. Tässä on mielestäni viimeisin hyvin toimiva versio (on erilaisia versioita enkä ole varma, mikä niistä toimii - muisti pätkii)
http://mpartel.github.com/yle-downloader-gui/Auttoiko tämä latausohjelma areena-ongelmiinne?
Eipä.
Koneeni kieltäytyi yksinkertaisesti lataamasta k.o. ohjelmaa, koska se ei ole tunnistettavissa/lähdesuojattu/jotakin sellaista.
Ai niin. Uutisvuotokin toimi lopulta...
Sen suojauksen pystyy ohittaan. Kaiva valikosta kohtaa lisaa valintoi.
Areenan jumittuminen on surullisen yleistä. Herjan mukaisesti sen nimen voisi muuttaa Yle Areenasta muotoon Yle Pieni Hetki...
Totuin jo vanhan areenan aikana nauhoittamaan dumpilla haluamani ohjelmat. Laitontahan se on, mutta säästää hermoja kun ei katkot sun muut häiritse ja tekstityskin toimii paremmin. Nyt on sitten irrallisella kovalevyllä huikea määrä syntiä, kaikenmoisia ajankohtaisohjelmia varmuuden vuoksi säästettynä. - Dumppiohjelmia löytyy vähän yhdelle jos toisellekin tv-yhtiölle. Googlaamalla löytyy.
Ja kohta koputtaa siperiannoutaja ovea...
Laitonta? Miten niin laitonta? Ei se ole mikään laiton piraattiohjelma. Laitonta on tehdä kauppaa areenan ohjelmilla. Yle ei ole estänyt latausohjelman käyttöä. Ylessä tiedetään hyvin, että areena toimii huonosti. Lataaminen omalle koneelle on hyvä väliaikaisapu.
Petelle: jos kone ilmoittaa, että se ei löydä jotain digitaalista allekirjoitusta tai muuta varmennusta, voi valita kohdan Asenna kuitenkin. Näin se toimii.
Laillisuusasiasta vielä: nettitikuilla on ollut lähes mahdoton katsoa areenan videoita, siis tv-ohjelmia. Ne katkeilevat ja joutuu odottelemaan kymmeniä sekunteja ennen kuin ohjelma taas jatkuu. Ja kymmenillä tuhansilla ihmisillä nettiyhteytenä on nettitikku. Ainoa järkevä ratkaisu on ladata ohjelmat omalle koneelle ja katsoa sitten.
En ole perillä Areenan käyttöehdoista, mutta oletan kyllä, ettei materiaalia saisi ladata omalle koneelle talteen. Yleensä vastaavat palvelut ovat sellaisella oletuksella, varsinkin kun palvelu on tavallaan suljettu järjestelmä, jossa erikseen ilmoitettua latausmahdolisuutta ei ole. Mutta oman käytön kohdalla ei varmaan ole kovin pahasta jutusta kyse. Ohjelman laillisuus tai piraatillisuus ei kuitenkaan ole ratkaisevaa, vaan mihin ohjelmaa käyttää.
Jos YLE lähtisi tukkimaan muutenkin epäluotettavasti toimivan Areenansa aukkoja - esim. tätä latauksen mahdollisuutta, olisi todennäköistä, että entistä suurempi osa käyttäjistä törmäisi mm. yllä mainittuihin ongelmiin.
Pätkiminen yhteydesä (etenkin mokkulakäyttäjille tuttua) voi käydä niin, että Areenan systeemit kuvittelevat, ettei pätkäisyn jälkeen kyse ole enää samasta käyttäjästä.
Jotain sille Areenalle kyllä pitäisi tehdä, jotta se toimisi kelvollisesti.
Ohjelmien ns. streaming-teknologia tai striimaus (mm. tv-asemien nettijakelu) on lähtöajattelultaan sellainen, ettei sitä voi tietokoneessa suoraan tallentaa digitaalisesti. Myös esim. eu-parlamentin istuntojen tulkkaukset ovat tekijänoikeuksien suojelemia eikä niitä saa imuroitua talteen muuten kuin analogisesti äänittämällä äänikortin kautta reaaliajassa.
Areenassakin on tapahtunut joitkain muutoksia, joiden jälkeen latausohjelma ei enää toiminut. Viimeksi sellainen tilanne oli kesäkuun lopussa. Epäiltiin, että YLE salaa ne niin, ettei enää pääse käsiksi. Mutta kun latausohjelmaa korjailtiin, lataaminen onnistui edelleen muutaman päivän päästä. Nettikirjoittelussa kuitenkin kerrotaan, että joitakin MTV:n ohjelmia ei voi ladata omalle koneelle. Lataus on siis estetty. Jotenkin tästä voi lukea viestin muiden ohjelmien osalta: ladatkaa vaan, koska areena toimii huonosti.
Suuri ongelma on myös esim. eduskunnan istunnot. Ne katkeilevat nettitikulla katsoessa. Kyselin joskus, että eikö voisi erikseen panna siihen rinnalle vaikkapa pelkän ääniyhteyden, joka toimisi vanhemmassakin läppärissä, mutta asia ei ilmeisesti kiinnostanut eduskunnan järjestelmävastaavia. Vastaus oli sotkuinen ja epämääräinen.
Erona noissa Areena- ja Ruutu- ja Katsomo-nettitvpalveluissa nauhoittamisen kannalta on se että jälkimmisissä käytettävä videostreamausformaatti on teknisesti eri ja salattu ja siksi niitä ei voi nauhoittaa - niiden katsomisessa on oma liitännäisosansa nettiselaimessa.
Areenassa taas käytetään salaamatonta formaattia ja siksi niitä pystyy nauhoittamaan.
Noitten palveluiden pätkimiset lienee kiinni osin ainakin kapasiteetin puutteesta siellä Ylen palvelun päässä tai kapasiteetti nettiyhteyden kapasiteetissa sinne Areenaa pyörittävään palveluun - se kun kaikki maksaa myös, eikä ole Ylelle ilmaista. Videopalvelut kun vaativat aika rutkasti nettikaistaa yms ja niissä järeämpiin palveluihin on "kapasiteettiä" vain Googlen YouTuben yms kaltaisilla. Toki nettivideoissa voi häiriötä auheuttaa moni muukin asia matkan varrella. Etenkin 3G-mobiilinettiyhteydet ovat teknisesti jo niin heikkokapasiteettisiä, vaikka niissäkin nimellisnopeus olisi suurempi, ettei niissä pätkimättä juuri pystytä mitään siirtämään. Nehän ovat ongelmallisia myös esim. Skype-videopuheluissakin. 4G LTE -mobiiliverkot ehkä tuovat sinne kohtuullista parannusta, mutta niitä saa nykyään vasta rajalliselle alueelle käyttöön.
Toki sitten ongelmana voi olla se oma konekin siellä. Vanhemmissa ja heikommissa koneissa ei vaan aina riitä vääntöä nettivideoiden vastaanottamiseen ja pyörittämiseen pätkimättä, koska siinä kone joutuu tekemään useita asioita (ottamaan sitä videodataan verkkoyhteydellä vastaan, näyttämään sitä näytöllä jne) ja etenkin jos siinä koneella tekee samalla muutakin, mihin kone joutuu käyttäämään resurssejaan, niin se saataa vaikuttaa nettivideon vastaanottoon pätkimisenä (eli esmes jos sillä omalla koneella takkuaa videon käsittely, niin se Yleltä päin lehettävä pää voi "luulla" että videon vastaanotto on lopetettu ja se pätkäisee lähetystä siellä). Jos on heikompi netti ja heikompi kone, kannattaa keskittyä siihen videon katseluun. Heikkoja läppäreitä ovat esmes ne, joissa on ns. integroitu näytönohjain, joka käyttää koneen keskusmuistia yhdessä koneen suorittimen kanssa, eikä näytönohjaimella ole omaa muistia, mikä avittaisi videonkin parempaa näyttämistä. Jos videota sitten vielä katsoo koko näytön tilassa, joutuu kone prosessoimaan sitä videokuvaa, skaalaamaan sen siihen koko näytön kokoon näkyväksi ja se syö koneen resursseja enempi kuin siinä ikkunakoosse katsominen, missä koossa video oletusarvoisesti tulee.
Läppärien osalta ainut sen koneen päivityskeino on mahdolllisesti lisätä muistia, eli jos koneessa on esim vain 2 gb, keskusmuistia ja jos koneeseen voi asentaa lisämuistia, voi avittaa lisätä se 3 gb:een tai tuplata 4 gb:een. Lisämuistilla koneelle tulee nopeaa työmuistia käsitellä videota ja muita toimia enempi muistissa, eikä se tarvitse niin paljoa hitaampaa kiintolevy- tai ssd-levytilaa, mikä petraa suorituskykyä jonkin verran. Jos käytössä on 32-bittinen Windows, ei se kykene käyttämään yli 4gb muistia, eli sen isommaksi muistin päivitys ei kannata sillä. Läppäreitä ei voi oikein päivittää millään muulla tavalla tehokkaammiksi.
Paras keino saada Areenan videot näkyviin on ladata ne omalle koneelle. Panen sen tähän nyt vielä kerran, ennen kuin keskustelu menee aivan muihin pohdintoihin. Niille, jotka pelkäävät lataamista, voi huomauttaa, että joka päivä ihmiset lataavat tv-ohjelmia ja videoita omiin tallentaviin digibokseihinsa ja siirtävät niitä esim. erilliselle kovalevylle odottamaan katsomista. Näin ainakin minä teen. Mutta jos on jäänyt huomaamatta jokin kiinnostava ohjelma, sen voi ladata omalle koneelle Areenasta latausohjelmalla ja katsoa sitten kun huvittaa. Helppoa ja näppärää. Esim. tunnin dokumenttia Areenasta harvoin voi katsoa suoraan ilman jatkuvia katkoksia. Kun ohjelman lataa omalle koneelle, se näkyy ilman ongelmia, vaikka olisi vanhempikin kone ja hitaampi nettiyhteys.
Tällaiset tietokoneeseen liittyvät keskustelut helposti valuvat netissä aivan uusiin suuntiin, samalla tavalla kuin nuo uskontoon liittyvät keskustelut. Onneksi tässä käyty keskustelu pysyy hyvin asiassa. Kerran kyselin eräällä tietokone-keskustelupalstalla puhelinta, josta voisi suoraan äänittää puhelut 3,5 millin liittimen kautta tietokoneelle tai nauhuriin. "Onks sulla siihen äänittämiseen oikeus" kyselivät näsäviisaat nörtit. Tietenkin on, saan tehdä omassa kodissani puhumilleni puheluille vaikka minkälaisia tallennusjärjestelmiä. Puhelun julkaiseminen on eri asia.
Tuo em. kommentti puheluiden nauhoittamisoikeudesta pitää kyllä paikkansa
Ks.
http://www.tietosuoja.fi/29001.htm
Nykyään toki nauhoittamista varten ei tarvitse puhelinta kytkeä tietokoneeseen, vaan peruspuhelimissakin voi puhelun tarvittaessa nauhoittaa ihan puhelimella - se on hyvä tietää ja ymmärtääkin.
- - -
Arvelisin myöskin Areenan ohjelmien itselle tallentamisen olevan ihan laillista, koska saahan digibokseillakin tallennettua, sekä digiboksin kautta jopa tallennettua vanhoille videonauhureillekin tai uudemmille dvd-tallentimille, ilman mitään suojausta niissä. Tietokoneelle tallennus ei eroa siitä ja Suomesta ostetuista tietokoneiden ja erillis-kiintolevyistä maksetaan ns. mediahyvitysmaksu.
Se edellä keskusteluissa vaeltajan vinkkaama tallennuslataajasovellus on ihan toimiva, sekä haittaohjelmavapaa asentaa ja käyttää.
Areenan tms. ohjelmien tai nettivideoiden katselu ei tosiaan onnistu mobiilinettitikku-yhteydellä 3G-verkoissa, koska ne ovat ensinnäkin langattomina häiriöherkkiä signaalitason vaihdellessa ja riippuessa monesta asiasta että toisaalta niiden kapasiteetin käyttö mobiiliverkon tukiasemissa vaihtelee käyttäjämäärän ja käytön suhteen melko paljon (samassahan kulkevat matkapuhelutkin). 3G-verkoissa ei siis saa videokuvavirtaa välittymään häiriöittä, kuin aniharvoin hyvissä olosuhteissa eli lähellä ruuhkatonta tukiasemaa.
Nopeammat 4G-verkot voivat tuoda jatkossa helpotusta tuohon puoleen, siellä missä ne toimivat.
- - -
Tuosta uskontopuolesta, mihin vaeltaja viittasi edellä. Lähden itse aina reilun tasapuolisuuden linjasta. Eli kun uskovaiset kyseenalaistavat uskonnoista vapauden oikeutuksen, hyvyyden ja riittävyyden, niin he antavat toki samalla oikeutuksen ajatella samaa uskonnoista.
On varsin turhanpäiväistä käyttää aikaa siihen, ovatko homot jeesuksen, muhammedin, jumalan tai allahin tms. mieleen - kun olennaisempaa on se, mihin muka homoina tai heteroina tarvitsemme jeesusta, muhammedia, jumalaa tai allahia tms? Ei ainakaan kovin paljoa muuhun, kuin rajoittamaan vastuullista kunnon elämää ja todellisuutta.
Se, että "voiko jotain tehdä" on eri asia kuin se, että "saako jotain tehdä". Silti noilla asioilla on suhde keskenään. Minusta on hyvä, että jonkin asian käytännön mahdollistamisen yhteydessä puhutaan myös mahdollisuuden hyödyntämisen luvallisuudesta.
Lukaisin hetki sitten pikaisesti Areenan käyttöehdot, ja siellä seisoi näin: "Sinulla ei ole lupaa tallentaa Areenasta (esim. omalle koneellesi) muita kuin ladattavana olevia ohjelmia (esim. podcastit). Areenan streaming-teknologialla tarjolla olevien ohjelmien suojauksien kiertäminen ei ole sallittua."
Siispä mahdollisuudesta huolimatta niin ei saisi tehdä, sillä periaatteessa Areenan ratkaisu sisältää sellaisia teknisiä ominaisuuksia, että materiaalin voi ajatella olevan salattua ja tarkoitettu vain ruudulta suoraan kateltavaksi.
Asia on selvä! Ranneliike suosittaa, että noudatetaan käyttöehtoja. Eikö niin? Ei ole sattunut silmään, että siellä on käyttöehdot. Pahoittelen, että lähdin mukaan tähän keskusteluun huonoin tiedoin.
Käyttöehdot eivät Areenassa ole kovin hyvin esillä, vaan piilossa Ohjeet ja palaute -linkin takana.
Ranneliike.netillä ei ole kantaa siihen, miten kukin netissä olevia palveluja käyttää.
Ja jälleen lisää säälittävää ruikutusta täältä Epsoosta, kun ei elämässä muitakaan tärkeämpiä ongelmia ole...
Tämä nykyinen FOX, entinen Suomi-TV, näyttää aika mainioita sarjoja (Huutokaupan metsästäjät, Walking dead jne.).
Kuitenkin mikäli digiboksilla joku muu kanava nauhoittaa jotakin muuta samaan aikaan, ja yritän katsella FOX:in ohjelmaa, FOX alkaa "änkyttää". Ohjelma on katselemiskelvoton, koska se pätkii niin pahasti. Sama tapahtuu, jos FOX:in ohjelmaa yrittää tallentaa samaan aikaan, kun tallentaa muuta ohjelmaa toiselta kanavalta. Nauhoitettu FOX:in ohjelma on myös katsomiskelvoton.
Boxi on Samsungin DCB-P853Z, joka kyllä antaa kiltisti nauhoittaa yhtä kanavaa ja katsella toista, tai nauhoittaa kahta kanavaa ja katsoa nauhoituksia.
Any ideas?
EDIT: Olin juuri FOX:in nettisivuilla valittamassa. Eivät toimi. Edes sivut. Nyt yhteinen valitus kanavan tuotantopäällikölle, joka muistaakseni on Manne Maalismaa (tai ainakin joku julkkishomppeli...) koko sateenkaariväestöltä!
Fox Suomen ohjelmajohtaja on Mikko Silvennoinen. Manne Maalismaa on ollut, ainakin viimeksi kun hänestä olen näissä merkeissä jotain kuullut, Subin ruutukasvo.
Ainakin
http://www.foxtv.fi/ -osoite vaikuttaisi kyllä toimivan.
Televisiokanavan lähetysten jakelutekniikasta vastaa Digita. Näkyvyysongelmissa heihin kannattaa olla ennemmin yhteydessä kuin televisiokanavaan. Tietysti televisiokanavaa kiinnostaa se, että Digita pystyy toteuttamaan mallikkaasti myymänsä palvelun.