Finlandssvensk regnbågshelg 1-3 april

  • 1 / 1
  • Mapia
  • 17.3.2005 11:03
Hur känns det att vara homosexuell och komma ut ur skåpet i Svenskfinland? Är det någon skillnad om man är gammal eller ung? Bland annat det här tas upp på den finlandssvenska regnbågshelgen som ordnas 1-3 april 2005 i Helsingfors. Under tre dagar ordnas det program för homosexuella, bisexuella och transpersoner. Arrangörerna vill genom det här evenemanget ge regnbågstjejerna och -killarna i den finlandssvenska ankdammen tillfälle att träffas. Anförandena och diskussionerna går på svenska. Vi hoppas därför också på deltagare från våra nordiska grannländer.

Regnbågshelgen inleds fredagen den första april med filmkväll och den svenska filmen Kärlekens språk (Sverige 2004). Filmen visas klockan 19.30 på Luckan, Simonsgatan 8. Under lördag och söndag blir det seminarier på Arbis, Dagmargatan 3, med angelägna och intressanta teman. Vi får bl.a. höra om transgenderism ur ett forskarperspektiv och unga personer kompletterar genom att berätta om sina personliga erfarenheter. Under veckoslutets gång berättar också heterosexuella föräldrar om hur det känns då barnet kommer ut ur skåpet, och om hur även de genomgår en komma-ut-process. Regnbågsfamiljerna i sin tur är välrepresenterade med en bred panel av homosexuella som själva valt att bli föräldrar. Under regnbågshelgen har också Helsingfors nygrundade gaykör sitt uruppträdande.

På lördag kväll ordnar vi en stor fest på DTM, som är Helsingfors största gay-klubb. Festen inleds med en drag-show och DJ Hani står för musiken. Kom och smaka på vår egen finlandssvenska drink! Det lönar sig att komma i tid till festen, för vi kör tidigt igång med programmet och kvällen fortsätter senare i DTM:s pulserande rytm. För dem under 18 år ordnas en ungdomskväll. Inträdet till seminarierna är fritt. Arrangör är Seta r.f., genom en svenskspråkig arbetsgrupp. Hela programmet för regnbågshelgen och mera information finns påhttp://www.ranneliike.net (på svenska) ochhttp://www.seta.fi. Samarbetspartners är Arbis, DTM, GayWest, Luckan, NiFin och Ranneliike.