Rokotuksista Hepatiittia vastaan?

Kysyisin joltakin asiantuntevammalta hepulta tai jopa lääkäriltä seuraavaa:
Mua on alkanut kiinnostamaan kusileikit (sisäisestikin) jossain määrin (tuttujen kaverien kanssa).
Eräs kaveri valisti ottamaan ihan varmuuden vuoksi hepatiittiin rokotus ja mielellään vielä näiden kolmeen eri tyyppiin.
Vaikka kusi itsessään olisikin neutraloivaa terveellä, maksatulehdukseen sairastuneella asia on toinen.

Voiko näitä rokotuksia saada esim. terveyskeskuksen omalääkäriltä ilman kummempia perusteluja?

Vai pitäisikö marssia Sukupuolitautien poliklinikalle mieluummin?

Pyydän asiallisia enkä moralisoivia vastauksia.
Kiitän etukäteen.
 • 2 / 8
 • Esko
 • 6.11.2003 19:15
Rokotukset hepatiitia vastaan saat perhaiten yksityiseltä lääkäriasemalta. Terveyskeskuksen kanssa saattaa käydä niin, että sieltä saat ensin reseptin jolla käyt ostamassa rokotteen apteekista ja sitten menet takaisin terveyskeskukseen, jossa rokote pistetään sinuun.
Kannattaa huomioida, ettei hepatiitti ole ainoa tartuntatauti, jonka kyseisessä tilanteessa saatat saada, eikä kaikkiin ole mahdollista hankkia sataprosenttista suojaa rokotuksin.
 • 3 / 8
 • Antti
 • 6.11.2003 23:18
Puistattaa ajatella, mitä kaikkea ihmiset touhuavat mutta koska asiallisuus on mun toinen luontoni, en tälläkään kertaa lipeä valitsemaltani linjalta.

Otahttp://www.tohtori.fi ja hakusanaksi hepatiitti
Eipä antamasi linkki toiminut.
Toiset ottavat vastaan spermaa, toiset kusta. Mitä ihmeellistä siinä on varsinkin kun sitä on iän kaiken tehty.

Itseäni ei ole koskaan kiinnostanut tavallinen nainti eikä suihinotto.
Onneksi kaikki eivät ole samanlaisia.

Keltaisen värin alla tapahtuvat sessiot näyttävät lisääntyneen entisestään, siksi kiihkoton ja asiallinen informaatio on tervetullutta.

Suojautuminen on toki kaiken aa ja oo.
 • 5 / 8
 • Kultapoika
 • 7.11.2003 13:19
Jos partneri ei näytä terveeltä, jos hän on kasvojenväriltään keltainen >) on aihetta epäillä että sairastaa maksatulehdusta, eikä silloin kannata leikkiä tuon henkilön kanssa. Osoitteessa

http://www.goldenboysusa.com

on paljon tietoa kusileikeistä ja niiden terveysriskeistä. Se on englanninkielistä mutta silti.

Niin no, jos sua kiinnostaa lorotella muidenkin kuin vain kaveries kans, niin voisin antaa meiliosoitteeni. Muttei auta, koska joku moralisti heittäis kuitenkin vihapostilla.
 • 6 / 8
 • Kultapoika
 • 7.11.2003 14:13
Niin joo. Hepatiittia vastaan suojaava havrix-rokote nautitaan muistaakseni suun kautta ja sen voi ehkä saada apteekista ilman reseptiäkin. Muistaakseni. En ole varma. Se annetaan matkalle lähteville joten ihan mora-a-a-a-a-alisesti hyväksyttävä syy on helppo ilmoittaa. Sain muistaakseni rokotuksen hepatiittiakin vastaan silloin kun läksin Afrikkaan vuonna 1999, mutta en valitettavasti muista tarkemmin. Tossa on muuten se meiliosoite, meni saveen... vaikka en mä oo mikään hienohelma joka savea(kaan) erityisesti pelkäis. Voih, sorry meni iskutekstin puolelle >D
 • 7 / 8
 • Markus
 • 8.11.2003 15:05
Maksatulehduksia eli hepatiitteja aiheuttavia viruksia tunnetaan useita. Näistä tärkeimmät ovat hepatiitti-A-, hepatiitti-B- ja hepatiitti-C–virukset.

HEPATIITTI-A (HAV)

Hepatiitti-A-virus (HAV) leviää pääasiassa ulosteen sekä ulosteen saastuttaman ruuan ja juomaveden kautta. Se on yleinen alhaisen hygienian maissa, mm. monissa suosituissa lomakohteissa. Suomessa vielä sotien aikaiset sukupolvet sairastivat sen melkein säännönmukaisesti pikkulapsina, mutta nykyään se on parantuneen hygienian myötä käynyt harvinaiseksi.

Homoseksin yhteydessä HAV tarttuu lähinnä peräaukon ja suun välisessä kontaktissa. Riskiseksiä on mm. peräaukon nuoleminen ja ulosteella tahriintuneen sormen vieminen suuhun. Puhtaan virtsan välityksellä esim. pissaleikeissä HAV:n ei pitäisi tarttua.

HAV aiheuttaa ohimenevän, itsestään paranevan maksatulehduksen. HAV:ta vastaan on rokote. Se kannattaa ottaa, jos matkustaa paljon tai harrastaa riskiseksiä. Rokotus annetaan kahden lihakseen annettavan pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 90e.

HEPATIITTI-B (HBV) JA HEPATIITTI-C (HCV)

Hepatiitti-B-virus (HBV) ja hepatiitti-C-virus leviävät pääasiassa veren, mutta myös siemennesteen ja esiliukasteen (ja emätineritteen) välityksellä. Ne ovat yleisiä suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, joilla tartunta tapahtuu yleensä saastuneiden neulojen välityksellä.

Homoseksin yhteydessä HBV ja HCV voivat tarttua, jos virusta kantavan henkilön verta, siemennestettä tai esiliukastetta pääsee limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta toisen henkilön verenkiertoon. Riskiseksiä on erityisesti kondomilla suojaamaton peräaukkoyhdyntä. Riskiseksiä on myös sellainen kondomilla suojaamaton suuseksi, jossa siemennestettä tai esiliukastetta pääsee suun limakalvoille. Tartunnalta voi parhaiten suojautua peräaukkoyhdynnässä käyttämällä kondomia ja vesiliukoista liukuvoidetta, suuseksissä joko käyttämällä kondomia tai ainakin välttämällä siemennesteen ja esiliukasteen ottamista suuhun. Puhtaan virtsan välityksellä esim. pissaleikeissä HBV:n ja HCV:n ei pitäisi tarttua.

HBV ja HCV aiheuttavat huomattavasti HAV:tä hankalamman, usein pysyväksi jäävän ja joskus vaikeisiinkin maksavaurioihin johtavan maksatulehduksen. HBV:tä vastaan on rokote. Se kannattaa ottaa, jos harrastaa riskiseksiä. Rokotus annetaan kolmen lihakseen annettavana pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 75e. Jos haluaa sekä HAV- että HBV-suojan, kannattaa ottaa yhdistelmärokote. Se annetaan kolmen pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 145e. Hankalaa HCV:tä vastaan ei valitettavasti ole rokotetta, joten siltä voi välttyä vain harjoittamalla turvaseksiä. Samalla suojaudut myös muilta sukupuolitaudeilta!

Hepatiittirokotteet vaativat aina lääkärin reseptin. Sen saat esim. yleis- tai työterveyslääkäriltäsi, tai monissa terveyskeskuksissa myös terveydenhoitajasi kautta. Reseptin kanssa marssit sitten apteekkiin, ja sieltä ostamasi rokotteen kanssa lääkärillesi tai terveydenhoitajallesi pistettäväksi. Käydäkö sitten terveyskeskuksessa vai yksityisellä lienee makuasia ja jokaisen vapaan kansalaisen vapaa valinta. Molemmissa asiat hoitunevat :)


Terv,

Markus, yleislääkäri


Linkkejä:

http://www.aidscouncil.fi/miesopas/01.html
http://www.ktl.fi/oppaita/matkailijan/l4/l402.html
http://www.gsk.fi/tuotteet/rokotteet.htm
http://www.paihdelinkki.fi/tietopankki/400_huumelinja/421.htm
http://www.paihdelinkki.fi/tietopankki/400_huumelinja/422.htm
 • 8 / 8
 • TaB
 • 10.11.2003 17:07
Joskus koulun laakari osasi valistaa, etta mikali on pokkaa menna tartuntatautien klinikalle ja sanoa harjoittavansa seksia maksusta, saa ko. rokotukset maksutta.