Vanhemmuus ilman muumimukia

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • 1.2.2005 9:23
Ranneliikkeessä on käyty keskustelua lasten hankinnasta esimerkiksi muumimukimenetelmällä.

Vanhemmuus voi toteutua toisellakin tavalla. Tukiperheitä tarvitaan lapsille ja nuorille.

Olen seurannut jonkin aikaa erästä miesparin muodostamaa perhettä. Heillä on kaksi sosiaalitoimen osoittamaa lasta. Tukiperhettä oli lapsille etsitty jo jonkin aikaa. Sosiaalitoimi teki normaalit taustatarkistukset ja kotikäynnit, jonka jälkeen myönteinen päätös syntyi. Sosiaalitoimi maksaa tukiperheelle lapsesta syntyvät kulut. Lapset ovat miesparin hoidossa 2-3 päivää viikossa ja lopun aikaa oman sukulaisensa luona. Vanhempien/vanhemman hyväksyminen tarvitaan valitulle tukiperheelle.

Tiedossani on, että tukiperheitä tarvitsevia lapsia ja nuoria on ollut odottamassa varsin pitkiäkin aikoja, koska sosiaalitoimi ei ole löytänyt sopivaa sijoitus- tai tukiperhettä. Tämä mahdollisuus kannattaisi nyt nais- ja miesparien ottaa huomioon. Jos pariskunnan elämän olosuhteet sallisivat kasvattajuuden, sellaiseen saattaisi löytyä tilaisuus. Epäilen, ettei lesbo- ja homoparien vanhemmuus tässä muodossa ole kaikissa kunnissa kovinkaan yksinkertainen juttu. Nyt olisi hyvä kuitenkin lähteä eteenpäin ja tiedottaa aikanaan myös tässä yhteisössä, kuinka asiat ovat edenneet eri puolilla Suomea.

Olemme mieheni kanssa olleet vuosia epävirallisena tukiperheenä muutamalle lapselle ja nuorelle heidän vanhempiensa suostumuksella. Perheet ovat olleet vaikeuksissa esimerkiksi avioeron vuoksi. Muutaman nuoren murkkuvaiheen läpi elettyämme totean, että vanhemmuus muodossa taikka toisessa on hyvin vaativa tehtävä. Juuri silloin kun asiat muuttuvat todella vaikeiksi, nuori tarvitsee tuekseen aikuisen.

Näyttää siis siltä, että ainakin joissakin kunnissa lesbo- ja homoparit hyväksytään tukivanhemmiksi. Asiaa siis kannattaa kunnasta tiedustella.

Juhani
Tosi mukava juttu, että hyväksyvät tukiperheeksi samaa sukupuolta olevat perheet. Toisaalta tämä taitaa taas olla niitä Helsingin juttuja, jotka ei täällä syrjäkylällä toimi samoin.

Ja pääkaupunkiseudulla taitaa muutenkin ne jonot lastensuojelutapauksissa olla melkoisen pitkiä, että sosiaalitoimi ei välttämättä ole osoittanut isoa suvaitsevaisuuden elettä vaan ovat purkaneet vain pitkää tukiperhettä odottavien lasten jonoa.
  • 3 / 3
  • JuhaniV
  • 1.2.2005 23:00
Ehkä "syrjäkylällä" ei vain ole törmätty vielä tähän asiaan. Viimekädessä se on kuitenkin kiinni sen sosiaalityöntekijän yksilöllisistä asenteista. Kielteisesti asennoituvia löytyy varmasti pääkaupunkiseudulta, kuin muualtakin.

Aion tutkia tämän asian periferiassa olevassa kotikunnassani eli Espoossa. ;-)

Jos muualla Suomessa joku lesbo- tai homopari on vakavasti harkitsemassa tukiperheeksi ryhtymistä, mutta ei uskalla asiaa kysyä, voin aivan hyvin toimia muutaman kerran jonkinlaisena puhemiehenä. Kiinnostaa, millaisen vastaanoton ehdotus kunnassa saa.

Juhani