Sisäinen adoptio

Hei!

Olin jostain kuulevinani että sosiaali-ja terveysministeriö olisi asettanut työryhmän valmistelemaan lainsäädäntöä sisäistä adoptiota varten. Kuitenkaan en ole tuosta työryhmästä Valtioneuvoston hankerekisteri-sivustosta mitään löytänyt (liekö vika rekisterissä vai etsijässä) joten tietääkö joku täällä jotain asiasta?
Luin saman tiedon hesarin pikku uutisesta muutama viikko sitten, muistaakseni lakialoite tulee pian eduskuntaan.
Työryhmä on tehnyt työtä ja on ollut yksimielinen.

Työryhmän mietintö julkistetaan tänä syksynä. Hallitus sitten aikanaan tuo lakialoitteen eduskuntaan.
Mitä tarkoittaa sisäinen adoptio? Ollaanko homoile hankkimassa muka adoptio oikeutta luulisi että siitä olisi jo noussut valtava kohu.
Poli:

"Sisäinen adoptio" tarkoittanee perheen sisäistä adoptiota.

Rekisteröidyssä parisuhteessa elävät voisivat adoptoida toistensa lapset. Esim. lesbopariskunta jolla on lapsi; toinen on lapsen biologinen äiti ja toisella ei ole juridisesti mitään sidettä lapseen. Laki mahdollistaisi tässä tapuksessa, että myös parisuhteen toinen osapuoli tunnustettaisiin virallisesti lapsen äidiksi, huoltajaksi...

Asialla on merkitystä varmaankin käytännön asioiden hoidossa ja ääriesimerkkinä voisi mainita että mikäli biologinen äiti kuolee, niin lasta ei laitettaisi sukulaisten huomaan tai lastenkotiin - hän ei menettäisi myös toista (sosiaalista) äitiänsä. Hehän ovat saattaneet muodostaa perheen jo vuosien ajan. Nykyisen lainäädännön mukaan lapsen "sosiaalinen äiti" on lapselle täysin ventovieras ihminen.
Poli

On ehkä hyvä huomata, että Suomessa on nykyään jo aika suuri määrä ns sateenkaarilapsia, joilla on kaksi äitiä tai kaksi isää, joista toinen on lain edessä ventovieras, vaikka on useimmiten ollut lapsen elämässä syntymähetkestä alkaen. Parisuhteen sisäinen adoptio tähtää nimenomaan näiden lasten elämän turvaamiseen ja heidän etujensa järjestämiseen niin, että he ovat tasavertaisia lain edessä muiden suomalaislasten kanssa.
YLE:n uutissivuilta (www.yle.fi/uutiset):

Työryhmä laajentaisi adoptio-oikeutta
02.09.2003, klo 13.17
Perheen sisäinen adoptio on mahdollistettava myös rekisteröidyssä parisuhteessa, ehdottaa parisuhteen erityiskysymyksiä käsitellyt työryhmä.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän ehdotuksen toteutuessa rekisteröity puoliso voisi ottaa lapsekseen puolisonsa lapsen sellaisin oikeusvaikutuksin, että lasta olisi pidettävä puolisoiden yhteisenä.
Työryhmän mukaan tämä ratkaisisi useimmat rekisteröidyssä parisuhteessa elävien vanhempien lasten ongelmat.

Lisäksi työryhmä suosittaa rekisteröidylle pareille annettaisiin mahdollisuus yhteiseen ottolapseen, jos esimerkiksi pariskunnan lähipiiriin kuuluvan lapsen omat vanhemmat menehtyvät.

Muutokset koskisivat tällä hetkellä muutamia kymmeniä lapsia. Yksittäisen lapsen kannalta muutokset olisivat kuitenkin merkittäviä.

YLE24
Rohkenen epäillä, ettei muutosta nykyisen hallituksen aikana tule tapahtumaan. Sen verran ahdasmielistä meno on tähän asti ollu...
Toisaalta olen toiveikas, koska kun työryhmä selvästi selittää miten salliminen on mainittujen lasten etu, on siihen kenenkään aika vaikea kenenkään heitellä mitään vakuuttavia vastaväitteitä. Luulisin niiden jäävän taas tasolle "kohtahan siatkin saavat kasvattaa lapsia" ja "tämä rapauttaa yheiskunnan perimmäisiä, pyhiä arvoja". Kaipa eduskunnasta suurin osa kuitenkin on vielä toistaiseksi järkeviä, ajattelevia ihmisiä joihin sellainen ei pure?
Ratkaisevaa on kai tässä vaiheessa se, alkaako ministeriö pikaisesti valmistelemaan lainmuutoksia hallituksen esitykseksi eduskunnalle. Mietinnön perusteella se olisi ainoa järkevä vaihtoehto, mutta kaikki riippuu tietysti asioiden tärkeysjärjestyksestä, toisin sanoen "poliittisesta tahdosta".
Riippuu paljolti siitä miten keskusta tulee käyttäytymään, uskoisin että enemmistö demareista ja RKP:sta on sisäisen adoption kannalla. Enkä usko että ainakaan kokoomuksesta paljon apua saadaan... nuoremmista kylläkin.
Siis jos tosiaan painotetaan koko ajan sen lapsiparan parasta niin silloin laki menee läpi. Kuka nyt pienelle lapselle pahaa tahtoisi. Mutta jos siihen aletaan vetämään homojen oikeuksia niin metsään mennään ja rytinällä.
Ongelmaksi voi tulla esim. se, että tämä sosiaali- ja terveysministeri Hyssälä äänesti käsittääkseni aikanaan eduskunnassa parisuhdelakiakin vastaan! Niinpä hänen änkyrävanhoillinen ajatusmaailmansa saattaa hyvinkin muodostua esteeksi hänelle itselleen.
Tietääkö joku kuuluuko nämä asiat Hyssälälle vai Mönkäreelle? Toivottavasti Mönkäreelle, Hyssälä on aika toivoton.