Eurovaalit

  • 1 / 4
  • TrePoju
  • 1.6.2004 20:21
Oon yrittänyt etsiä sopivaa ehdokasta, mutta aika hankalaa on löytää ketään. Kävin vastailemassa kaikkiin löytämiini vaalikoneisiin useita kertoja (siis yle, maikkari, hesari; onko niitä muita?) ja sopivia ehdokkaita tuli kuin haulikolla ampuen. Tais yhteen listaan tulla sulassa sovussa kaikki vasemmistosta oikeistoon. Mikään vaalikoneiden ehdottamista sopivista ehdokkaista ei todellakaan vaikuttanut sopivalta vaihtoehdolta.



Onks ranneliikeläisillä tietoa, onko esim. "meidän" porukkaa ehdolla? Ehdokkaita, jotka eivät olisi puolueen talutushihnassa jne.? Jolla ois oikeasti uusia ideoita? Ja sopivasti sivistystä?



Aika toivottomalta näyttää näin parin illan etsiskelyn jälkeen. Ei kuiteskaan viitsis jättää äänestämättä.
  • 2 / 4
  • Ville
  • 11.6.2004 15:14
Mä en tiedä yhtään homoa europarlamenttiehdokasta, mutta jos Satu Hassi siirtyy europarlamenttiin, niin hänen tilalleen nousee avoimesti homo Oras Tynkkynen. Tarkista:http://www.oras.net
  • 3 / 4
  • EvilS
  • 11.6.2004 16:00
Sopivaa ehdokasta on kai aina mahdotonta löytää, mutta ehkä noista soveltuvin löytyy. Puolue kuitenkin mielestäni ratkaisee enemmän kuin yksittäinen ehdokas, kyseessä on kuitenkin ryhmätyö.

Hieman kummastuttaa tuo Oraksen markkinointi, ei hänen nettisuvuillaan ainakaan sateenkaariliput liehu ja muutenkin homous on esillä vähemmän kuin täällä kirjoitetun perusteella äkkiseltään olettaisi. Etenkin jos homojen ääniä erityisesti ollaan kalastalemassa, muta ehkäpä ei sitten oikeen olla, mene ja tiedä - hällä väliä.
  • 4 / 4
  • Juha Jokela
  • 11.6.2004 16:06
Seksuaalinen tasavertaisuus, Seta ry.
Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa 8.6.2004

SATEENKAARIKANSA - KÄYTÄ ÄÄNTÄSI!

Miksi äänestää? EU-parlamentin toiminta saattaa vaikuttaa kaukaiselta lesbojen, homojen, biseksuaalien ja trans-ihmisten oikeuksien kannalta. Sillä on kuitenkin suuri merkitys tasa-arvon toteutumisessa meillä Suomessa ja Euroopassa. Esimerkiksi viime vaalikaudella EU-parlamentti kielsi seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän työpaikoilla.

Vaaleissa nyt valittavilla 732 edustajalla on monia tärkeitä tasa-arvokysymyksiä ratkaistavanaan. Yksi merkittävimmistä liittyy sateenkaariperheiden asemaan muiden perhemuotojen rinnalla. Tällä on suuri käytännön merkitys esimerkiksi ihmisten vapaan liikkumisen kannalta. Erilaisten perhemuotojen virallinen tunnustaminen on tärkeätä myös EU:n ja jäsenmaiden maahanmuuttopolitiikassa.

Edistystä ei tapahdu ilman edistysaskelille suopeaa parlamenttia!

SEKSUAALI- JA SUKUPUOLIVÄHEMMISTÖT EU-VAALEISSA

Maalis-toukokuussa eri EU-maissa kysyttiin EU-vaaliehdokkaiden suhtautumista seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien edistämiseen. ILGA Europen koordinoimaan kyselyyn vastattiin tyydyttävällä tasolla vain kuudessa pienessä EU:n jäsenmaassa. Suomessa kyselyyn vastattiin kaikkein innokkaimmin. Setan suorittama kysely tavoitti noin 130 ehdokasta, joista 59 lähetti vastauksensa.

Tanskassa kyselyyn vastasi 47 ehdokasta ja Ruotsissa 40. Myös Irlannissa, Itävallassa ja Sloveniassa kyselyyn vastattiin kohtalaisen hyvin. Slovenian ehdokkaiden vastausinto oli positiivinen uutinen. ILGA Europe ja Seta on ollut huolissaan EU:n laajentumiseen liittyvästä konservatismin voimistumisesta EU:n päätöksenteossa.

Suurin osa kyselyyn vastanneista suhtautui myönteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksiin. Näitä ehdokkaita näytti olevan eniten niissä jäsenmaissa, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut esillä kansallisessa päätöksenteossa.

SUOMEN EHDOKKAAT SUOPEINA

Suomessa tunnollisimmat vastaajat löytyivät SDP:stä (15), Vasemmistoliitosta (15) ja Vihreästä liitosta (12). Vastausinto oli laimeampaa SKP:ssä (5), kokoomuksessa (4), keskustassa (3), RKP:ssa (3) ja kristillisdemokraattisessa puolueessa (2). Jatkolle pyrkivistä 11 mepeistä vastasi kuusi.

Liki puolet Setan kyselyyn vastanneista suomalaisista ehdokkaista lähetti puhtaan kyllä-rivin. Vastaajien puoluejakaumasta voi päätellä, että tulos olisi ollut negatiivisempi jos kaikki ehdokkaat olisivat ilmaisseet mielipiteensä.

Setan kyselystä käy selkeästi ilmi, että SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden ehdokkaat ovat herkimmin ajamassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia myös EU:n parlamentissa. Mukaan mahtuu muutama positiivisesti asiaan suhtautuvat SKP:n, Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n ehdokas.

Kokonaan toinen kysymys on läpi menneen ehdokkaan käytännön mahdollisuudet edistää sateenkaarikansan etuja. Sillä mihin parlamenttiryhmään ehdokas kuuluu on merkitystä. ILGA Europen mukaan hanakammin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ovat olleet edistämässä Euroopan sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmisto.

· Setan suorittaman kyselyn vastaukset ja Jorma Hentilän kirjoittama kooste sisältäen ehdokkaiden lainauksia on luettavissa Setan verkkosivuilta http://www.seta.fi/fi/setafi34.htm

· ILGA Europen kooste EU:n laajuisesta kyselystä on luettavissa ILGA Europen verkkosivuilla http://www.ilga-europe.org/european%20election2004/national_campaigns.htm

· Yleistä tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä ja EU:n parlamentista on saatavilla ILGA Europen verkkosivuillahttp://www.ilga-europe.org otsikon ”The European Parliamentary Elections” alla.

Juha Jokela
Seta ry, hallituksen varajäsen