Ihanteellinen loma-aika

Muinoin koulujen kesäloma-aika oli kesäkuun alusta elokuun loppuun. Tasan kolme kuukautta. Ajan saatossa loppupäästä on nakerrettu lomapäiviä pois pikku hiljaa miltei kolme viikkoa, yhtenä syynä tietysti lauantain muuttuminen vapaaksi. Sen sijaan loman alku on pidetty miltei samalla kohtaa, tosin muutama päivä sieltäkin on napsittu pois ihan muutamana viime vuotena.

Asiaa puidaan nyt maan hallitusta myöten ja asiaa aletaan selvittää näillä näkymin vasta vuonna 2006, aikaisintaan kuitenkin vasta ensi vuonna. Pohditaan, miten mahdollinen muutos vaikuttaisi ylioppilastutkinnon järjestämiseen, yhteisvalintaan ja oppilaitosten oppilasvalintaan, samalla selvitetään myös vaikutukset perheisiin, työ- ja elinkeinoelämään.

Opetusministeri Tuula Haatainen ei näe asiaa erityisen kiireelliseksi, eikä hänen mielestään yhden kesän säiden perusteella pidä tehdä ratkaisuja. Uutisissa Haatainen sanoi muutoksen koskevan myös työmarkkinoita, sillä vanhempien lomat ovat sidoksissa lasten loma-aikoihin. Lisäksi Haatainen oli sitä mieltä, ettei tämän kesän sateiden takia kannata kiirehtiä asiassa. Ainakin omasta mielestäni Haataisen sääkommentti ja vanhempien loma-aikoja koskevat kommentit ovat huuhaata.

Tilastollisesti parhaat lomasäät kuitenkin osuvat heinä-elokuun vaihteen molemmille puolille. Eli lomakausi keskeytetään parhaimpien lomasäiden aikaan, toisaalta viileä juhannusta edeltävä kesä ei vielä houkuta rannoille tai muihin kesämenoihin. Uimavedet ovat lämpimimmillään tilastollisesti keskimäärin vasta heinäkuun loppupuoliskolla.

Eikö olisi järkevintä jatkaa opiskelua ja työntekoa kesäkuun puoleenväliin, tai ehkä vähän ylikin? Koulujen tai muiden oppilaitosten lomat voitaisiin mainiosti aloittaa vaikkapa n. viikkoa tai muutamaa päivää ennen juhannusta. Harvemmilla työpaikoillakaan lomille lähdetään ennen juhannusta, ja muuallakin Euroopassa lomakausi alkaa vasta heinäkuusta.

Mitä tulee tutkintojen ja pääsykokeiden järjestämiseen, niin niihin varmaankin muutoksia jouduttaisiin tekemään. Mutta sitä vartenhan meillä on hallinnossa virkamiehiä (ja -naisia). Asiasta selvittäneen palavereilla "paperinpyörittämisellä". Paperisota onneksi nykyisin hoitunee tietoverkkojen avulla.
  • 2 / 2
  • e-vils
  • 5.8.2004 15:07
Ilman muuta koulujen lomat myöhemmäksi. Miksei myös kesälomakausi työpaikoilla. Hulluahan sitä on aloittaa toukokuussa lomaansa, kun lunta vielä tulee. Ei kai se kovin suosittuakaan ole ollut.

Opetusministerin perustelut vaikutti hesarin perusteella heppoisilta. Mikä ongelma se nyt pääsykokeita yms. on siirtää? Olisi ylioppilaillakin paremmin aikaa lukea. Vai eivätkö pääsykoetulokset ehtisi enää ajoissa... kaipa niiden yliopistojenkin aikatauluja voi muuttaa.

Noh, onneksi asia ei ole opetusministeristä kiinni!

P.S. Valitettavasti valtionhallinnossa paperia pyörii edelleen huikeat määrät osin jo arkistointisäännöstenkin vuoksi.