Parisuhteita ei juuri rekisteröidä

Tilastokeskus, Väestö 2004:7, Väestön neljännesvuositilasto 2004, 3.neljännes

Suomessa asuvien henkilöiden rekisteröityjä parisuhteita solmittiin tammi-syyskuussa 130. Suomessa asuvien henkilöiden välisiä avioliittoja solmittiin tammi-syyskuussa 23800.

Tuosta päätellen homot ja lesbot todella ovat vain prosentin murto-osa koko väestöstä.
  • 2 / 24
  • EiooValoo
  • 1.11.2004 15:53
Onko siellä Tilastokeskuksessa niin tylsää olla duunissa että täytyy koko ajan liueta netin puolelle? On tietääkseni hyvin valikoivakin työpaikka... Siis henkilöstön suhteen.
  • 3 / 24
  • Kundi -78
  • 1.11.2004 17:07
Voitaisiin kyllä todeta myös niin, että vain murto-osa homoista ja lesboista rekisteröi suhteensa. Syitä tähän voi monia, jokaisella omansa:

- Eletään kaapissa
- Eletään kulissiliitossa vastakkaista sukupuolta olevan kanssa
- Ei jostain syystä pystytä solmimaan kestävää suhdetta
- Ei uskalleta rekisteröidä suhdetta jostain syystä
- Ei hyväksytä rekisteröintiä, vaan haluttaisiin avioliitto
- Ei ylipäänsä haluta mitään virallistamista omalle parisuhteelle

Lisäksi rekisteröity parisuhde on instituutiona niin uusi, että vie aikansa ennen kuin se kunnolla ottaa tuulta siipien alle. Kymmenen vuoden päästä ei parisuhteen rekisteröiminen ehkä enää ole niin järisyttävä juttu kuin nyt. Nythän se on kokonaan uusi siviilisääty ja herättää suurta huomiota.
Mielestäni koko "rekisteröity parisuhde" on jo terminä ällöttävä. Vain koirat ja yhdistykset rekisteröidään.
Ottaen huomioon, että parisuhteen rekisteröinti on ollut mahdollista vain muutaman vuoden ajan eli 1.3.2002 lähtien, pitäisi juuri nyt kasautuneen paineen takia olla periaatteessa valtava ryntäys parisuhteita rekisteröimään. Eipä vain ole. Halukkaita on käytännössä vain murto-osa siitä, mitä Seta väitti heitä olevan.
Mihin Xius mahtaakaan tällä teemalla pyrkiä? Kai mahdollisuus rekisteröintiin on joka tapauksessa hyvä asia, eikös niin? Vai oletkos näitä helluntailaishihhuleita, jotka yrittävät poistaa oikeuden?
  • 8 / 24
  • Resander
  • 2.11.2004 21:22
Olenpa harvinaisen samaa mieltä Teron kanssa yllä. Miksi ihmisten ensimmäinen kommentti on aina negatiivinen. Eikö voisi ajatella, että on se vaan hienoa, että on homoillakin naimisiinmenomahdollisuus ja että noinkin moni on jo ehtinyt päästä naimisiin!
Xiuksen päätelmät tilastoista ovat todella asiantuntemattomia: "Tuosta päätellen homot ja lesbot todella ovat vain prosentin murto-osa koko väestöstä."

Parisuhteiden solmimismääristä ei voi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä homojen ja lesbojen määristä. Väite on täysin tuulesta temmattu.

Seuraava väärä väite: "parisuhteen rekisteröinti on ollut mahdollista vain muutaman vuoden ajan eli 1.3.2002 lähtien".

Tuosta päivämäärästä lähtien oli mahdollista jättää maistraattiin esteiden tutkintaa varten tutkintapyyntölomake! Rekisteröinti oli mahdollista vasta viikon mittaisen tutkinta-ajan jälkeen. Oikea päivämäärä on siis 8.3.2004. Tarkistin. Se lukee myös sormuksessani.

Yhä edelleen olen ihmeissäni Xiuksen tarpeesta näperrellä tilastojen kanssa, joita häne ei oikeasti ymmärrä, eikä osaa senkään vertaa niitä tulkita.
Näppisvirhe vuosiluvussa edellisessä sanomassani.

Pitää olla tietenkin 8.3.2002.
JuhaniV sähisee ja sihisee, muttei suostu kertomaan, miksi Setan ennustukset osoittautuivat kuplaksi.
Kommenttiisi on yksinkertainen vastaus: minä en tiedä. En ole Setan edustaja, eikä minun ole tarvinnut laatia mitään "Seta-ennusteita".

Jos asia sinua näin kiinnostaa, kysäisepä asiaa suoraan Setasta.
Xius, odotan edelleen ilmeisesti hallussasi olevaa tarkkaa tietoa siitä, mikä se mainitsemasi Setan väite, ennuste tai mikä hyvänsä toteutumatta jäänyt asia oli?
Nimimerkki "Xius" rutisee ja rätisee, muttei suostu kertomaan, mitä ne Setan ennustukset olivat. Tekiköhän Seta edes mitään "ennustusta" aiheesta? Taitaa nimimerkki "Xius" nyt kertoa ihan vallan tuulesta temmattuja käsityksiään?

Oman käsitykseni mukaan parisuhteita on rekisteröity ihan kohtuullinen määrä väkimäärään nähden. Sitä, miksi rekisteröityjä parisuhteita on avioliittoja vähemmän, käsiteltiin jo ylempänä.

ja "Xius": Mielestäni Juhanin kommentointi on ollut aivan aiheellista ja asiallista. Omista kommenteistasi ei voi sanoa samaa. Joko lopetat tuon jatkuvan henkilökohtaisuuksiin menemisen, tai sitten lopetat keskustelun täällä kokonaan.
Onpas kipakkaa väittelyä.

Tiedän vain että rekisteröidessäni viime kuussa parisuhteeni Espoossa olimme tämän vuoden pari numero 6.

;=)
Toisaalta voidaan ajatella myös toisin päin, eli että heteroparisuhteita "rekisteröidään" erityisen paljon. Monien heteroavioliittojen taustallahan voi olla pelkästään perinteet ja ajatus, että "niin vain kuuluu tehdä". Tytöille tuputetaan jo pienestä asti unelmaa hulppeista unelmahäistä ja kauniista häämekosta. Naimisiin voidaan mennä myös lasten takia, joita samaa sukupuolta olevilla pareilla on vähemmän.

Eikö sitä paitsi puolet avioliitoista pääty eroon? Ehkäpä tuosta heteroavioliittojen määrästä olisikin syytä pudottaa puolet pois, niin päästäisiin lähemmäs todellisuutta.
En nyt kyllä muista että Xius olisi aikaisemmin tehnyt mitään kauhean homovastaisia kommenteja (tai sitten ei ole osunut silmään), mutta Xius voisi selittää vähän motiivejaan, miksi esittää tuollaisia vähätteleviä kommentteja.

Minä itse vierastan "parisuhteen rekisteröintiä", enkä todellakaan alkaisi kevyin mielin sellaista tekemään. Homot eivät ole ensinnäkään tottuneet tuollaiseen oikeuteen, eikä se monilla ole mitenkään tärkeää, olennaista tai edes vaivan arvoista. Heterot nyt mene naimisiin vaikka väkisin pari kertaa elämässään, niillähän tämä mahtava etuoikeus on ollut jo vuosisatoja.

On aivan totaalisen typerää väittää, että tuosta luvusta voisi päätellä yhteen mitään. Itse asiassa 130 tammi-syyskuussa rekisteröityä paria kuulostaa melko paljolta.
Me ei ainakaan "rekisteröidä" tai "virallisteta" yhtään mitään ennen kuin parisuhdelain torsosta saadaan edes jotenkin kunnollinen (meaning: adoptio- ja hedelmöityshoito-oikeus, "isyys-oletus", sama sukunimi automaattisesti ja koko typerän "rekisteröinti"- termin *puhinaa* poistaminen ja korvaaminen vaikka samantien ihan normaalilla siviilivihkimisellä).
Sannalle: anteeksi, jos olen kovin kyyninen, mutta mielestäni tuosta sinun mielipiteestäsi paistaa läpi se, että aina löytyy syy, miksi ei vielä virallistaisi suhdettaan. Minulle ainakin virallistaminen on ollut tärkeä asia. Jos joskus esim. adoptio-oikeus tulee, sehän on vain plussaa, mutta ei se vie nykyisen virallistamisen arvoa mihinkään. Toisaalta taas nykyinen virallistaminen ei missään nimessä tarkoita sitä, että nykytilanne olisi joku lopullinen, täydellinen tilanne.
Jos parisuhteita rekisteröidään vain vähän, niin päättäjät epäilemättä tekevät sen johtopäätöksen, ettei parisuhde homoja kiinnosta eikä asian kehittäminen jatkossa ole tarpeellista. Mielenosoituksellinen rekisteröymättä jättäminen ei mielestäni siis toimi halutulla tavalla.

Tietäisikö joku tilastoja seuraava paljonko Suomessa on yhteensä rekisteröityjä parisuhteita kevään 2002 jälkeen? Minusta tuo 130 tämän vuoden aikana rekeisteröityä suhdetta kuulostaa tosi paljolta sekin.
Tilastokeskus, Väestö 2004:4, sivu 12

"Vuoden 2003 lopun tilanne oli se, että maassa oli 1214 henkeä, joiden siviilisääty oli rekisteröity parisuhde. Näistä puolet oli miehiä ja puolet naisia. Lisäksi 21 henkeä oli joko eronnut tai leskiä parisuhteen jälkeen. "

Tuo on siis 22 ensimmäisen kuukauden saldo. Seuraavan yhdeksän kuukauden aikana on tullut 130 paria eli 260 henkeä lisää. Tahti on jo selvästi hiipunut alkuajoista.
Avioliiton suosio hiipuu. Karkeasti arvioiden voi sanoa, että kolmasosa miehistä jää kokonaan naimattomiksi ja toinen kolmasosa solmii avioliiton vasta varttuneessa 30+ iässä.

Tilastokeskus, Väestö 2004:4, sivu 46:
Väestö syntymävuoden, iän, siviilisäädyn ja sukupuolen mukaan 31.12.2003

30-vuotiaat miehet (s.1973) kokonaislukumäärä 29575, joista naimattomia 18478.

35-vuotiaat miehet (s.1968) kokonaislukumäärä 36008,
joista naimattomia 16404.

40-vuotiaat miehet (s.1963) kokonaislukumäärä 39129, joista naimattomia 13769.