Hihhulit aulailevat Brysselissä

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Lassi Valve
  • 2

Euroopan unionin pääkaupungissa homojen oikeuksien vastaiset aulailijat ovat kiinteässä yhteydessä Yhdysvaltain äärivanhoillisiin järjestöihin herättäen kysymyksen siitä, mistä rahat tulevat. Lobbaajat torjuvat kaikki väitteet siitä, että rahat tulisivat Rapakon takaa.

Yksi tällainen ryhmä on ”perhettä ja perusoikeuksia” puolustava European Dignity Watch (Euroopan arvokkuuden vahtikoira). Unionin läpinäkyväisyysrekisterin mukaan järjestön vuosibudjetti on 80.816 € - kaikki nimettöminä lahjoituksina. Se pauhaa aborttia, armonmurhaa ja ennen kaikkea homojen oikeuksia vastaan. Se syyttä Euroopan parlamenttia jäsenmaiden painostamisesta homoliittojen laillistamiseksi ja Euroopan komissiota homoille myötämielisen valokuvanäyttelyn isännöimisestä.

Järjestön nettisivuilla ei ole yhteystietoja. Se luettelee neljä hallituksen jäsentä, joista yhdellä – Sophia Kuby - on pääsy Euroopan parlamenttiin. Viides jäsen, italialainen perustuslakituomari Marta Cartabia mainitaan vain järjestön virallisissa pöytäkirjoissa. Sen puheenjohtaja Jorge Soley on tunnettu nimi vanhoillisessa European Christian-liikkeessä. Hän on perustanut vanhoillisen espanjalaisen Fundacion Burke-säätiön ja kuuluu Haagissa majapaikkaansa pitävän Center of European Renewal-järjestön hallitukseen.

Tämä järjestö on Hollannin rekisterihallinnon mukaan yleiseurooppalainen ”tukisäätiö”, jonka toimintoja ovat ”varojen hankinta ja luovutus” ja jonka päämääränä on ”länsimaisen sivistyksen edistäminen”. Järjestön hallituksen kuluu myös sen rahastonhoitaja Mark Henrie, Intercollegiate Studies Institute (ISI)-nimisen Yhdysvalloista kotoisin olevan vanhoillisen säätiön vanhempi varapuheenjohtaja.

ISI:llä on puolestaan vahvat siteen Yhdysvaltain suurimpaan ja vaikutusvaltaisimpaan uusvanhoilliseen säätiöön, Heritage Foundation, jonka liikemerkillä on näkyvä paikka Fundacion Burken kotisivulla. Se on saanut Euroopan parlamentin kansanedustajat (mepit) ja sateenkaariaktivistit uskomaan jenkkirahan antavan polttoainetta Brysselin homojen vastaisille aulailijoille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

ILGA-Europen, sateenkaariväestön oikeuksien puolesta taistelevan säätiön johtaja Evelyne Paradis toteaa: ”Epäilemme sitä. Emme kuitenkaan voi osoittaa mitään toteen, koska läpinäkyvyys on niin huono.”

Englantilainen keskustavasemmistoon kuuluva meppi ja parlamentin sateenkaariväestöä edustavan puoluerajojen ylittävän ryhmän puheenjohtajan Michael Cashmanin mielestä on hyvin huolestuttavaa, ettei järjestö paljasta rahoituksensa lähdettä. Hän totesi Euobserverille lähettämässään sähköpostiviestissä: ”Sen läheiset suhteet uusvanhoillisiin säätiöihin ei jätä sijaa epäilyksille sen olemassaolon oikeutuksesta: se halua tuoda kulttuurisodat Eurooppaan patavanhoillisen ohjelman kera.”

Solely puolestaan kieltää, että kumpikaan hänen järjestöistään pyörisi Yhdysvalloista tulevan rahan turvin. ”Olisimme iloisia siitä, mutta ei. Olemme ystäviä, tunnemme toisemme. Nautin oluen Mark Henrien kanssa tavatessamme Valloissa. Muttemme saa rahaa häneltä.” Hänen mukaansa European Dignity Watch saa rahaa monelta pieneltä, nimettömältä lahjoittajalta.

Heritage Foundation edustajan Matthew Streitin mukaan säätiö ei rahoita eurooppalaisia järjestöjä.

Kysymys rahoituksesta on melkein tiedotussota. Läpinäkyvyyttä vaativat aktivistit kuten David Miller englantilaisesta Spinwatch-painostusryhmästä väittävät, että vuosien saatossa ”miljoonia USA:n dollareita on valunut eurooppalaisiin vanhoillisiin järjestöihin”. Ryhmään liittyvällä sivulla Powerbase väitetään, että Heritage on pitkään näytellyt avainosaa tuettaessa vanhoillisia ja vasemmiston vastaisia aloitteita Euroopassa. Euroopan vanhoilliset, kuten Center of European renewal-järjestön entinen puheenjohtaja sanoo sellaisia väitteitä ”pötypuheeksi”. Hänen mukaansa ”tätä ei tapahdu. Amerikkalaiset eivät ole kiinnostuneet Euroopasta. He pitävät sitä menetettynä”.

Eräs aulaaja, joka ei jätä epäilyksen siementäkään, mitä tulee hänen rahavirtoihinsa, on wieniläinen Roger Kiska, Alliance Defens Fund-säätiön edustaja unionissa. Säätiö on Yhdysvalloista kotoisin oleva lakimiesten verkosto, joka ”puolustaa oikeutta kuulla ja puhua Totuus”. Hän lisäsi, ettei järjestö saa kaikkia rahojaan USA:sta.

Järjestö – joka uskoo homoseksuaalien oikeusohjelman olevan suurin uhka uskonnonvapaudelle – on Kiskan mukaan enimmäkseen omistautunut käräjöinnille, mutta harrastaa myös hieman asianajotoimintaa. Eräs hänen ”voitoistaan” on Euroopan unionin syrjinnän vastainen lakiehdotus, jota eräät jäsenmaat edelleen jarruttavat. Hänen asianajotoimintansa on saattanut saada sysäyksen eteenpäin huhtikuussa, kun hänet valittiin yhdessä ILGA-Europen Evelyne Paradisin ja neljän muun kansalaisjärjestöjen edustajan kanssa Euroopan unionin perusoikeusviraston siviiliyhteiskunnan neuvoa-antavaan lautakuntaan.

Euroobserver

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • ohikulkija
  • 26.7.2012, 15.45
Mitähän jutun otsikolla halutaankaan sanoa?
  • 2 / 2
  • Vieno
  • 30.7.2012, 11.18
Oliskohan jotain siitä, että äärikristityt lobbaavat (=aulailevat) Brysselissä ja yrittävät saada omia MEP:pejä (EU parlamentin jäseniä) käännytettyä omien intressiensä ajajiksi? Siellä ne jakavat "informaatiotaan" samaan tapaan kuin tupakka- ja kemikaalifirmat sun muut oman asiansa edistämistä haluavat.