Käytöstavat ja suomalaiset

Hei täällä David.

Minun aihe nyt on suomalaiset käytöstavat. Minä kirjoitin ensin suomalainen käytöstapa. Sitten minä kysyn minun suomalainen ystävä. Hän auttaoi minua: käytöstavat ja suomalaiset ja suomalaiset käytöstavat.
Tässä kirjoitus hän ei auta, minä teen itse.

Suomessa on erilaisia tapat. Minä haluan oppia ne. Muutama asia minusta ihmeellinen ja hauska.
Minun ystävä kertoo: Suomessa ennen mennä ystävän luo ja viedä lahja mukana kahvipaketti. Ulkomailla se on viini pullo ja, tai kukka. Mitä nyt? Mitä sinä ottaa mukana ystävän luo?

Toinen asia: minä mennä suomalaisen ystävän luo. Minä tulen sisään ja hän sanoo: ota sinun kengät pois. Miksi? Se on suomalainen tapa. Kenkä on aina likainen ja tekee matto likaa. 2) Katu aina likanen, sylki, bakteeri, se ei hyvä asia tuoda se sisään. 3) Koti aina puhdas, koti "pyhä paikka".
Minä ajattelen kauan asia. Minusta se on hyvä asia. Minä ottaa aina nyt kengät pois. Minun kotona moni ihminen kengät mukana sängyssä!
Minun australialanen ystävä tulee minun luo ja minä sanon sama asia: kengät pois, kiitos. Hän ei voi tehdä koska sukka rikki. Se häpeä asia hänen mieltä.

Suomalainen on hiljainen ja ei puhu paljon. Jos suomalainen sitten paljon puhuu niin ihminen puhuu humalassa. Miksi ei ihminen puhua tavallisesti ilman viina ? Minä tunnen muutama suomalainen joka paljon puhuu mutta aina yrittää olla paras. Hän tuntee monta kuuluisa nimit ja ne kuuluisa ihminen olla hänen ystäviä. Minä en tunne hänen kuuluisa ystävät ja minusta ei tärkeä onko paljon kuuluisa ystäviä (englanniksi minä sanon se: name dropping).. Tyhmä ylpeä ihminen, yrittää kuuluisa ystäviä saada paras kuva. Minusta se tyhmä asia.

Suomalainen ihminen rakastaa mobile phone, känykkä. Se aina mukana ja ihminen puhuu aina ja aina katsoa teksti lähtetykset. Ystävät minun luona tekee sama asia. Minä kysyn että voiko olla ilman känykkä se minua häiritsee. Me syödä tai jutella jai känykkä soida ja ystävä heti puhuu tai katsoo lähetys. Ei hyvä käytös tapa. Voiko sinä sulkea kone pois?

Minä en polta tupakka. Minun kotona se häiritsee jos ihminen polttaa tupakka. Siellä on hyvä asia ihminen kysyy saada polttaa? Minä viedä ihminen parveke luo ja näyttää siellä saa polttaa tupakka.
Ravintolassa olla mukana ja me syömme. Heti yksi ihminen polttaa tupakka meidän pöytässä. Se ei minusta hyvä asia. Aina ihminen kysyy kun syödä valmis ja se voi tehdä.

Minä toivon että sinä ymmärrät minun kirjoitus. Minä teen virheet mutta tärkeä että minä kerron mitä ajattella. Kiitos ja sinä käyttäytyä hyvin, minä myös. Hyvää päivää sinulle.
  • 2 / 26
  • Codpiece
  • 28.9.2005 16:21
Erinomainen puheenaihe.

Kyllä Suomessakin viedään vierailulla lahjaksi kaikkenlaista, vaikkapa suklaakonvehteja, maljakko, viiniä, kukkia jne. Riippuu hyvin paljon lahjan saajasta ja antajasta, mikä lahja oikein on. Jouluna ehkä annetaan paketti joulukahvia lahjaksi, mutta muuten en ole kuullut annettavan kahvia lahjaksi. :)

Monet suomalaiset puhuvat muutenkin kuin humalassa. Hiljaisuus saattaa johtua siitä, ettei tiedä, mistä puhua, kuinka puhutella ja kuinka lähestyä. Tämäkin riippuu ihmisestä. Jotkut puhuvat enemmän ja sujuvammin kuin toiset.

Kännykästä olen kanssasi aivan samaa mieltä. Kännykät kiinni ruokapöydässä, kiitos!
  • 3 / 26
  • miesmies
  • 28.9.2005 17:29
joojoo.

Suomalaiset ovat juroja ja pelkäävät vieraita ihmisiä. Miehet saattavat olla puhumattomia ja kyräileviä, jopa pelottavia, koska he usein kääntävät selkänsä, kun hämmentyvät. Se taas hämmentää ulkopuolisia. Suomalaista miestä kannattaa varoa ja varsinkin, jos hän on humalassa. Kännissä suomalainen mies hermostuu herkästi ja silloin on tappomeininki päällä, koska kännissä purkautuvat paineet ja patoutumat. Suomalaiset kännäävät lähes joka kuukausi.

Jos uskaltaa olla ja käyttäytyä hiemankin eri tavalla tai erikoisesti saa peräänsä vihamielisiä ilmeitä: suomalainen ei sano mitää, mutta ilme synkistyy. Se kertoo närkästyneisyydestä. Silloin on tehty jotakin joka poikkeaa tavallisista normeista. Se ei ole suotavaa.

Kylään ei saa mennä ilman, että siitä on sovittu etukäteen. Syöminen on tärkeätä. Yleensä se on vain hiilihydraattipitoista ruokaa, harvoin mitään kunnon sapuskaa eikä juuri koskaan gourme annoksia, koska suomalaiset eivät osaa laittaa ruokaa.

kylässä suomalainen istuu hiljaa ja odottaa, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Isäntäväki ohjaa.

Suomalaiset eivät osaa pukeutua. Harvoin näkee siistiä pukeutumista muuten kuin hautajaisissa tai häissä.

Jos haluaa ystävystyä suomalaisen kanssa on pakko mennä saunaan ja juoda pakollinen saunakalja.

Suomalaiset sinuttelevat ja kysyvät suoraan henkilökohtaisia asioita vierailtaan tai möläyttelevät omiaan. Se on rahvaanomaista. Suomalaiset eivät osaa olla hienotunteisia eivätkä osaa small talkia, koska he ovat pääsääntöisesti itsekeskeisiä eivätkä osaa huomioida toisia ihmisiä eivätkä olla aidosti kiinnostuneita heistä, koska he ovat kaikesta kateellisia tai alemmuuskompleksisia.

Jos suomalainen lupaa jotakin tai sopii jostakin asiasta, se on kuolemanvakava asia, koska kysymys on rehellisyydestä sillä suomalaiset ovat maineeltaan rehellisiä( vaikka he salaa tekevät samaa pahaa,mitä italialaisetkin, mistä vaietaan visusti). Suomalaiset ovat silmänpalvojia.

Suomalaiset ovat jännittäjiä ja silloin he hikoilevat kuin pienet siat.

Suomalaisille kannattaa aina näyttää ensiksi missä on wc, koska heillä on kaikenlaisia stressiperäisiä vatsavaivoja.

Uskokoon ken tahtoo.
  • 4 / 26
  • miesmies
  • 28.9.2005 18:03
Kun suomalainen tulee kylään, kestää vierailu tuntitolkulla, koska suomalaiset käyvät harvoin toisiaan tapaamassa. Suomalainen ei osaa vain tulla ja lähteä, koska vierailu on aina erityistapaus, joka kestää koko päivän.

Kahvia suomalaiset juovat kuin vettä ja ruokaa syödään kuin hevoset.

kaikkea tarjottavaa pitää olla ja paljon, muuten se on kitsastelua.
Kahvipöytä on usein kuin seisova pöytä.

Viinaa pitää myös olla tuttavien kesken, ksoka kylässä ja ainakin juhlapyhinä suomalainen haluaa juopotella.
  • 5 / 26
  • Rokkihomo
  • 28.9.2005 18:12
Niin, David, monet suomalaiset ovat vähemmän muodollisia ja samaan aikaan suorapuheisempia, heh.

Kiitos, ole hyvä ja anteeksi sanotaan ääneen usein harvemmin kuin esimerkiksi Englannissa.

Mutta kun kysytään mitä kuuluu, silloin yleensä tarkoitetaan mitä kysytään.

-R
  • 6 / 26
  • Lingvisti
  • 28.9.2005 23:56
DavidK, mielestäni sinä olet kielellisenä ilmiönä paljon mielenkiintoisempi kuin käytöstavat. Viesteistäsi saisi mainioin gradumateriaalin, aiheena kielen morfologia ja rasismi. Vinkiksi vaan jollekulle!

Milloin ensimmäisen kerran törmäsitte "minä tulla, minä mennä"-kieleen? Minulle tullee mieleen lähinnä neekerivitsit.
Taitaa olla kirjakielinen konventio kyseessä, koska samanlainen infinitiivin ylikäyttö ja olla-verbin puuttuminen esiintyy esim. ranskan ja ruotsin kielissä, kun halutaan osoittaa, että ollaan tekemisissä hieman yksinkertaisen mutta vaarattoman ulkomaalaisen kanssa. Tällaista kielenkäyttöä kutsutaan ranskaksi nimellä "petit nègre". Englannissa myös "me" subjektina - "Me Tarzan, you Jane" - täyttää vastaavan funktion.Tosiasia kuitenkin on, että suomen kielen verbipäätteitä opetellaan ja hallitaan jo aloittelija-asteella. Sen sijaan ääkköset yleensä, vokaaliharmonia erityisesti ja vokaalien ja konsonanttien pituuserot saattavat tuottaa vaikeuksia vielä monen vuoden opiskelun jälkeen, mutta eivätpä ole sen suurempi ongelma Davidille.

Vaikka DavidK teet kaikkesi kuulostaaksesi maahanmuuttajalta, tämä pieni seikka vie kirjoituksestasi kielellisen uskottavuuden. Tai sitten olet tietoisesti ottanut (ei kai sentään sisäistänyt?) tämän pelleroolin ... ja mikäs siinä. Näin saat suomalaiset puhumaan, ja juuri näistä asioistahan he mielellään puhuvat, siitä miten ihmeellisiä he ryhmänä ovat verrattuna muihin.

Terv. toinen ei-suomenkielinen, hyväntahtoinen muttei vaaraton
moro kielentutkija, tunnen englantilaisen davidin, asunut suomessa vuosia, yrittää lujalla tarmolla oppia suomen kieltä. muuten minä korjasin miehen otsikon eilen illalla ja olisin voinut korjata koko tekstin. sanakirjan ja googelin avulla mies suomea kirjoittaa ja rakastaa ääkkösiä.
jos haluat tehdä gradua davidista tai kuulla miehen puhetta suomeksi, voit tulla yhteen tai toiseenkin helsinkiläiseen pubiin meidän seuraksi, esim. viikonloppuna.
terve davidk, puolustan sinua ja mainettasi.
  • 8 / 26
  • Lingvisti
  • 29.9.2005 0:17
Vai että teoriani ei pitänyt paikkaansa. Pyydän nöyrästi anteeksi. David, olet melkoinen vowel wizard (vokaalivelho?), kun noin hyvin hallitset ääkkösiä. Onnittelen, ja tsemppiä opiskeluun!

Kiitos kutsusta, Ismo, liittyisin mielelläni seuraanne, jos asuisin Helsingissä.
Ihan hyvä graduaihe kuitenkin, mutta täytyy siis kerätä matskua muualta ...
  • 9 / 26
  • Pora-liike
  • 29.9.2005 8:27
Olen samoilla linjoilla kuin miesmies tässä asiassa.
Ruotsissa ajatellaan että suomalainen mies kulkee puukko takataskussa. kun sitä oikein mietin niin ei se nyt niin kaukaa haettu asia olekaan.

" Mitä sinä ottaa mukana ystävän luo?"

En mitään eikä ystävänikään ota. Jos pitäisi ottaa niin vierailut jäisivät, sillä minä ja monet muut suomalaiset ovat rutiköyhiä.

"Koti aina puhdas, koti "pyhä paikka". "

Joo, suomalaiset käyttävät vähän liikaa energiaa kodin puhdistamiseksi bakteereista. Se kai johtuu siitä että ennen vanhaan elettiin liassa ja köyhyydessä ja nyt halutaan kompensoida sitä. Se on myös tasa-arvoasia sillä kun siivous on kuitenkin naisen työ niin se helpottaa sitä.

"Miksi ei ihminen puhua tavallisesti ilman viina ?"

Siksi koska suomalaiset ovat kriittisiä. jos menee huonosti niin heti on kaikki sanomassa, että "se on sinun oma vikasi että menee huonosti". Jos menee hyvin niin toiset ovat heti kateellisia ja sillain että "kyllä tuo nyt taas yritää kehuskella". Kun ei sano mitään niin ei tee mitään virhettä.
Kaikkein pahinta on se, että pitää huomioida tuntematon jollain tavalla kun se kyselee mielipidettä yhdestä ja toisesta ilman että tietäisi mitä mieltä kysyjä oikein on. Sillä tavalla saattaa joutua sitten sanaharkkaan tuntemattoman kanssa mikä saattaa johtaa väkivaltaankin. Jos on pakko vastata, niin parasta olla hyvin neutraali tai sanoa kaikkeen, että "vai niin".

"Minä kysyn että voiko olla ilman känykkä se minua häiritsee."

Suomi on maailman kilpailukykyisin maa ja se tarkoittaa että kaikki ovat tavoitettavissa työasioissa kaiken aikaa. Tosin Ranskassa elämä on monin verroin leppoisampaa kuin täällä eikä siellä tarvitse pitää kännykkää auki koko ajan eikä työntekijän olla aina pomon tavoitettavissa ja lisäksi heillä on enemmän rahaa kuin suomalaisilla yleensä joten suomalaisten uhrutuvaisuus pomon edessä on täysin turhaa.

"Minä viedä ihminen parveke luo ja näyttää siellä saa polttaa tupakka.
Ravintolassa olla mukana ja me syömme. Heti yksi ihminen polttaa tupakka meidän pöytässä. Se ei minusta hyvä asia."

Suomalaiset tupakoitsijat polttavat missä vain ja lupaa kysymättä ja etenkin siellä missä tupakointi on kielletty (ja se on kielletty aika monessa paikassa). Ehkä juuri siksi kun se on kielletty niin monessa paikassa niin ihmiset ovat lakanneet reagoimasta niihin kilpiin.
*Huoh

Taas yksi ulkomaalainen joka haluaisi että asiat täällä olisivat niin kuin siellä jossain josta tänne on tultu. Mikseivät ihmiset, jotka niin kauheasti kaipaavat juuriensa multaa pysy kotona ja kukoistaen nauti olostaan siellä omassa kukkaruukussaan missä ovat syntyneet sekä kasvaneet ansarin kukkasina, joita niin kauheasti häiritsee suomalaiseen kulttuuriin ja perimään luonnollisesti liittyvät tavat ja tottumukset.

Näiden muuttolintujen laulut toistavat aina samoja valituksia, samoista aiheista eikä haluakaan sopeutua sekä sulautua yhteiskuntaan ja sen usein jopa epämääräisiinkin tapoihin ja tottumuksiin. Osa suomalaisista aina luulee että oma olemuksemme on jotain häpeällistä sekä alentavaa jota pitää sitten näihin ulkomaan elävien eloon ja oloon muokata. Ei tarvitse, eivät ne tee sitä missään muuallakaan vaan pitävät kiinni siitä mikä on omaa kansallista ja sukupolvien välittämää perimäänsä.

Suomalaiset käytöstavat ovat skandinaaviseen hiljaisuuteemme sukupolvien saatossa muokkautuneet tukemaan omaamaamme mielemme melankoliaa luontevasti ja oikein. Miksikään panoeurooppalaisiksi mallikansalaisiksi meitä ei tarvitse yrittää muuttaa teennäisin, muunmaalaisiin peilisalonkeihin luoduilla tavoilla sekä tottumuksilla. Suomalaisuus on osa pohjoiseurooppalaista niukkaa ja nöyrää, eleetöntä luterilaisuutta jossa ei ylpeillä eikä teeskennellä muuta kuin sitä mitä ollaan. Kuka maailmanmiehen maneereja kaipaa, menkööt niitä vaalimaan sitten maailman metropoleihin, me jotka tähän maahan ollaan tyytyväisiä, asuttakoon tätä omaa henkistä aluettamme onnellisina.

Suomalaisten tapa olla ja elää homona olisi myös säilytettävä sekä vaalittava sellaisena kuin se on, ilman että siitä tehdään sitä samaa globaalia pornoteollisuuden hajutonta, mautonta ja väritöntä rahankeräys tuotetta.

Muillamailla mannaisilla mannuilla kyllä omaa kansallista identiteettiä ja perimää kunnioitetaan ja ollaan ylpeitä omista piirteistä ja tavoista, olivatpa ne jopa ulkopuolisen arvioijan mielestä outoja tai huvittavia. Omista tavoista ja tottumuksista pidetään kiinni sekä niiden arvostelijat vaiennetaan hyvällä itsetunnolla ja kunnon omanarvostuksen myötä maan rakoon. Olkaamme ylpeitä suomalaisia, joilla on omia perinteitä ja tapoja eikä niistä tarvitse luopua ihmettelijöiden vuoksi.

Oppikoot olemaan maassa maan tavalla tai menkööt kotiinsa.

Kirjoittaja on keskustellut aiheesta maahan muuttaneiden ystäviensä kanssa, jotka osaavat arvostaa suomalaisuutta sekä sen hienoja erityispiirteitä. Myös olen asunut sekä työskennellyt vuosia muissa kulttuureissa ja oppinut myös sen myötä arvostamaan sitä mitä on omana luonnollisena itsenään sukupolvien kautta saamansa perimän, juuriensa kautta. Siinä ei ole mitään hävettävää, outoa tai muuttamisen tarvetta. Suomalaisuudessa
  • 11 / 26
  • SAMAA MIELTÄ
  • 29.9.2005 12:35
Olen samaa mieltä. Suuttuttaa kun nuo ulkomaalaiset jotka eivät edes osaa kunnolla Suomen kieltä saati sitten maan tapoja mutta aina vaan haukataan ja nauretaan meille suomalaisille. Jos on asiat noin huonosti niin pakkaa DavidK tai mikä sitten oletkin ja jätä hyvästit Suomelle. Kyllä me pärjätään ilman yhtä nirsoa.
Muka rakastaa ÄÄKKÖSIÄ. Nää ulkomaalaiset jotka itse yrittää olla parempia. Nyt kesällä yhden raflan naapuripöydässä oli juuri tuollainen kääkättävä Suomalais-ulkomaalainen joukko, nauraa hokottivat kielellemme, miten hullu Suomen kieli on ÄILLÄ ja ÖILLÄ ja kaikenmaailman konsonanteilla ja muilla pitkillä sanoilla. Ne ulkomaalaiset ukot oli täyskännissä ja huutaa mölysivät ja onneksi tarjoilijat pistivät ukot hiljaseksi. Jotkut englantilaiset ovat täyttä huligaanijoukkoa kun yltyvät kittaamaan olutta. Että silleen.
Todettakoon nyt varmuuden vuoksi, että tuo Psytykorva/SAMAA MIELTÄ ei edusta mitenkään tyypillistä suomalaista, vaikka monella meistä aika huono itsetunto jostain kumman syystä onkin.

Ei jokainen kommentti suomalaisuudesta tarkoita arvostelua tai halveksuntaa, enkä sitä löytänyt tämän keskustelun aloituspuheenvuorostakaan. Sitä se on vain pikkusieluisten nurkkapatrioottien mielessä, jotka ovat valmiita aina kaivamaan esille huonoja puolia ulkomaalaisista ja lakaisemaan maton alle omat omituisuutemme. Jokaisella on omat heikkoutensa, kansallisuudesta riippumatta, eikä siitä tarvitse sen enempää herneitä nenuun vedellä.
SAMAA MIELTÄ & Pystykorva..... sisäsiittoista jorinaa etten sanoisi.
"Nää ulkomaalaiset jotka itse yrittää olla parempia"

Haukotus... Oon itse ulkomaalainen, Englannissa, ja joissain asioissa
"oon parempi" kuin paikalliset know-how perinteet, toisissa taas en.

Kuten varmaan myös David.

Sisäsiittoisuutta voisi muutamat muut ihmiset tajuta itsessään joo,
niin siellä kuin täällä.
Yritin kovasti vääntää tähän jotain nasevaa, mutta nimimerkkien "pystykorva" ja "samaa mieltä" pohjanoteerauksien jälkeen mielikuvitukseni teki lakon.

DavidK, noita ei kannata säikähtää. Vellihousuja mahtuu kaikkialle, mutta onneksi ne ovat yleensä vähemmistönä.
Jep, from Yorkshire...
...und aus Rheinland.

Mielestäni on tärkeää, ehkä hyvinkin tärkeää, että
"vellihousujen" kommentteja kommentoidaan suhteellisemmiksi täällä.

Onnea tekemisiisi David, ja muista riisua kengät sisällä - minä yritän
vastaavasti muistaa pitää ne jalassa... ;-)
Tyypillinen suomalaisuuden merkityksen olemattomuus ja oloistuminen tulikin tuossa todennettua mainiosti Public eye’n kommentissa, mistäpä kiitos kun se oivasti tukee aiempaa sanomaa. Edustamme ylpeänä sitä mitä olemme juuri noin kun sen sanoit. Onneksi ei julkinen kykloopin silmäsi ole sokeutunut vaan näkee noin kirkkaasti saman kuin me muutkin suomalaiset

Samassa suomalaisuuden hengessä myös turhaan nöyristelee Hmmmmmmmmm myös vähättelemällä, selittelemällä keskustelun aloituspuheenvuoroa paitsi nimimerkkinsä monituisia ämmiä joita voisi kyllä mainiosti vähätellä hieman. Ihan syyttä suotta, ei jokaista ihmettelyjentekijää tarvitse turhaan selittää kuoliaaksi, ihmeeksi joka keskuuteemme on laskeutunut antamaan suurta viisautta mistä lienenkään on sitten tullut.

Lopuksi naskalinsa nakkasi turhaan ojaan myös peter kun häpeän sekainen kunnioitus oli niin suuri suomalaisuudestaan. Passiivisia lakkoilevia rintamakarkureita mehän olemme ja siitä olkaamme ylpeitä suomalaisuudessamme. Pohjallahan me olemme vähemmistönä noteerattuina maailman merillä ja turhilla Turuilla, mutta saa siitä olla ylpeä ja sitä kunnioitaa, myös muun maalaisetkin. Maalaisten ohella.

Suomalaisuus tulee esiin itsensä ja oman identiteettinsä kunnioittamisella sekä arvostamisella kaikessa elämän eri osa alueissa. Nurkassa ei kenenkään tarvitse hävetä kun on syntynyt suomalaiseksi vaan siitä voi olla ylpeä ja muista maista, kulttuureista sekä yhteisöistä tulevia henkilöitä, tapoja ja tottumuksia ei tarvitse omakseen ottaa jos ei halua.

Suuttumuksen turhaa tunnetta ei ole kirjoittamisessa mukana matkassa joten herneitä ei ole väärinkäytetty kielikuvan mielikuvituksellisin keinoin, vaan tehdään noista palkokasvin tuotoksista vaikkapa mainioita suomalaista ruokaa, hernekeittoa, nam! Velikin on aitoa suomalaista ruokaa jota kenenkään ei tarvitse vähätellä vaan nautia aitona ravitsevana ruokana. Kyse on oman itsensä kunnioittamisesta sekä arvostamisesta mihin on syntynyt sekä kasvanut, elää ja on sekä jonkun maahaanmuuttajan kyvyttömyydestä, neuvottomuudesta olla osa yhteisöä johon on saapunut. Säihkyä eikä sätkiä kenenkään täällä tarvitse vaan voi olla ja ellää suomalaisuuden keskellä tapojemme ja tottumustemme myötä.

Ulkomaalaistaustaisten henkilöiden puolikkaita ja kääntöpuoliakaan ei ole väännelty vaan keskusteltu on lähinnä siitä voisiko ulkomaalaiset omaa eloaan sovittaa siihen meidän suomalaisuuteen missä makaa niin kuin petaa.
Pystykorva on ilmeisesti sitä mieltä, että kun tulee suomeen siirtolaisena niin myy sillä oikeutensa arvostella suomalaisia ja suomalaista kulttuuria.

Väärin.

Kun on perspektiiviä, niin voi arvostella. Niin minäkin teen täällä.
"Pystykorva
29.09.2005, 15:10 Tyypillinen suomalaisuuden merkityksen olemattomuus ja oloistuminen tulikin tuossa todennettua mainiosti Public eye’n kommentissa"

Sellainen suomalaisen merkityksen olemattomuus perustuu vastalauseelle sitä kohtaan kun julkisessa sanassa meidän jatkuvasti hehkutetaan olevan Pohjolan Japani, Euroopan Omistajia, maailman korruptoimattomin, koulutetuin ja kilpailukykyisin ja tämän ja suomalaisten vaatimattomaksi jääneen elintason välisen ristiriidan ratkaisemiselle.

Jos meillä olisi edes varaa ostaa sitä Euroopan puhtainta ruokaa jota niin harvasta paikasta saa, niin voisi hetken aikaa olla ylpeä (ja masu täynnä).

Ainoa mistä suomalainen voi hetken aikaa tuntea jotain ylemmyydentunnetta on brittiläinen kouluruoka. DavidK on varmasti tehnyt kaikkein radikaaleimman ratkaisun brittiläisen kouluruoan suhteen muuttamalla tänne.

"Pohjallahan me olemme vähemmistönä noteerattuina maailman merillä ja turhilla Turuilla, mutta saa siitä olla ylpeä ja sitä kunnioitaa, myös muun maalaisetkin."

Miksi suomesta pääsee ulos vain sellaiset uutiset missä meidät esitetään omituisina friikkeinä eukonkantokisoissa, saunanvetämiskisoissa, tangomarkkinoilla ja suojalkapallossa? Siksi että me olemme omituisia friikkejä koko muun maailman silmissä. Yksi jäätynyt Albania ja sekin on kohteliaisuus.

"Nurkassa ei kenenkään tarvitse hävetä kun on syntynyt suomalaiseksi vaan siitä voi olla ylpeä"

Katso Albet Edelfeltin taulua "Raatajat rahanalaiset". Minun esivanhempani tulivat tuollaisista oloista ja niin on 95% suomalaisista. Kun menin Yhdysvaltoihin ja heille olin eurooppalainen niin he kysyivät että onko minulla sukuvaakuna ja oma chateau. Sanoin "ei aivan, ei aivan". Mutta tässä maassa on nähty nälkää ja syöty pettua kun samaan aikaan vanhoissa sivistysvaltioissa pimputettiin pianoa ja opeteltiin klassisia kieliä. Me ollaan yksiä juntteja tuohivirsuissa ja jotkut meistä sentään älyävät olla hiljaa siitä kun sivistysvaltioiden ihmiset kokoontuvat.

"voisiko ulkomaalaiset omaa eloaan sovittaa siihen meidän suomalaisuuteen missä makaa niin kuin petaa."

Kun ihmiset kohtaavat, niin muuttuu niin suomalaisuus kuin muista maista tulleiden oma etnisyys ja se on ihan tervettä kanssakäymistä. Tuskin somalitkaan jos he nyt palaisivat Somaliaan tottuisivat vaivatta elämään siinä kulttuurissa.
"Pystykorva
29.09.2005, 15:10 Tyypillinen suomalaisuuden merkityksen olemattomuus ja oloistuminen tulikin tuossa todennettua mainiosti Public eye’n kommentissa"

Sellainen suomalaisen merkityksen olemattomuus perustuu vastalauseelle sitä kohtaan kun julkisessa sanassa meidän jatkuvasti hehkutetaan olevan Pohjolan Japani, Euroopan Omistajia, maailman korruptoimattomin, koulutetuin ja kilpailukykyisin ja tämän ja suomalaisten vaatimattomaksi jääneen elintason välisen ristiriidan ratkaisemiselle.

Jos meillä olisi edes varaa ostaa sitä Euroopan puhtainta ruokaa jota niin harvasta paikasta saa, niin voisi hetken aikaa olla ylpeä (ja masu täynnä).

Ainoa mistä suomalainen voi hetken aikaa tuntea jotain ylemmyydentunnetta on brittiläinen kouluruoka. DavidK on varmasti tehnyt kaikkein radikaaleimman ratkaisun brittiläisen kouluruoan suhteen muuttamalla tänne.

"Pohjallahan me olemme vähemmistönä noteerattuina maailman merillä ja turhilla Turuilla, mutta saa siitä olla ylpeä ja sitä kunnioitaa, myös muun maalaisetkin."

Miksi suomesta pääsee ulos vain sellaiset uutiset missä meidät esitetään omituisina friikkeinä eukonkantokisoissa, saunanvetämiskisoissa, tangomarkkinoilla ja suojalkapallossa? Siksi että me olemme omituisia friikkejä koko muun maailman silmissä. Yksi jäätynyt Albania ja sekin on kohteliaisuus.

"Nurkassa ei kenenkään tarvitse hävetä kun on syntynyt suomalaiseksi vaan siitä voi olla ylpeä"

Katso Albet Edelfeltin taulua "Raatajat rahanalaiset". Minun esivanhempani tulivat tuollaisista oloista ja niin on 95% suomalaisista. Kun menin Yhdysvaltoihin ja heille olin eurooppalainen niin he kysyivät että onko minulla sukuvaakuna ja oma chateau. Sanoin "ei aivan, ei aivan". Mutta tässä maassa on nähty nälkää ja syöty pettua kun samaan aikaan vanhoissa sivistysvaltioissa pimputettiin pianoa ja opeteltiin klassisia kieliä. Me ollaan yksiä juntteja tuohivirsuissa ja jotkut meistä sentään älyävät olla hiljaa siitä kun sivistysvaltioiden ihmiset kokoontuvat.

"voisiko ulkomaalaiset omaa eloaan sovittaa siihen meidän suomalaisuuteen missä makaa niin kuin petaa."

Kun ihmiset kohtaavat, niin muuttuu niin suomalaisuus kuin muista maista tulleiden oma etnisyys ja se on ihan tervettä kanssakäymistä. Tuskin somalitkaan jos he nyt palaisivat Somaliaan tottuisivat vaivatta elämään siinä kulttuurissa.
"Ainoa mistä suomalainen voi hetken aikaa tuntea jotain ylemmyydentunnetta on brittiläinen kouluruoka"
sanoi Pora-liike ja yllätti.

Onko ylemmyydentunteen kokeminen mikään tavoite?
Siinäko se identiteetin perusta (muka) on?
Että voi tuntea itsensä / yhteisonsä / maansa jollain lailla ylemmäksi?
Hyvä aihehan tämä on. Hyvä, että kuulee myös ulkomaalaisiltakin kommentteja millaisia me suomalaiset olemme. Ja mitä ajattelevat ulkomailla asuvat suomalaiset meistä Suomessa asuvista ja meistä ulkomailla matkustelevista suomalaisista?
Asustelin 2 vuotta ulkomailla yhteenpötköön, ensin Belgiassa ja sitten Ranskassa. 2 vuotta on kyllä lyhyt aika, liian lyhyt aika sulattamaan maan tapoja. Mutta ehti siinä näkemään suomalaisten piirteet muihin verrattuna.
Mua nauratti Davidin maininta suomalaisten mobilephone käyttäytymisestä. Juu se on totta. Mulle on käynyt samoin. Ensimmäisten kuukausien aikana sain kuulla kriitiikkiä mun huonosta käytöksestä. Mullako mobilephome kuume? Samaa sanoin sitten myöhemmin mun luona käyville suomalaiskavereille.Eroja löytyy myös viinasten käytöstä ja puheen solinasta. Siisteys on Suomessa viety huipulle asti, musta monessa suhteen liiankin pitkälle. Ei ihme, että allergiat lisääntyy.
Berlgiassa ja Ranskassa mun suomalaiset vieraat oli ainoot, jotka asetti kengänsä siististi naulakon viereen. Alkuun suututti paikallisten kavereiden käynnit, kengät jalassa, takki päällä, rennosti sohvalla ,eiks nää osaa tapoja??
Rokkihomo, ylemmyydentunne tosiaan lienee tarpeellinen joillekin.
Huonon itsetunnon vaikutukset ulottuvat pitkälle ...
Minua mietityttää aina tällainen yleistäminen "suomalaiset" sitä "suomalaiset" tätä. Kuitenkin on niin monia käytösmalleja ja tapoja havaittavissa ihan ranneliikkeen keskusteluja silmäillessä.
Kahvipaketti kuuluu varmasti edelleen joiden vanhempien ihmisten tuliaisviemisiin. Tämä siksi, että vielä muutama vuosikymmen sitten kahvi oli suhteessa kallista, joten se oli ihan arvostettu tuliainen.

Ulkokenkien riisuminen eteisessä maassa, missä on loskaa monta kuukautta vuodessa, on ihan käytännöllistä. Eli ei nämä tavat niin kovin merkillisiä ole. Olen myös huomannut, ettei kännykkäkulttuuri ole sen parempaa muissa maissa: ihmiset puhuvat yhtä kovalla äänellä ja yhtä tilannetajuttomasti muuallakin. Suomessa kännyköiden määrä vaan on jo kauan ollut väkilukuun suhteutettuna suuri.

Kyllä tapoja ja tottumuksia saa ihmetellä Suomessa niin kuin muuallakin, ei kait se automaattisesti tarkoita arvostelua. Jos nyt sitten stereotypioita halutaan pitää yllä voidaan aina keskustella kansallisuuksien "luonteenpiirteistä" tai "ominaisuuksista". Eri asia miten totuudenmukaisia nämä käsitykset on tai miten hedelmällistä keskustelu on.. Suomessakin pidtään vielä kiinni eri heimojen ”ominaisuuksista” esim. vilkkaat karjalaiset, hitaat hämäläiset jne.

Yksilöt kuitenkin käyttäytyvät niin kuin parhaaksi näkevät. En minä ainakaan tuliaisia valitessa ajattele, että ostan jotain siksi että "näin kuuluu tehdä". Tai että ostan tätä koska olen suomalainen.

Kyllähän Suomeen populaa mahtuu lisää, mutta ei se tarkoita, että meidän täytyisi muuttaa omia tapojaan. Maahanmuuttajat voivat omaksua tavoistamme ne mitkä tuntuu järkeviltä. "maassa maan tavalla" on vanha sanonta, ja kait se osittain käy tähänkin. Ja näinhän David haluaa tehdä.

Siis
Viinipullo, kukkapuska jokin esine - mikä tahansa itsestä kiva asia on ihan ok tuliainen

Minun ystävistä/tutuista kukaan ei polta tupakkaa ensin kysymättä, että sopiiko se? Jos ei sovi he ovat polttamatta. Kodissani kukaan ei polta sisällä, vaan kaikki hakeutuvat automaattisesti parvekkeelle. samoin ravintolassa, joissa nykyään tupakointia voi tehdäkin kovin rajallisesti, kukaan tutuistani ei polta jos olemme syömässä, vaikka olisi tupakkapuoli.

Kännykkä on kyllä asia, jonka kanssa on toivomisen varaa. Itse jätän usein kännykän takin taskuun ja äänettömälle jos olen kylässä. Riippuu tietysti tilanteesta. Yleensä en halua olla tavoitettavissa koko aikaa, jos minulla kerran on jo seuraa.

Ja suomalaisten puhumattomuus on myytti: monet puhuvat liikaakin.
Eiköhän tuo yleistäminen ole ihan sukua mustavalkoiselle maailmankuvalle.
Elämä on niin helppoa kun "tuo sitä ja tuo ei" ja mitään välivaihtoehtoja ei ole.
Ei siinä mitään. Siinä vaiheessa kuitenkin, jos alkaa tuntua siltä, että omassa
elämässä jokin tökkii - kannattaa pistää valo päälle ja katsoa sitä peilikuvaa silmiin.

Ehkä kaikki miehet eivät olekaan sikoja. Ehkä kaikki baareissa käyvät töyhtötukat
eivät olekaan jakorasioita. Ehkä kaikki kukkakepit eivät olekaan itsekkäitä.
Entä jos joku nuori trendikäs ja komea mies onkin fiksu.

Toki minä itsekin syyllistyn yleistämiseen ja stereotypioihin. Töykeät, ilkeät ja
itsekkäät ihmiset eivät juuri koskaan saa toista mahdollisuutta - nollatoleranssi,
nähkääs.