Helsinki Pride 2012 etsii tekijöitänsä
Ensi vuoden kesäkuun viimeisellä viikolla 25.6.-1.7.2012 Helsingin seudun Seta ry järjestää taas tapahtuma- ja kulttuuriviikko Helsinki Priden. Viikko tuo näkyvästi esiin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja sen päätapahtumina ovat pride-kulkue ja puistojuhla lauantaina 30.6.2012. Tänä vuonna pride-viikolla oli noin 80 erilaista tapahtumaa, kaikkea upeista bileistä oivaltaviin paneelikeskusteluihin. Kävijöitä oli yhteensä lähes 30.000 ja aiempi kävijäennätys rikottiin huimasti.
Helsinki Priden järjestää vapaaehtoisvoimista koottu työryhmä, jota johtaa HeSetan valtuuttama toiminnanjohtaja. Vuoden 2012 pride-työryhmää ollaan nyt muodostamassa. Jos haluat olla mukana tekemässä tärkeää ihmisoikeustyötä ja järjestämässä värikästä tapahtumaviikkoa, Helsinki Pride voi olla sinun tapahtumasi.
Työryhmään tarvitaan monenlaista osaamista ja se myös tarjoaa huiman oppimiskokemuksen työryhmätyöskentelystä ja tapahtumatuottamisesta. Lähetä vapaamuotoinen hakemuksesi osoitteeseen rekry(a)helsinkipride.fi 11.9.2011 mennessä ja kanna kortesi Priden ihanaankomeaan kekoon. Rohkeutta, Rauhaa ja Rakkautta!
HeSeta ry
Kröhöm. Painovirhepaholainen pääsi rekryilmoitukseen yhteystiedon kohdalle etsiessämme työryhmään uusia tekijöitä. Oikea rekryosoite on rekry@helsinkipride.fi (ei siis heseta.fi). Ottakaa siis ihanat uudelleen yhteyttä, jotka olitte vahingossa laittaneet tuonne heseta-osoitteeseen postia. Pahoittelemme mokailua!
Jos maksatte kunnon palkkaa, niin kyllähän mä tuun, jos pyydetään...
Jos tuo on Peten käsitys vapaamuotoisesta hakemuksesta, niin työnantajan asemassa taitaisi jäädä ainakin minulta palkkaamatta, tehtävästä riippumatta. Mutta ehkä hän lähetti sen oikean hakemuksen ilmoitettuun osoitteeseen...
Siis Pupparin mielestä työntekijän kuuluu tehdä töitä ilman palkkaa? Mä taitasin jättää siinä tapauksessa tulematta töihin...
Kai tämä(kin) keskustelun jatko pitäisi nyhräistä omaksi ketjukseen, kun keskustelu kolahteli sivuraiteille.
Ensimmäisessä viestissä kuvataan pride-tapahtuman syntymistä. Tekstissä puhutaan vapaaehtoisvoimista. Helsinki Pride on siis vapaaehtoisvoimin toteutettava tapahtuma. Vapaaehtoisille ei palkkaa makseta lainkaan. Hakija tietää tämän, eikä siksi laita palkkatoivetta mukaan hakemukseensa ensinkään.
Toivottavasti kuitenkin vapaaehtoisia kohdellaan kunnioituksella, heitä kuunnellaan ja heille annetaan mahdollisuuksia onnistumisen elämyksiin. Näin ei historian aikana aina ole ollut pride-tapahtuman kohdalla. Uskon kuitenkin, että nykyisin asiat ovat paremmin, etenkin kun kokemuksia on jo hyvän aikaa karttunut vuosittain.
Vapaaehtoistoiminnassa suurin innoittaja on se, että kokee tekevänsä asioita yhteiseksi hyväksi.
Sori, että olin vähän provosoiva, mutta aika monissa vastaavissa tapahtumissa on kyllä palkattu organisaattori joka vastaa vapaaehtoisjoukon puuhastelusta. Tämän tehtävän palkattomuus ei tullut mitenkään ilmi ilmoituksesta (vaikka toki sen HeSetan tilanteen tietäen ymmärsin), ja mielestäni sen olisi pitänyt olla esim: "palkaksi saat hyvän mielen ja paljon kokemusta".
Ongelmat Helsinki Pridessa johtunevat suureksi osaksi HeSetasta. HeSeta vastaa Helsinki Priden järjestämisestä ja asettaa sen toteuttamiselle tietyt reunaehdot. Siten Helsinki Pride on väistämättä sen näköinen kuin Helsingin Setan hallitus haluaa sen olevan.
HeSetan sosiaalityötä halutaan tehdä myös Pridessa ja vapaaehtoisia otetaan mukaan merkittävästi tälläkin perusteella. Kuitenkin ammattitaitoinen sosiaaliohjaus puuttuu. Voisi täysin aiheellisesti kysyä, kääntyykö hyvä tarkoitus irvikuvakseen, koettelemukseksi heille, joiden elämää piti edistää? Saako kukaan onnistumisen elämyksiä?
Kenelle Pride tehdään? Kenelle sosiaalityöpride tehdään? Mitä sanoo suuri yleisö, kiinnostaako Helsinki Pride? Kannattaisiko Pride toteuttaa suuremmassa määrin ammattimaisuuteen pyrkien ja jättää sosiaalityö HeSetan muihin projekteihin?
HeSetan hallituksessa ja Priden johdossa taas tuntuu ristiin rastiin vuodesta toiseen pyörivän tietty joukko henkilöitä, jotka tuntevat toisensa enemmän tai vähemmän hyvin. Tämä ei tietenkään varsinaisesti ole kenenkään syy, jokainen voi tulla mukaan jäseneksi ja pyrkiä hallitukseen. Muutosta ei synny ilman aktiivisuutta.
Hei vaan,
Ex-toiminnanjohtaja tässä huutelee vielä viimeisiään sivusta. Olen ollut mukana tekemässä Helsinki Prideä oman työni ohella täysin vapaaehtoisesti vuodesta 2008, ensin vapaaehtoisena viikolla, sitten työryhmän jäsenenä ja lopulta toiminnanjohtajana. Vastailen muutamiin noihin edellisen kirjoittajan laittamiin kysymyksiin.
"Ongelmat Helsinki Pridessa johtunevat suureksi osaksi HeSetasta. HeSeta vastaa Helsinki Priden järjestämisestä ja asettaa sen toteuttamiselle tietyt reunaehdot. Siten Helsinki Pride on väistämättä sen näköinen kuin Helsingin Setan hallitus haluaa sen olevan."
- Anne-Mari Seppola: Mihinköhän "ongelmiin" tässä viitataan? En itse koe, että Helsinki Pridessä on kamalasti ongelmia. Toki rahallisia haasteita aina on, mutta jäimme tänä vuonna hieman jopa plussalle, saimme toteutettua upean tapahtuman, joka näkyi paljon mediassa ja keräsi lähes 30 000 kävijää ja olemme kävijöiltä saaneet positiivista palautetta hienosta tapahtumasta. Mainittakoot, että vuonna 2009 kävijöitä oli 11 500 ja 2010 n. 19 000. Ei siis voi sanoa, että tapahtuma ei olisi ollut menestys. Tapahtuman tarkoitus on ensisijaisesti siinä, että me haluamme muuttaa maailman: sellaiseksi, jossa jokainen on yhdenvertainen, jossa jokainen on vapaa, jossa jokaisella on oikeus rakastaa. Tätä tavoitetta kohti pääsemme mm. sillä, että saamme näkyvyyttä ja valtaväestö puhuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista ja muuttaa vähä vähältä meistä käsityksiään. Lisäksi tavoitteenamme on tuottaa mahdollisimman avoimia tapahtumia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että puistojuhla on täysin ilmainen osallistujille, vaikka toki pystyisimme keräämään mukavasti tuottoja pistämällä aidat ympärille ja veloittamalla pääsymaksun. Kuitenkin koemme, että puistojuhlaan (joka on muuten kulkueen kanssa se, mihin ne lähes kaikki lipunmyyntitulot, sponsoritulot ja avustukset menevät) on pystyttävä osallistumaan riippumatta osallistujan rahallisesta tilanteesta. Kolmas syy tapahtumalle on tuoda esiin pienempien kulttuurintuottajien tuotantoa; me hoidamme markkinoinnin, nettisivun kustannukset ja puhumme tapahtumista julkisesti ja pienemmät tapahtumat, järjestöt ja kaupalliset järjestäjät saavat näin toimintaansa esille.
Tottakai järjestäjä asettaa tapahtumalle reunaehdot. Järjestävä yhdistyshän myös kantaa tapahtumasta taloudellisen vastuun, vastuun turvallisuudesta ja tekee työn sen järjestämiseksi. Mikäli tapahtumissa ei kävisi ihmisisiä, emmekä saisi lipunmyynnillä esimerkiksi katettua osaa tapahtumista, olisi se yhdistys, joka miinuksen taseessaan kärsisi. Me myös vastaamme turvallisuudesta ja järjestyksestä viranomaisille. Yhdistyksen toimijat myös tekevät eläimellisen työn vuoden aikana, jotta tapahtuma järjestetään. Miksi yhdistys ei siis saisi asettaa reunaehtoja?
"HeSetan sosiaalityötä halutaan tehdä myös Pridessa ja vapaaehtoisia otetaan mukaan merkittävästi tälläkin perusteella. Kuitenkin ammattitaitoinen sosiaaliohjaus puuttuu. Voisi täysin aiheellisesti kysyä, kääntyykö hyvä tarkoitus irvikuvakseen, koettelemukseksi heille, joiden elämää piti edistää? Saako kukaan onnistumisen elämyksiä?"
- Anne-Mari Seppola: Kyllä, kyse on myös sosiaalityöstä. HeSeta ry on ihmisoikeusjärjestö, jonka yhtenä tehtävänä on järjestää voimaannuttavaa toimintaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Ainoa HeSetan palkattu työntekijä on sosiaalityöntekijä, joka on myös mukana osassa priden järjestelyjä. Mukana koko vuoden oikeana kätenäni oli päivätyössään sosiaalisten kysymysten ja työyhteisöjen sosiaalisten haasteiden parissa työskentelevä ammattilainen, joka piti huolta työryhmästä. Ei siis oikein voi sanoa, etteikö sosiaaliohjausta olisi. Onkin ollut erittäin hienoa seurata, kuinka viiikolla jopa 70 henkeen kasvava vapaaehtoistyöntekijän porukka viettää yhdessä aikaa tärkeän asian parissa, saa onnistumisen elämyksiä ja tapaa toisiaan. Prideillä ja sen tekemisessä on siis myös kyse siitä, että mahdollistetaan hlbtiq-ihmisten keskinäinen kanssakäyminen, mikä omalta osaltaan ehkäisee syrjäytymistä ja tuo sisältöä ihmisten elämään. En pysty näkemään, kuinka olisi huono asia, että järjestämme tapahtumaa, jonka ainoa tarkoitus ei ole olla virtaviivaisesti tuotettu dynaaminen tapahtumatuotannon lippulaiva. Me emme ole Ruisrock tai RMJ, me olemme ihmisoikeustapahtuma. Ihmisyys ja inhimillisyys onkin järjestämisen ytimessä. Olemme ylpeästi rakkauden asialla ja luonnollisesti suhtaudumme vapaaehtoisiimmekin rakkaudella. Itse uskon, että tämä on välittynyt tapahtumistamme.
"Kenelle Pride tehdään? Kenelle sosiaalityöpride tehdään? Mitä sanoo suuri yleisö, kiinnostaako Helsinki Pride? Kannattaisiko Pride toteuttaa suuremmassa määrin ammattimaisuuteen pyrkien ja jättää sosiaalityö HeSetan muihin projekteihin?"
- Anne-Mari Seppola: Pride tehdään kaikille, joita kiinnostavat sellaiset asiat kuten yhdenvertaisuus, sosiaalinen kanssakäyminen, taide, biletys, politiikka ja ihmisoikeudet. Tänä vuonna Pride tuntui kiinnostavan ainakin kävijöitä ollen yksi suurimmista kesätapahtumista ja varmasti yksi näkyvimmistä. Priden budjettihaasteet tuntien en oikein ymmärrä, kuinka tapahtuma saataisin toteutettua ammattimaisemmin, elleivät ammattimaiset tapahtumantuottajat yhtäkkiä ryntää vapaaehtoistyön piiriin. Tosiasia on se, että nykyisen kokoisella budjetilla pystytään järjestämään näin iso tapahtuma nimenomaan sen takia, että palkkakuluja ei ole. Lisäksi kyse on myös arvoista ja tapahtuman luonteesta.
Huomauttaisin muuten, että myös Tukholman Pride tehdään vapaaehtoisvoimin, joten se ei itsessään ole este suurellekaan tapahtumalle.
"HeSetan hallituksessa ja Priden johdossa taas tuntuu ristiin rastiin vuodesta toiseen pyörivän tietty joukko henkilöitä, jotka tuntevat toisensa enemmän tai vähemmän hyvin. Tämä ei tietenkään varsinaisesti ole kenenkään syy, jokainen voi tulla mukaan jäseneksi ja pyrkiä hallitukseen. Muutosta ei synny ilman aktiivisuutta. "
Anne-Mari Seppola: Itseasiassa näin ei ole. HeSetan hallituksesssa on tällä hetkellä täysin eri ihmiset, jotka olivat siellä esimerkiksi silloin kuin minä aloitin Pridessä 2008 vapaaehtoisena. Myös Priden organisaatio on kokenut aika paljon muutoksia ja vuoden 2011 tapahtumaanhan järjestimme rekryn, jossa saimmekin yli 10 uutta aktiivia järjestämään tapahtumaa. En tiedä, mistä nuo tietosi ovat siis peräisin. Muistuttaisin myös, että HeSetan hallituksen organisaatio on omansa ja Priden omansa. Pridessä meillä on ollut neljän hengen johtoryhmä, joista minä olin ainoa myös vuoden 2010 johtoryhmässä. Lisäksi n. 14 hengen työryhmässä oli tosiaan yli puolet uusia kasvoja. Itse olen toiminut toiminnanjohtajana nyt kaksi kautta, minkä ei voi ehkä ajatella olevan kovin pitkä, joten tuota "Priden johdossa pyörivät samat ihmiset"-argumentointia en ihan ymmärrä. Yhdistyksen puheenjohtaja taasen istuu tällä hetkellä ensimmäistä pj-kauttaan ja hallituksen muista jäsenistä on kolme ensimmäisellä kaudella. Perustelisitko tätä siis vähän paremmin?
Pridestä ja HeSetasta liikkuu paljon huhuja ja onkin hauska lueskella näitä yleistyksiä. Myös mielipiteet vaihtelevat runsaasti ja itselleni on ollut aika vaikea suhtautua siihen, että iso osa ihmisistä on sitä mieltä, että Pride on liian kaupallinen ja toinen puolisko tuntuu ajattelevan, että teemme liikaa politiikkaa ja ihmisoikeustyötä. Pride on ollut monia asioita historiansa varrella ja heijastelee eittämättä sitä yhteiskunnallista tilannetta, missä elämme. Pride on Helsingissä täysin erilainen tapahtuma, kun Tukholman tai vaikkapa Baltic Pride. Pridessä näkyy sen koko historia niin New Yorkin 1969-tapahtumista, kuin Setan vapautuspäivistäkin. Kiitokset kuuluvatkin kaikille niille, jotka vuosien varella ovat olleet tuomassa Prideen oman panoksensa, jotka pyytetttömästi ovat raataneet, vaikka kiitosta ei satele.
Se, minkälainen Helsinki Pride on tai minkälaiseksi sitä kehitetään, on ihan täysin teistä kiinni. Mikäli nykymuotoinen Pride ei kiinnosta tai koette, että siihen tulisi tehdä muutoksia, tulkaa ihmeessä mukaan tekemään siitä entistäkin parempaa! Osoitehan on tuo rekry@helsinkipride.fi.
Rakkaudella ja haikeasti tapahtuman (ja tämänkaltaiset debatit) hyvästellen,
Anne-Mari Seppola
Toiminnanjohtaja, Helsinki Pride 2010-2011