Maksaa vai ei?

  • 1 / 22
  • TVLTarkastaja
  • 12.10.2004 13:09
On ehdottoman väärin, että 0.5e päivässä = 180e+ vuodessa maksetaan ykkösen ja kakkosen FST ja jumalanpalvelusohjelmista! Euroviisut tulee kerran vuodessa, ja siitä lystistä on turha maksaa 180e+.
Miksi maksaa huonosta ohjelmasta, kun muut kanavat näyttävät hyvää ohjelmaa mainostuloilla, se on bisnestä.
On ymmärrettävää ettei ykkönen ja kakkonen keräis mainoksia tarpeeksi niin paskalla ohjlemistolla kuin nykyään, mutta ne pitäis pakottaa siihen (kilpailuttaa), vaikka FST-vähemmistöä kohtaan se olisikin väärin, samalla periaatteella pitäis jokaisesta taloudesta kerätä 180e+ päivässä setalle. On väärin hyssytellä ja maksaa kanavista mitä ei katso. Mielummin ykkönen ja kakkonen pois, kuin et niistä maksais. Tulispahan muista kanavista parempia ohjelmistonsa suhteen.

Miten asiaan voi vaikuttaa? Oma panokseni tulee siinä, etten maksa televisolupamaksua, mikä on rasittavaa pidemmän päälle.
  • 2 / 22
  • Public eye
  • 12.10.2004 13:40
Ole iloinen, että on olemassa tv-maksu, jonka voit jättää maksamatta. Jos Yleisradion toiminta rahoitettaisiin suoraan verovaroista, maksusta laistaminen olisikin paljon vaikeampaa (jos nimittäin maksat veroja).

Ja mieluummin maksaisin ohjelmista suoraan ohjelmakohtaisesti, enkä esimerkiksi kahvipaketin hintaan piilotettuna mainoskuluna. Varsinkin, kun mainoskanavien katseluni on minimaalista verrattuna Ylen tarjontaan. Ainoita potentiaalisia katsottavia olisivat elokuvat, joita taas on mahdotonta katsella kun ne katkeavat vähän väliä jonkun typerän olut- ja pizzamainoksen vuoksi. Onneksi hyvät elokuvat tavallisesti tulevatkin Ylen kanavilta, joten menetys ei ole suuren suuri.

Se Suomen tv-maksu, joka kuulemma on halvempi kuin missään muussa Pohjoismaassa, on muuten 186,60 vuodessa jos maksaa kerralla koko maksun. Mihin käytät sen n. 50c, jonka säästät päivässä siitä hyvästä, että pomppaat puoli metriä ilmaan joka kerta kun ovikello soi?
Mun mielestä on hyvä asia, että on olemassa Yleisradio, joka voi näyttää hyvää, laadukasta ja sivistävää ohjelmistoa ilman, eikä välttämättä pelkkää hömppää :)
Yle on tasokkaampi ja mielestäni parempi tarjonnaltaan, sekä ehdottomasti laadultaan. Sieltä tulee paljon sellaista, varsinkin ajankohtaisohjelmaa, jota seuraan. Kaupallisilta kanavilta tulee kaupallisia ohjelmia. Noin 80% kolmosen ohjelmista on täyttä sontaa, Nelosen tarjonta on mielestäni hitusen parempaa.

SubTV taitaa olla kaikista kaupallisista kanavista suosikkini itse asiassa. Vaikka iso osa sen ohjelmista taitaakin olla uusintoja.

Mielummin maksan tv- lupani, kuin kärsin yksipuolisesta, tylsästä ja huonosta ohjelmasta. Tv- luvalla saat myös Ylen radioasemat, mikä mielestäni on myös plussaa.
  • 5 / 22
  • burnzero
  • 12.10.2004 19:50
Kun kerran on olemassa digi-tv ja digiboksit joihin voi ostaa ohjelmia, niin miksei Yle:n ohjelmistoa voisi laittaa diginä myyntiin kun se on mahdollista . Olisi hienoa jos voisi ostaa vaikka viikon, kk:n, puolen vuoden ja vuoden katselu ajan! Tällä tavalla niitten jotka ei Ylen kanavia katso ei tarvitsisi maksaa ylisuuria maksuja tai saada sydäriä aina kun ovikello soi.
Niin ja on myös väärin että lehden ostaessani joudun maksamaan niistäkin jutuista jotka eivät minua kiinnosta tai auton ostaessani joudun maksamaan neljän muun ihmisen paikoista vaikka haluaisin auton vain itselleni.

On myös väärin että joudun maksamaan asunnostani vuokraa kun en ole kotona ja että kellosta kuluu paristo vaikka en katso sitä.
  • 7 / 22
  • Statisti
  • 12.10.2004 20:38
Tuo digi-TV:n maksukorttiajatus YLE:n kanaville on käynyt myös minun mielessäni. Valitettavasti TV-maksu on vain tavallaan välillinen vero, jolla rahoitetaan yleishyödyllistä yleisradioyhtiötä. Ja sellaisen maa aina tarvitsee, jotta erityisryhmille saadaan ohjelmatarjontaa ja kriisiaikana totuuden torvi ohjeistaa kansalaisia. Maksukorttiperiaatteella maksajia ei ole tarpeeksi. Siksi se ajatus ei toimi.

Kysymys onkin kuinka tehokkaasti TV-lupamaksuja käytetään tähän yleishyödylliseen tarkoitukseen? Ratkaisuja on mielestäni kaksi: YLE2-kanava lakkautetaan jolloin YLE1:n tarjonta väkisinkin tiivistyy. Tässä vaiheessa kaupalliset pääkanavat voivat huolehtia suosikkiohjelmista ja YLE voi keskittyä pelkästään erityisryhmien tarjontaan. Kaupalliset pääkanavat näkyvät koko maassa ainakin analogisessa verkossa. Ja kun analoginen verkko lakkautetaan vuonna 2007, tulee digiverkon näkyä koko maassa, jotta YLE tavoittaisi edelleen kaikki kansalaiset. Samalla näkyvät kaupalliset pääkanavat koko maassa digiverkossa.

Ja toinen keino on tehdä TV-maksusta ihan oikea vero jolloin maksajia ovat kaikki tuloja saavat kansalaiset osana tuloverojaan. Näin maksuosuus per nuppi myös varmasti pienenee, kun lintsareita ei enää ole. Muutama TV-lupatarkastaja tosin menettään duuninsa, mutta se on pieni harmi. Löytävät kyllä varmasti tilalle muuta työtä.

Tämä digi-TV-juttu on kyllä varsin mielenkiintoinen asia. Analogista TV-verkkoa joudutaan ylläpitämään digiverkon rinnalla. Ja se maksaa. Sinänsä digi-TV:lle on olemassa ihan järkiperuste: Se ei ole se runsaampi sisällöntarjonta, vaan se tosiasia, että digitaalinen lähetystekniikka on radiotaajuustehokkaampaa. Ja radiotaajuudet ovat ehtyvä luonnonvara. Niitä tarvitaan muuhun järkevämpään käyttöön kuin lähettämään Salattujen elämien jaksoja. Yksi fyysinen radiotaajuus kun välittää joko yhden analogisen TV-kanavan tai 4-5 digi-TV-kanavaa samantasoisella kuvanlaadulla.

No, kuluttajat ostavat nyt vihdoin kovaa vauhtia digiboxeja. Onko kukaan huomannut, että maailmalla puhutaan jo kovasti hdtv-normeista? Myös Eurooppaan. Minkähänlaisen vastaanottimen tämä normi sitten vaatii? Ja paljonko tämä normi vie radiotaajuuksia per TV-kanava? Tuleeko se syrjäyttämään nykyisen digi-TV:n ja joutuvatko kuluttajat taas kaupan tiskille? Vai jääkö se vain erikoisuudeksi videoharrastajien iloksi? Nykyisen digi-TV:n kuvahan on periaatteessa aika tiukkaan pakattu ja siten joskus liian huonolaatuinen varsinkin kun sitä katsotaan isolta valkokankaalta kotiteattereissa. Hdtv:n kuvanlaadun pitäisi olla erinomainen. Aika näyttää...
  • 8 / 22
  • yletön
  • 12.10.2004 21:40
Jossain kuulemani vinkki / vaihtoehto TV-lupamaksulle: prepaid- maksuperiaate... Maksetaan ennakkoon se mitä halutaan katsoa ( katseluaika) niille kanaville, jotka pakkosyöttävät valtaosalle sopimatonta ohjelmaa.

Vaikka, auttaako sekään - Ylen uusintojen keskellä - tarvinnee kai laittaa postin kautta lupahallinnolle vanha maksutosite viitteellä: " uusinta vuodelta 2000".
YLE:n organisaatio on liian suuri näin pieneen maahan. YLE velkaantuu jatkuvasti vaikka lupamaksu on jo nykyisellään varsin suuri. Todelliset kustannukset ovat yli 250 EUR/lupa/vuosi. Hyvä ratkaisu olisi mielestäni pari verovaroin tai lupamaksuilla kustannettua julkisen palvelun kanavaa. Sen lisäksi voi tietysti olla teemakanavia, mutta ne voisivat olla sitten maksullisia. Nykyisten viiden tv-kanavan ylläpito on liian raskas urakka YLE:lle.
Minä olen myös kovasti pohtinut tätä ongelmaa näistä TV-luvista. Itse kun vastustan esimerkiksi pummilla matkustamista. Kyllähän sitä voi mennä kävellenkin tai pyörällä, jos ei halua bussistaan maksaa. Bussimatkan tarjoaja kuitenkin tarjoaa meille sopimusta muodossa "maksa minulle niin kuskaan sinua" eikä sitä sopimusta voi yksipuolisesti lähteä muuttamaan. TV-ohjelmat ovat vielä vähemmän "elintärkeä" hyödyke. Voi vaikka vuokrata DVD:n jos tekee leffoja mieli katsoa tai sitten lukea uutiset lehdestä, mutta silti...

Ja toisaalta on niin, että, jos saan sivarissani 3,60 euroa päivässä, josta noin euro menee jo kännykkään ja toisella eurolla saattaisin ostaa vaikka vaatteita tai vaikka juoman perjantai-iltana ja sillä 1,60 tuen ruokarahaa, joka ei riitä ruokaan... ehkä syön kalliisti. Mistähän sitä irrottaisi sen 50 senttiä...? Opiskellessa 186 euroa on yli kuukauden asumistuki. Missähän sitä asuisi sen kuukauden? Ja vaikka tekisi töitäkin niin kuuden euron tuntipalkalla se tekee kaksi viikkoa osa-aikatyötä. Niin...

Minulla on vain huono omatunto. ;)
Tultiin lempiaiheeseeni: YLEen ja digi-TV:hen. :) Itse kannatan YLEn pilkkomista ja yksityistämistä sekä tässä yhteydessä veroluontoisen lupamaksun lakkauttamista. Luontevin YLEn rahoitusmuoto olisi täälläkin ehdotettu digikanavien muuttaminen maksullisiksi. Jopa yksittäisten kalliimpien ohjelmien erillishinnoittelu voisi olla perusteltua (esim. isot urheilukisat).

Jos jotain ohjelmatuotantoa pitää tukea verovaroin, niin opetustelevisiotoiminta voisi olla sellaista. Siihen en usko, että korkeatasoinen ja monipuolinen ohjelmatarjonta lakkaisi valtion tuen lakkauttamisen/pienentämisen myötä. Pääsyy siihen, etteivät kaupalliset kanavat tuota pieniä katsojamääriä tavoittavia korkeatasoisia taide- ja asiaohjelmia lienee se, että YLE lähettää niitä (eli YLE on kyllästänyt "ilmaistuotannollaan" niiden ohjelmien markkinat).

Statisti esitti muutamia erittäin mielenkiintoisia kysymyksiä pohdittavaksi. Tässä omia käsityksiäni ja veikkauksia aiheesta:

HDTV:stä on puhuttu ja kirjoitettu jo pitkään, mutta vasta nyt isojen litteiden televisioiden tultua markkinoille ja videotykkien halpenemisen myötä on tullut konkreettisesti mahdolliseksi hyötyä paremmasta kuvan tarkkuudesta. Vielä tällä hetkellä laitteiden hinnat ovat niin kovat, ettei massamarkkinoista voida puhua. Mutta muutaman vuoden päästä tilanne on toinen. En usko (ja edes pidä järkevänä) että maanpäällinen radioaaltovälitteinen HDTV-toiminta käynnistyisi Suomessa vielä tällä vuosikymmenellä, sen sijaan kaapeliin tarjontaa varmasti tulee ja satelliiteista ohjelmia kaiketi jo on tarjolla. Eivät vain Suomessa myynnissä olevat laitteet taida vielä HDTV:tä tukea.

Peruskäytössä (normaali tv:n katselu) nykyboksit varmaan riittävät kohtuullisen käyttöikänsä (5-10v), mutta toki uutta ja parempaa haluavat vaihtavat boksia muutaman vuoden välein hamaan tulevaisuuteen saakka - siinä määrin uusia ominaisuuksia on tarjolla ja näköpiirissä.
TVLTarkastaja kirjoitti: "Miten asiaan voi vaikuttaa? Oma panokseni tulee siinä, etten maksa televisolupamaksua..."

Mielestäni sinä varastat toisten tekemien töiden tuloksia!

Kuulostaa samalta, kuin menisit kauppaan, ottaisit tuotteen hyllystä ja kävelisit ulos. Kiinni jäädessäsi toteaisit halunneesi vaikuttaa asioihin!

Täysin outoa logiikaa.
"Kuulostaa samalta, kuin menisit kauppaan, ottaisit tuotteen hyllystä ja kävelisit ulos. Kiinni jäädessäsi toteaisit halunneesi vaikuttaa asioihin!"

Kaupassa joutuu maksamaan vain niistä tuotteista jotka ostaa.
Ööö, eikö ole vähän nurinkurista ensin valittaa että televisiosta ei tule mitään hyvää ohjelmaa, jättää tv-maksu maksamatta sillä perusteella ja silti vaatia parempaa ohjelmaa! Ilmaiseksiko sitä olisi eräiden tehtävä työtä? Aika loukkaavaa.

Huomautan vielä että Tv-maksu käsittää koko julkisen palvelun: 2 analogista kanava, 4 digikanavaa, 8 radiokanavaa sekä Radion sinfoniaorkesterin, Suomen suurimman ääniarkiston ja 3000 ammattilaisen työkokemuksen. En itse ehkä tarvitse RSO:n palveluja suoraan, en silti ole napisemassa sen tarpeettomuudesta, ymmärrän myös että televisiosta ei voi tulla 24 tuntia/vrk juuri MINUA ja persesilmääni kiinnostavaa ohjelmaa.

Jokainen voi lisäksi ottaa selvää millainen tilanne medialla on esim Venäjällä ja Yhdysvalloissa, joissa mainostajat ja/tai hallitus sanelee sen, mitä tuutista tulee ulos. Nissuttakaa vasta sen jälkeen suomalaista mallia vastaan, jossa riippumaton ja journalistisesti tinkimätön ohjelmisto on kaikkien suomalaisten saatavilla yhtäläisin ehdoin.

Aikamoisen pelottava tyhjäpää saa sitäpaitsi olla, jos ykkösen ja kakkosen laadukkaat dokumentit ja draamatuotannot, tai ajankohtaisohjelmat eivät kiinnosta tuon taivaallista. BumtsiBum sitten vaan teille typerät hintit (aijoo se loppuu, itkekää nyt)
Jos ohjelmisto on niin korkeatasoista, niin kai katsojat ovat ohjelmista valmiita maksamaan?!?? Entä miksi niiden on maksettava täysi maksu, jotka eivät katso laisinkaan tai katsovat vain vähän Yleisradion kanavia?

Vaikkei lupamaksuja poistettaisikaan, niin YLEn korkeatasoiset ei-hömppä-henkiset ohjelmat mahtuisivat hyvin yhdelle tv-kanavalle.
Meikäläisen viikossa katsomat ohjelmat mahtuisivat yhdelle videokasetille ja suurin osa siitäkin on sellaista tasoltaan ala-arvoista hömppää jonka katson vain vahingossa.

Aika kova hinta tulee sille videokasetille.
Mun ratkaisu TV-lupamaksuun on toiminut hyvin jo vuosia: mulla ei ole enää telkkaria. Silloin harvoin kun telkkarista tulee jotain mitä oikeasti haluaisi nähdä, joku leffa viimeksi, niin voi tuppautua kaverin luokse katsomaan, ja saa vielä hyvällä tuurilla safkaakin samalla. :)

Oli yllättävän iisiä luopua telkkarista, varmaan ne lapsena katsotut sadat dallasit&dynastiajaksot riittivät täyttämään telkkarinkatsontatarpeen loppuelämäksi. Ja olohuoneessakin on paremmin tilaa kun ei ole isoa boksia jossain nurkassa. Ja jopa elämässäkin tuntuu olevan paremmin tilaa.
Saman ratkaisun tehnyt (telkku pois) jo kauan sitten ja tyytyväinen. Iltaisin jos en harrasta tai kyläile, luen kirjoja, lehtiä teen ristikoita, dvdt voi katsoa tietokoneelta.

Tiedä sitten mistä muut ihmiset löytävät kaiken sen ajan millä katsovat telkkua. ;o)
Mitäs on se juttu tv-verosta, joka tulis jokaisen maksettavaksi - oli sitten teeveetä tai ei? Se on vääryys. Samalla tavalla sitten pitäisi tulla vaikka autovero kaikille riippumatta omistako autoa vai ei.

Mulla ei ole telkkua, enkä myöskään käsitä miten joku voi löytää aikaa sellaisen katselemiseen =)
"Samalla tavalla sitten pitäisi tulla vaikka autovero kaikille riippumatta omistako autoa vai ei."

Niin ja kirjastovero, lapsenkoulutusvero, puistovero, sairaanhoitovero, vaikka itse ei kävisikään kirjastoissa tai puistoissa, olisi terve eikä hankkisi lapsia. Ai, mutta nehän ovat jo.. ;-) Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Eli tämä perustelu ei tällä tavalla ilmaistuna toimi. Eri asia on sitten se, katsooko TV:n sellaiseksi julkiseksi palveluksi ja nykyaikaiseen infrastruktuuriin kuuluvaksi osaksi, joka tarjotaan jokaiselle "maksutta" (tietenkin laitehankintoja lukuunottamatta) ja jonka kulut otetaan verorahoista. Tokihan tämä verorahoin tehtävä rahoittaminen tulisi myös yritysten hoidettavaksi.

Itse en osaa sanoa kuuluisiko se olla näin. Pitäisikö samalla perusteella tulevaisuudessa tarjota myös internet-yhteydet (jokin perustaso) kaikille maksutta?
Ainahan on mahdollista turvautua viiden tuuman minitelkkuun, johon voi turvautua aina uutisten ja ajankohtaisohjelmien aikaan. Kätevä kuljettaa, toimii verkkojohdolla, pattereilla ja voi ladata!