Riian pride kiellettiin

Pistänpä tämän uutisen myös keskusteltavaksi.

Latvian pääkaupungin Riian viranomaiset ovat kieltäneet ensi lauantaiksi suunnitellun Pride-paraatin turvallisuussyihin vedoten. Priden piti olla Riian ensimmäinen. Tavoitteena oli lisätä niin tavallisen kansan kuin päättäjienkin tietoisuutta homoseksuaalisuudesta. Tapahtuman ohjelmassa oli tarkoitus olla seminaari, paraati, bileitä ja jumalanpalvelus.

Maan pääministeri Aigars Kalvitis oli ennen kieltoa sanonut televisiossa, ettei voi hyväksyä seksuaalivähemmistöjen paraatia Riian sydämessä, tuomiokirkon kupeessa. Hänen mukaansa valtion arvot ovat kristillisiä, eikä voi edistää asioita, joita suuri osa kansasta ei voi hyväksyä.

Riian kaupungin johto sai ryöpyn protestiviestejä ja eräät ääriryhmät ovat uhanneet paraatiin osallistuvia väkivallalla. Tämän jälkeen paraati kiellettiin.

Latvian seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat järjestöt ovat tyrmistyneet päätöksestä, ja varoittavat, että Latvian kansainvälinen maine voi olla vaarassa.

Puolassa Varsovan pormestari kielsi sikäläisen pride-paraatin kesäkuussa. Siitä huolimatta 3000 ihmistä saapui paikalle. Viron pääkaupungissa Tallinnassa Pride järjestetään suunnitelmien mukaan toista kertaa elokuussa.
Järkytyksellä ja surulla otan vastaan uutisen. Järkytyn hlbt-kansan ohittamisesta ja suren niiden ulkokohtaisuutta, jotka tekevät tällaisia päätöksiä.
Latvia saakin sitten unohtua matkakohteiden listalta siihen asti kunnes priden jarjestaminen onnistuu.
Rupesin miettimään, mikä on suurin syy näihin esimerkiksi Latvian ja Puolan pride-kieltoihin ja muutenkin aika kieltämättä ankeaan asenneilmapiiriin. Sama tilanne lienee muuallakin entisissä Euroopan sosialistimaissa.

Suurin syy on varmasti se, että itäisessä Keski-Euroopassa yhteiskunnat eivät ole vieläkään toipuneet kommunistidiktatuurista ja Baltiassa myös raskaasta neuvostomiehityksestä. Yhteiskunnallinen tilinteko ja arvokeskustelu on oikeastaan kokonaan käymättä, ja se tietysti sisältää homokeskustelunkin. Monissa maissa "modernisoituminen" on tapahtunut yksistään talouden kohdalla ja ehdoilla, mutta yhteiskunnan muu kehittyminen on vielä hyvin ohutta. Monissa maissa arvot on peräisin "hyviltä ajoilta", ennen sotia ja natseja. Ne arvot ja perinteet ovat ainoa, mihin vaikeina aikoina pystyi tukeutumaan. Eivät ne hetkessä haihdu.

Toisaalta - olen miettinyt - tällaisista tapauksista saadaan hyvin konkreettisesti selville se, millaista työtä ja kenelle on vielä tehtävä, jotta ajatus tasa-arvosta, ihmisoikeuksista ja myös demokratiasta saadaan kantamaan hedelmää. Kenties nämä kiellot ja törkeät kommentit myös saavat käyntiin jonkinlaisen yhteiskunnallisen keskustelun. Parhaassa tapauksessa laajemmankin kuin seksuaalivähemmistöihin liittyvän.

Sääli tietysti on, että monissa paikoissa johtopaikoilla istuu ihmisiä, joiden sivistys on niin kapea-alainen, ettei mieli taivu käsittelemään sellaisia asioita kuin vaikkapa seksuaalivähemmistöt. Kyllä sellaisen avarakatseisuuden puute kielii joistain muistakin lukkiutumisista.

Lisää infoa aiheesta Riian priden omilta sivuilta: http://www.pride.lv/english
  • 6 / 43
  • -Mobile-
  • 21.7.2005 11:45
Surullista on tietenkin se, että nämä Itä-Euroopan kansat vasta vastikään ovat saaneet "vapauden" itselleen. Latvialaisille on taatusti ollut suuri asia saada uudelleen itsenäisyys ja puolalaiset jaksavat muistella kaikkia niitä vääryyksiä, joita heille tapahtui 1900-luvulla.

Sitten he alkavat sortaa omia vähemmistöjään ja julistaa vain yhtä oikeaa totuutta. En tiedä Latvian asioista niin paljon, mutta esimerkiksi Puolassa oikea totuus on tietysti roomalaiskatolinen uskonto ja vanhoilliset kristilliset arvot. Antisemitismi jyllää ja homoja ei kai virallisesti edes ole olemassa. Varsovassa järjestettiin ilmeisesti "normaaliuden paraati" homoja vastaan.

Niin sitä ihmismieli muuttuu. Ensin nämä maat olivat uhreja, nyt he ovatkin itse niitä, jotka vapautettuina syrjivät muita. Tekopyhää ja surullista, mutta kai niin ihmisyyttä kuvaavaa.
Eikö Euroopan Unioni nosta tällaisesta asiasta mitään kysymystä?
Todella törkeää käytöstä noilta "sivistysvaltioilta".
  • 8 / 43
  • Karvanoppa
  • 21.7.2005 12:48
Samixxx kirjoitti: "Eikö Euroopan Unioni nosta tällaisesta asiasta mitään kysymystä?
Todella törkeää käytöstä noilta "sivistysvaltioilta"."


Kuka on sanonu että itäblokin maat on sivistysvaltioita?

Musta tuntuu että osa tota itäblokin ongelmaa on siinä perusinhimillisessä ominaisuudessa, että kaikki tarvitsee sen rakkikoiran jota potkia. Varsinkin tollasessa autoritaarisessa kulttuurissa mihin ne on tottuneet: potki ja tule potkituksi. Monet Itä-Euroopan kansat tuntee edelleen alemmuutta länttä kohtaan ja mikäs onkaan konservatiivisessa ympäristössä sopivin ryhmä jota kohtaan voi vuorostaan tuntea ylemmyydentunnetta? No homot tottakai. Ei oltu kauhean hyvässä huudossa sielläpäin kommunistiaikoinakaan, muuten. Spurgutkin ajattelee siltojen alla nukkuessaan että onneksi eivät sentään ole homoja. Sellainen se arvoasteikko on. Entisissä kommunistimaissa me ollaan sitä yhteiskunnan pohjasakan alapuolelta löytyvää liisterimäistä mönjää.
Uskoisin, että tässä on kyse ihmisten yksioikoisista symboleista. Jos jokin saa suuren symbolisen arvon ja sitä on vaikea yhdistää Pride-kulkueen kanssa, niin "vapautuksessa" on jokin mennyt pieleen. "Vapautus" on ollut kapeaa. Se on vastakkainasettelussa "vihollisen" kanssa koettu vain tiettyjä asioita koskevaksi. Näin "oikeaa vapautta" puolustetaan.
Vetoomus Latvian Priden puolesta

Ranneliikkeen ylläpidon luvalla julkistan tämän vetoomuksen.

Tasa-arvon toteutuminen Latviassa on uhattuna. Viranomaiset ovat
kieltäneet seksuaalivähemmistöjen Riga Pride 2005 -tapahtuman lauantaina 23.7.2005.
Vastaava Pride sallittiin Romaniassa valtaisan kansainvälisen sähköpostivyöryn ansiosta alkukesällä. Latvialaiset vetoavat nyt meihin, että lähettäisimme pikaisesti sähköpostia Latvian pääministerille ja Riian
kaupunginjohtajalle. Heidän nimensä ja osoitteensa:

Aigars Kalvitis
Prime Minister of the Republic of Latvia
36 Brivibas Boulevard
Riga LV 1520 Latvia
vk@mk.gov.lv
+371-708-2810. Fax: +371-728-5943

Eriks Skapars
Executive Director of the Riga City
Ratslaukums 1
Riga LV 1539 Latvia
ivars.maurins@rcc.lv
+371-702-6130


**************

Keskeisin ILGAn tiedotteen kohta suomeksi:
Kaksi viikkoa ennen tapahtumaa Latvian luterilaisen ja katolisen kirkon edustajat, eräät Latvian parlamentin jäsenet, Latvian First Party ja jotkut äärioikeistolaiset, kansallismieliset järjestöt (Club 415 ja Union of Nationa Force) aloittivat kiivaan vihakampanjan LGBT-ihmisiä vastaan, vaatien Rigan kaupunginjohtajaa peruuttamaan jo myönnetyn luvan Pride-paraatin pitämiseksi Latvian pääkaupungissa. He uhkasivat myöskin massiivisella häiriköinnillä ja aikovat myös estää Pride-kulkueen. Alkuun Rigan kaupunginjohtaja kieltäytyi peruuttamasta lupaa, todeten Pride-kulkueen järjestäjien täyttäneen kaikki vaatimukset.

Tästä huolimatta keskiviikkoaamuna Latvian pääministeri Aigars Kalvitis antoi tiedotteen:

”Minä hallituksen päämiehenä en voi hyväksyä sitä, että seksuaaliset vähemmistöt pitävät paraatia keskellä pääkaupunkiamme aivan Dom Katedraalin vieressä. Tämä ei ole hyväksyttävää. Latvian valtio perustuu kristillisille arvoille. Me emme voi mainostaa asioita, joita yhteiskuntamme enemmistö ei pidä hyväksyttävänä.”

Samana päivänä pääministerin tiedotteen jälkeen Rigan kaupunginjohtaja peruutti Pride-kulkueen luvan.

Tarkempi selostus asiasta on alla englanniksi. Nyt on toiminnan aika!
Vedotaan pääministeriin ja kaupunginjohtajaan tasa-arvon toteutumiseksi ja levitetään sanaa asiasta.

Lähetän pääministerille ja kaupunginjohtajalle seuraavan viestin, jota voi vapaasti kopioida.
Juhani


******************

Prime Minister of the Republic of Latvia Aigars Kalvitis
Copy: Riga City Executive Director Eriks Skapars

Dear Sir,
Your country has developed fast. We here in Finland were proud that Latvia joined the European Union, a great family of European nations. We understood that human rights and equality is guaranteed to all of your citizens.

Sir, your announcement on last Wednesday about the Riga Pride 2005 parade and its cancellation by Riga City Executive Director Eriks Skapars is not acceptable in a civilised European country.

I kindly ask you and Mr. Eriks Skapars to allow the Riga Pride 2005 parade as planned on July 23rd. I ask your government to guarantee the safety of the participants.

Finland, 21st July 2005

Allekirjoitus

*****************************

ILGA Europen tiedote:
20.07.2005. - 19:34:00
The first Latvian Pride, which is supposed to happen on July 23 is under a threat!
Therefore, we all need your support, please.

In the beginning of July 2005, the Latvian Gay and Lesbian Youth Support Group obtain a permission from Eriks Skapars, the Riga City Executive Director to organise a Pride March through the central Riga to celebrate the first ever LGBT Pride in Latvian history.

Two weeks before the event, representatives of the Latvian Evangelical Lutheran and Catholic Churches, various members of the Latvian parliament, Latvian First Party and several extremist right-wing nationalistic organisations (Club 415 and Union of National Force) initiated a hysterical hate campaign against LGBT people and demanded the Riga City Executive Director to cancel earlier issued permission for LGBT Pride to march through the Latvian capital. They also threatened to organise mass disorder events and to block the Pride March. Initially the Riga City Executive Director refused to cancel his permission and explained that all requirements for the Pride March were provided by the organisers. However in the morning of 20 July, Aigars Kalvitis, the Latvian Prime Minister came out with the following statement:

I, as a head of the government, cannot accept that a parade of sexual minorities takes places in the middle of our capital city next to the Dom Cathedral. This is not acceptable. Latvia is a state based on the Christian values. We cannot advertise things which are not acceptable to the majority of our society.

On the same day, following the Prime Minister’s statement, the Riga City Executive Director annulled his permission for the LGBT Pride March explaining that his decision is not discriminatory against LGBT people and purely motivated by the security reasons.

On the same day the Gay and Lesbian Youth Support Group, with a support from the lawyers of the Latvian Centre for Human Rights and Ethnic Study, submitted a complaint to the Administrative Court against the Riga City Executive Director’s annulment of their previous permission for the Pride March and it is expected the Administrative Court might deliver their judgement by Friday, 22 July 2005. In case the Administrative Court does not overturn the decision of the Riga City Executive Director to annul the permission for the Pride March, the organisers are planning to exhaust all necessary court instances in Latvia and to submit a complaint to the European Court of Human Rights in Strasburg.

Despite the outrageous ban, motivated by hysteric homophobic campaign, and real and serious threats of violence, the organisers decided not to obey and to go ahead with all planned events, including the Pride March. In case annulment will not be overruled by the Administrative Court, the organisers might be charged with up to 100 LVL (150 Euros) administrative penalties and the police might stop the Pride March. Other main events of the first Latvian Pride include:
• conference on the issues of homosexuality and human rights, homosexuality and the church, and homophobia. It will take place in the building of the Latvian Integration Ministry at 11.OO on 23 July 2005, Blaumana iela 5a, 5th floor.
• Ecumenical service at the Anglican Church of Riga at 17.00, Anglikanu iela 2, old town.

At the same time, according to the Latvian Radio, a permission to organise their anti-gay event was issued by the Riga City Executive Director to the Club 415.

Gay and Lesbian Youth Support Group is outraged by the decision of the Riga City Executive Director to cancel his permission for the Pride March and shocked by the offensive and humiliating statements by various Latvian politicians and representatives of the Latvian churches and right-wing extremist nationalistic organisations. We are very sad that in the XXI century in the country which became a member of the European Union over a year ago, the politicians and state authorities feel comfortable to express and support extreme homophobic statements and do not take any action to provide security, honour and rights to Latvian LGBT people. Pride March ban by the Riga City Executive Director is shocking and demonstrates that democracy in Latvia is still very fragile. This situation also shows that hate and prejudice are well and alive in Latvia

Therefore we call upon all of you not just to read this news but to take action and to disseminate this news and to express your outrage and protest against state-supported homophobia and to demand that the Riga City Executive Director cancel his ban on the first ever Pride March in Riga. We also ask you to write your protest e-mails and letters to the Latvian Prime Minister and demand his apology as well as asking him to use his position and influence to allow the Pride March.

Aigars Kalvitis
Prime Minister of the Republic of Latvia
36 Brivibas Boulevard
Riga LV 1520 Latvia
vk@mk.gov.lv

Eriks Skapars
Executive Director of the Riga City
Ratslaukums 1
Riga LV 1539 Latvia
ivars.maurins@rcc.lv


For more information in English please contact:
Juris Lavrikovs
Information and Communication Officer of ILGA-Europe (European Region of the International Lesbian and Gay Association, currently in Riga)
tel: + 371 672 4941
jlavrikovs@hotmail.com

More information about Riga Pride 2005 athttp://www.pride.lv

For your information:
http://www.gay.lv/go.php?to=News&file=article&sid=481
http://www.allaboutlatvia.com/

”A day after the city granted the permission for the march, religious organizations, Latvijas Pirma Partija (Latvia’s First Party, or LPP) and national radicals condemned the event. On the same day, Latvijas Prima Partija, known as the party of priests, is organizing a worship service devoted to the preservation of the family values in the society.”

“Ultranationalist Web site Latvians.lv along with Klubs411 and National Power Union condemned the parade. On one Web site, the pride parade is called a hatred toward God and Country. Ironically, the Latvian nationalists found support among Russian-speaking nationalists, such as some of the participants of the Shtab Web site, the organization set to defend Russian-language schools in Latvia.”

Tämähän on se sama ideologinen koti-kirkko-isänmaa –klikki, joka vaikuttaa Suomessakin, en kutsuisi tuota mitenkään erityisen “kommunistiseksi”. Korjatkaa toki, jos olen väärässä. Totalirismia on montaa lajia. Tilanne muistuttaa niin Puolassa kuin Liettuassakin hiukan Roomaa: kristityt jaksavat kyllä riekkua marttyyriydestään ja muistella kokemiaan vääryksiä, mutta mistään ei ole opittu. Suora lainaus Latvian pääministeriltä Aigars Kalvitikselta: "Latvia is a state based on Christian values. We cannot promote things that are unacceptable to a large part of society."

Monet huutavat täällä EU:ta apuun... Miten lienee mahtaa EU:n laajentuminen vaikuttaa unioniin? Muutamassa vuodessa Unionin kansalaisten lukumäärä kasvaa jopa sadalla miljoonalla – puhumattakaan Turkista. Kuka takaa sen, että EU:n politiikka ei ”itä-eurooppalaistu”, kun päätöksenteko ja politiikan painopiste siirtyvät ”vanhoista sivistysmaista” kohti itää; sen sijaan, että Itä-Eurooppa integroituisi osaksi Länsi-Eurooppaa mm. homoja koskevissa kysymyksissä, katolinen kirkko ja sen ajama perhepolitiikka saavatkin lisää jalansijaa EU:n päätöksenteossa, kun tukijoukot kasvavat huimaa vauhtia ...
Onkos tuo nyt niin kumma asia jos Latvian paraati kielletään. Onhan täällä, tälläkin sivustolla, tälläkin palstalla, sellaisia, jotka kieltävät paraatin itseltään.
-En se minä ole. En minä ole tuo homoseksuaali joka aamuisin katsoo minua kylpyhuoneen peilistä.
Onneksi Latvia on sen verran kaukana, että sinne tuota paraatia voi hyvin vaatia. Entäs sitten jos sitä oltaisiin tuomassa vaikkapa Savonrannan kirkonkylälle? Olisikohan niin, että se paikallinen seksuaalivähemmistö piiloutuisi sänkynsä alle ja vetäisi varmuuden vuoksi vielä peiton päänsä yli odottaen maailmanlopun saapumista?
Moraaliselta kannalta on mielenkiintoista seurata, kuinka toiset katsovat vaieten sivusta toisten työtä tasa-arvon eteen tullen sitten valmiiseen pöytään, kun muut ovat voimiaan ja aikaansa uhraten sen saaneet katetuksi!
Taitaa olla niin, että kaikilla aikakausilla ja asioilla on pietarinsa!
" Kuka takaa sen, että EU:n politiikka ei ”itä-eurooppalaistu”"

Aamen!

Me elämme aikaa jolloin kovat arvot ovat suosiossa. Ylipäätään ihmisiä kusetetaan ja etenkin niissä maissa joissa porvarit toimivat röyhkeimmin.

Tämä johtaa joko siihen että näitä voittajan arvoja vastaan noustaan tai sitten siihen että heikot (älyltään) muuttuvat voittajien arvojen kannattajiksi. (Eivät täälläkään kokoomuksen kannattajat ole kaikki pörssiosakkeita omistavia teollisuuspamppuja.)

Naisten tasa-arvo on toinen suuri häviäjä nykyaikana. Työläisten oikeudet on suorastaan eliminoitu. On oikeastaan toivotonta jatkaa taistelua näillä kaikilla rintamilla. On paljon helpompi kääntää takkia ja siirtyä voittajan leiriin. Siitähän latvialaisilla on jo ennestään kokemusta.
Esko!

Todella hyvin kirjoitit!!!
Rakentavana lisänä: jostakin voi aloittaa.
Esko: Minä olen myös ihmetellyt kun Suomessa saa kuulla joiltakin homoilta, että ei seksuaalisuudesta tarvitse tehdä mitään numeroa ja ei sitä tarvitse toitottaa kenellekään. Varsinkin eräällä toisella suomalaisella homojen keskustelupalstalla on aika pöyristyttävää keskustelua välillä jossa haukutaan suunnilleen kaikki homot, jotka ovat tulleet kaapista ulos.

Nämähän siitä suurimman numeron tekevät, jotka yrittävät salata ja piilotella omaa seksuaalisuuttaan. Salailu ja piilottelu hallitsevat elämää paljon enemmän kuin se, että on rehellisesti sitä mitä on. Osalla Suomen homoista tuntuu olevan melkoisen suuri itsesensuuri. Ei meille kukaan oikeuksia anna ellemme me niitä itse ota.
Kiitos "JuhaniV" yhteystiedoista. Riikaan laitettu e-mailia, ja varmasti monet muutkin ovat lähettäneet. Vieläkään ei ole liian myöhäistä: jos eivät saa nyt sitä Prideä aikaiseksi, niin jonain myöhempänä ajankohtana sitten.
Olen asunut pari vuotta Riikassa ja uutinen paraatin peruuttamisesta järkytti. Olen muutamaan otteeseen käynyt Helsingin paraatissa marssimassa ja olisin varmasti osallistunut Riian Prideen, jos en olisi jo aikaisemmin suunnitellut tulevani tänä viikonloppuna Suomeen. Latvialainen poikaystäväni ei sen sijaan ollut pahoillaan. Hänen mielestään aika ei ole vielä sopiva tällaisille mielenilmauksille eikä hän muutenkaan oikein lämpene tällaiselle aktivismille. Hän arveli, että väkivaltaisuuksia olisi syntynyt. Parempi siis peruuttaa koko juttu.
Latvia on melko suvaitsematon yhteiskunta, joka suhtautuu kielteisesti muihinkin vähemmistöihin. Kansasta lähes kolmasosa on venäjää äidinkielenään puhuvia mutta venäjänkielellä ei ole mitään virallista asemaa. Vuosi sitten astui voimaan laki, joka vähensi venäjänkielistä opetusta venäjänkielisissä kouluissa neljäänkymmeneen prosenttiin. Yhtään venäjänkielistä yliopistoa ei ole. Missään ei saa näkyä venäjänkielistä tekstiä. Kahdenmiljoonan asukkaan maassa on puoli miljoonaa ei-kansalaista, joilta on evätty mahdollisuus poliittiseen vaikuttamiseen. Latvia lienee ainut EU-maa, joka ei ole allekirjoittanut YK:n ihmisoikeusjulistusta (juuri vähemmistöoikeuksien takia). Tuollaisessa yhteiskunnallisessa ilmapiirissä tuskin löytyy paljon ymmärrystä homoille. Muutenkin länsimainen homoaktivismi tuntuu paikallisista homoista vieraalta. Keskitytään mielummin bilettämiseen ja oman elämän rakenteluun. Taloudellisella menestyksellä taataan elämän mielekkyys.
Toisaalta ilmapiiri nuorten keskuudessa voi olla hyvinkin vapaa. Kuukausi sitten olimme kaupungin suosituimmalla houseklubilla (Essential) ja poikaystäväni istui lähes koko illan sylissäni mitä nyt välillä vähän tansittiin. Tai sitten toissa vuonna olimme Jurmalassa rantakonsertissa (Novogo Volna) kymmenen tuhannen venäjänkielisen nuoren kanssa, jossa esiintyi venäjän popmaailman tähtiä ja pidin poikaystävääni sylissä lähes koko illan eikä kukaan tullut sanomaan mitään, vaikka suurin osa nuorista olikin melko kännissä. Mitenköhän minun olisi käynyt Provinssirockissa?
Kiitos perspektiivista, henrik w.

Onkohan Latvia Euroopan "kuwaitilaisin" maa?
Kansalais- ja aanioikeudet vain osalla vaestosta (kasittaakseni latvialaisista on venajankielisia perati puolet, joista suuri osa ilman kansalaisuutta) - mutta maan "demokraattisuus" on pyhittaen tunnustettu kaikkein keskeisimpien kansainvalisten vaikuttajien toimesta.

Olen kaynyt Riikassa kerran kunnolla, ja ajanut ohi pari kertaa.
Mukava kaupunki. Klubbaillessa yms. ei vaan tullut kiinnitettya huomiota maan epakohtiin - oli pikemminkin sumussa siita miten "kaikki on nyt niiiin paljon paremmin kuin Neuvostoliiton aikana".
Vaikkei ole.

(Provinssirockista: varmasti olisi tultu sanomaan jotain:
olisi hyvinkin myos ehdoteltu illan mitaan ;-) )
Kiitos tiedosta!

Toivottavasti latvialaiset itsekin ymmärtävät, että ilman asian näkymistä ja keskustelua mikään ei muutu. Tietenkin kaikelle on aikansa. Toivon vain, että ei edes silloin herätä, kun "kuljetusvaunut ovat viemässä väärät ihmiset poistettaviksi". Dramatisoin ehkä vähän, mutta tuo voi tapahtua monella tavalla. En toivo siis yksinkertaisesti sitä, että homot ja lesbot eivät voi elää Latviassa.
Kiinnostava tuo Henrikin sanoma siksi, että siinä tuli ikään kuin sisäpiiritietoa tilanteesta ja olosuhteista laajemmaltikin. Poikaystäväsi kanta oli myös mielenkiintoinen.

Pelkät uutissanomat välittävät vain osan todellisuudesta. Usein niin, että kiinnostavuuden vuoksi jotakin seikkaa korostetaan, mutta jotain lukijan kannalta oleellista ei mahdu kuitenkaan uutisjuttuun mukaan.

Kommenttini tuosta poikaystäväsi kommentista mahdollisesta väkivallasta. Sivistyneessä yhteiskunnassa yksilön turvallisuus vaikkapa luvallisessa mielenosoituksessa pitää taata. Se on viranomaisten tehtävä. Minun mielestäni väkivallan uhka syynä peruutukselle on myönnytys ääriaineksille, jota he ovat juuri haluamassa ja ajamassa. Sille ei pitäisi antaa periksi missään tapauksessa.

Toisaalta, on kovin vaikea tajuta tilanne jossakin toisessa maassa, oleskelematta siellä ja ymmärtämättä taustoja.

Juhani
Minä lähetin seuraavanlaisen viestin:

Dear Mr. Eriks Skapars,

I was shocked to read that the city of Riga does not allow the human rights parade of the gay and lesbian groups in Latvia. Such chauvinist act to ban the event discriminates against the basic rights of expression and equality. I hope Latvia will reconsider its approach to Western civilisation of enlightenment and allow the parade.

Yours sincerely,
Ajattelin itsekin kommentoida tuota turvallisuutta. Periaatteessa JuhaniV:n ilmoittama turvallisuuden varmistaminen viranomaisten toimesta on juuri niin, mutta entä käytännössä...
"Latvian kansainvälinen maine voi olla vaarassa..." mikä maine tällä maalla on koskaan edes ollut?
Me kolme, jotka yhdessä lähetimme, kirjoitimme seuraavanlaisen viestin:

"Wir Unterschriebenen sind empört über die menschenrechtliche Situation in Lettland betreffend (besonders die Zeichen der Homophobie beunruhigen uns). Wir wollen gerne denken, dass das Land Lettland zu den zivilisierten Länder gehört. Ohne Freiheit zur Meinungsäusserung ist dies aber nicht der Fall.
(Seuraa jokunen rivi omaa tekstiäni, jossa korostan kahden meistä lukeneen teologiaa ja näkevän tässäkin suhteessa arviot ongelmallisina)
...Wir können kaum denken, dass Gott nicht an uns allen kommen würde sondern vorbeigehen würde."
Riian Pride-paraati järjestetään sittenkin laillisesti lauantaina 23.7.2005. Riian alueen hallinto-oikeus on tänään iltapäivällä kumonnut Riian kaupunginjohtajan päätöksen kieltää pride-paraati.

Paraatin järjestäjien mukaan luvassa saattaa olla järjestyshäiriöitä, sillä äärioikeistolaiset ja uskonnolliset ryhmät aikovat järjestää protesteja.
" Latvia lienee ainut EU-maa, joka ei ole allekirjoittanut YK:n ihmisoikeusjulistusta (juuri vähemmistöoikeuksien takia)"

Miten helvetissä tuollainen maa on ikinä päässyt EU:n jäseneksi?

Eikös ihmisoikeuksien pidä olla ainakin näennäisesti kunnossa ennen kuin lupa liittyä myönnetään?
"-Mobile-
22.07.2005, 11:29 Varsinkin eräällä toisella suomalaisella homojen keskustelupalstalla on aika pöyristyttävää keskustelua välillä jossa haukutaan suunnilleen kaikki homot, jotka ovat tulleet kaapista ulos."

Kaapista ulos tulevat kehittävät ääriainesten silmää homoseksuaalien tunnistamiselle, gaydaria, siis.

Minä ainakin haluan olla itse oman ulostuloni kontrolloija enkä tullut ulos siksi että joku kaljaa roudaava nutipää outtaa minut roskasakille (jälkimmäinen on tapahtunut).

" Ei meille kukaan oikeuksia anna ellemme me niitä itse ota."

Suomen historiassa on kertomus siitä kuinka venäläiset sotilaat rynnistivät massoittain päin avointa, murhaavaa tulta. Vaikka venäläiset voittivatkin sodan, niin tappioluvut olivat musertavia. "Kaikki ulos kaapista, joko vapaaehtoisesti tai toisten outtaamina"-politiikka on just sitä että meidät hakkaa joku kaljaskini Sörnäisissä tai heittää ulos kodista lestadiolaishihhuli Oulunsalossa.
Pora-liike: Tarkennetaanpa nyt. Minusta siis tuolla keskustelupalstalla on avointa halveksuntaa niitä kohtaan, jotka ovat tulleet kaapista ulos. Minä olen tullut kaapista ulos. Kaikki ystäväni ja perheeni tietävät asiasta. Mutta en kanna kaupungilla mitään kylttiä siitä, että olen homo. Joten en usko, että tämänkaltainen kaapista ulos tuleminen kehittää "ääriaineksien" gaydaria. Ja vaikka kehittäisi, niin eihän sellaista voi hyväksyä, että ääriainekset tekevät mitä haluavat ilman sanktioiden pelkoa. Tuollaisiin ongelmiin tulisi tarttua kovalla kädellä. Näen taustalla suuremman yhteiskunnallisen epäkohdan: suomalaisten välinpitämättömän suhtautumisen väkivaltaan. Kaduilla hakataan ihmisiä ja liian usein hakattua syyllistetään vaikka syyllinen on aina se, joka hakkaa. Ja tätä tapahtuu seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta.

On kurja kuulla, että sinut on outattu. Ei sellaista kuulu tapahtua kenellekään vastoin tahtoaan. En kannata sellaista, että kaikki ulos vaikka vastoin tahtoaan. Mutta minusta jo se parantaa maailmaa, että lähipiirini tietää minun olevan homo. Ainakin heillä on yksi esimerkki elävästä homosta, joka on suhteellisen tavallinen ihminen.

Kyllä oikeuksien perään on taisteltava. Jos me itse olemme välinpitämättömiä emmekä älähdä kun seksuaalivähemmistöjen oikeuksia poljetaan niin kuka sitten?
Ensimmäiset tiedot tämän päivän tapahtumista Rigasta ovat rauhoittavia. Sain Latviasta tiedon, että sateenkaari-ihmisiä paikalle oli tullut alle sata. Mitään varsinaista marssia ei oltu järjestetty. Vain joitakin puheita pidetty.

Mitään väkivaltaan taikka vastamielenosoituksiin viittaavaa saamassani tiedossa ei ollut.

Tämä on erittäin epävirallinen tieto. Asiaa ei ole tarkistettu mistään muualta.

Juhani
Lisätietona, että tapahtumat olivat käynnistyneet varsin myöhään. Ne ovat uusimman tiedon mukaan vielä kesken. Menossa olisi jumalanpalvelus, jossa joukkoa on jo hieman enemmän.

Juhani
Eestin/Viron kautta tuli silminnäkijätieto, että tapahtuma ei olisi sittenkään mennyt rauhanomaisesti. Uutistoimistot eivät ole vielä kertoneet asiasta mitään. Uutisia hallitsevat Egyptin ja Lontoon tapahtumat.

Juhani
Riiassa vietettiin ensimmäistä kertaa pride-tapahtumaa. Kaupungin johto kielsi aluksi kulkueen, mutta oikeus kumosi kiellon. Päivällä tapahtumaan liittyneeseen konferenssiin osallistui muutamia kymmeniä ihmisiä, kuten myös sen jälkeiseen kulkueeseen. Kulkueväki kantoi kylttejä ja sateenkaarilippuja. Poliisi joutui pidättämään kuusi häirikköä.

Riian prideen liittyneen konferenssin osallistujat puhuivat homojen ja lesbojen oikeuksista. Useat puhujat korostivat, että homojen ja lesbojen oikeudet ovat ihmisoikeuksia, ja totesivat, että Latvian yhteiskunta ei ole suvaitsevainen seksuaalisia vähemmistöjä kohtaan, ja esimerkiksi syrjinnän vastaisia lakeja ei ole. Itse pride-tapahtumaa pidettiin myös testinä sikäläisille viranomaisille, että pystyvätkö ne suojelemaan ihmisoikeuksia.

Kaikkiaan poliisi pidätti kuusi protestoijaa, kaksi ennen kulkuetta ja jumalanpalvelusta ja vielä neljä protestoijaa myöhemmin. Kulkuetta seurasi useita tuhansia katsojia, joista suurin osa oli protestoimassa kulkuetta vastaan. Monet huutelivat törkeyksiä ja heittelivät kananmunia kulkueväen sekaan. Kulkueella oli vahva poliisisaattue, ja poliisi joutui johdattamaan kulkuetta kiertotietä, sillä protestoijat häiritsivät suunnitellulla kulkuereitillä.

Faktat siis uutistoimisto LETAlta.
"-Mobile-
23.07.2005, 11:40 Näen taustalla suuremman yhteiskunnallisen epäkohdan: suomalaisten välinpitämättömän suhtautumisen väkivaltaan. Kaduilla hakataan ihmisiä ja liian usein hakattua syyllistetään vaikka syyllinen on aina se, joka hakkaa. Ja tätä tapahtuu seksuaalisesta suuntautumisesta huolimatta."

Ilman muuta kysymys on hyvin suurista ongelmista suomalaisessa yhteiskunnassa/kulttuurissa.

Tuttavani ryöstettiin kadulla. Ryöstäjänä olivat jotkut mustaihoiset. Tuttavani penäsi näiltä rahojaan takaisin teräase kädessä. Ryöstäjät soittivat poliisin. Poliisi tuli paikalle salamana, pidätti tuttavani ja sakotti 60 euroa. rahojaan nainen ei saanut takaisin.

Ryöstäjät siis tiesivät etukäteen että poliisi tukee ryöstelyä. Kenties poliisi saa jopa provikkaa ryöstöistä. Vaikka silmäni ovat avautuneet Suomen suhteen luulin että tätä tapahtuu lähinnä Tadzikistanissa ja El Salvadorissa. Ai niin, ryöstetty oli venäläinen heteronainen.

Tässä valtiossa ja kenties Latviassakin eletään sellaisessa uskossa (yhä vahvemmin), että ihmiset ovat valtiota varten, mutta valtio ei ole ihmistä varten. Verot kyllä kelpaavat, mutta sitten kun haluat jotain vastinetta niin sellainen tulee korkeintaan hyvin vastahakoisesti.

"Mutta minusta jo se parantaa maailmaa, että lähipiirini tietää minun olevan homo. Ainakin heillä on yksi esimerkki elävästä homosta, joka on suhteellisen tavallinen ihminen."

Entäpä jos olisit epätavallinen? Tai toisinpäin: jos on ulkona kaapista, niin silloin pitää olla sellainen näytekappale heteroille. Kaapista ulkona rakennetaan sellaista kulissia tieten tai tietämättään mikä ei ole todellinen. Se ei paljon eroa siitä että kaapissa rakennetaan kulissia mikä ei ole todellinen.

Ylipäätään ihmiset eivät halua kuulla totuuksia.

"Jos me itse olemme välinpitämättömiä emmekä älähdä kun seksuaalivähemmistöjen oikeuksia poljetaan niin kuka sitten?"

Kyllä kaapistakin voi älähtää.
Seta Foorumilta poimittua: Tapahtumat viime lauantaina Rigassa ovat olleet paljon vakavampia, kuin ensimmäisistä uutisista saattoi päätellä. ILGA-aktivistin ja paraatissa mukana ollut Juris Lavrikovs totesi: "Se oli todella hävettävää. Se oli todella surullinen päivä. Tuo yhteiskunta on sairas!"

Hänen haastattelunsa on luettavissa kokonaisuudessaan:
http://www.gayrussia.ru/en/detail.php?ID=1590
Katselin kuvia Riian Pridesta osoitteessa http://www.gay.lv/
Meno näytti olleen aika hurjaa. Sodomat ja AIDS:n levittämiset olivat protestoijien argumentteja. Voisin kuvitella, että tilanne on 80-luvun aids-hysterian aikana ollut jotain vastaavaa.

Toivotaan, että tämä tilaisuus oli lähtölaukaus sikäläiselle homokeskustelulle, jossa toivottavasti myöhemmin puhutaan asioista, eikä hysteerisesti panikoida ennakkoluulojen takia.

Nyt on EU:n syrjinnän vastaisille elimille löytynyt oikeasti työkenttä, jollaista ainakaan minä en kuvitellut olevan olemassakaan.
Poiminta:

" One of the reasons was of course the frustration which was caused by unhappiness of population for so many years, changes and changes and no real impact of the these changes on daily life. And when people keep so much frustration for years they always look for, not consciously, some sort of to relieve this all negativity."

Tällainen ruutitynnyri on myös Suomi.
Olen 9.9.2005 saanut vastauksen Latvian tasavallan pääministeriltä Aigars Kalvitikselta. Hän korostaa kirjeessään kyseessä olleen hänen sanojensa väärinymmärtämisen. Hänen pelkonsa väkivaltaisuuksista oli - hänen mukaansa - tulkittu homofobiaksi. Kirjeessään hän lisäksi pontevasti haluaa korostaa Latvian olevan demokraattinen valtio, joka haluaa turvata kaikkien kansalaistensa oikeudet.
Ai etta Latvia on muka demokraattinen valtio, joka haluaa turvata kaikkien kansalaistensa oikeudet.
Huomatkaa kuitenkin mita ketjun ensimmaisessa viestissa sanottiin:

"Maan pääministeri Aigars Kalvitis oli ennen kieltoa sanonut televisiossa, ettei voi hyväksyä seksuaalivähemmistöjen paraatia Riian sydämessä, tuomiokirkon kupeessa. Hänen mukaansa valtion arvot ovat kristillisiä, eikä voi edistää asioita, joita suuri osa kansasta ei voi hyväksyä."

Kovin kristillisia ovat arvot Latviassa, mutta miten se turvaa kaikkien kansalaisten oikeudet? Kai Latvian homot ja lesbotkin ovat maan kansalaisia.
Ja tuskinpa kaikki latvialaiset perustavat elamansa kristillisiin arvoihin.
Puolan valtiollinen elämä on menossa vielä pahempaan suuntaan. Siellä voittajiin kuuluu kaksoisveljesten johtama äärikatolilainen, homofobinen ja kaikin tavoin taantumuksellinen puolue. Toinen veljeksistä, Varsovan kaupunginjohtaja, on juuri se surullisenkuuluisa henkilö, joka halusi estää Varsovan homokulkueen. Nyt tällaisesta veijarista on mahdollisesti tulossa maan pääministeri !