Eturauhassyöpä koskettaa myös homomiehiä

  • 1 / 5
  • JuhaniV
  • 3.8.2004 8:53
Suomessa todetaan jokaisena vuoden arkipäivänä 15 uutta eturauhassyöpää. Se merkitsee lähes 4000 tapausta vuodessa. Tuohon joukkoon kuuluu jopa 200-400 homomiestä. Jos bi-miehet otetaan mukaan, luku nousee paljon korkeammaksi. Eturauhassyöpien määrä on lisääntymässä. Jotkut asiantuntijat pitävät sitä elintason aiheuttamana. Kaikkia syitä ei tarkasti kuitenkaan tunneta. Hoitomenetelmät ovat tuntuvasti kehittyneet ja hoitovaihtoehtoja on myös aikaisempaa enemmän.

Eturauhassyöpä osuu miehen kenties herkimpään alueeseen, hänen seksuaalisuuteensa. Taudista on ollut tähän saakka vaikea puhua. Se voi myös merkitä muutoksia koko hänen loppuelämäänsä.

Myös eturauhassyöpäpotilas ansaitsee kunnollisen kohtelun. Siihen kuuluu seksuaalisen identiteetin ottaminen huomioon ja elämäntilanteen kartoitus muutenkin. Hoitosuhdetta ei paranna esimerkiksi lääkärin toteamus homomiehelle: "Tule sitten vaimosi kanssa seuraavalle vastaanotolleni." Täysin asiallinen ilmaisu voisi olla "kumppani".

Etsin pienimuotoiseen haastattelututkimukseen homo- tai bi-miehiä, joilla on diagnostisoitu eturauhassyöpä ja jotka ovat mahdollisesti saaneet myös hoitoja. Tavoitteena on kerätä aineisto, jonka pohjalta lääkintähenkilökunnalle ja tukiryhmille kerrotaan tämän ryhmän olemassaolosta, sen erityistarpeista ja toiveista. Myös itselläni on omakohtaista kokemusta tästä asiasta. Lisää tietoa kuitenkin tarvitaan.

Ellet halua osallistua haastatteluun, mutta olisit valmis kertomaan kokemuksistasi sähköpostitse, on sekin mahdollista.

Haastattelututkimus tehdään täysin luottamuksellisesti. Edes nimeä ei tarvita. Vain kuvauksia omista kokemuksista diagnoosiin ja mahdollisiin hoitoihin liittyen. Yhteydenotot tämän elokuun aikana.

SETA ry on tarkastanut ja hyväksynyt tämän tutkimuksen tehtäväksi.

Juhani Viherlahti
Sähköposti: juhani.viherlahti@seta.fi
  • 2 / 5
  • JuhaniV
  • 27.8.2004 21:57
Kiitokset haastattelututkimukseen vastanneille.

Vielä olisi tilaa muutamalle haastattelulle.

Siis jos sinä taikka joku läheisesi on eturauhassyöpään sairastanut, voisit hoitokokemuksista kertoa. Läheisellesi voisit kertoa tästä tutkimuksesta.

Autat osaltasi niitä miehiä, jotka tulevaisuudessa tämän sairauden kohtaavat.

Juhani Viherlahti
  • 4 / 5
  • JuhaniV
  • 27.9.2004 21:46
Sebias,

Seuraavat ajatukset ovat lähinnä minun näkemyksiäni. En ole varsinaisesti aiheen asiantuntija, mutta siihen kuitenkin tutustunut.

Eturauhassyöpää ei varsinaisesti voi tunnistaa ainakaan alkuvaiheessa. Se on siis oireeton. Se on ikääntyvien miesten sairaus. Toki nuorimmat sairastuneet voivat olla tuossa 50 vuoden tienoilla, mutta keskiarvo on yli 70-vuotiaissa.

Eturauhassyöpä voi olla niin hitaasti kehittyvä, ettei se miehen elinaikana ehdi kehittyä vaaralliseksi. Se voi olla myöskin ärhäkkä ja hoitoja viivyttelemättä vaativa.

Eturauhassyöpä tunnistetaan nykyisin PSA (prostataspesifinen antigeeni) -verikokeella, urologin tekemällä tunnustelulla (sormella peräaukon kautta) ja jos vahvoja epäilyjä on, voidaan eturauhasesta ottaa näytepalat peräaukon kautta, suolen seinämän läpi.

Tutkimukset ovat kohtuullisen kivuttomia, ellei satu olemaan pahaa eturauhasen tulehdusta, eikä pelkää verikokeen ottoa.

Minä suosittelen yli 50-vuotiaille miehille PSA-verikoetta kerran vuodessa. Tunnustelu voidaan silloin myös tehdä. Etenkin se on hyödyllinen, jos virtsan kulku vähenee ja on syytä epäillä eturauhasen liikakasvua. Siihenkin löytyy apuja.

Lääkäreiden keskuudessa vallitsee erilaisia käsityksiä tutkimusten tarpeellisuudesta.

Eturauhassyövän hoidoista ja yleensäkin aiheesta on tietoa seuraavien linkkien takana:

http://www.suomeneturauhassyopayhdistys.fi/sivut/etus.html

Kiinnostava kirjoitus löytyi MTV3:n sivuilta
http://www.mtv3.fi/poliklinikka/artikkelit.shtml/213897?Eturauhassy)p*

Voin myös keskustella asiasta sähköpostitse.
  • 5 / 5
  • JuhaniV
  • 28.9.2004 17:45
Ehkä tuo ehdotukseni vuosittaisesta verikokeesta on sittenkin liioittelua.

Mieheni (56 v.) kävi juuri urologilla. Asiantuntijan neuvo oli tulla uudelleen verikokeeseen 2-4 vuoden kuluttua. Mieheni suvussa ei ole esiintynyt eturauhassyöpää, eikä hänellä ole juurikaan eturauhasen liikakasvuakaan.

Juhani