millainen tietokone??

Hei!
Alan tänä syksynä opiskelemaan tietotekniikkaa yliopistossa enkä tiedä millainen kone pitäisi hankkia. Voisikohan joku valoittaa asiaa...?
=)
Ensimmäiseksi on tehtävä päätös, haluatko kannettavan koneen vaiko tavallisen pöytämasinan.

Melkeinpä neuvoisin kasaamaan pöytäkoneen itse, kun kerran tietotekniikkaa ajattelit opiskella. Lueskelin talvella tuttavani luona Mikro Bittejä ja niissä oli yllättävän selkeitä ohjeita mm. oman koneen kokoamista varten. Koneen kokoaminen ei todellakaan ole vaikeata.

Kannattaa tehdä jonkinlainen lista tarvittavista osista ja sitten komponentteja myyviin verkkokauppoihin (esim.http://www.bdog.fi,http://www.ljh.fi,http://www.verkkokauppa.com jne. näitä on pilvin pimein) tutustumaan ja tekemään hinta-arviota.

Tärkein komponentti taitaa nykyään olla emolevy, prossun on hyvä olla nopeimmasta päästä, mutta ei se kallein, muistia 0.5-1GB ja hyvä näyttö jos tärkeimpiä luettelee. Itse hankkisin varmaan raid-emolevyn ja kaksi kiintolevyä. Nykyiset kiintolevyjen kapasiteetit alkavat olla jo niin suuria, että en uskalla jättää tiedostojani yhden kiintolevyn varaan.

Niin ja jos päädyt kannettavaan, niin valintakriteereinä pitäisin itse ehkä seuraavia: 1. Riittävä resoluutio. Suurin osa hinnakkaistakin kannettavista myydään 1024x768 resoluutiolla, joka ei oikein riitä kuin sähköpostien kirjoitteluun nykyaikana. Seuraava koko taitaa olla 1400x1050, joka riittää jo huomattavasti paremmin. Nyt tosin ovat yleistymässä laajakuvanäytöt, joiden resoluutioista en tähän hätään osaa sanoa mitään. 2. Kannettava kannettava. Koolla on mielestäni väliä. Osa nykyisitä kannettavista on aikamoisia möhkäleitä, enkä kovin mielellään sellaista repussa kantelisi. Sanoisin, että 3kg alkaa olla ylärajoilla painon suhteen. 3. sopiva yhdistelmä seuraavista: riittävästi muistia, wlan-valmius ja tarpeeksi liitäntöjä. Kannettava on aina monien asioiden kompromissi, joten valinta on huomattavasti vaikeampaa kuin pöytäkoneiden kohdalla.

Nämä on siis tällaisia hätäisesti kerättyjä ohjeita ja varmaan unohdin jotain. Mielipiteitä on useita ja monet varmaan eivät omista päätelmistäni pidä.
Jos alat opiskelemaan tietotekniikkaa, niin kasaa kone itse sitä mukaan kun tietoja/taitoja kerääntyy.

Mitä mä ajattelen tietokoneista, niin jaan ne aika karkeesti ns. normaalikäyttäjien kategoriassa kahteen luokkaan; läppärit ja pöytäkoneet. Käyttöominaisuuksiltaan läppärit ovat vielä epästabiilimpeja kuin pöytäkoneet ja kalliimpia myös. Raudaltaan läppärit ja tietsikat ovat valmistajasta riippumatta yks yhteen - aika paljon samojen valmistajien komponentteja...eli noi rautakomponentit kertaantuvat valmistajasta riippumatta (merkit X ja Y flopilla tai ilman, Merkit X ja Y uunilla tai ilman). Softahan noissa näkyy olevan kaikissa sama - MS alustalla Wordi, lisämaksusta muita.

Toisaalta tää on sellainen asia, että tän oppii vain ja ainoastaan kantapään kautta. Tervetuloa joukkoon.
...niin ajatus katkesi...pointti mulla oli tässä että jos ja kun ostat koneet, niin älä osta niin hienoa ettet raski aukaista sen konepeltiä - tietotekniikan opiskelijana sä jossain vaiheessa haluut purkaa konees osiin ja kasata sen jälleen ja toi kynnys alenee kun kone ei oo maksanut kovin paljon.
Ihan vaan selvennykseksi, opettaako jokin yliopisto oikeasti tietotekniikkaa?

-node
Enpäs ihan tarkkaan ymmärrä, mitä tuo "opettaa oikeasti tietotekniikkaa" tarkoittaa, mutta onhan tietotekniikka -niminen oppiaine tarjolla useammassakin yliopistossa. Esim. Jyväskylässä ko. aineesta valmistuu filosofian maisteriksi ja Vaasassa joko KTM:ksi tai DI:ksi, joista tuo KTM on ratkaisuna aika outo ja puhuttanut kovasti maan kauppatieteellisiä koulutusyksiköitä. Yleisin "tietokoneoppiaineen" nimi yliopistoissa taitaa olla kuitenkin tietojenkäsittelytiede.
Neuvoisin lähtemään valinnassa omista tarpeista liikkeelle. Reunaehtonsa asettavat sitten varat ja tilat. Kunnon pöytäkotelo vaatii kohtalaisesti tilaa ja johtajakin lisälaitteitten myötä kertyy kiitettävästi. Kokemuksesta voin sanoa, että koneen rakentaminen voi joskus osoittautua tosi aikaa ja hermoja vieväksi kokemukseksi - vaikka koneitten kanssa olisikin värkkäillyt enemmänkin. Lähes välttämätön perusedellytys koneen rakennusurakkaan on, että käytettävissäsi on toinen kone, josta on pääsy Internetiin (siis sen rakennusprojektin ajan).

Melkeinpä kaikkeen muuhun kuin pelaamiseen, riittää n. 2GHz prosessorilla, 512 Mt:n keskusmuistilla, 60 Gt:n kovalevyllä, levykeasemalla, DVD/CD-RW-asemalla ja Windows XP:llä varustettu mikro + tarvittavat oheislaitteet. 1000 eurolla saa hyvän pöytäkoneen näyttöineen ja tulostimineen. Langaton hiiri ja miksei näppäimistökin ovat näppärät käytössä, vaikka pattereita jonkun verran menee.

Käyttökelpoisen kannettavankin saa reilulla tonnilla. Harvoissa edullisissa malleissa vain on polttavaa romppuasemaa (väh. DVD/CD-RW) ja 512 Mt keskusmuistia. Vähintään kolmen vuoden takuu olisi mukava ominaisuus. Kannettavan korjaaminen on kallista. Ergonomia ei kannattavissa vedä pöytäkoneille vertoja, joten jos tuntikaupalla kirjoittelee päivittäin, niin voisi harkita ulkoisen näppäimistön ja hiiren hankkimista. Kannettavassa mikrossa olisi hyvä olla verkkoliitäntä valmiina vaikkei sitä heti tarvitsisikaan, sillä erikseen ostettuna maksavat kannettaviin kohtalaisesti (käytetään mm. ulkoisen ADSL-sovittimen liittämiseen).
Lähinnä mietin sitä, että käsittääkseni tietotekniikka ja tietojenkäsittelytiede ovat kuitenkin kovasti eri asioita. Omasta mielestäni paljon täällä mainittuja konettakin huonommilla koneilla pärjää oikein mainiosti, jos raha on tiukassa kuten opiskelijoilla yleensä.

Pääosin kun sillä koneella tulee tehtyä koodia tai kirjoitettua tekstiä, niin kunnon näppäimistö ja näyttö ovat kaksi ehdottomasti tärkeintä asiaa. 512 MB muistia ja 2 GHz prossu ovat kyllä kivoja, mutteivat mitenkään välttämättömiä. Ja Linux on ihan käyttökelpoinen valinta, etenkin jos se on käyttöjärjestelmä jota kuitenkin koululla käytät pääosin.

-node
Totta tuokin. Käytettykin voi olla hyvä vaihto, jos hyväksyy käytettyihin laitteisiin liittyvät riskit. Linux voisi tosiaan olla varsinkinkin tietojenkäsittelytiedettä lukevalle hyvä vaihtoehto, jolloin vaatimattommallakin laitteistolla pärjää. Ainakin pari vuotta sitten Linuxin laitetuessa oli toivomisen varaa (käyttämäni ISDN-sovitin, skanneri, värimustesuihkukirjoitin ja digitaalikamera eivät toimineet). Ehkä tilanne on parantunut.
> Ainakin pari vuotta sitten Linuxin laitetuessa oli
> toivomisen varaa (käyttämäni ISDN-sovitin, skanneri,
> värimustesuihkukirjoitin ja digitaalikamera eivät
> toimineet). Ehkä tilanne on parantunut.

On se. Minulla on listatuista vehkeistä kaikki paitsi ISDN-sovitin ja jokainen toimii.