Anjovisreseptejä?

 • 1 / 11
 • Kotikokki
 • 4.6.2003 16:41
On iskenyt yhtäkkinen ihastus anjovikseen...!

Mutta enpä montaa reseptiä tiedä: Janssonin kiusaus, muna-anjovisleipä. pastakastike ja pizzan päälle.

Onko tiedossa muita? Ilolla kuulisin.. ;=)
Mites se nyt on tuon anjoviksen kanssa... onko sama kuin sardelli? Just kattelin tuolla kaupassa ja olipas sekavaa. Sardiini kai sentään on ihan eri juttu.

Oon katsellu noita brittiläisiä kokkausohjelmia (Alaston kokki, Kaksi lihavaa leidiä) ja niissä käytetään usein kalaa nimeltä "anchovy". Se on suomennettu sardelli. Mutta jossakin sanakirjassa taas anjovis = anchovy.

Kertokaapa kokit taikka piolookit että kuka on kuka.

Kai sitä käytetään joka tapauksessa lähinnä lisämakua antamaan eri ruuissa. Ruoissa. Miten se sanotaan...
 • 3 / 11
 • Public eye
 • 10.6.2003 13:34
Elintarvikevirastolta saksittua:
"Kalavalmisteista käytettävä nimistö on kirjavaa. Sardiini (Sardina pilchardus) ja sardelli (Engraulis encrasicholus) ovat eri lajeja. Molemmat ovat valtameren pienehköjä sillikaloja. Sardellia on satunnaisesti tavattu Suomenkin rannikolta. Anjovis on sardelli ruotsiksi.
Kilohaili (Sprattus sprattus) on pieni sillikala, joka on yleinen mm. Itämeressä. Kilohailista valmistetaan meillä ns. maustekalaa. Purkitettuja kilohailisäilykkeitä näkee kaupattavan anjovis-nimellä."

Toisin sanoen anjovis on ruotsinkielinen nimi sille kalalle, joka on suomeksi sardelli.
Ja suomessa taas anjovis tarkoittaa tietyllä tavalla säilöttyä/maustettua kalaa, joka voi olla vaikkapa kilohailia tai sardellia.

Anchovy taas on Websterin mukaan:
"any small, marine, herringlike fish of the family Engraulidae, esp. Engraulis encrasicholus, found in the Mediterranean Sea, often preserved in oil and used in salads, spreads, etc., or packaged in paste form".
Jos oikein himo iskee, kannattaa ostaa mieluummin iso "ravintolafile"-purkki kuin pieniä ja kalliita "anjovis"-säilykkeitä. Samaa tavaraa, vain halvemmalla ja isommassa pönikässä.
 • 6 / 11
 • Kalakauppias
 • 26.6.2003 21:14
Jos saisi hieman oikaista.
Sardelli on Välimeressä elävä pikkukala. Kun siitä tehdään säilyke, tuotteen nimi on anjovis. Anjoviksia voi ostaa suolattuina öljyyn tai pelkkään suolaan säilöttyinä.
Kilohailista tehty anjovis on sardellianjoviksen makeasti maustettu ruotsalainen jäljitelmä, jota en ainakaan minä voi käyttää Välimeren ruokiin. Janssonin kiusaukseen se sopii.

Olisi kiinnostavaa keskustella myös hummeri-sanan käytöstä Välimerellä. Siellähän ei hummeri elä, vaan langusti. Mutta kissa hyppäsi pöydälle ja haluaa kaiken huomioni itselleen. Ja haluaisi syödä langustia, hummeria ja tuoreita sardiineja.
 • 7 / 11
 • wlööövv
 • 27.6.2003 16:29
kiitoksia vain.... näillä Resepteillähän munkin kokkaamisestani tulee niiin paljon entistä yksinkertaisempaa....
 • 9 / 11
 • wlööövv
 • 29.6.2003 17:30
mä syön munkkini mieluiten suoraan upporasvasta otettuna ja sokerissa kieritettynä tai sitten kuumana jäätelön kanssa... en tosin anjoviksella kuorrutettuna...
Sitten on vielä hyvä muistaa, että buddhalaisessa munkissa on vähemmän karvoja kuin ortodoksissa. Katolilainen on herkkua keskitien kulkijoille. Kuumana siirapissa tai hunajassa kierittely lisää luonnollisesti nautintoa, eikä suklaakuorrutuskaan välttämättä heikennä lopputulosta. Anjovista, oli se sitten tehty sardellista, sardiinista tai kilohailista, välttäisin minäkin tässä yhteydessä.
hoblaa!!!! aletaanko tässä jo siis päästä (ei ylä- eikä alapäästä) jo keskustelun alun juurille( tai edes runkoon tai lehtiin)??? miten siis (ei hyväksi-)käyttää anjovista ruuanlaittoon? vai onko anjovista mahdollista syödä tuntematta itseään hyväksikäyttäjäksi? miten varmistua visukkaan iästä? onko jokaisen anjovista syövän(ei keuhko, kives ym...) hinsun sisällä (ei suussa, ei suolessa vaan sielussa) sittenkin pikku (sitähän kukaan ei halua) pedofiili...?