El Paísin pääkirjoitus homofobiasta

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Lassi Valve
  • 3

Espanjan suurimman päivälehden El Paísin pääkirjoitus 19.5.2013.

Homoavioliittojen tunnustaminen etenee. Brasilian päätettyä niiden laillistamisesta koko liittovaltion alueelle maan kansallisen oikeusneuvoston keskiviikkona tekemän päätöksen seurauksena 15 maapallon valtioista salli ne sen lisäksi, että laajat alueet Meksikossa ja Yhdysvalloissa tunnustavat ne. Tähän vielä pieneen kerhoon ovat puolentoista viimeisen vuoden aikana Etelä-Amerikan jättiläisen lisäksi liittyneet Tanska, Uusi Seelanti, Uruguay ja Ranska. Espanjassa, homoavioliitot hyväksyvien maiden joukossa eräs uranuurtajista (2005) perustuslakituomioistuin vahvisti homoliittojen lainmukaisuuden viime marraskuussa.

Homoseksuaalien ja transsukupuolisten alkukantainen ja järjenvastainen yhteiskunnallinen torjunta on kaikkea muuta kuin hävinnyt. Homoseksuaalisuus on kansainvälisen homojen, lesbojen, biseksuaalien ja transsukupuolisten järjestön (ILGA) mukaan laitonta 78 maassa (40 prosentissa maapallon maista). Joissakin maissa kuten Ugandassa tai Kamerunissa homojen jahtaaminen muuttuu pysyväksi simputukseksi päättyen pidätyksiin, pamputuksiin tai murhiin. Viidessä maassa – Mauritaniassa, Sudanissa, Saudi-Arabiassa Jemenissä ja Iranissa – ja eräillä Somalian ja Nigerian alueilla homosuhteita rangaistaan kuolemantuomioilla.

Homofobian ja transsukupuolisuuteen kohdistuvan suvaitsemattomuuden lopettaminen on välttämätöntä oikeudenmukaisuuden kannalta, mutta se vie aikansa. Jopa Euroopassa, jossa suvaitsevaisuus ja integraatio ovat korkealla tasolla, homot tuntevat syrjinnän jokapäiväisessä elämässä. Euroopan unionin ihmisoikeusviraston mukaan 47 % EU:n kansalaisista tuntee näin, ja 44 % kokee pilkkaa, alentavia kommentteja tai kielteistä käytöstä ympärillään.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ranskalaisten kampanjaa ”avioliitto kaikille” ovat tahranneet homofobiset ja jopa väkivaltaiset teot, mikä antaa kuvan siitä, miten helposti tällaiset yhteiskunnalliset saavutukset voidaan mitätöidä. Tämän takia demokraattisten instituutioiden on välttämätöntä ylläpitää painetta eri seksuaalisten suuntautumisten integroimiseksi ja kaikkien oikeuksien puolustamiseksi. Tässä taistelussa on aivan välttämätöntä jättää huomiotta eri uskontokuntien kaltaiset järjestöt, jotka yrittävät pakottaa yhteiskuntaan pelkkää kärsimystä synnyttäviä vanhentuneita ja julmia näkemyksiään.

El País (Espanja)

3 kommenttia

Suoraa puhetta Espanjassakin uskonnoista - toki uskontojen pahaa on Espanjassa koettu moneen otteeseen, jo inkvisition ajoista francon katolisen kataliin vuosikymmeniin asti.

Uskonnot ovat monesti samanlaisia, kuin mainokset, joissa mainostetaan tuotteen huonointa ominaisuutta hyväksi.
Ei mikään uskonto sinänsä tee ihmisestä pahaa.
Mutta ihminen kyllä kykenee tekemään uskonnosta kuin uskonnosta pahan - ja uskonnoton ihminen (jos täydellinen uskonnottomuus yleensä on mahdollista) kykenee pahaan siinä missä uskovainenkin.