Tapetin maalaus
Apuaahh.. Onko kellään kokemusta tapetoidun seinän päälle maalaamisesta?? Mulla on uudes asunnossani makuuhuoneessa karsee vanha tapetti. Uskallanko vetää päälle vaikka valkoisen maalin? Onko maalin tyypillä väliä? Vaarana on kai tapetin kupruilu jos se kostuu pahasti maalista.
Vastaus lyhyesti sanottuna: Älä.
Ehdottomasti poista tapetti ja paklaa seinän skrubut sileäksi ennen maalausta. Tapetin poistaminen on remontoinnin yksi ikävimmistä hommista, mutta kyllä sen saa esim. kostuttamalla tapettiliisterillä läpikotaisesti. Tapetin päälle maalaamalla hyvää lopputulosta ei voi saada.
On kokemusta. Sopii mm. hätäratkaisuna tilanteisiin, jos ei hae tip top lopputulosta. Joissakin tapauksissa tapetin päälle maalaus voi olla järkiratkaisu. Esim. hiljan maalasin yhden ystävän vaatehuoneen sekalaisen (!) tapetin päälle röyhkeää pinkkiä. Lopputulos oli raflaavampi kuin tapetin poistolla ja seinien tasoittamisella olisi saatu aikaan. Ko. tilanteessa ratkaisua puolti myös 2 v. kuluessa tulossa oleva remontti, jossa ainakin ko. tila katoaa.
Tavallinen sisämaali käy ja ei tosiaan kauhean märäksi kannata läträtä.
Juu, tapauskohtaista on, kannattaako tapetin päälle maalata vai ei.
Jotkin kohokuvioiset tapetit voivat olla oikeinkin nättejä päälle maalattuina ja jotkin vanhat, repeytyneet paperitapetit tapetit taas hirvittävän näköisiä.
Heti maalauksen jälkeen tapetti yleensä kupruilee hieman, mutta tasoittuu, kunhan kosteus haihtuu.
Itse maaliksi suosittelisin täyshimmeitä maaleja. Ne eivät kiillä eivätkä siten paljasta niin herkästi pieniä rosoja ja kupruja, kuin puolikiiltävät tai kiiltävät maalit. Täyshimmeät maalit ovat "rauhoittavampia" ja sopivat lähes kaikkialle muualle, paitsi ehkä keittiöön (ja kylpyhuoneisiin). Niiden kulutus- ja pesunkestävyyskin on nykyään hyvä. Mm. Tikkurilan Harmony on yksi tällainen maali. (Anteeksi mainostus - en ole töissä Tikkurilalla, mutta on kokemusta tuosta maalista).
Pohjamaalaus on usein tarpeeton, ellei tapetissa ole voimakasta kuviota tai väriä, joka pitää saada peittoon, mutta PESE TAPETTI HUOLELLISESTI ENNEN MAALAUSTA (ja anna kuivua), jos kyseessä on "muovipintainen" tapetti - muuten maali ei pysy, vaan irtoaa "kalvona" irti. Paperitapetissa taitaa pysyä pesemättäkin, mutta voisihan sitäkin kevyesti (ja varovasti) pesaista ensin.
Yleensä yksi maalikerros riittää, mutta aina parempi tulee kahdella maalauskerralla. Tämä on tapauskohtaista kuitenkin.
Huomaa kuitenkin, että päälle maalatun tapetin poisto on yleensä vaikeaa, kun se ei tahdo kastua. Mahdotonta sekään ei tietysti ole, mutta hieman hankalampaa.
Noh, täällä oli tälläinen vanha mummotapetti. Yritettiin sitä irroittaa kokeneidenkin remppaihmisten voimin, ja lopputulos oli: ei onnistu. Se oli kuin se olisi liimattu seinään liisteröinnin sijaan. Päätimme kokeilla päällemaalausta, ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Se ei kupruillut yhtään vähääkään. Ehkä sekin jo kertoo, ettei se ollut aivan tavallisella liisterillä seinässä kiinni... Mutta kyllä ainakin itse olin tyytyväinen, se nyt taitaa olla tapauskohtaista, miten tapetti sitten käyttäytyy.
Lisään vielä, edellä mainitsemassani kohteessa käytettiin juuri himmeetä maalia, olisko ollut täysmatta peräti.
Ja yksi syy tapetin päälle maalaukseen oli se, että tapetin alla olisi ollut karkearapattu tms. seinä, jota ei olisi voinut maalata, tai se olisi imenyt maalia kuin sieni ja pinta oli hiekkamaisen karkea, ei kovin miellyttävä. Eli jos tapetin olisi repinyt pois olisi seinä pitänyt rapata, pelkkä tasoitus ei olisi riittänyt, tämä olisi ollut aivan liikaa. Eli ennenkuin alkaa tapetti repimään, kannattaa selvittää mitä siellä alla on, etenkin vanhoissa kerrostaloissa.
Sunshine, nuo ongelmat vanhojen "sieniseinien" kanssa ovat kyllä tuttuja. :D Tähänkin on olemassa monta ratkaisua, jos ei halua rapata seinää ja seinä on kuitenkin suurinpiirtein siinä kunnossa, ettei siihen nyt kynä jää tökkäämällä pystyyn.
Seinien maalin "imemistä" voi hillitä "maalaamalla" paljaan seinäpinnan ensimmäiseksi ennen pohjamaalia kevyesti vesi-liisteri -seoksella, joka poistaa pahimman huokoisuuden, kun liisteri tukkii osan raoista. Sitten vain pari kertaa pohjamaalilla. Pohjamaali on halpaa, joten remontin aikana siitä ei kannata säästellä.
Huokoisten, rosoisten seinäpintojen ja vanhojen talojen kanssa kannattaa muistaa (jos niitä ei rappaa tai esimerkiksi tapetoi lasikuitutapetilla), että niistä ei tule sileitä. Ei sitten millään. Mutta se ei ole aina haitaksi. Vanhassa talossa joskus rosoinen seinäpinta on juuri se, mikä talon luonteeseen kuuluukin ja sopivasti rosoa jättämällä ja mattamaalilla maalaamalla seinäpinnasta voi saada hyvinkin elävän ja silmää miellyttävän.
Vanhasta ei kannata aina vääntää uutta väkisin. Jos talossa on asuttu jo 50-100 vuotta (tai jotaikin vastaavaa), niin saa kai se charmi näkyäkin. :)
(Ei tuollainen rosoiseksi, pikkuvirheiseksi seinäpinnan jättäminen kyllä kaikkialle sovi, mutta sekin vaihtoehto kannattaa pitää mielessä-)
Tapetti saattaa lähteä peräti kätevästi yhtenä kappaleena, jos levität sen päälle ensin paksulti (hiukan ohjetta vetisempää) liisteriä ja annat sen imeytyä puolisen tuntia.
Seinä tapetin alla saattaa, riippuen siitäkin, miten vanhassa talossa asut, olla epätasinen, joten varaudu täyttämään sitä polyfillalla.