Ensimmäinen puoli vuotta - sama vanha uusi ravintola dtm?

Ensi alkuun ajattelin, että onpa joku kerrankin vaivautunut kirjoittamaan pitkän ja asiallisen jutun homoravintolasta. Muutaman kerran jutun http://ranneliike.net/teema/ensimmainen-puoli-vuotta-sama-vanha-uusi-ravintola-dtm?cid=14&aid=8745 luettuani päädyin siihen, että tässä kyllä taitaa jo ylittyä se raja, mikä on uutisoinnin ja markkinoinnin välillä. Olkoonkin niin, että tuo raja on varsin häilyvä yritysuutisoinneissa. Monet arvovaltaiset lehdetkin sortuvat välillä julkaisemaan melkein sanasta sanaan yritysten lehdistötiedotteita taloussivuillaan.

Muistelen jossakin vanhassa keskustelussa http://ranneliike.net/keskustelu.php?act=rthrd&grpid=40&thrdid=13379 smo:n perustelleen ravintolauutisointia seuraavasti: smo kirjoitti: "Ranneliike.netissä on (nyt ja aina ennenkin) pyritty seuraamaan Helsingin ja muidenkin Suomen kaupunkien yöelämää, muun glbti-ihmisiä koskettavien asioiden tarkkailun ohessa. Toisten paikkojen tekemisistä on (nyt ja aina ennenkin) saanut tietoa helpommin kuin toisten. Erityistä vaikenemista mistään ravintolatoimijasta ei harrasteta. Helsingin ravintolaelämästä tehty uutisointi on etenkin viime aikoina pyritty tekemään siten, että tarkastellaan koko skenen liikahduksia, vaikka jutun ydin onkin jossain yksittäisessä tapauksessa."

Noitten toisten paikkojen tekemisistä näin pienessä kaupungissa kantautuu varmasti tietoa myös Ranneliikkeen toimijoille. Ihmettelenkin nyt mihin unohtui skenen liikahdusten tarkastelu, kun Nalle Pub ja Manns uudististivat sisustuksensa. Manns street sai sentään kaksi kuvaa ja peräti 6 riviä tekstiä http://ranneliike.net/teema/manns-street-uusi-ja-tuore?cid=21&aid=5434 kiitos siitä vaeltaja. Nalle Pubi ei edes mainintaa. Mannsin viimeisin uudistus oli melkoinen askel siistimpään suuntaan, joka liikahduksena on varsin merkityksellinen, kun rinnastaa sen siihen, että ao. paikassa käymisen vuosien aikana on ehtinyt lopettaa moni sen remonttia edeltäneeseen alakuloon kyllästyneenä.

Nalle pubin omistajavaihdos ja sen yhteydessä tehty remontti ei sinänsä varmaan ollut uutinen, mutta samassa yhteydessä tapahtunut selkeä asiakasrakenteen muutos sitä olisi ollut. Muuttuihan tuo alun perin leimallisesti lesbo-paikan maineessa ollut kuppila selkeästi enemmän mixed ellei jopa miesvaltaiseksi. Nykyään varsinkin viikonloppuisin Nallen asiakaskunnan enemmistö koostuu Bears wit Us, Kallion Kaljukopla ja MSC:n porukoista.

Suon toki DTM:lle kaiken näkyvyyden ja mahdollisimman pitkän tulevaisuuden tuon kaltaisen yritystoiminnan riskit hyvin tuntien. Soisin kuitenkin myös Hugo’s Room, Nalle Pub, Fenix, Hercules / Mann’s, Cavalier jne saavan saman moista näkyvyyttä Ranneliikkeen sivuilla. Yksityisiä yrittäjiä niidenkin takana on. Eikä pidä myöskään unohtaa Tampereen Mixei:tä.

Cavalieria lukuun ottamatta em. löytyy kaikilla lähes DTM historian pituinen tarina kerrottavaksi. Nalle on pisimpään samalla paikalla toiminut suomalainen homobaari, Mixei lienee Suomen vanhin, Fenix on noussut nimensä mukaisesti aina uudelleen tuhkasta, Room toimii jo kolmannessa osoitteessaan ja Hercules / Mann’s historia juontuu jo vanhasta Escalesta!

Resurssipulan toki ymmärrän, mutta aika lailla tuohon DTM juttuun oli kuitenkin resursseja riittänyt. Kirjoittaja ”Camille” kertoo profiilissaan olevansa ” Osa ranneliike.net:n ylläpitoporukkaa, Sateenkaariyhteisöt ry:n puheenjohtaja.”
Mites tästä tulle vähän "väärin sammutetun" fiilis? Se täytyy toki myöntää että aika markkinointihakuinen uuden DTM:n tarina kyllä oli, mutta mikäs siinä, ei kai se keltään pois ole?

Epäilisin kuitenkin, että jos jotkut "skenen liikahdukset" ovat jääneet täällä pimentoon, ei se johdu siitä että ranneliikkeen ylläpito olisi torpannut ko. viestien pääsyn mukaan, vaan aivan yksinkertaisesti siitä, ettei kukaan ole niistä mitään kirjoittanut. Ja sen ongelman ratkaisussa taas jokainen voi vain katsoa peiliin...
Dtm:ää käsittelevässä jutussa tuotiin esiin yhden merkittävän suomalaiseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaan liittyvän brändin tarina, sen hiljattain kokema taitekohta ja tulevaa. Juttu ei ole toimijan edustajien yksinpuhelua tai vain myönteisimpien asioiden esiintuomista. Siksi en koe, että juttu edes hipoisi markkinoinnin rajoja.

Uutinen tuo juttu ei ole, mutta voin päätoimittajana todeta sen olevan journalistiset kriteerit täyttävä reportaasi sellaisesta aiheesta, joka lukijoita kiinnostaa ja jolla on vankka yhteys suomalaiseen sateenkaarihistoriaan.

Jutun taustaksi kerättiin asianmukaisesti tarkistetut faktat. Toimijan edustajien haastattelun taustatyöhön liittyi mm. kyseistä brändiä sekä sen entistä (ja jo vähän nykyistäkin) omistajaa koskettavien kuulopuheiden ja vaikkapa nettifoorumilla esitettyjen huhujen ja väitteiden kokoamista. Juuri noiden kuulopuheiden käsittely oli jutun ehkä keskeisin idea. Toimijan edustajat saivat omin sanoin vastata myös kyseenalaistaviin/kriittisiin/vastakarvaisiin huomioihin. Toimijan edustajien vastausten siteeraukset ovat asianmukaisesti irrallaan toimituksellisesti tarkistetuista faktoista, jolloin lukijalla on täysi mahdollisuus erottaa toimijan edustajien kanta toimituksellisesti kerätyistä faktoista.

***

Ei ole kovin eteenpäinvievää lähestyä ihmettelemällä, että "miksi ette kirjoita siitä ja siitä koskaan" ja etenkään, jos jatketaan, että "... kun kumminkin kirjoitatte siitä toisesta". Todennäköisesti se ei vie asioita kovinkaan paljon eteenpäin.

Juuri Irokeesin mainitsema resurssikysymys on siis syy, miksi muista toimijoista ei ole pitkää reportaasia. Vielä. Yksittäinen juttu vaatii sen tekemiseen osallistuneilta henkilöiltä aikaa ja vaivaa. Seuraava kohde esitellään, kun niin pitkälle päästään. Voi kai sinultakin Irokeesi tarvittaessa kysellä vaikkapa muistoja, tarvittaessa? Vai olisitko itse ehkä halukas tekemään jostain toimijasta reportaasi-tyyppisen jutun?

Monet ranneliike.netiä vähänkin tuntevat tietävät, että ranneliike.netin sivuilla on tilaa myös muiden kuin vakituisten kirjoittajien tekemille jutuille. Voi yhtä hyvin tarjota valmista juttua julkaistavaksi tai ilmoittaa halustaan tehdä jostain aiheesta juttu. Ja jos ei itse halua kirjoittaa, on aina mahdollista pistää viestiä tähän tyyliin: "Tämä olisi hyvä juttu ja kirjoittelin omia huomioitani teille taustaksi, jos haluatte tarttua asiaan. Jos käytätte noita huomioita, niin voitteko mainita minut lähteenä. Faktojen paikkansapitävyys on kuitenkin hyvä varmistaa."

On selvää, että jonkin yrityksen kirjoittamaa esittelyä itsestä ei julkaista ainakaan sellaisenaan. Kaikki julkaistavaksi tarjottu juttumateriaali käy luonnollisesti ennen julkaisua täällä päässä seulan läpi ja tarvittaessa ehdotetaan korjauksia.

Ensimmäisenä ei kuitenkaan olla varmasti torppaamassa jonkun tekemää työtä tai aktiivisuutta, kuten k_ma jo huomioi.