löytyykö keltään mitään hyvää kirjavink?

Suomalaiselta puolelta tein jouluna uuden löydön. Todella vahvan ja rikkaan kertojan, Hannele Pokan Sauherra. Musta varsin mielenkiintoinen näkövinkkeli Suomen historiaan.

Ulkomaiselta puolelta mun ehdoton suosikki läpi vuosien on ollut Clare Francis. Viimesin, A Death Divided tuli myös luettua jouluna - kirjaa ei mun mielestä vielä saa suomeksi.
Christopher Bram: Surprising myself.
Parhaita kirjoja, mitä olen koskaan lukenut. Saatavilla Baffinista.
Muhun kolahti jotenkin Johanna Sinisalon: "Ennen päivänlaskua ei voi" (Jo kahdesti luettu vuoden sisään...)
Hyvän kirjan merkki on mielestäni jonkinlainen kestävyys...no, tämän kyseisen luin joskus lukion ensimmäisellä ekan kerran. Silloin se kolahti aivan täysillä. Nykyään en varmaan osaisi ihastua yhtä ehdottomasti, mutta suosittelen silti:

Donna Tartt: The Secret History (Jumalat juhlivat öisin)

Homohahmo Francis on perin traaginen, ja Henry, ah, niin ihastuttavan intelligentti! Saman kirjailijan uusi teos ilmestyi viime jouluna....itse en ole vielä kyseistä nidosta kynsiini saanut. Jos joku vinkistäni innostuu niin lukisin mielelläni myös kommentteja...ja uuden teoksen läpikahlanneilta palautetta!

-Lauri-

-Lauri-
No voihan humalatila, allekirjoitinkin kahdesti, suokaa anteeksi.

-Lauri-
Omasta mielestäni loistavaa luettavaa on Stephen Kingin koko tuotanto. Tosin hänen otteensa tuntuu löystyneen viime vuosina, tyypillinen jaarittelu on lisääntynyt.

Mutta edelleenkin hän kuvaa erittäin mielenkiintoisella tavalla yleensä pienen kaupungin pienten ihmisten elämää joka sitten jollain tavalla muuttuu. Hyvänä esimerkkinä suosittelen lukemaan "Tarpeellista tavaraa (Needful things)"

Itse odottelen kovin jatkoa ja mahdollista päätöstä Dark Tower -sarjalle...
Robert Rodi´n tuotantoa suosittelen, löytyy mm. Fag hag, Closet case ja Drag queen, luultavasti vain engl. kielellä, mutt hauskaa ja helppoo. myös David Leavitt, Rick Whitaker, Edmund White.
ja äsken sain päätökseen Zadie Smithin Valkoiset hampaat, tosi hyvä, noin ei-homssukirjaksi.
Jean-M. Untinen-Auel, "Maan Lapset" kvintologia:

Luolakarhun Klaani (1980)
Hevosten Laakso (1982)
Mammutin Metsästäjät (1986)
Tasangon Vaeltajat (1990)
Luolien Suojatit (2002)

6. ja samalla viimeinen, vielä nimetön osa on tulossa 2004.
Lauriiiiiii, joko oot lukenu Tarttin uuden "The Little Friend"? Minä tilasin jenkeistä heti kun se ilmesty, ja luin sitten tietysti. Olisi todella mukava kuulla kommentteja muilta, se oli niin - erikoinen lukukokemus. Mutta varokaa paljastamasta juonta muille! Vaikka eihän siitä sitten oikein voi puhua ollenkaan... blääh.
Tartt ja Jumalat juhlivat öisin on tosiaan hieno, täytyypä taas muistaa etsiä tuo uusi. Yleensä kirjat joita kuvataan '..mielenkiintoisiksi' tms. ovat mielestäni hyviä :) Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi oli myös kiva.

Omista suosikkikirjailijoista täytyy mainita Kurt Vonnegut, mutta en nyt osaa ensimmäiseksi sanoa mistähän päin sitä olisi hyvä lähestyä... ehkäpä Titanin Seireenit olisi hyvä kirja aloittaa. Kissan kehto ja Äiti Yö ovat myös hienoja.

J.R.R. Tolkien ja englanninkielinen Silmarillion (ah!), Majgull Axelssonin Huhtikuun noita, Terry Pratchett (erityisesti Lords and Ladies, Reaper Man ja Hogfather) ja Neil Gaimanin kanssa tehty Hyviä Enteitä(Good Omens).

Patrick Süsskindin Parfyymi, Maarit Verronen (Pimeästä maasta, Älä kerro lautturille), H.P. Lovecraft, Michael Moorcock(Dancers at the End of Time -trilogia).

Äh, ei minulta pidä kysyä mitään mihin voi vastata näin laajalti, tuossa nyt joitain mitä pomppasi mieleen :)

-node
Jos fantasiasta pitää, tai vaikkei olisi tutustunutkaan, voin lämpimästi suositella George Martinin Song of Ice and Fire -sarjaa, ensimmäinen osa on nimeltään A Game of Thrones.

Fantasiassa joskus näkyy lesboja sivulauseessa (ja hekin ehkä useammin 'miehen puutteessa' kuin aidosti lesboja) mutta tässä näkyi harvinaisuus: ainakin kaksi homoparia. Heidät tuotiin vieläpä esille luontavana juonielementtinä, ei jonain pikkutuhmana lisukkeena. Oli ihan positiivinen yllätys ainakin minulle - jos joku tietää muuta fantsua jossa näin olisi, niin vinkkiä kehiin, kiitoksia. :-)

En suosittele kuitenkaan nuorille lukijoille, teksti on "keskiaikakuvaukseksi" melko realistista ja siten myös raakaa. Ei ole suomennettu, valitettavasti, mutta ehkä tuonkin vuoro tulee jos sarjan suosio jatkaa kasvuaan (nyt kolme osaa ulkona). Löytyy joistain kirjastoista, kirjakaupoissa ei ole näkynyt hyllyssä mutta tilaavat kyllä.
Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Burgess: A Clockwork Orange

Omat kestosuosikkini. Vaativat tietynlaista huumorintajua.
Pirkko Saisio: Pienin yhteinen jaettava & Vastavalo
Rosa Liksomin lyhytnovellikokoelmat
Petri Tamminen: Miehen ikävä
Markiisi de Sade: Justine & Juliette
Oscar Wilde: Teleny
Mikael Niemi: Populärmusik från Vittula
Erlend Loe: Fakta om Finland

noi nyt pomppas ekaks mieleen, niin ja sitten Täällä Pohjantähden alla
Fantasian ja sci-fin puolelta homoteemasta on tainnut eniten kirjoittaa Samuel R. Delany. Varsinkin 80-luvun alun Neveryona -sarjassa ollaan varsin suorasukaisia ja appendixeissä puhutaan 80-luvun alun aids-hysteriasta New Yorkissa homonäkökulmasta. Myös Delanyn muussa tuotannossa, kuten "Dhalgren" ja "Stars in my pocket like grains of sand" ja novellituotannossa homoteemat ovat avoimesti esillä ja osana juonikuviota. Ilman homoteemaakin on Delany yksi genren parhaimmista kirjoittajista.

Ursula K. LeGuinilla on myös homoteemat olleet esillä. Muistelisin semmosta scifi-kirjaa kuin Pimeyden vasen käsi. Eli onhan näitä.

Mitä George R. Martiniin tulee niin suosittelen lämpimästi. On (myös ilman näitä homopareja) yksi parhaimpia viimeaikoina lukemiani fantasiasarjoja.
Aila Tuomi: Kuolemanvoittoleikki
Armistead Maupin: Yön Kuuntelijat
Marguerite Yourcenar: Alexis
Viktor Pelevin: Omon ra
Pohl & Kornbluth: Avaruuden kauppamiehet

Näissä on Peleviniä lukuunottamatta enemmän tai vähemmän homoteemaa mukana. Pohl on scifiä, tavallaan myös Pelevin.