Eurot hukassa

  • 1 / 10
  • Statisti
  • 23.5.2004 20:59
Huomasin, että ainakaan tänne viestejä kirjotettaessa euron symboli (Alt GR+E) ei toimi, koska tulee tällainen merkki: ¬. Kuitenkin merkit £ (Alt GR+3) ja $ (Alt GR+4) toimivat kuten kuvasta näkyy. Samoin toimii erikoismerkki µ (Alt GR+M).



Olen huomannut, että monella muullakaan nettisivulla ei ko. merkki toimi syöttäkentissä, mutta jo Internet Explorerin osoitekentässä (siis webbisovellusalueen ulkopuolella) se jo toimiikin. Samoin muissa varsinaisissa sovelluksissa kuten Notepad puhumattakaan kehittyneemmistä tekstureista.



Yritin katsoa Microsoftin tukisivuilta josko aihetta olisi käsitelty siellä, mutta en pienen etsimisen jälkeenkään löytänyt selvää vastausta siihen, että onko ominaisuus IE:n ja sen näkemän näppisasetuksen vai kulloisenkin webbipalvelun, kuten tämän Ranneliike-sivun, rajoite. XP-käyttis ja IE itse kyllä ymmärtävät euron merkin näppäimistöltä. Ilmeisesti jotkin webbipalvelusovellukset eivät sitä ymmärrä, kun saavat merkin koodin käyttikseltä. Tai jos ymmärtävät, eivät sitten osaa käyttää merkille oikeaa fontia.



Onko asialle tehtävissä mitään? Tässäkin palvelussa keskustellaan aina silloin tällöin rahasta, ja olisi kiva käyttää euron symbolia rahayksikkönä.
Ei Microsoftinkaan tuotteet ihan täysin toimivia aina ole...;)

Toisaalta kysymys on usein eri fontista eri kohdissa sivua tai selainta. Kaikissa fonteissa ei ole euro-merkkiä mukana vaikka olisikin päivityspaketit asennettu. Esimerkiksi Mirc'n oletusfontti ei euroja osaa.



Siksi käytänkin tavallista e-kirjainta kaikissa yhteyksissä kun ei voi koskaan olla varma miten se euro-merkki vastaanottajan päässä näkyy. Ja ymmärrettävyys 100%.
Mitä nyt nopealla testillä huomasin niin ainakin IE:llä kirjoitettu euromerkki näkyy ihan oikein IE:llä, mutta ei lynxillä.. Muita selaimia ei nyt tähän hätään tullut testattua..



Tässä vielä testinä kyseinen merkki -> €
Eurooppa ja koko maailma ei tunnu oivaltavan koko € euro-merkkiä. Jos sen jollakin keinolla saa esille, sitä ei mahdollisesti toinen näe.



Toinen juttu on se, mihin ollaan menossa Suomessa. Yhä harvempi liike käyttää mainoksissaan € euron merkkiä. Ihmeesti enemmän ja enemmän näkyy esim. 99;- taikka pelkkä 12,90. Kun valuuttamme merkki on € euro, sitä pitää myös käyttää. Kaikki muu on harhaanjohtavaa, moraalitonta ja kusettamista.



(kirjoitin tähän 3 kertaa euron merkin, kuinkahan näkyy?)
Hyvinhän tuo euron €-merkki ainakin minulla (käytössä IE6). Huomenna täytyy töissä testailla parilla muullakin selaimella.
No, täysin aiheeseen liittymätön kommentti on tämä... mutta tuskimpa se on harhaanjohtavaa, jos jonkun hinnan ilmoittamisessa Suomessa oltaessa ei käytetä €-merkkiä, koska euro on kuitenkin AINOA käytössämme oleva valuutta. Tuskimpa silloin kukaan täällä alkaa esim. ruplina hintoja ilmoittamaan....
  • 7 / 10
  • Zeppelin
  • 24.5.2004 13:52
No juu, kyllä mustakin on aika epätodennäköistä että kukaan pitää harhaanjohtavana, moraalittomana tai kusettamisena jos hinnassa ei ole euro-merkkiä.

Mitä muuta kuin euroja se hinta edes vois tarkoittaa???
Kuitenkin on tapana säännönmukaisesti käyttää dollarin ja punnan merkkejä, miksei sitten euronkin kun sellainen kerran on olemassa. Sekin on outoa, että senteistä ei puhuta juuri koskaan: sanotaan että hinta on esim. 13 PILKKU 20 euroa, outoa! Miksei 13 euroa 20 senttiä.



Näen Tethysin ja Smon kirjoittamat euronmerkit, mutta en Centaurin (Mac Netscape 7.0.2.)



Ja tähän naputan omalta näppikseltä euron pariin kertaan: €€
  • 9 / 10
  • Public eye
  • 24.5.2004 20:53
Meniköhän tämäkin taas oikeakielisyysasiaksi ;))



En minä ennen vanhaankaan sanonut 13 markkaa 20 penniä, vaan ihan samoin kuin nytkin: kolmetoistkakskyt. Eikä kukaan ole väärin ymmärtänyt.



En ole _suomenkielisissä_ teksteissä muutenkaan huomannut ylenmääräisiä taalan tai punnan merkkejä, vaan valuutan nimi tarvittaessa kirjoitetaan yleensä koko sanana. Mahtaisiko johtua siitä, että suomessa sanat usein taipuvat ja siksi ne on helpompi kirjoittaa ulos kuin pelkkänä symbolina.



Periaatteessa tietenkin pitäisi olla teknisesti yhtä helppoa tuottaa £, $ kuin €:kin.
Hei rauhoittukaa! Älkää nyt ottako kierroksia tästäkin asiasta... Meikäläisellä on vain yksi merkki hukassa. Ei muuta. Okay?



No nyt olen saanut todistetta sille, että vika taitaakin olla koneessani, niin kuin vähän epäilinkin. Muiden ¬-merkit ;-) näkyvät hyvin, mutta omani ei. Hmmm...



Koneeni on vasta ½-vuotta vanha Fujitsu-Siemens läppäri, jossa on suomekielinen XP Home Edition ja IE 6. Kaikki kriittiset Windows Updatet on tehty ja tänään tein loputkin vapaaehtoiset, vaikka yksikään niistä ei vaikuttanut liittyvän euro-merkin esittämiseen. Siinä vierähtikin tunti. Myös Office tuli päivitettyä. Ei auta. Muualla kyllä toimii, mutta ei yleensä web-sovelluksissa Browserin web-sovellusalueella, mutta kylläkin Browserin osoitekentässä ja Googlen Pop Up Blockerin hakukentässä, joka sekin on yksi Browserin nappularivi. Sen sijaan Tekniikan Maailma -lehden käyttäjätunnuskentässä euron merkki toimii! Ja se on nimenomaan Browserin web-sovellusalueella sovelluksen syöttökentässä. Perin outoa.



No, sitten aloin käpistellä XP:n näppisasetuksia ja löysinkin mielenkiintoisen kohdan: Lisäasetuksissa oleva Unicode koodisivun muunnostaulukkolistaus, jossa yhtenä vaihtoehtona on '1143 (IBM EBCDIC Suomi + Ruotsi (20278 + euro))'. Mitä sitten ikinä tarkoittaakaan. Tämä valinta oli koneessani passiivinen. Päätin kokeilla ja valitsin sen muiden tehtaalla valittujen lisäksi ja painoin 'Käytä'. No, käyttis alkoi sitten pyydellä Windows XP Home Editionin CD:tä, kun pitäisi ladata yksi dll. Pikaisen CD-pläräyksen tuloksena totesin, että valmistaja ei ollut varustanut konepakettia tällaisella CD:llä. Löytyy vain sovellusten omien levyjen lisäksi konevalmistajan ja Microsoftin yhteinen Recovery-CD ja sitä en nyt kyllä koneeseeni työnnä. Niin epätoivoinen ei ole tilanne.



Eli jäi kokeilu tekemättä tällä erää. Täytyykin ottaa yhteyttä valmistajan käyttäjätukeen ja esittää ongelma sinne. On myös yksi takuureklamaatio tehtävänä: Oli sovellus mikä tahansa, joskus kursori saattaa pompata kesken kirjoituksen jonnekin edeltävän tekstin sekaan muutaman rivin ylöspäin ja jatkaa kirjoitusta siellä. Liekö jokin häiriö tai sitten hiiri (optinen Logitech) ikään kuin antaa kesken kaiken virhekomennon siirtää kusori uuteen paikkaan. Veikkaan tätä jälkimmäistä. Tosin keksin sen vasta nyt enkä ole vielä todentanut sitä nappaisemalla USB-rotan irti ja käyttämällä konetta Touch Padillä. Josko rauhoittuisi?