Savuton vai ei savuton

Seuraava
Pikkusikarin polttajat ovat yleensä pahimpia tumppaajia. Lisäksi nuo halvat pikkusikarit ovat vielä niin tympeän hajuisia muutenkin. Harvapa polttelee Cohiban pikkusiggejä.

Niin ja se sytyttäminen tehdään lämmittämällä sikaria liekin päällä ei imemällä tulta sikarin sisälle!

Eikä kannata kauheasti hätäillä polttaessa. Liian nopea polttaminen kuumentaa sikaria liika ja maku muuttuu kitkeräksi samoin kuin hajukin.
Ilmojen lämmetessä taas kohta kesää kohti, ei tule olemaan vaikeata huomata, kuinka pussikaljoittelijat valtaavat kadut ja puistot. Miksi mennä juomaan ravintolaan, jolla ei ole mitään erikoista tarjottavaa? Voi voi ilkeää yhteiskuntaa, joka riistää ravintolalta tulot, niinkö?

Pitkää kokemusta alalta kuin alalta käytetään monesti keinona torpedoida alas kaikki uusi. Kokemus ei takaa näkemystä, joten on ahdasmielistä käyttää sitä välineenä muiden mielipiteiden nollaamiseen. Arvostan suuresti kokemusta, mutta minusta siihen tulee yhdistyä näkemys, ei ylimielisyys.

Se, että ensin pakotettiin investoimaan tehostettuun ilmastointiin ja nyt suunnitellaan täyskieltoa, on toki väärin. Lyhytnäköistä toimintaa lainsäätäjältä, toivottavasti tämä huomioidaan jollain tapaa tulevassa laissa.

En edelleenkään näe mitään syytä sille, miksi ravintola-alalla ei voisi menestyä täyssavuttomuuden aikanakin. Se on selvää, että suurin osa olemassaolevista liikeideoista on haasteen edessä. Mutta se ei tarkoita samaa kuin elinkeinon tappaminen.

Monella asiakkaalla voi olla epärealistiset käsitykset siitä, miten ravintolan liiketoiminta pyörii. Joo. Ja hyvin monella ravintola-alan yrittäjällä tuntuu olevan hyvin epärealistiset käsitykset siitä, mitä asiakkaat haluavat. Tätä näkee hyvin usein. Mennään siitä, mistä aita on matalin. Kyse ei läheskään aina ole rahasta, vaan mielikuvituksen puutteesta. Ihmeellistä tänä päivänä, kun alalla on ollut amk-tason opetusta jo vuosikaudet.

Meillä on muuten kestitty vieraita sekä kotona, että ravintolassa yhtä lailla. Ymmärtääkseni ravintolakulttuuri notkahti yhdenlaiseen aallonpohjaan joskus 60-70 luvulla tai niillä main. Nythän meillä on uusi nousu, palvelun taso kohoamassa, sisustuksiin panostetaan jne. Aletaan taas yleisemmin ymmärtää, että kyse on elämyksistä.

Pelkkä anniskeluoikeus, tuhkakuppi, jukeboxi, vessa ja kiukkuinen tarjoilija ei enää riitä. Se ei riitä vaikka savuttamisen sallittaisiin jatkuakin. Käsittämätöntä miten kauan se on kuitenkin ollut se yleisin vaihtoehto.
”Ihmeellistä tänä päivänä, kun alalla on ollut amk-tason opetusta jo vuosikaudet.”

Se, että entisen opistoasteen oppilaitoksia kutsutaan nykyisin ammattikorkeakouluiksi, ei varsinaisesti ole niistä valmistuvien osaamistasoa nostanut. Tekisi mieleni sanoa, että ainakin ravintola-alalla osaaminen saattoi jopa olla parempaa vanhaan opistoaikaan.

Ravintola-alan yksi ongelma onkin, että alaa pyörittävät ylintä johtoa myöten lähinnä merkonomi ja restonomi tasoiset ihmiset. Useimmilla alan pienyrittäjällä on vain ammattikoulutasoinen koulutus takanaan. Kaikkien taloudellisiin vaikeuksiin kaatuneiden ravintoloiden taustalla on ollut lähes täydellinen ymmärtämättömyys talousasioista.

Kahta ravintola-alan menestystarinaa Center In -ravintolat ja HRB –group (Merimakasiini, Kellaritonttu jne) yhdistää se, että molemmissa on omistajina ollut ekonomitutkinnon suorittaneita ihmisiä. Äiti Kuurma taitaa tosin olla maatalous- metsätieteiden maisteri. HRB-group vaihtoi omistajaa jo 80- / 90-luvun vaihteessa eikä menestys enää sen jälkeen ollutkaan samanlainen kuin aiemmin. Vanhaan aikaan suuria menestystarinoita loivat vahvat persoonalliset naiset, joilla oli sekä näkemystä että ymmärrystä: Lempi Hilden, Satu Tiivola, Ragni Rissanen.

”Ymmärtääkseni ravintolakulttuuri notkahti yhdenlaiseen aallonpohjaan joskus 60-70 luvulla tai niillä main.”

Ravintolakulttuurin aallonpohja lienee mieluummin tuolla 70-luvun lopussa, jolloin alan johtoon tulivat ensimmäiset ravintola-alan liikkeenjohdollisen oppilaitoksen (Haaga Instituutti) kasvatit.

Ei menestyminen kuitenkaan aina pelkästä koulutuspohjasta ole kiinni. Eräs ravintolanjohtaja on pärjännyt pitkään loistavasti pelkällä yo-pohjalla. Mikä ettei olisi pärjännyt, kun on kehittänyt aivan oman toimintamallin talouden hallintaan: ”Suurissa ravintolayksiköissä pätee aina se, että rahaa joko tulee aivan helvetisti tai sitten sitä menee aivan saatanasti!”. Sattuvasti sanottu ja voi jopa olla aivan totta.
Ravintoloiden hinta-laatu-suhde on huono. Ravintolat ovat liian kalliita. Pudottaisivat hintoja, niin asiakasmäärät lisääntyisivät.

Kun alkoholin hintoja laskettiin, ei ravintoloissa niin tapahtunutkaan, vaikka niin etukäteen veikkailtiin.

En ymmärrä, miksi täällä kaikki hinnat pidetään keinotekoisesti korkeina, vaikka laatu ei aina vastaa hintaa.
”Kun alkoholin hintoja laskettiin, ei ravintoloissa niin tapahtunutkaan, vaikka niin etukäteen veikkailtiin.”

Taisi olla jo vuosi ennen tuota alkoholiveron alennusta, kun ravintola-alan ihmisiä haastateltiin lehdissä aiheen tiimoilta.

Omassa haastattelussani totesin tuolloin saman kuin käytännössä lähes kaikki muutkin tuolloin haastatellut, ettei ole kovinkaan todennäköistä, että nuo hintojen alennukset menisivät ravintoloissa kuluttajahintoihin asti.

Lähes kaikki ravintolayritykset toimivat niin tiukkojen taloudellisten realiteettien parissa, ettei tuo alkoholijuomien hinta-alennus niissä tilannetta kummoisestikaan helpottanut.

Kaksi suurinta alan toimijaa Restel ja S-ryhmä alensivat tuolloin mainosluontoisesti alkoholijuomien ja oluiden hintoja. Hyvähän noilla suurilla toimijoilla oli hintoja laskea, kun ostavat juomansa parhailla alennuksilla so. halvemmalla kuin pienet yrittäjät, myyvät juomiaan parhailla liikepaikoilla ja kovimpaan hintaan. Pienemmillä toimijoilla ei noihin hintojen alennuksin ollut varaa. Aika nopeasti nuo isotkin ketjut sitten nostivat hinnat entiselleen ja sen ylikin.
Noh, Satu Tiivolalla ja etenkin Center Inn:llä on ainakin ollut varallisuutta tukena ja kokemusta liiketoiminnasta muillakin aloilla (Paasivaara, Lollo-ketju).

Kallista on ravintoloissa joo. Mut hei, elämä on ...

Henk. koht. jos palvelu ei vastaa hintaa siirtyy paikka unohdettujen listalle. Miten muuten sitä voisikaan vaikuttaa?

Ai, että joku muukin epäilisi tradenomikoulutuksen tasoa kuin minä, kappas vaan! :o
Ei se aina ole rahasta kiinni. Lempi Hilden ja Ragni Rissanen aloittivat molemmat varsin vaatimattomista lähtökohdista. Lempin ensimmäinen yritys oli pieni leipomo ja Ragnilla huoltoasema kahvio.

Hildenin ravintolat kaatuivat aikanaan verojohtaja Mikko Revon mätkäisemään aiheettomaan ja kohtuuttomaan lisä-/arvioverotukseen, joka sitten myöhemmin kumottiin korkeammissa oikeusasteissa.

Rissasen hotelli- ja ravintolaketjun kaatoi, kuten niin monen muunkin yrityksen, devalvaatio / valuuttalainat.

Saa nähdä kuinka monta pienyrittäjää onnistutaan tuhoamaan, jos tupakoinnin täyskielto toteutuu.
Joka tapauksessa, kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta vaarantaa työntekijöiden eikä asiakkaiden terveyttä, vaikka se sitten merkitsisi konkurssia.
Ketään tuskin on aivan väkisin raahattu ravintolaan asiakkaaksi tuskin työntekijäksikään.

Sen sijaan jokainen meistä joutuu tuolla kaupungilla liikkuessaan hengittämään autojen pakokaasuja ja kaikkea muuta paskaa. Tupakka taitaa olla lopulta aika pieni paha noihin muihin päästöihin nähden.

Kielletään autoilu kokonaan. Sallitaan vain ja ainoastaan sähköllä kulkevat kulkuneuvot. Lakkautetaan kaikki tehtaat, jotka puskevat päästöjään ilmaan. Mitä sitä, jos siinä sivussa menee joitakin kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Pääasia ettei kukaan joudu tahtomattaan altistumaan noille päästöille ja pakokaasuille.

Kenelläkään ei pitäisi olla oikeutta vaarantaa ihmisten terveyttä, vaikka se sitten merkitsisi konkurssia – eiks jeh.
Irokeesi, ilmansuojelu on lähellä minunkin sydäntäni.
Sähköautoja pitäisi saada lisää. Kaupunkien ilmanlaatua seurataan mittauksilla ja jos saastepitoisuudet nousevat vaarallisiksi, tulee käyttöön erilaisia varoituksia yms.

Tarjoilijatkin, useimmat, tekevät työtään vain saadakseen elantonsa. Heidät siis tavallaan pakotetaan kyllä töihin, monella vaihtoehtona työttömyys. Jotkut heistä eivät edes polta. Ravintola-ala on niitä viimeisiä aloja jotka vielä saavat vaarantaa työntekijöidensä terveyden. Muilla aloilla työsuojelulaki tämän jo kieltää. Hienoa että tämä muuttuu.

Ja tehtaat, jotka saastuttavat liikaa, tulee sulkea. Ei yrittäjät tai pörssimaailma saa olla ainoita joiden tarpeet otetaan huomioon.
Etsiskelin Rigasta erästä tiettyä ravintolaa - googlettamalla - ja kuinkas ollakaan, törmäsin ravintolalistaan, jossa oli merkitty savuttomuus.(http://www.rigathisweek.lv/index.php?p=1&pp=9&psp=67)

Sinällään hieno idea, kannattaisiko suomalaisten ravintoloiden / ravintoloitsijoiden ottaa oppia "mannermaalta"?

Toki itsekin olen ilman saasteista huolissani, mutta pientä se oma tupakointi on verrattuna ajoneuvoliikenteen, ja varsinkin turhan autoliikenteen päästöihin. Hyvä osoitus turhuudesta on aamuruuhkan aikana Länsiväylän jonossa , katsella kanssa-autoilijoita: jokaisessa pikkuautossa on yksi ihminen, joka yrittää kaistalta toiselle kiilailemalla päästä nopeammin kuin muut eteenpäin. Julkinen liikenne toimisi täältä länsisuunnalta muutenkin nyt jo kohtuullisen hyvin, mutta metro toisi helpotusta asiaan. Itselläni on ainakin tuossa ruuhkassa (työkalulla liikkeellä ollessa) palanut sekä tupakkaa, että polttoainetta - kumpaakin turhaan...
Yksityisautoilun ja ilmansaasteiden rinnastaminen passiivisen tupakoinnin haittoihin on kyllä typerintä mitä voi olla.

Ilmansaasteita pyritään vähentämään, mutta kuten joka iikka tietää kyseessä on asia, joka koskee talouden perusrakenteita. Tehtaita ja voimalaitoksia ei voi tuosta vain pysäyttää tai saataa 100% ympäristöystävällisiksi jne. jne.

On täysin eri asia se, sallitaanko jonkun yksityishenkilön aiheuttaa toiselle terveysriski vain siksi, että hän haluaa/hänen täytyy saada tietty annos terveydelle haitallista nautintoainetta.
Ai hitsi ! Nyt kun vielä tietäisi kuka on pikkulintu.

Joku rakastaa mua =)
Maanantaina 28.2. TV1 klo 22.10: Ajan henki
"Tupakat pois, tämä on baari! Onko ravintolassa polttaminen pian kiellettyä?
Vieraina mm. ravintoloitsija Sedu Koskinen, tupakkamies ja kansanedustaja Tero Rönni (sd) sekä tupakansavun takia sairastunut entinen tarjoilija Julia Hujanen."
Ohos, vastaan vähän jälkijunassa. Mutta: savuton.

Voi luoja miten inhoankaan tupakansavua. Kaikissa tilanteissa, kaikkialla. Vedän siitä oikein kunnolla herneet nenääni. =P
Ei tupakkaa....ei, ei, ei, ei, ei, ei, EI!! Julkisissa sisätiloissa polttaminen on ajattelematonta. Savu on todellakin haitaksi, kun se tunkee tupakoimattomien elimistöön ja vaatteisiin. Tupakoinnista ei seuraa lainkaan mitään hyvää. Lyhentää vain elinikää ja tukee ryöstäviä jättiyhtiöitä.
Seuraava