Eurovaaliehdokkaiden homokannat
Oletteko käyneet katsomassa Setan sivuilta, mitä eurovaaliehdokkaat ovat vastanneet Setan ja Ilga-Europen kyselyyn heidän kannoistaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan? Itse kävin katsomassa, ja huomasin, että seuraavat istuvat mepit suhtauivat positiivisimmin LGBT-oikeuksiin:
- Vihreistä Uma Aaltonen ja Matti Wuori
- SDP:stä Ulpu Iivari
- Kokoomuksesta Piia-Noora Kauppi
Heidän välillään taidan tehdä valintani!
Ylipäätänsä voi huomata tuota kyselyä katsoessa, että nimen omaan SDP, vasemmistoliitto ja vihreät olisivat homoystävällisimpiä puolueita. Samahan näkyi myös parisuhdelain äänestyksessä, jossa listaan pitää lisätä myös RKP. On toki yksittäisiä porvareitakin, kuten Kauppi.
Satu Hassi näyttää mainostavan näillä sivuilla, niin että oisko sillä sitten myönteinen asenne. Ja joku Oras samasta puolueesta.
Niin, ideana siis on se, että jos/kun Satu Hassi äänestetään Euroopan parlamenttiin, hänen tilalleen eduskuntaan tulee ensimmäiseltä varaedustajapaikalta Oras Tynkkynen. Ja hänen myönteinen asenteensa lienee sitten yksi niistä pointeista...
Äänestäkää Hassia. Saatte homojen ystävän samalla vaivalla EU-parlamenttiin ja eduskuntaan. Oras Tynkkynen tosiaan nousee Hassin tilalle edukuntaan, mikäli Hassi menee läpi.
Ennakkoäänestys on jo alkanut. Kipinkapin uurnille!
Oraksesta on juttu Ylioppilaslehdessä:
http://tinyurl.com/2lc8x
Homo Politicus:
"Jos Satu Hassi äänestetään europarlamenttiin, hänen tuolilleen Arkadianmäellä istuu Oras Tynkkynen – ja Suomi saa ensimmäisen julkihomon kansanedustajan."
Äänestäjänä mieleen tulee, että miksi joku ehdokas olisi ylitse muiden. Kun nyt homojen ääniä kalastetaan, niin mikäs mm. em. henkilöistä tekee muita vakuuttavamman?
Homovastaisuus on tietysti selkeä tekijä, en äänestä. Mutta homomyönteisyys tai homous ei sitten olekaan enää yhtä selvästi luettavissa ehdokkaan eduksi.
Menestyäkseen politiikassa tarvitaan muutakin kuin homous tai homomyönteisyys. Miten yksittäinen kansanedustaja tai meppi voisi vaikuttaa homojen asioiden ajamiseen enemmän kuin esim. SETA yms. tahot?
Pointti, mitäs muuta annettavaa tässä ketjussa mainituilla ehdokkailla on? Mitä mielipiteitä heidän muista ansioistaan... tai edustamastaan puolueesta.
ainoa ongelma on se, että Hassi on vanha stalinisti.
Stalinistit aikoinaan olivat liittämässä Suomea Neukkulaan, minkäköhänlaiset olisivat siellä homojen oikeudet olleet...
Poliitikkojen johdonmukaisuus on hieman kyseenalaista.
Jokainen tekee tietysti omat äänestyspäätöksensä. Minusta esimerkiksi yksi julkihomo eduskunnassa on parempi jopa signaalina, ilman ainuttakaan tekoa, kuin ei yhtään julkihomoa eduskunnassa. Edellyttää tietysti, että hänen ajatus- ja arvomaailmansa on muutenkin kohdallaan.
Ja jos äänestäisin Hassia, ajattelisin varmaan sitä, millainen hän on tänään ja mitä hän nyt edustaa, en sitä, mitä valintoja hän on tehnyt elämässään 30 vuotta sitten ja mitkä hän on ehkä myöhemmin viisastuttuaan hylännyt. Kyky itsekritiikkiin ja oman ajatusmaailman tarkistamiseen on myös hyve, joka monelta meistä puuttuu.
Ongelmana kuitenkin on se, että vanhat stalinistit eivät koskaan ole tunnustaneet olleensa väärässä. Vaienneet vain, ja olleet kuin mitään ei olisi koskaan tapahtunutkaan.
Mielelläni näkisin avohomon eduskunnassa, mutta sitä varten en aio äänestää ihan ketä tahansa. Homous ei ole koskaan ollut itselleni äänestyskriteeri, politiikassa painotan kyllä ihan muita asioita.
EvilS. kirjoitti: "Miten yksittäinen kansanedustaja tai meppi voisi vaikuttaa homojen asioiden ajamiseen enemmän kuin esim. SETA yms. tahot?"
Setan ja kansanedustajien tai meppien vaikuttamistavat ovat hyvin erilaisia. SETA kansalaisjärjestönä voi tehdä mielipidevaikuttamista ja olla asiantuntijatahona esim. kuultavana eduskunnassa homoihin liittyviä asioita käsiteltäessä. Varsinaisessa päätöksenteossa SETA ei kuitenkaan voi olla mukana, vaan se kuuluu kansan demokraattisesti valitsemille edustajille.
Yksittäisillä mepeillä on itse asiassa huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa kuin kotimaisilla kansanedustajilla. Mikäli meppi saa laadittavakseen mietinnön jostakin lainsäädäntöhankkeesta, valmistelee hän käytännössä koko europarlamentin kannan asiaan.
Setan eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Europe toimii lobbarina EU:ssa ollen yhteydessä myös suomalaisedustajiin ajankohtaisista aiheista. Suurin merkitys on kuitenkin sillä, miten mepit äänestävät, toimivat poliittisissa ryhmissään jne. Euroopan parlamentissa toimii myös Gay and Lesbian Intergroup, jonka toiminnassa on mukana meppejä, jotka haluavat edistää homojen ja lesbojen asemaa eurooppalaisessa lainsäädännössä.
Niin, ei todellakaan välttämättä tarvitse äänestää juuri Satu Hassia tai muita vihreitä, jos haluaa parantaa seksuaalivähemmistöjen asemaa EU:ssa. Mutta suosittelisin, että ottakaa selvää ehdokkaan mielipiteistä mm. tuon linkin takaa. Jokaisessa puolueessa (ainakin jos ottaa pois kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset :) luulisi löytyvän seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ajavia ihmisiä.
Ennen kaikkea, äänestäkää! Europarlamentti valitaan joka tapauksessa, ja jos sinä et käytä äänioikeuttasi, muut kyllä vaikuttavat sinunkin puolestasi.
Minä voisin helpottuneena äänestää vaikka vain homomyönteisyyden perusteella, sen verran tuskallista ehdokkaan valitseminen missien, urheilijoiden, Suomessa tyrineiden poliitikkojen ja tv-juontajien väliltä on. Jotenkin oikein hävettää katsoa ehdokaslistaa. Liekö muiden maiden ehdokasasettelu samanlaista.
Kävin tänään äänestämässä Piia-Noora Kauppia - siinä on ehdokas, joka mun mielestä on tehnyt ahkarasti työtä europarlamentissa ja joka myös suhtautuu homojen oikeuksiin positiivisesti.
Hei!
Julkkiksia ja näitä "epäonnistuneita poliitikkoja" on vain pieni osa ehdokkaista. Suurin osa on EU-asioista kiinnostuneita, päteviä ehdokkaita.
Itse äänestin nuorta demarinaista, Nesrin Cania ->
http://www.nesrin.fiMuakin kuvottaa Piitun näennäinen suvaitsevaisuus. Hänen mielestään homot ovat kivoja, mutta köyhät ja työttömät ovat roskasakkia, joiden pitäisi ottaa itseään niskasta kiinni. No, eihän vähäosaisten puolustamisesta tietysti mitään tyylipisteitä saakaan, ainakaan kokoomuksessa.
Porvarit on kategorisesti mun mielestä perseestä ja 200% mielummin vanhaa stalinistia äänestän kuin uuskonservatiivia, joka haluaa vääntää suomesta USA:ta pienoiskoossa.
70- luku oli ehkä vähän eri aikaa kuin nyt, eiköhän ois aika jo päästä yli kaikenlaisista stalinistikaunoista. Alkaa menee vähän naurettavaks joidenkin oikeistolaisten uikutus jostain stalinisteista 2000- luvulla. Jos ex- stalinistien pitää ruveta pyytelee anteeks jotain, niin kyllä sit varmaan niiden IKL fasistien kanssa pitäis pyydellä anteeks ja niiden oikeistolaisten, joiden mielestä oli hyvä idea liittoutua Saksan kanssa toisessa maailmansodassa.
Piia- Noora Kauppi on oksettava olio. Ennemmin äänestäisin vaikka Jäätteenmäkeä kuin kyseistä limapallukkaa.
No en kyllä äänestäis ketään, joka avoimesti vastustaa jotain homojen oikeuksia parantavaa/edistävää aloitetta tai pyrkimystä, mutta en nyt tiedä onko se sinänsä mikään itseisarvo. Jos kaikki muut arvot ja tavoitteet on ihan perseestä, mutta sattuu olemaan homomyönteinen, niin ei sillä kyllä kovin pitkälle pötkitä (kuten Kauppi). Nykyään kyllä löytyy homomyönteisyyttä kyllä kaikkien poliittiseen makuun, itse asiassa luulen että homofobisilla äänestäjillä alkaa olemaan hankalampaa löytää ehdokasta jokaisesta puolueesta, joka vastustais kaikilla rintamilla homojen oikeuksien parantamista. Kristillidemokraatit ja perussuomalaiset alkaa olemaan siinä tyylipuhtain vaihtoehto, mutta 5 suurimmassa puolueessa, jopa keskustassa, linja kyllä vie yhä arvoliberaalimpaa suuntaan. Vaikka kyllä tietty jossain kokoomuksessa ja demareissakin kaikenlaisia änkyröitä löytyy.
Vihreät ja Vasurit ovat tietty paras vaihtoehto ihan puhtaalti varmaan homopohjalta, mutta kai nyt kokoomuksen ja SDP:nkin riveistä löytyy sopivia ehdokkaita.
Käykää lukemassa Setan euroehdokkaille tekemä kysely ja sen tulokset:
http://www.seta.fi/fi/setafi34.htm
Muutama ote:
"Tunnollisimpia olivat SDP:n (14), Vasemmistoliiton (14) ja Vihreän liiton (12) ehdokkaat, heidän jälkeensä SKP:n (5), kokoomuksen (4), keskustan (3), RKP:n (3) ja kristillisdemokraattien (2) ehdokkaat."
" Vastaajien puoluejakaumasta voi päätellä, että tulos on myönteisempi kuin jos kaikki ehdokkaat olisivat ilmaisseet mielipiteensä."
Eli olettaisin, että ne puolueet ja ehdokkaat, jotka ovat kyselyyn vastanneet, suhtautuvat seksuaalivähemmistöihin paremmin, kuin ne jotka eivät ole.
No hui, jopas sain kannanotollani kovia kommentteja - enkä ihan asiallisemmasta päästä.... Niiden, jotka lukevat lehtiä kuin piru raamattua kannattaisi muistaa, että artikkeli on aina toimittajan tulkinta tilanteesta. Ja jos oikein muistan, niin Piia-Noora on korjannut moneen kertaan julkisuudessa tuossa NYT:in artikkelissa olleita paikkaansa pitämättömiä väitteitä. Harmi vaan, ettei NYT:in arkistosta löytynyt tänä keväänä ilmestynyttä juttua, jossa Piia-Noora aktiivisesti puolusti homovanhempia ja kannatti mm. perheen sisäistä adoptiota - olisi ollut kiva laittaa se tänne linkkinä ;)
Faery puhuu siinä mielessä asiaa, että Nesrin Can on ihan fiksu tyyppi - jos siis haluaa äänestää demaria!
Tärkeämpää kuin muiden haukkuminen on kuitenkin kannustaa jengiä äänestämään. On todella häpeällistä, jos äänestysprosentti jää taas 30:n tienoille... Eli siis sunnuntaina kaikki uurnille!
Profusion: Mitä sanoitkaan!?! Vai ei köyhien ja työttömien ajamisella haeta politiikassa statusta? Kaikkihan Suomessa vaaleissa noilla kahdella ryhmällä ratsastaa. Ikävästi vain monesti hevosen selkä katkeaa kesken matkan.
Todellisuudessa heidän etujaan ei aja monikaan, vasemmistolaiset ovat työläisiä, joten tottakai he oikeasti ajavat työssä käyvien etuja, ei työttömien.
Aito työttömien ja köyhien etuja ajava puolue olisi tietysti "köyhien ja työttömien puolue". Hommassa on kuitenkin se vika, että työttömät ja köyhät käyvät laiskasti vaaliuurnilla, joten se puolue ei tulisi saamaan suurta kannatusta. -vai saisiko? Olisiko tässä sittenkin markkinarako uuden puolueen perustamiselle?
Puolueen teemaksi voisi valita esim.
- työttömyyskorvausten korotus 50%:lla
- pieniin eläkkeisiin samanlainen korotus
- työläisten rankempi verottaminen (josta saataisiin rahat
uudistuksiin).
Itse vasemmistolaisena olen sitä mieltä, että parasta, mitä työttömälle voi tehdä, on työllistää hänet. Toisaalta työttömyys vain erittäin harvoin on oma vika, ja lähes jokainen työtön haluaa työllistyä, joten työttömyydestä ei pidä työtöntä syyllistää, eikä polkea esim. minimisosiaaliturvaa.
Monet vasemmistolaiset ovat, ainakin jonkin aikaa, olleet työttömänäkin, joten väittämä, että kaikki vasemmistolaiset ovat työläisiä, ei pidä paikkaansa.
Asian vierestä hieman...
Tiedättekä Outi Ojalan omasta suuntautumisesta? Ei asia mitenkään tärkeä ole, mutta ihan muuten vaan haluaisin tietää, koska hän on ollut usein erilaisissa lesbojutuissa mukana. siis jos jollain on jotain "sisäpiiritietoa" niin kertokaa ihmeessä...
Entä Satu Hassi?
> Ja jos oikein muistan, niin Piia-Noora on korjannut
> moneen kertaan julkisuudessa tuossa NYT:in
> artikkelissa olleita paikkaansa pitämättömiä väitteitä.
Hävetköön Hesarin toimittaja, jos on mennyt kirjoittamaan perättömyyksiä, mutta kun poliitikko on mennyt päästämään suustaan jotain tuon perinnönjakoesimerkin tasoista, ei lopuilla yksityiskohdilla minusta ole juuri merkitystä. Siinä kyllä tuli maailmankatsomus pääpiirteissään selväksi ilman piruja ja raamattujakin.
Jos Outi Ojalaa ja Satu Hassia epäillään lesboiksi, niin miksei sitten samalla Tarja Halostakin?
... Ei kaikki lyhyttukkaiset, homojen ja lesbojen oikeuksista kiinnostuneet naiset ole lesboja.
Tällaisia kysymyksiä saa esittää vain asianomaiselle itselleen - jos pokka riittää - ja vastaaminen on sitten kyseisen henkilön omassa harkinnassa.
Itse asiassa Tarja Haloselta asiaa on haastattelussa kysyttykin, ei kylläkään presidenttiaikana, vaan hänen ollessaan "vain" pahainen kansanedustaja ja SETAn puheenjohtaja. Vastaus lienee kaikkien tiedossa.
Public eye: Ei ole kaikkien tiedossa. Vastasiko hän
a) hetero
b) biseksuaali
c) lesbo
c) tuskin on oikea vastaus, mutta entäpä b) ?
Satu Europarlamettiin ja Oras eduskuntaan!
http://www.oras.net
Oraksen asenne homouteen ja julkisuuteen on ihailtava. Lisäksi hän ajaa politiikassa oikeita asioita.
Minustakin Oras on hyvä, että Oras on myös politiikassa mukana avoimesti homona. En kuitenkaan äänestäsisi Hassia Euroopan parlamenttiin pelkästään sillä perusteella, että hänen tilalleen saadaan julkihomo Suomen eduskuntaan. Eiköhän Oras sinne ehdi seuraavissakin vaaleissa.
Hassilla ei ole minkäänlaista kokemusta europarlamentista enkä oikein usko hänen kykyihinsä muutenkaan. Vihreistä äänestäisin paljon mieluummin Umaa tai Matti Wuorta, joilla on kokemusta europarlamenttityöstä ja jotka eivät ole läheskään samanlaisia änkyröitä kuin Hassi... He molemmat ovat myös varsin homomyönteisiä!
Tulipas kirjoitusvirheitä tuohon viestiin.. pahoitteluni lukijoille. Piti siis sanomani: Minusta on hyvä, että Oras on mukana politiikassa avoimesti homona. En kuitenkaan äänestäisi Hassia sillä perusteella, että hänen tilalleen saataisiin julkihomo Suomen eduskuntaan.
Seksuaalinen tasavertaisuus, Seta ry.
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa 8.6.2004
SATEENKAARIKANSA - KÄYTÄ ÄÄNTÄSI!
Miksi äänestää? EU-parlamentin toiminta saattaa vaikuttaa kaukaiselta lesbojen, homojen, biseksuaalien ja trans-ihmisten oikeuksien kannalta. Sillä on kuitenkin suuri merkitys tasa-arvon toteutumisessa meillä Suomessa ja Euroopassa. Esimerkiksi viime vaalikaudella EU-parlamentti kielsi seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän työpaikoilla.
Vaaleissa nyt valittavilla 732 edustajalla on monia tärkeitä tasa-arvokysymyksiä ratkaistavanaan. Yksi merkittävimmistä liittyy sateenkaariperheiden asemaan muiden perhemuotojen rinnalla. Tällä on suuri käytännön merkitys esimerkiksi ihmisten vapaan liikkumisen kannalta. Erilaisten perhemuotojen virallinen tunnustaminen on tärkeätä myös EU:n ja jäsenmaiden maahanmuuttopolitiikassa.
Edistystä ei tapahdu ilman edistysaskelille suopeaa parlamenttia!
SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT EU-VAALEISSA
Maalis-toukokuussa eri EU-maissa kysyttiin EU-vaaliehdokkaiden suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen. ILGA Europen koordinoimaan kyselyyn vastattiin tyydyttävällä tasolla vain kuudessa pienessä EU:n jäsenmaassa. Suomessa kyselyyn vastattiin kaikkein innokkaimmin. Setan suorittama kysely tavoitti noin 130 ehdokasta, joista 59 lähetti vastauksensa.
Tanskassa kyselyyn vastasi 47 ehdokasta ja Ruotsissa 40. Myös Irlannissa, Itävallassa ja Sloveniassa kyselyyn vastattiin kohtalaisen hyvin. Slovenian ehdokkaiden vastausinto oli positiivinen uutinen. ILGA Europe ja Seta on ollut huolissaan EU:n laajentumiseen liittyvästä konservatismin voimistumisesta EU:n päätöksenteossa.
Suurin osa kyselyyn vastanneista suhtautui myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Näitä ehdokkaita näytti olevan eniten niissä jäsenmaissa, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut esillä kansallisessa päätöksenteossa.
SUOMEN EHDOKKAAT SUOPEINA
Suomessa tunnollisimmat vastaajat löytyivät SDP:stä (15), Vasemmistoliitosta (15) ja Vihreästä liitosta (12). Vastausinto oli laimeampaa SKP:ssä (5), kokoomuksessa (4), keskustassa (3), RKP:ssa (3) ja kristillisdemokraattisessa puolueessa (2). Jatkolle pyrkivistä 11 mepeistä vastasi kuusi.
Liki puolet Setan kyselyyn vastanneista suomalaisista ehdokkaista lähetti puhtaan kyllä-rivin. Vastaajien puoluejakaumasta voi päätellä, että tulos olisi ollut negatiivisempi jos kaikki ehdokkaat olisivat ilmaisseet mielipiteensä.
Setan kyselystä käy selkeästi ilmi, että SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden ehdokkaat ovat herkimmin ajamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia myös EU:n parlamentissa. Mukaan mahtuu muutama positiivisesti asiaan suhtautuvat SKP:n, Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n ehdokas.
Kokonaan toinen kysymys on läpi menneen ehdokkaan käytännön mahdollisuudet edistää sateenkaarikansan etuja. Sillä mihin parlamenttiryhmään ehdokas kuuluu on merkitystä. ILGA Europen mukaan hanakammin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ovat olleet edistämässä Euroopan sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto.
· Setan suorittaman kyselyn vastaukset ja Jorma Hentilän kirjoittama kooste sisältäen ehdokkaiden lainauksia on luettavissa Setan verkkosivuilta
http://www.seta.fi/fi/setafi34.htm
· ILGA Europen kooste EU:n laajuisesta kyselystä on luettavissa ILGA Europen verkkosivuilla
http://www.ilga-europe.org/european%20election2004/national_campaigns.htm
· Yleistä tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja EU:n parlamentista on saatavilla ILGA Europen verkkosivuilla
http://www.ilga-europe.org otsikon ”The European Parliamentary Elections” alla
Juha Jokela
Seta ry, hallituksen varajäsen