Aasian suuronnettomuus

  • 1 / 3
  • JuhaniV
  • 30.12.2004 10:28
Olen kerännyt tähän joukon tietoja kriisiauttamista varten.

Kriisiauttamista tarvitsee mahdollisesti itse kriisin kokenut henkilö. Hänen lisäkseen apua voi tarvita hänen läheisensä ja myöskin kriisiä vaikkapa tiedotusvälineistä seuranneet.

Seuraavasta sivustosta voi saada apua:
http://www.traumaterapiakeskus.com/
Traumaterapiakeskuksen antamat palvelut ovat maksullisia.

Keskuksen itsehoitosivuilta löydät ohjeita vaikkapa siitä, milloin sinä tai läheisesi on oikeasti avun tarpeessa, mitä voi itse tehdä ja mistä voi hakea apua.

Kriisiauttamisen asiantuntijan, psykologi Tuija Matikan kanssa käymistäni useista keskusteluista olen noukkinut joitakin asioita ja esitän myös omia ajatuksiani:

- Kriisien aiheuttamat henkiset traumat ovat ammatti-ihmisten hoidettavia asioita. Tämä tapahtuu esimerkiksi kriisi-istunnoissa, joissa ammattilaisten ohjaamina kriisiä voidaan käsitellä terapeuttisesti.

- Onnettomuuden jälkeisenä auttajana huolehdi ensin itsestäsi, että jaksat huolehtia muista. Hätääntyneenä hätäännytät toisiakin.

- Tärkeintä avun antamisessa on kuunnella rauhallisesti ja antaa turvaa ja tunne siitä, että vaara on nyt ohi. Olla tarvittaessa läsnä.

- Auttajalla on mahdollisuus siihen, että johdannaistraumatisoituu eli alkaa itse kokea, kuulla ja nähdä mitä autettavaltaan kuuli. Tässä kannattaa arvioida omat voimavarat huolella. Ellei jaksa kuunnella, siitä ei pidä syyllistyä. Me jokainen kestämme vaikeita asioita hyvin eri tavalla.

- Kriisin aiheuttaman alkushokin ollessa vielä päällä on tärkeää, ettei ryhdy uhria mitenkään lohduttamaan. Siitä ei ole shokissa olevalle ihmiselle hyötyä.

Uhriryhmiä on neljä:

1. Loukkaantuneet, jotka ovat kokeneet pelon ja saavat vielä elämäänsä muuttavan vamman. He saattavat tarvita pitkäaikaista traumahoitoa. Lähipiiriä ei pidä jättää heitteille. He voivat tarvita hoitoa ja tukea myöskin.

2. Säikähdyksellä selvinneet silminnäkijät, jotka saattavat tarvita traumaterapiaa ikävien takautumien (flash back) karkoittamiseksi.

3. Loukkaantuneitten ja kuolleitten läheiset. Heille suositetaan yhteydenottoa paikalliseen kriisikeskukseen. Suomen Mielenterveysseuran valtakunnallinen kriisipuhelin antaa tietoa ja neuvoo 0203 445566.

4. Tapahtumia tiedotusvälineistä seuranneet. Keskustelu kriisiin liittyvistä omista tunteista muiden ihmisten kanssa saattaa olla useimmiten riittävä tapa purkaa ahdistusta. Tällä hetkellä parasta olisi soittaa erilaisiin auttaviin puhelimiin, jos tuntuu, että tarvitsee lisäapua.
  • 2 / 3
  • JuhaniV
  • 1.1.2005 10:50
Muutama sana suremisesta

Suru on jokaiselle hieman eri asia. Myöskin jonkin julkisuuden henkilön kuolema koskettaa toisella tavalla kuin muiden ihmisten. Suuronnettomuudet myös omalla tavallaan. Tuhansienkin ihmisten kuolema palautuu viimekädessä yksittäisen ihmisen suruksi.

Hiljaiset hetket, kynttilöiden sytyttäminen, kukkien vieminen onnettomuuspaikalle, suruliputus, julkiset surunvalittelut, ovat kaikki ihmisten ja myös yhteisöjen tapoja hoitaa surua, välineitä päästä surun yli takaisin arkeen ja elämään. Olemmehan päässeet varsin hyvin ylitse viime sodastakin, jossa kuoli monia tuhansia suomalaisia.

Pidän tärkeimpänä ottaa huomioon menetyksen kokeneiden ja katastrofin eläneiden ihmisten tunteet ja tarpeet. Pääministeri ja joku muukin esitti toivomuksen, että media kohtelisi kuolleiden omaisia ja myös katastrofista selvinneitä huomaavaisesti. Näin on mielestäni tapahtunut. Hyvin hienovaraisesti on kuvattu Aasiasta palanneita ja heitä vastaanottamaan tulleita ihmisiä. Aivan samaa ei voida sanoa kansainvälisestä mediasta noukituista kuvista.

Pidän ymmärrettävänä myös sitä, että näin suuri tapahtuma synnyttää ihmisissä niin paljon ahdistusta, että se näyttäytyy jopa vihana ja aggressiona. Henkilökohtaisesti haluan tehdä tilaa jokaisen ihmisen omanlaiselleen suremiselle.

Juhani
  • 3 / 3
  • minch
  • 6.1.2005 22:25
minulla itselläni on olo etten halua nähdä enää yhtäkään uutista asiasta. oma isäni oli perheineen phuketin läheisyydessä ja selvisivät paikallisen naisen varoituksen ansiosta. otan todella raskaasti varsinkin läheisilleni kohdistuneet onnettomuudet. oma aika pysähtyi nytkin sen verran että normaaliin "rytmiin" on hankalaa päästä takaisin.

selviytyneille uhreille on tietenkin erittäin tärkeää kokea tavallaan uudestaan kokemansa hetket esimerkiksi tapaamalla muita matkalla tapaamiaan perheitä. ja tietenkin on hienoa että muutkin ihmiset ovat asiasta kiinnostuneet mutta ne jotka kehtaavat valittaa siitä ettei esim meidän ulkoministeri lentänyt tapahtumaa pällistelemään tai että liian hidasta toimintaa. nopeampi toiminta ei olisi ollut luultavasti edes mahdollista. kaikista törkeintä perinteistä suomalaisten marinaa sai kuulemma kuulla ihan paikan päällä. ainoat jotka valittivat evakuoiduttuaan luxushotelliin olivat suomalaiset, joille ei riittänyt "huono" tarjonta. he halusivat rahoilleen vastinetta vaatimalla parempia huoneita tajuamatta ollenkaan olla kiitollisia hengestään.