Homovihamieliset viestit eivät kuulu vapaan mielipiteenilmaisun piiriin

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 23

Sekä Euroopassa että Kanadassa on annettu tuomioita homovihamielisistä lentolehtisistä. Homojen leimaaminen syntisiksi ja rikollisiksi ei kuulu mielipiteenvapauden piiriin. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on viime vuonna käsitellyt joulukuussa 2004 sattuneen tapauksen. Silloin neljä henkilöä jakoi ruotsalaisessa koulussa 100 lentolehtistä, ja näissä lentolehtisissä mm. leimattiin homoseksuaalisuus poikkeavaksi seksuaaliseksi suuntautumiseksi, joka vaikuttaa yhteiskunnan moraalia rapauttavasti. "Homo-lobbyn" väitettiin vähättelevän tai lakaisevan maton alle pedofiliaa. Lisäksi lehtisissä sanottiin, että homoseksuaalisuus on pääsyy AIDSille ja HIVille.


Neljä henkilöä joutui Bollnäsissä oikeuteen syytettynä vihanlietsomisesta kansallista tai etnistä ryhmää vastaan. Seurauksena oli vankeutta ja sakkoja. Etelä-Norrlandin hovioikeus kumosi tuomiot ja piti esitettyjä väitteitä mielipiteen vapauteen kuuluvina asioina. Asia nousi Ruotsissa Korkeimpaan oikeuteen saakka ja sieltä tuli tekijöille sakkoja 200-2000 euroa.

Syytetyt veivät asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). He vetosivat mielipiteenvapauteen (artikla 10) ja siihen, että asiasta ei ole erityistä lakia (artikla 7). Ihmisoikeustuomioistuin näki asian toisin. Ruotsalaisessa tuomiossa puututtiin mielipiteen ilmaisuun, mutta mielipiteen ilmaisuun kajoaminen on artikla 10 momentti 2:n mukaan sallittua, kun se perustuu lakiin ja päämääränä on demokraattisessa yhteiskunnassa muiden ihmisten hyvän maineen ja oikeuksien suojeleminen. Tästä näkökulmasta syytettyjen saama rangaistus oli oikein mitoitettu.

Ihmisoikeustuomioistuin totesi vielä, että syrjintä seksuaalisen suuntautumisen peusteella on yhtä vakavaa kuin rodun, alkuperän tai ihonvärin perusteella.

http://www.menschenrechte.ac.at/orig/12_1/Vejdeland

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Kanadasta on toinen tapaus. Vuosina 2001-2002 raamattuun tiukasti uskova katolilainen jakoi Saskatoonin ja Reginan kaupungeissa lentolehtisiä, joissa homoseksuaalisuus leimattiin synniksi. Valtion ihmisoikeuskomissio vei asian Kanadan Korkeimpaan oikeuteen ja henkilö tuomittiin 7500 Kanadan dollarin vahingonkorvaukseen kahdelle homomiehelle, mukaanluettuna oikeudenkäyntikulut. Syytetty puolustautui niin, ettei hän ketään tiettyä henkilöä väittänyt syntiseksi vaan homoseksuaalisuutta yleisesti. Yksittäisen henkilön yksityisyyttä ei loukattu, mutta synnistä on voitava yhteiskunnassa puhua yleisesti. Korkeimman oikeuden mukaan asia ei ole näin yksinkertainen. Kyse on sanallisesta vihasta. Se, joka syyttää homoseksuaalisuutta, leimaa automaattisesti kaikkia siihen ryhmään kuuluvia.

http://christiannews.net/2013/02/28/canadian-supreme-court-rules-biblical-speech-opposing-homosexual-behavior-is-a-hate-crime/


Näiden oikeustapausten valossa voisi tarkastella perussuomalaisen Hannu Siipolan kirjoittelua 12.3.2013. Teksti tiettävästi poistettiin Uudesta Suomesta, mutta ainakin osa näkyy Siipolan omalla kotisivulla. Otsikkona on: " Miksi homot ja lesbot haluavat adoptio-oikeuden". Siipolan ääneenajattelu menee näin:

" No siksi kun eivät voi tehdä omia lapsia. Väärin. Ei se niin mene. Jos he saavat adoptio-oikeuden he saavat adoptoida toisten synnyttämiä lapsia. Homot ja lesbot nimittäin kuuluvat siihen kummallisten seksuaalisten tapojen harrastajien joukkoon johon kuuluvat myös pedofiilit. Pedofiilit ovat niitä jotka haluavat harrastaa seksiä alaikäisten lasten kanssa. Nyt nämä homot ja lesbot ovat keksineet oivan keinon hankkia uhreja. Ne kasvattaakin niitä itse pikkulapsista alkaen. Sehän saattaa perskutarallaa jopa onnistua."

http://www.hannusiipola.fi/mita-on-kysytty


Kolme päivää sitten sanomalehti Kaleva haastatteli Siipolaa. Hän on edelleen sanojensa takana. Se, että Uusi Suomi poisti tekstin, on hänen mielestään sananvapauden loukkaamista.

Perussuomalaisten Oulun piirin puheenjohtaja Paula Juka kommentoi Kalevassa näin:

"”Eihän tällaisia saisi tuoda julkisuuteen, vaikka omassa mielessä niin ajattelisikin. Tottakai keskustelemme hänen kanssa, jotta tällaista ei enää tapahtuisi. Tämän yhden jutun takia emme piirinä rupea toimenpiteisiin. Siipola on pahoitellut kirjoitustaan Kiimingin perussuomalaisten puheenjohtajalle.”

http://www.kaleva.fi/uutiset/oulu/miksi-perussuomalaisten-jasen-rinnasti-homot-ja-pedofiilit/624145/

Vaikka Siipola on pahoitellut, teksti on edelleen hänen kotisivullaan. Siipola oli kuntavaaleissa perussuomalaisena ehdokkaana. Hän asuu Kiimingissä.

23 kommenttia

  • 1 / 23
  • Janne87
  • 17.3.2013, 20.57
Suomessa han on uskonnonvapaus eikö silloin kristityillä ole oikeus julistaa evankeliumia ja kertoa jumalan kanta vaikka homouteen..Suomessa sananvapauden rajoittaminen on mennyt liian pitkälle sensuuri on kansakunnan vihollinen numero yksi.
Näillä kirjoituksilla koetellan rajoja. Sanan- ja uskonnonvapaudellakin on rajansa. Tuo on ehtaa vihapuhetta. Jos ei muu auta, on rajat katsottava oikeudessa myöskin Suomessa.

Tämän kaltainen kirjoittelu on mielestäni yhteen ihmisryhmään kohdistettua vihapuhetta. Miksi he eivät käy samalla intensiteetillä esimerkiksi Raamatussa kiellettyä avion rikkomista vastaan. Miksi vain juuri homot ovat heidän kohteinaan?