EVA-johtaja rajoittaisi äänioikeutta

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n toimitusjohtaja Pentti Vartia, 61, esittää äänioikeuden poistamista eläkeläisiltä. Vartian mukaan eläkeläisistä on tulossa liian painava jarru yhteiskunnallisille uudistuksille.

Setan ajamat asiat olisivat jo toteutuneet, jos vain alle 40-vuotiaat saisivat äänestää.

Pentti Vartia viittaa professori Tuomo Martikaisen, 65, tutkimuksiin. Niiden mukaan viime vaaleissa äänioikeutta käyttäneiden keski-ikä oli 49 vuotta. Suurten ikäluokkien eläköityessä on keski-ikä 2030-luvulla 54 vuotta.
  • 2 / 13
  • Public eye
  • 8.2.2005 15:57
Ai 40 vuottako on se uusi eläkeikä? Taitaisi muuten äänestysprosentille käydä aika heikosti, jos vain alle nelikymppisillä olisi äänioikeus. Paitsi tietysti, jos jokaiselle äänestäneelle annettais palkinnoksi mäyräkoira kainaloon...

Vakavasti puhuen, kyllä yhteiskunta kuuluu kaikenikäisille, ja kaikilla on myös oltava oikeus vaikuttaa, kunhan vain järkeä on edes teoriassa ehtinyt kertyä riittävästi oman mielipiteen muodostamista varten. Äänioikeusikärajaa on rukattava alapäästä, jos siihen on jollain tavalla syytä puuttua.
Milloinkohan tietyn iän ohittaneilta aletaan ottaa ihmisoikeudet pois? Varmaan joku tosi tärkeä henkilö on sitä mieltä, että turha täällä on pitää parhaan työikänsä ohittaneita happea kuluttamassa. Meno on kuin scifi-tarinasta, jossa 30-vuotta oli se maaginen ikä, jonka jälkeen ihmiset vietiin terminoitaviksi. Eipä liene tuokaan enää pitkään pelkkä tulevaisuuden kuvitelma..
Juu, ja iltarin mukaan virkamiehiltä ja sosiaalietuuksien käyttäjiltäkin äänioikeus pois. Saapi nähdä mitä muut julkaisut aiheesta kertoo.

Tälläisiä ihmisiä sitten pääsee näkyviin tehtäviin! Noh, ihan hyvä, että tälläiset asiat julkaistaan. Voiko parempaa mainosta yleisen äänioikeuden puolesta saada?
  • 5 / 13
  • Möttönen
  • 8.2.2005 23:32
Jos tämän yhteiskunnan parasta ajateltaisiin, niin äänioikeuden pitäisi olla sidottu tiettyyn tietotasoon. Ihminen, joka ei edes tiedä mitä puolueita eduskunnassa on, saati kotikuntansa kunnanvaltuuston kokoonpanoa, saa nyt äänestää ja päättää osaltaan asioista, joista häntä ei saa vastuuseen ja mikä pahinta, josista hänellä ei ole niin minkäänlaista tietoa tai käsitystä.
Mutta noita kumpaakaan, siis tietoa tai käsitystähän ei demokraattisessa päätöksenteossa tarvitakaan eikä niin muodoin arvosteta. Riittää pelkkä populistinen perussuomalaisuus, jossa sivistymätön junttius on arvossaan.
EVA:n toimitusjohtaja Pentti Vartia selittelee sanomisiaan maikkarin aamu-tv:ssä. "En ole sanonut, että keneltäkään pitäisi ottaa äänioikeus pois..."

Hänen mukaansa hänen lausumaansa on muokattu / irroitettu asiayhteydestä.

Mielummin minäkin ääneni antaisin jollekin nuoremmalle politiikkaan sitoutuneelle henkilölle, kuin nykyisille "ammattipoliitikoille", joita voi verrata jo reilusti "leipäpappeihin". Tosin sillä edellytyksellä, että yli 40 v äänioikeus säilyy =D
Pohdinnat sosiaaliturvaa saaneiden äänioikeuden poistamiseksi ovat muistaakseni Hayekin.

Enemmän pitäisi pohtia kohta tulevaa eläkeläisten diktatuuria, joka johtuu sekä siitä, että nykyiset 50-55 -vuotiaat ovat sekä suuriä ikäluokkia, että aktiivisia äänestämään ja toimimaan puolueissa.

Pitäisi miettiä, miten nuoret saataisiin äänestämään ja vaikuttamaan, eikä, miten eläkeläisiltä estettäisiin vaikuttaminen.
jaa että uus eläke ikäraja on nykyään 40-v. no hyvä , siitenhän ei muakaan enään tartte uudellen kouluttaa . kun joudun sairauden takia vaihtamaan ammattia , ei muuta kun eläkkeelle vaan .toisaalt nykyäänhän jo 45v. on " liian vanhoja " työelämään , ainakin " vapailla markkinoilla " . ei mut asiaan . toi on tosi törkee toi juttu että eläke ikäsiltä otettas äänioikeus pois . nehän ne on just luonut omilla uhrauksillaan ja sodan jälkeisillä jälleenrakennus kausillaan , meille nuoremmille tän nykysen hyvinvoint yhteiskunnan, jota nyt sitten " herrat " pikkuhiljaa yrittää romuttaa . tää juttu eläkeläisten äänioikeuden poistamisesta , on ainakin mun mielestä yhtä naurettava juttu , kun aikoinaan suomen " 2 tärkeimmän viran haltija " , pääministeri vanhasen isän lausunto sitä että me "valkoiset oltas muka viisaampia kun " mustat " . siks toisekseen , eläkeläisethän just ovat äänestämisen suhteen tunnollisempaa porukkaa kansasta. pitävät sitä ehdottomasti tärkeämpänä asiana vaikuttaa , ja saada edes sitäkautta " pienen ihmisen " ääni kuulumaan " herroille ". ennemminkin musta pitäs panostaa nuorii , että miten ne saatas vaaleista innostumaan . nyt kun on taas vuoden päästä pressan vaalit edessä .
No mä nyt en ole mitenkään yllättynyt että EVA:n sikariporras suuressa viisaudessaan haluaa jakaa vähän keppiä.

Siis käytännössä kaikilta suomalaisilta otettaisiin äänioikeus pois, koska kaikki suomalaiset ovat erittäin suurella todennäköisyydellä nauttinut jostain etuudesta, josta ei ole ainakaan heti tarvinnut maksaa.

Sosiaalipummit ei muutenkaan äänestä, koska syrjäytymiseen kuuluu se, että äänestämistä tuskin harrastetaan.

Nuoret ei äänestä, koska todennäköisesti he tajuavat, että ei se eduskunta meitä tässä mihinkään ole viemässä. Markkinavoimat päättää ja kertoo.
Ikärasismi on tietysti myös ikävä juttu, enkä todellakaa ole samaa mieltä myöskään siitä.

Maailma on skitsofreninen paikka. Yli 45- vuotiaat ei kelpaa enää mihinkään ja alle 25- vuotialta odotetaan suurin piirtein ihmeidentekokykyä, jotta sais edes jonkinlaisen surkean työpaikan.

Ohhoi näitä aikoja ja tapoja. Kohta työvoimakin pitää ostaa jostain Intiasta.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen katsoo, että 15 vuotta olisi sopiva ikäraja äänioikeudelle, koska nuoret saavuttavat silloin myös rikosoikeudellisen vastuun.

Suomi antoi ensimmäisenä maana maailmassa täyden vaalikelpoisuuden sekä äänioikeuden naisille. Suomi voisi olla myös edelläkävijä äänioikeuden laajentamisessa nuorille, Räsänen esitti.
Siis koko juttu oli tyypillistä iltapäivälehtien sepittelyä. Vartia ei sanonut kannattavansa sitä, että eläkeläisiltä otettaisiin äänioikeus pois, vaan hän viittasi erään toisen henkilön montakymmentä vuotta sitten ilmestyneeseen kirjaan, jossa tämä totesi, että ikäjakauman muuttuessa niin, että eläkeläiset muodostavat enemmistön äänestäjistä, saattaa syntyä ongelmia.
Mutta ei Vartia sitä sanonut, ettei hän kannata ajatuksia, joihin viittasi; vasta sitten korjaili, kun julkisuus oli tarttunut asiaan.