Terrorismi. Nyt.
Yksi extremeseikkailun muoto näyttää nykyään olevan länsimaisen suurkaupungin arkipäivässä selviäminen. Säikähdin tosissani Lontoon uutiset luettuani, mutta hetkisen soittokierroksen päätyttyä totesin kavereideni olevan ehjiä.
Mikähän kaupunki on seuraavana listalla? Pariisi? Ranskalaiset eivät ole vielä saaneet mitään niskaansa, mikä nyt tietysti voi johtua ulkopolitiikan linjauksesta (ihan sama mitä mieltä me ollaan, kunhan ollaan eri mieltä jenkkien kanssa). Rooma voisi olla mahdollinen kohde jos Italialla olisi minkäänlaista ulkopoliittista painoarvoa.
Berliini? Hampuri? Köln? Kyllä terroristit varmaan tänne Saksaankin jotain kivaa keksii, viimeistään jalkapallon mm:n ajalle.
UK oli yksi niistä Irakin vihollisista! Saksa+Ranska eivät menneet mukaan joten ei niissä maissa kai pommit räjähtele. Vanhemmat on menossa kuun lopulla Lontooseen, eli parempi perua koko matka, parempi pysyä Suomen kamaralla, jossa ei pommit poksahtele. Kyllä minäkin säikähdin aika lailla, kun kuulin radiotuutiset.
harmi etten ehtinyt ekaks laittaa uutista tänne lontoon jutusta.
minä-ensin kirjoitti: "harmi etten ehtinyt ekaks laittaa uutista tänne lontoon jutusta."
Well, Tuff!! I´m sure you get your change one day.......just keep waiting.
Toivotaan vaan että nuo terroristit ei seuraavaksi ole suuntaamassa tänne meille Suomeen .
Olisi ainakin mahtava tilaisuus saada julkisuutta , kun koko maailman katseet on suunnattu noihin kuukauden päästä alkaviin yleisurheilun MM - kisoihin.
En kyllä haluaisi olla pommi - iskun sattuessa ainakaan metrossa tai jossaan isossa kauppakeskuksessa .
Mutta kuka sitä kohtalostaan koskaan tietää , sivullisethan näissä tälläisissa terroristien pommeissa yleensä ovat tahtomattaankin se kärsivä osapuoli .
Santtu, tämän jälkeen Lontoo taitaa olla turvallinen paikka. Eivät terroristit nyt onnistuneen iskun jälkeen seuraavaksi pommeja sinne kanniskele. Vanhempasi voivat varautua tarkkoihin tarkastuksiin lentokentillä ja muuallakin. Niillä vain lisätään turvallisuutta. Jos nyt olisi matka sinne, niin ilman muuta menisin, kunhan ovat saaneet hieman aikaa palautua. Italiaa ja Tanskaa juuri nyt välttäisin.
Toisaalta, voi se henki mennä vaikka tuolla arkiliikenteessäkin.
Juhani
lueskelin tassa suomen uutisia (taal italiassa ei niin kauheesti tiedoteta)..
ei tunnu kivalta lahtee duuniin ku joutuu kayttaa milanon metroo semmosen puolen tunnin matkan.
meen vaha myohemmin ni en ainakaan pahimpaan ruuhka-aikaan oo siel sisalla.
pelottaa.
Todennäköisyys, että sattuisit paikalle terrori-iskun aikaan on mitätön verrattuna todennäköisyyteen joutua liikenneonnettomuuteen.
Juhani
totta, mut kyl silti vahan pistaa ajatteleen.
Totta kai sitä voi laskea todennäköisyyksiä sille että mahdollisesti osuu pommin kanssa samaan aikaan metroon/kauppakeskukseen/toimistotorniin ja saada aikaan lohdullisia lukemia. Iskut kuitenkin järkyttävät ihmisten turvallisuuden tunnetta, eikä sitä saa korjattua todennäköisyyksillä. On ihan eri asia lukea pommi-iskuista Bagdadissa kuin ajatella että minä vaihdoin King's Crossilla junaa eilen. Tai puoli tuntia ennen pamausta.
Mutta Lontoo on varmasti tällä hetkellä kaikkein turvallisimpia matkakohteita, se on totta.
Lontoo muka turvallisimpia matkakohteita? Musta Rovaniemi, Inari, kaikki Suomen tuppukylät Hesaa myöten on turvallisempia kuin Lontoo, saatikka sitten pohjosen Ruotsin, Norjan ja Islannit kylät. No Tanska? Muista ulkomaista pitäsin turvallisena Itävaltaa, Sveitsiä, Saksaa (eivät sodi Irakissa).
No korjataan sen verran sanomisia, että Lontoo on tuvallisimpia matkakohteita niistä joihin ylipäätään kannattaa mennä. Menikö nyt oikein?
Muuten: Schilly on eilisestä lähtien puhunut valmiusasteen nostamisesta myös Saksassa. Täällä ollaan myös huolissaan.
" Menikö nyt oikein?" -----no ei oikein mennyt- toi -"tuvallisimpia "
"Schilly on eilisestä lähtien puhunut valmiusasteen nostamisesta myös Saksassa. Täällä ollaan myös huolissaan" -----mikä ihmeen Scilly? ja valmiusaste?
Tuo ei ole enää besserwisserismiä, vaan putkivi**uilua.
Otto Schily (uups, siis yhdellä l:llä) on Saksan sisäministeri. Valmiusasteen nostamisessa terrorismin suhteen tehostetaan rajojen ja lentokenttien valvontaa ja harjoitetaan järjestyksenpitäjiä ja pelastustointa aktiivisemmin siihen, mitä tehdään jos sattuu jotain isompaa.
peter kirjoitti: " Iskut kuitenkin järkyttävät ihmisten turvallisuuden tunnetta, eikä sitä saa korjattua todennäköisyyksillä. "
Millä sitä turvallisuuden tunnetta sitten parannetaan? Maalailemalla yhä synkempiä uhkakuviako? Tätähän mm. Hitler käytti manipuloidessaan saksalaisia. Tätä tekniikkaa käyttää Bush päämääriensä saavuttamiseksi.
Koetan rauhoittaa ihmisiä kertomalla todennäköisyyksistä. Joskus sekään ei tietenkään auta. Faktatieto ei kaikilla etene tunnetasolle.
Eräällä pitkällä reittilennolla seurassa oli nainen, joka pelkäsi kuollakseen koneen putoavan. Kehotin häntä hengittämään muutaman kerran oikein syvään ja kuvittelevan olevansa mieluisimmassa paikassa, missä hän voisi itsensä kuvitella olevan. Se oli kaunis hiekkaranta jossakin etelämeren saarella. Auttoi. Sinne saarelleen hän palasi, kun pelko tuntui palaavan.
Juhani
Tunteet ovat rationaalisia siinä mielessä, että ne perustuvat uskomukseen, jotka voivat olla perättämiä tai hyvin perusteltuja. Aion itse matkustaa syksyllä Lontooseen kuten suunnittelin, sillä riski osua pommi kohdalle on häviävän pieni.
Olen myös uskaltanut hyppiä laskuvarjolla (+benjihyppy) siksi, että remmit ja varjot kylllä toimivat, jos niitä käytetään asianmukaisesti.
G
Yli 50 ihmista kuoli, yli 350 tarvitsi sairaalahoitoa, monet heista vakavasti loukkaantuneita. Ruumiita kaivetaan esiin viela talla hetkella King's Crossilla.
Samalla jo tanaan ko. asema toimii osittain, underground toimii ensi viikolla tavalliseen tapaan, ja vaikka teatterit olivat kiinni eilen illalla "ensimmaista kertaa sitten maailmansodan", tanaan moni niista on auki - tavalliseen tapaan.
Taallakin on pohdittu sellaisia asioita kuin "faktatieto" ja "tunnetieto"
- ja viimeksimainittu oli aika vahvana eilen, kun mm. puhelimet eivat valilla toimineet kunnolla, ja uutiset rakentuivat vasta pikkuhiljaa paivan mittaan...
Ja ihan viela tanaan ei ole taalla ehka ole sopivaa pohtia "miten tama oli odotettavissa".
Mutta: London Calling, as usual,
eittamatta ainakin taas ensi viikolla, ja minakin puen punaista paalle uudelleen (nyt on mustaa).
Ja viikon paasta voimme taas palata pohtimaan, miten on epaoikeudenmukaista kun Westminsterin kaupunki haluaa kieltaa sateenkaarilippujen julkisen kayton...
Kommentti tietoliikenteen käytöstä katastrofitilanteissa.
Rokkihomo kirjoitti: " puhelimet eivat valilla toimineet kunnolla"
Niinpä niin. Kun jotain suurta ja yllättävää tapahtuu, tarttuvat ihmiset ensimmäisenä puhelimeen kysyäkseen kavereiltaan esimerkiksi, että oletko jo kuullut että...? Täysin tarpeetonta. Omaisten ja tuttavien ollessa mahdollisesti tapahtumapaikalla, heille aletaan soitella paniikissa yhtäaikaa.
Myyrmannin räjähdyksessä kännykkäverkko tukkeutui heti niin, että joku viranomainen käytti jopa naapurikirjaston lankapuhelinta tiedottaakseen asioista.
Idiootit ruotsalaiset viranomaiset ja operaattorit avasivat kansalaisilleen ilmaiset puhelut tsunami-alueelle. Seuraus: jo valmiiksi tukkoinen paikallinen puhelinverkko tukkeutui lisää ja mahdollisesti kokonaan. Viranomaiset ja avustajat, joiden olisi tärkeää saada tietoja läpi, eivät voi toimia tehokkaasti, kun puhelimet eivät toimi.
Lontoossa näyttää puhelinverkko tukkeutuneen myöskin. Taisi jopa jossakin vaiheessa kaatua täysin.
Puhelinverkko on rajallinen luonnonvara. Tekstiviesti vie verkon kapasiteetista vain murto-osan puheluihin verrattuna. Käyttäkää sitä, älkää soittako. Ellei ole aivan välttämätöntä, älkää ottako mitään yhteyksiä.
Yksi ystäväni oli tapaninpäivänä tsunamialueella. Lähetin vain tekstarin, johon hän kuittasi olevansa hengissä ja pyysi ilmoittamaan eteenpäin. Lähetin faxilla keskusrikospoliisille ilmoitusnumeroon löytymistiedon tarkkoinen henkilötietoineen. Ei ollut mitään ruuhkaa käyttämässäni tietoliikenteessä missään vaiheessa.
Juhani
"Niinpä niin. Kun jotain suurta ja yllättävää tapahtuu, tarttuvat ihmiset ensimmäisenä puhelimeen
Täysin tarpeetonta."
Juhani V, tuo on ihailtavan rationaalista mutta samalla pelottavan kylmaa. Oletko aivan varma etta tiedat mista puhut -?
...niin siis, tottakai tiedat, kuormittumisestahan ne linjaongelmat johtu(i)vat,
mutta kun taalla on edelleen ruumiita raunioissa, joita EI ole tunnistettu, ja monta ihmista, joiden pitaa "vaan" kysella ja odottaa.
Ja mitä sinä olet tehnyt ruumiiden poissaattamiseksi maanalaisen tunneleista? Et voi tehdä sen suhteen tietenkään mitään.
Oikeasti se hätä on maanpinnalla, niillä ihmisillä, jotka ovat vammautuneet tai omaiset ovat kateissa. Heitä pitää auttaa. Mene ja pidä jotakuta hätääntynyttä kädestä, ole läsnä ja kuuntele, kun satut olemaan hädässä olevien lähellä.
Juhani
"jesse .
07.07.2005, 19:02 Toivotaan vaan että nuo terroristit ei seuraavaksi ole suuntaamassa tänne meille Suomeen ."
Suomessahan kansalais -ja ihmisoikeudet ovatkin poistettu aivan ilman terrori-iskuja, todellisia tai provosoituja.
Pikkaisen lisää Venäjän rajaloukkauksia niin hullut suomalaiset saadaan kuolemaan NATO-univormussa kaukomailla. Ehkä sitten saadaan niitä terrori-iskujakin.
Kiitos kovasti neuvoistasi, "JuhaniV".
Terrorismi on kahdensuuntaista, ainakin Hesarin verkkoliitten mukaan. Luoteis-Englannissa Birkenheadissa poliisi tutkii tuntemattomien tuhopolttajien jäljiltä moskeijapaloa.
http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/artikkeli/1101980178363
Ääriryhmien toiminta molemmin puolin on saanut koston heräämään. Koston kierre jatkuu loputtomasti - jopa vuosisatoja. Historiastahan tämä on tuttua. "Sivistyneet" kristityt kostavat Lontoon pommi- iskut sytyttämällä moskeijan. Ja kuten muistetaan, Ison Britannian historiassa uskonsodilla on ollut vuosikymmeniä kestävät perinteet Irlannin osalta (Belfast). Kristinuskon varjolla on tapettu maailmassa enemmän ihmisiä, kuin minkään sodan yhteydessä. Sillä ei ole väliä, mitä kristillistä suuntausta ajatellaan. Yhtälailla syyllisiä ovat protestantit kuin katolisetkin. En muista, että juutalaiset tai muslimit olisivat tappaneet ihmisiä yhtä paljon, vaikka hekään eivät ole syyttömiä tässä uskonsodassa.
Sen sijaan, että kansat ja heimot yrittäisivät yhdessä katsoa tulevaisuuteen ja tehdä tästä maailmasta suvaitsevamman ja paremman paikan elää, jatketaan vuosisatoja kestäneitä uskonsotia.
Politikot saavat sillä varjolla syyn lisätä "puolustus"budjetteja ja varustaa asevoimat viimeisimmällä teknologialla. Vaan mitä tekevät uskovaiset "piruntorjuntabunkkereissaan" - he käyttävät ikivanhaa perimätietoa aseenaan edelleen. "Oppimatonta" rahvasta manipuloidaan taistelemaan vääräuskoisia vastaan - vaikka käskyissä kielletään tappaminen - erottelematta oikea tai vääräuskoisia. Vanholliset uskonnonlahkot saavat voimansa juuri näistä perinteistä, mitään uutta ei voi hyväksyä, liika tieto on pahasta, ainoa oikea kanta asiaan on se minkä saarnastuolista kuulee.
Suomenkin kirkoissa tänä sunnuntaina rukoillaan Lontoon uhrien hyväksi, unohtaen brittien osallistumisen USAn ristiretkiin Lähi-Itään.
Esimerkiksi neljäsosalla USA:n puolustusbudjettia hävitettäisiin maailmasta nälänhätä. Mutta mielummin jenkit sotkeentuvat muiden maiden asioihin (usein arabimaiden) - kaukana omalta tontiltaan - ja altistavat niin oman maan kansalaiset, kuin liittolaismaiden kansalaiset terrorismille.
Ahdasmieliset ja vanhoelliset uskovaiset yhdessä ahdasmielisten politikoiden kanssa pilaavat ihmisyyden ja inhimillisyyden maailmasta. Eikä meillä muilla ole juurikaan muuta mahdollisuutta kuin katsoa sivusta, mihin kaikki johtaa...
Jokainen suomalinen homo voisi sensijaan että osoittelee sojottavilla ulokkeillaan aina USAta kaikesta miettiä mitä itse voisi tehdä maailman auttamiseksi.
Aika pylväspyhimysmäistä tuollainen tekopyhyyys on ettei mukama täälläkin vietetty kulututusjuhla elo, ala globaali gaymainstream elo ja olo, vaikuttaisi myös kolmannen maailman pahaan oloon.
Kannattaa siis siivota ensin oma pesä ja sitten alkaan vasta arvostelemaan muiden kodinhoidontasoa.
Ja tuo nyt oli taas tärkeä tässä aiheessa että joku tutkija on homo?
Minä kun muistelen, että Paddickin coming out ei ollut ihan omaehtoinen. Asuin silloin Englannissa ja Paddick oli jo silloin otsikoissa, koska oli avoimesti sitä mieltä Lontoon poliisilla on parempaakin tekemistä kuin jahdata ihmisiä jotka polttelevat pilveä silloin tällöin. Siitähän nousi meteli, jonka johdosta roskalehdistö alkoi tonkia Paddickin yksityiselämää. Paddick ei ollut siihen asti pitänyt meteliä seksuaalisuudestaan, joskaan se ei ollut mikään valtion salaisuus.
Saa korjata jos muistan väärin.
"Paddick ei ollut siihen asti pitänyt meteliä seksuaalisuudestaan, joskaan se ei ollut mikään valtion salaisuus."
Minusta erittäin hyvä periaate, etenkin kun seksuaalisuus ei mitenkään liity työhön (hyvin harvallapa meistä liittyy...).
Itse noudatan aivan samaa suhtautumistapaa oman yksityiselämäni suhteen niin seksuaalisuuden kuin muidenkin yksityisasioideni osalta.
"Paddick oli jo silloin otsikoissa, koska oli avoimesti sitä mieltä Lontoon poliisilla on parempaakin tekemistä kuin jahdata ihmisiä jotka polttelevat pilveä silloin tällöin. Siitähän nousi meteli, jonka johdosta roskalehdistö alkoi tonkia Paddickin yksityiselämää."
Kuinka alhaista!
Menee kaikki sananvapaus kun saa pelätä että roskalehdistö tai www kaivelee kaikki luurangot kaapista!
En ainakaan minä uskaltaisi olla julkkis.
Brittien keltainen lehdistö ei julkkiksia säästele, ja sana "etiikka" on melko lailla tuntematon. Suomen hömppäjulkaisut ovat sumujen saariin verrattuna iltasatutasoa.
Tanaan nelja uutta yritysta, mutta eivat tainneet onnistua.
Aari-imaamin mukaan tama on vasta alkua. Saa nahda.
Ei kylla valtavan hilpeana astu tubeen juuri nyt...
"Poliisi on ampunut itsemurhapommittajaksi epäillyn henkilön Etelä-Lontoossa. Poliisin tiedottaja vahvisti, että mies on kuollut.
---
Silminnäkijät kertovat, että poliisit juoksivat aasialaisen näköisen miehen kiinni, kaatoivat hänet maahan ja ampuivat häntä viidesti lähietäisyydeltä. Tilannetta kuvattiin hyvin dramaattiseksi."
Jos epäilet olevasi epäillyttävän näköinen, vältä Lontoon metroa, ja jos et ole, vältä sitä silti.
Tilanne alkaa tosiaan olla aika kirea.
Brittilainen aasialainen yhteiso on epailyksen alainen.
Nain ei missaan nimessa olisi saanut tapahtua - ja sita koetettiin
estaa niin paaministerin, poliisijohdon kuin arkkipiispojen toimesta
heti kaksi viikkoa sitten jo.
Terveisia kumminkin taalta: undergroundiin en ole viela mennyt,
mutta menen toki, niinkuin muutkin. Eittamatta siella yksi ja toinen
palyilee ymparilleen - siis niilla linjoilla, jotka nyt yleensa toimivat.
Ja kysynnan ja tarjonnan laki jyraa: taksit ovat korottaneet hintojaan,
hotellit taas laskeneet.
(Taksit korottivat hintansa kuulemma heti kaksi viikkoa sitten
torstaina, silla lailla se maailma pyorii...)
Terroristit haluavat meidän pelkäävän, tartuttavan pelon toisiimme ja ryhtyvän toistemme kimppuun.
Lontoon terrori-iskuilla ja nyt Egyptissä on tarkoitus, saada meidät kaikki pelkäämään. Samalla alamme automaattisesti etsiä syyllistä ryhmää, johon pelkomme ja vihamme kohdistamme. Englannissa esimerkiksi vaikka Rokkihomon mainitsemaan paikalliseen aasialaiseen yhteisöön.
Samaa pelotetaktiikkaa käyttävät uusoikeistolaiset ja eräät uskonnolliset liikkeet ja ryhmät. Katson heidät tämän päivän yhdeksi terroristien ryhmäksi. He lietsovat pelkoa ja osoitetaan homot syntipukeiksi vaikkapa avioliittojen surkeaan tilaan ja perheiden hajoamiseen. Todelliset syyt ovat oikeasti muualla.
Minä en halua tehdä niin kuin terroristit koettavat minua pakottaa tekemään. Pelkään, tietenkin, mutta pyrin suhteuttamaan uhkia.
Kävin juuri Lahdessa Helsinki-Lahti-moottoritietä. Pelkäsin oikeasti. Aivan käsittämätöntä piittaamattomuutta muista tiellä liikkujista. Huomattavia ylinopeuksia ja rankkoja ohituksia ja kiilauksia. Kohdalleni kuolema voi paljon suuremmalla todennäköisyydellä osua liikenteessä Suomessa, kuin terrori-iskussa. Silti aion edelleen kulkea liikenteessä.
Aiemminkin on tapahtunut ja on pelottanut. Silti jatkan elämääni. Olen lapsuuteni pelännyt kolmatta maailmansotaa, kuten tuhannet ikätoverinikin. Olen elänyt Kuuban ohjuskriisin, jolloin maailma odotti kolmannen maailmansodan puhkeavan minä hetkenä tahansa. Olen monet kerrat juossut ulos Lontoon maanalaisesta pommiuhkan vuoksi, joista osa oli todellisia ja kerran aukiolta Lontoossa, jonka reunalla sijainneesa pubissa pian räjähti pommi, surmaten useita ihmisiä. Silti matkustan edelleen Lontooseen ja muualle Englantiin, koska rakastan sitä kaupunkia, sitä maata ja elämäntyyliä.
Ei anneta periksi terroristeille, uskonnollisille ja muille!
Juhani
Pahat aavistukset poliisin toimien liiasta hätäisyydestä ovat osoittautuneet Lontoon metron ampumavälikohtauksen osalta tosiksi. Siviilipukuiset poliisithan ampuivat mielestään epäilyttävän "aasialaisen näköisen" miehen tämän ensin kaaduttua maahan.
Yle 24:n mukaan:
"Poliisin ampuma mies oli kuitenkin 27-vuotias brasilialainen sähkömies, Jean Charles de Menezes, jolla ei ollut mitään yhteyttä iskuihin. Mies on asunut Lontoossa laillisesti kolme vuotta ja hän oli matkalla töihin joutuessaan ammutuksi. Silminnäkijöiden mukaan Menezes kompastui ja poliisi ampui viisi laukausta hänen päähänsä.
Menezin serkn Alex Alves Pereiran mukaan oli luonnollista, että Menez pakeni siviilipukuisia poliiseja, koska tämä oli kasvanut Sao Paolon slummissa, jossa murhaluvut ovat paikoin synkempiä kuin monilla sota-alueilla.
Lauantaina poliisi kuvasi tiedotustilaisuudessaan ampumistapausta tragediaksi ja esitti pahoittelunsa sen johdosta."
Poliisin työ on tässä tilanteessa vaikeaa ja he toimivat varmasti valtavan stressin alaisina. Kansalaisten on kuitenkin voitava luottaa edes poliisiin, ettei se ala tekemään omia pikaisia johtopäätöksiään siitä, kuka on terroristin näköinen ja kuka ei.
Onko tietoa, mitä seuraamuksia näille stressaantuneille poliiseille on tulossa tälläisesta hätiköidystä syyttömän miehen ampumisesta? Jotensakin on tullut sellainen kuva, että olisivat pääsemässä anteeksipyynnöllä kuin koirat veräjästä. Tottakait on ymmärrettävää, että ihmisillä on hermomt kireänä ja heikkohermoisemmat kuvittelevat jokatoisen vastaantulijan mahd. pommittajaksi, mutta juuri tällaisina hetkinä tulisi ihmisten voida luottaa poliiseihinsa ja järjestyksen valvojiin... Tämmöinen teloitustyyli jokseenkin heikentää ainakin allekirjoittaneen luottamusta kyseenomaiset Lontoon poliisien hermoihin.
Se, että poliisi ampuu syyttömiä sivullisia, ei ole mietenkään harvinaista edes täällä Suomessa. Karhu-ryhmän teloittamiksi joutuivat Mikkelin torilla joitakin vuosia sitten Jukka Häkkinen ja Jouko Takala. Syyttäjä ei vaatinut tulen avanneille poliiseille rangaistusta. Jukka Häkkisen omaiset nostivat kanteen poliiseja vastaan, mutta havisivät jutun.
Mitä tästä opimme? Sen, että yhteiskunnan etu menee aina ja kaikissa yhteiskunnisssa yksilön edun ja oikeuksien edelle.
Todettakoon vielä, että poliisien toiminta oli ohjeiden vastaista. Silloinen sisäministeri, Kaisa Raatikainen, oli antanut määräyksen, ettei Häkkisen kuljettaman pakoauton matkan jatkamista saa estää. Paikalla ollut Karhu-ryhmä käveli tahallaan ja harkiten sisäministerin määräyksen yli.
Kuvaavaa poliisien toiminnalle asian jatkoselvittelyn yhteydessä oli, että ääninauhat "katosivat", niin ettei poliisin käymästä viestiliikenteestä saatu myöhemmin minkäänlaisia tietoja.
Kysynkin, moniko luottaa suomalaiseen poliisiin ja nukkuu yönsä levollisena uskoen saavansa oikeuta jos joutuu tilanteeseen jossa yhteiskunnan etu on ristiriidassa yksilön edun ja oikeuksien kanssa?
Tämä keskustelu nosti useita mietteitä mieleeni:
Joku sanoi ettei Ranskalla ole huolta terrorismista, kun ei kannata USA:n Irakin politiikkaa (tai jotenkin noin se meni tiivistettynä).
Muutama päivä sitten Ranskan pääministeri Dominique de Villepin nosti uudelleen maan turvallisuusvalmiustasoa.
Syitä mahdolliseen terroritekoon on useita:
* Vaikkei Ranska olekaan Irakissa mukana, on kuitenkin Afganistanissa USA:n rinnalla
* maassa asuu noin 2 miljoonaa muslimia - joukkoon mahtuu myos ääriaineksia
* Ranska sääti noin vuosi sitten valtavaa kohua aiheuttaneen lain, jonka mukaan valtion oppilaitoksissa ei saa näyttää uskonnollisia tunnuksia kuten muslimien päähuivia (naiset); juutalaisten kipaa (miehet); kristittyjen ristit (koruina tms.).
Vaikkei Al Qaeda -tyyppistä terrorismia Ranskassa ole (vielä) nähtykään, maalla on ihan riittävästi kokemuksia terrorismista, mm. Korsikan saarella; Pariisin RER -junat kokivat noin 10 vuotta sitten heinäkuussa kymmeniä kuolonuhreja saaneen pommi-iskun (mieheni oli yksi junassa olleista selviytyneistä); juutalaisten hautausmaat ovat kokeneet vuoden sisällä ennennäkemättomän vandalismiaallon (vaikkei asia terrorismiin kuulukaan, kielii se ääriainesten aktiivisuudesta). Ymmärrän hyvin että varaudutaan pahimpaan.
Olen aivan samaa mieltä niiden kanssa, joiden mielestä terroristien ei pidä lannistaa meidän elämäntapaamme - päinvastaisessa tapauksessa heidän tavoitteensa parhaiten toteutuvat.
Mutta en ole samaa mieltä siitä että siitä vaan - ollaan soittamatta ystäville ja sukulaisille kun sydän on maassa tavoittamattomien läheisten takia. Hyvä kai jos joku pystyy olemaan sydän niin kylmänä ja rationaalisesti olemaan käyttämättä puhelinta. En pystyisi siihen.
Ja mistä nämä rationalistit tietävät kuinka käytännossä tilanteessa toimia. Olen itse englantilaisessa yrityksessä toissä nyt viidettä vuotta, asiakkaani on kansainvälinen, Brysselissä päämajaa pitävä yritys, jolla on myos toimintaa Lontoossa - menetimme muutaman kollegan 7.7. Se miten tyonantajani ja asiakkaani toimivat ko. tilanteessa olisi ollut mahdotonta ilman puhelimien ja GSM:n käyttoä: tyontekijät olivat tyomatkallaan - heidät oli saatava kiinni jotta joko palaisivat kotiinsa - pysyisivät toimistossa (jos olivat jo toihin ehtineet) tai jos heidän piti päästä Lontoosta Brysseliin tai Pariisiin, oli organisoitava myos nämä välttämättomät liikkumiset.
Suomen lintukodosta käsin on helppo arvostella miten lontoolaisten pitää olla käyttämättä puhelimia - kun olet itse toiminnan keskellä, teet sen minkä näet parhaimmaksi - ja valitset viestimet sen mukaan.
Vielä lisäys... tottahan toki pelkään minäkin - asun 1 km:n päässä NATO:sta ja 2 km:n päässä EU:n virastokeskittymästä. Molemmat ovat terroristien ykkoskohteita, varsinkin huippukokousten aikaan. Kymmeniä kertoja tyomatkani on muuttunut - vain sen takia, että turvatoimet voidaan toteuttaa katuja, teitä ja moottoritien osia sulkemalla. Nuo nostavat turvallisuuden tunnettani, mutta pitävät pelon alituisesti mielessä. En silti muuttaisi kotoani mihinkään pois, enkä muuta elämäntavassani yhtään mitään. Miksi muuttaisin? Jos niin tekisin, antaisin periksi pelolle.
Jep, business as usual, niinkuin hokevat.
Kuva: ryhma japanilaisia turisteja maskeeraamassa joukostaan yhta pommirajaytyksen uhriksi. Sitten otettiin paljon valokuvia ja naurettiin...
- - -
Kavin eilen parin kamppikseni kanssa keskustelun. Heille oli ollut tarkeaa saada tietaa etta asemalle kuoliaaksi ammuttu epailty oli juossut poliiseja pakoon koska siihen oli ollut syy (visan umpeutuminen, poliisien pelkaaminen).
"Kyllahan me tiedettiin etta jotain siina oli takana. Ei poliisi noin vaan ammu."
Hermostuin aikalailla ja kysyin etta entas teidan poliisit Irakissa.
- - -
Heppoisessa iltapaivalehdessa oli em. ampumisen jalkeen etusivun uutinen valtavalla otsikolla "One down, three to go".
Hoh-hoi...
Seuraavaksi vuorossa on Helsinki. Joten hus siitä ostamaan säilykkeitä ja joditabletteja ja sisustamaan paikalliset pommisuojat vastaamaan homompaa makua. Apuaaaa!!! Iiiiiiiiikkkkkkkk!!!! Ne hyökkää ihan tosi, ihan kohta, hei, menkää jo paniikkiin!!!!!!! Kauheaa!!! Kaikki meidän omaiset kuolee!!! Raa'asti!!!!! Voi eiiiii!!! Pelätkää!!!!
mickebear kirjoitti: "...on helppo arvostella miten lontoolaisten pitää olla käyttämättä puhelimia - kun olet itse toiminnan keskellä, teet sen minkä näet parhaimmaksi "
Näen tässä meillä kahdella olevan asioihin erilainen näkökulma, johtuen kenties aivan erilaisista ammattihistorioista.
Ajatellaanpa tilannetta viime talvena pääkaupunkiseudulla teiden jäädyttyä peilipintaisiksi aamuruuhkan aikaan. Ihmiset eivät piitanneet kelin muuttumisesta, vaan ajoivat moottoritiellä suurilla nopeuksilla, kuten aina. Lopputuloksen osa koki paikan päällä, osa kuuli aamu-uutisista.
Minulla tulee ensimmäiseksi mieleen, että ambulanssit, paloautot ja ruumisautot tulee saada onnettomuuspaikalle mahdollisimman pian välittämättä siitä, että joku jonossa odottavista ei ehdikään lentokentälle juuri lähtevälle kalliille atlantinlennolle. Katastrofitilanteissa erityisesti asioita on pakko priorisoida.
Tielaitos ei takaa, että kaikki pääsevät läpi riippumatta mistä tilanteesta tahansa. Telelaitos ei voi taata, että jos kaikki tarttuvat yhtä aikaa puhelimeen, kaikkien puhelut myös välitetään.
Olen sitä mieltä, että monissa tilanteissa ihmisiä pitää suojella heiltä itseltään. Tästä esimerkki. Ajoin huoltoasemalle. Viereisellä mittarilla nuori nainen tankkasi autoaan palava tupakka hampaissaan. Olisiko julkeaa häiritä hänen nautintoaan huomautuksella, että hän saattaa räjäyttää koko bensa-aseman ilmaan?
Juhani
Juhani: ei olisi.
Olen lähdössä piakkoin Lontooseen ja myönnän että jonkun verran pelkään. En silti peru reissua - sovittu mikä sovittu - ja ajattelen että matkustamisellani viestitän terroristeille että ei me periksi anneta. Mutta silti on ajatus mielessä: mihin tässä vielä päädytään ja joudunko ihan oikeasti tilanteeseen jossa tarvitaan niin ensiapu- , viestintä, media- kuin tunnetaitojakin? Ja jos ja kun, niin osaanko toimia parhaalla mahdollisella tavalla?
Kertoo ehkä maailmanmenosta jotain, että suomlainen hlö pohtii tällaisia asioita. En olisi kymmenen vuotta sitten miettinyt näitä.
r
Tämä ns. terrorismin vastainen sota saa kyllä useammin ja useammin kysymään itseltään, missä ne vapaan länsimaisen yhteiskunnan viholliset itse asiassa luuhaavatkaan.
Viranomaisten ja polittikkojen valehtelulla ei tunnu olevan mitään rajaa, ja oikaisut saadaan aina niin myöhään, että itse tapahtuma ei enää jaksa kiinnostaa kansaa kuin marginaalisesti.
Esimerkiksi Lontoossa tapahtunutta viattoman miehen ampumatapausta poliisit puolustelivat argumenteilla kuten "mitäs lähti pakoon juoksemaan" ja "mitäs piti paksuja epäilyttäviä talvivaatteita kesäkuumalla".
Nyt kun asiaan on tarkemmin perehdytty, esim. Ilta-Sanomat tietää kertoa:
"Menezesin väitettiin lähteneen juoksemaan pakoon metroasemalla ja hypänneen lippuporttien yli, kun poliisi huusi hänelle. Aseman turvakamerakuvat paljastavat kuitenkin Menezesin kävelleen rauhassa ja käyttäneen omaa kausilippuaan.
Menezes juoksi ilmeisesti ainoastaan muutaman metrin laiturilla ehtiäkseen saapuvaan junaan.
Poliisin mukaan ammutulla miehellä oli yllään lämpimälle vuodenajalle epätyypillinen "paksu, topattu takki". Menezesillä on kuvissa yllään vain kevyt farkkutakki."