Maksatulehduksia eli hepatiitteja aiheuttavia viruksia tunnetaan useita. Näistä tärkeimmät ovat hepatiitti-A-, hepatiitti-B- ja hepatiitti-C–virukset.
HEPATIITTI-A (HAV)
Hepatiitti-A-virus (HAV) leviää pääasiassa ulosteen sekä ulosteen saastuttaman ruuan ja juomaveden kautta. Se on yleinen alhaisen hygienian maissa, mm. monissa suosituissa lomakohteissa. Suomessa vielä sotien aikaiset sukupolvet sairastivat sen melkein säännönmukaisesti pikkulapsina, mutta nykyään se on parantuneen hygienian myötä käynyt harvinaiseksi.
Homoseksin yhteydessä HAV tarttuu lähinnä peräaukon ja suun välisessä kontaktissa. Riskiseksiä on mm. peräaukon nuoleminen ja ulosteella tahriintuneen sormen vieminen suuhun. Puhtaan virtsan välityksellä esim. pissaleikeissä HAV:n ei pitäisi tarttua.
HAV aiheuttaa ohimenevän, itsestään paranevan maksatulehduksen. HAV:ta vastaan on rokote. Se kannattaa ottaa, jos matkustaa paljon tai harrastaa riskiseksiä. Rokotus annetaan kahden lihakseen annettavan pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 90e.
HEPATIITTI-B (HBV) JA HEPATIITTI-C (HCV)
Hepatiitti-B-virus (HBV) ja hepatiitti-C-virus leviävät pääasiassa veren, mutta myös siemennesteen ja esiliukasteen (ja emätineritteen) välityksellä. Ne ovat yleisiä suonensisäisten huumeiden käyttäjillä, joilla tartunta tapahtuu yleensä saastuneiden neulojen välityksellä.
Homoseksin yhteydessä HBV ja HCV voivat tarttua, jos virusta kantavan henkilön verta, siemennestettä tai esiliukastetta pääsee limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kautta toisen henkilön verenkiertoon. Riskiseksiä on erityisesti kondomilla suojaamaton peräaukkoyhdyntä. Riskiseksiä on myös sellainen kondomilla suojaamaton suuseksi, jossa siemennestettä tai esiliukastetta pääsee suun limakalvoille. Tartunnalta voi parhaiten suojautua peräaukkoyhdynnässä käyttämällä kondomia ja vesiliukoista liukuvoidetta, suuseksissä joko käyttämällä kondomia tai ainakin välttämällä siemennesteen ja esiliukasteen ottamista suuhun. Puhtaan virtsan välityksellä esim. pissaleikeissä HBV:n ja HCV:n ei pitäisi tarttua.
HBV ja HCV aiheuttavat huomattavasti HAV:tä hankalamman, usein pysyväksi jäävän ja joskus vaikeisiinkin maksavaurioihin johtavan maksatulehduksen. HBV:tä vastaan on rokote. Se kannattaa ottaa, jos harrastaa riskiseksiä. Rokotus annetaan kolmen lihakseen annettavana pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 75e. Jos haluaa sekä HAV- että HBV-suojan, kannattaa ottaa yhdistelmärokote. Se annetaan kolmen pistoksen sarjana, kokonaishinta on noin 145e. Hankalaa HCV:tä vastaan ei valitettavasti ole rokotetta, joten siltä voi välttyä vain harjoittamalla turvaseksiä. Samalla suojaudut myös muilta sukupuolitaudeilta!
Hepatiittirokotteet vaativat aina lääkärin reseptin. Sen saat esim. yleis- tai työterveyslääkäriltäsi, tai monissa terveyskeskuksissa myös terveydenhoitajasi kautta. Reseptin kanssa marssit sitten apteekkiin, ja sieltä ostamasi rokotteen kanssa lääkärillesi tai terveydenhoitajallesi pistettäväksi. Käydäkö sitten terveyskeskuksessa vai yksityisellä lienee makuasia ja jokaisen vapaan kansalaisen vapaa valinta. Molemmissa asiat hoitunevat :)
Terv,
Markus, yleislääkäri
Linkkejä:
http://www.aidscouncil.fi/miesopas/01.html
http://www.ktl.fi/oppaita/matkailijan/l4/l402.html
http://www.gsk.fi/tuotteet/rokotteet.htm
http://www.paihdelinkki.fi/tietopankki/400_huumelinja/421.htm
http://www.paihdelinkki.fi/tietopankki/400_huumelinja/422.htm