Viisisataa seksikumppania tai enemmän?

  • 1 / 6
  • Maisteri
  • 8.11.2004 1:07
Törmäsin netissä tällaiseen tutkimukseen:

Bell, Alan P. and Martin S. Weinberg: Homosexualities: A Study of Diversity Among Men and Women

Tutkimuksessa todettiin mm. että 43 prosentilla valkoisista mieshomoseksuaaleista on elämänsä aikana ollut 500 partneria tai enemmän, ja että 28 prosentilla seksiä olisi ollut yli tuhannen eri partnerin kanssa.

Haluaisinkin tietää, että pitääkö moinen paikkansa. Mitä metodeja tutkimuksessa on käytetty, onko sitä kritisoitu, keitä ovat nuo Bell ja Weinberg jne.
  • 2 / 6
  • Kyllä_jos...
  • 8.11.2004 2:16
Miten määritellään seksi?

Vaaditaanko siihen penetraatiota? Riittääkö imeminen tai ehkä runkkaaminen? Vaiko vain halailu?

Onko seksiä se, että etsii seksuaalista mielihyvää - suutelemalla, halailemalla tai hieromalla toisen jalkoja?

Henkilökohtaisesti lasken seksiksi myös tämän viimeisen. Tällaista seksiä, halailua, pussaamista ja joskus runkkalua on ollut elämäni aikana varmaankin reilustu yli tuo 500 miestä.

Oraaliseksiä mietittäessä määrä romahtaa dramaattisesti - ja penetraatioon pitäydyttäessä onkin kyseessä sitten ehkä muutama kymmentä miestä, ei varmaankaan edes lähellä 50.

Eli olisiko niin, että meille homoille seksi on paljon monimuotoisempaa kuin mitä noiden kyselyjen tekijät ajattelevat. Ehkä heille seksi on panemista?
  • 3 / 6
  • Olli S.
  • 8.11.2004 4:10
Saanko vastata Maisterille Bell & Weinbergistä. joiden tutkimusta olen arvioinut väitöskirjassani Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu (1997).

Niille, jotka haluavat tutustua koko alkutekstiini, tässä on linkki väitöskirjaani (katso luku 6.8. Kinsey-instituutin muut sosiologiset tutkimukset):

http://www.finnqueer.net/pdf/Homoseksuaalisuuden.pdf

Niille, jotka haluavat vain suppean yhteenvedon, seuraavassa kolme kappaletta em. teoksesta, jotka vastaavat Maisterin kysymyksiin:

"
Sekä Kinsey-instituutin että suomalaisen tutkimuksen tulokset asettavat kyseenalaisiksi psykonalyyttiset ennakkoluulot, joiden mukaan homot ja lesbot eivät kykenisi solmimaan kestäviä parisuhteita. Mielenkiintoinen ero heteroavioliittoihin on se, että homosuhteet ovat enemmistössä tapauksia avoimia, ts. toisella tai molemmilla on myös muita seksuaalisuhteita. Lesbot ovat jälleen parisuhdehakuisempia, vain noin joka kuudennella oli ulkopuolisia seksuaalisuhteita. Vaikeista olosuhteista huolimatta homot ja lesbot kykenevät solmimaan kestäviä parisuhteita. Suomalainenkin tutkimustulos korostaa, miten vinoutunut ja epäedustava pelkkä psykiatrinen potilasotos on.

Kinsey-instituutin tutkimusta ja vastaavaa suomalaista tutkimusta on kritisoitu pinnallisuudesta, abstraktista empirismistä, tilastollisten menetelmien korostamisesta ja siitä, että kyselylomake valmiine vastausvaihtoehtoineen asettaa vastaajan ulkoamäärätyn todellisuuden eteen. On esitetty epäilyksiä tutkimuksessa saatujen korkeiden prosenttilukujen edustavuudelle. (esim. Hämäläinen 1982, ks. yhteenvetona Stålström 1988). Kritiikki on perusteltua. Edustavaa satunnaisotosta homoseksuaaleista on mahdotonta saada ja kyselylomakkeen valmiiksi virittämä maailma on esineellistävä ja rajoittava. Tämäntyyppisiin tutkimuksiin sisältyy myös vaara käyttää vertauskohtana heteroavioliittoja, joita homo- ja lesbosuhteiden katsotaan enemmän tai vähemmän muistuttavan. Kinsey-instituutin tuotan-nossa yleensäkin on ongelmana myös siihen implisiittisesti sisältyvä essentialistinen näkökulma ja olettamukset homoseksuaalisuudesta biologisesti määräytyneenä ilmiönä.

Kinsey-instituutin tutkimuksen yksi ongelma on myös sen kulttuurinen ja ajallinen suhteellisuus. Sen tiedot kerättiin eräässä länsimaisen kulttuurin seksuaalimyönteisimmässä paikassa, San Franciscossa, 1960-luvun sallivassa ilmapiirissä. Kun tutkittavia kerättiin homoseksuaalien sosiaalisten tapaamisinstituutioiden kautta, ei olisi yllättävää, jos tutkimuksen otos olisi painottunut seksuaalisuutensa hyväksyvien, avoimesti elävien homojen ja lesbojen suuntaan. Jos kuitenkin tarkastellaan yleisemmin tuloksia, voidaan todeta, että homoseksuaaliset rakkaussuhteet ovat yleisiä ja mahdollisia niitä haluaville.

Aivan viime vuosina Kinsey-instituutin tutkijat ovat kuitenkin luopumassa biologisesta determinismistä. Uusimmassa biseksuaalisuutta koskevassa tutkimuksessa ei enää puhuta seksuaalisuuden biologisesta pohjasta, vaan lähdetään siitä, että jokaisella ihmisyksilöllä on potentiaalia kiinnostua seksuaalisesti kummastakin sukupuolesta ja että kohteen erotisoituminen on hyvin monimutkainen prosessi. (Weinberg ym. 1994).

Empiristisillä elämäntapatutkimuksilla, jotka ovat yhdessä antaneet yleiskatsauksen usean tuhannen lesbon ja homon elämäntapaan, on kuitenkin ollut merkityksensä medikalisoivien stereotypioiden murtamisessa ja tutkittujen elämäntapojen monimuotoisuuden vakuuttavina osoittajina.

Lomaketutkimusten pinnallisuudesta onkin sosiologisessa tutkimuksessa suureksi osaksi siirrytty syventäviin tutkimusotteisiin.

--

Siis: Bell & Weinbergin tutkimukset ovat korjanneet yhdestä otantavirheestä johtuvaa ennakkoluuloa: sairausmalli perustui psykiatrin potilaista tehtyyn otokseen. Samalla he saivat aikaan uusia ennakkoluuloja omalla otantavirheellään: he tekivät yleistyksiä kaikkiin homoihin 1960-luvun lopun hippiajan San Franciscosta, joka oli todellista seksiorgiaa.

Ehdotan että me ranneliikkeen lukijat perehdymme alkuteksteihin ja otantamenetelmiin ennen kuin alamme kauhistella tai siunailla :)
  • 4 / 6
  • Olli S.
  • 8.11.2004 4:30
Tarkennan vielä omaa saatetekstiäni: siteerasi siis kuutta kappaletta väikkäristäni, en kolmea.

Suora sitaattini loippuu siis lauseeseen:

Lomaketutkimusten pinnallisuudesta onkin sosiologisessa tutkimuksessa suureksi osaksi siirrytty syventäviin tutkimusotteisiin.
  • 5 / 6
  • Maisteri
  • 8.11.2004 12:56
Kiitos vastauksista! Vielä jäin kaipaamaan jotain ihan konkreettista esimerkkiä kritiikissä esityistä abstraktista empirismistä tai siitä, millaisia ne haastattelulomakkeet ovat todella olleet.

Saako tuota väikkäriä muuten ostaa jostakin? Nettisivusi ovat olleet minulle suurena apua, etenkin kun harmillisen vähän eheytysliikkeiden kritiikkiä on vielä saatavissa ihan suomen kielellä.
  • 6 / 6
  • Olli S.
  • 10.11.2004 20:02
Maisterille kiitokset mielenkiinnostasi :) Vastaan tieteelliseen kysymykseesi viimeistään ensi viikonlopun aikana.

Tässä kerron vain, että väitöskirjastani otettiin kaksi painosta, yhteensä 2000 kappaletta, mikä lienee ennätys väitöskirjojen myynniksi. Viimeinenkin paperikappale on loppuunmyyty, valitettavasti.

Onneksi kirjaa on saatavissa 10:ssä eri pääkaupunkiseudun kirjastossa:

http://www.helmet.fi/search*fin/a?SEARCH=st%E5lstr%F6m&searchscope=9&Submit.x=15&Submit.y=30