Tampereella pohditaan: unohtuiko tasa-arvoinen avioliittolaki 1

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

Harva lakialoite on saanut sellaista julkisuutta kuin lakialoite tasa-arvoiseksi avioliittolaiksi. Sitä on valmistellut eduskunnassa kansanedustajien ryhmä, johon kuuluu kansanedustajia eri puolueista. Ryhmän puheenjohtajana on ollut kokoomuslainen Lasse Männistö.

Vaalikonevastausten perusteella mm. Helsingin Sanomat laski lakia kannattavat. Myönteisesti suhtautuvia oli yli puolet kansanedustajista. Kuitenkin melkoinen osa näistä kannattajista on kieltäytynyt allekirjoittamasta lakialoitetta. Jotkut heistä sanovat, että äänestetään lain puolesta, jos lakialoite pääsee suureen saliin saakka.

Mitä lakialoitteelle tapahtuu? Työväen museon Werstaan auditoriossa on tänä iltana koolla viiden puhujan paneeli, mukana mm. kaksi kansanedustajaa. Kohta arvioidaan lakialoitteen kohtaloa. Tilaisuuden on järjestänyt Tampereen Seudun Vihreät Naiset, Tampereen Vihreät ja Pirkanmaan Seta.

*****
Kansanedustaja Oras Tynkkynen kertoi, että lakialoite tulee lähetekeskusteluun helmikuun viimeisenä päivänä. Sen jälkeen se lähtee lakivaliokuntaan. Entä sitten? Se joko tyssää tai sen etenemistä hidastetaan. Olisi myös mahdollista perustaa erityisvaliokunta asian selvittelyyn. Olisi demokraattista, että asia etenisi, sanoi Tynkkynen.

Audio
Keskustelun avauksena jokainen panelisti esitti lyhyen aloituspuheenvuoron. Ensin rovasti ja kirjailija Hilkka Olkinuora, sitten Suomen Amnestysta Pia Puu Oksanen ja SETA ry:n puheenjohtaja Outi Hannula.
Audio
Seuraavana aloituspuheenvuoronsa esittivät Pirkanmaan Setan hengellisen ryhmän vetäjä Riku Karppinen sekä kansanedustaja, ent. oikeusministeri Tuija Brax.
Audio
Viimeinen alkupuheenvuoro: Oras Tynkkynen. Hän kertoo, miten lakialoite nyt etenee lakivaliokuntaan ja mitä sitten tapahtuu. Sen jälkeen Oras Tynkkynen loppupuheenvuorossaan kertoo, miten jokainen meistä voisi vaikuttaa asian etenemiseen. Käytännön vinkkejä.
Audio

Lisää keskustelun teemoja huomenna tiistaina täällä ranneliikkeessä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

4 kommenttia

Tilaisuus oli onnistunut, asiantuntijakaarti oli perillä kaikista asioista ja huumorintajuakin riitti. Siitä myöhemmin.

Tasa-arvoisen avioliittolain seuraava haaste on lakivaliokunta.

Puoltajia 7:

Suna Kymäläinen, sd
Antti Lindtman, sd
Johanna Ojala-Niemelä, sd
Aino-Kaisa Pekonen, vas
Jaana Pelkonen, kok
Kristiina Salonen, sd
Jani Toivola, vihr

Vastustajia 10:

Anne Holmlund, kok
Lars Erik Gästgivars, r
James Hirvisaari, ps
Johanna Jurva, ps
Markku Mäntymaa, kok
Arto Pirttilahti, kesk
Kari Tolvanen, kok
Ari Torniainen, kesk
Kaj Turunen, ps
Peter Östman, kd

Valiokunnan enemmistön on puollettava lakialoitetta, jotta se saadaan ison salin käsittelyyn. Nyt siis täytyisi saada lisää puoltajia lakivaliokunnan jäsenistä.

Mikäli homma ei onnistu lakivaliokunnassa, voi yrittää Kokoomuksen ja Sdp:n avulla tai perustaa oma valiokunta asiaa ajamaan.

Mikäli nekään eivät onnistu, 50 000 nimeä kansalaisaloitteeseen. Lain mukaan eduskunnan on se käsiteltävä.
Ehdotettiin nimienkeräyksen aloittamista täältä. Joka 4. tamperelainen raapustaa puumerkkinsä, niin asia etenee.
---
Tämä on siis meikäläisen käsitys tilanteesta. Korjatkaa, jos olen väärässä.
vaeltaja2006:n tekstiin sen verran tarkennusta, että Helsingin Sanomat laski Ylen vaalikoneessa "samoja oikeuksia homopareille ja lesbopareille heteropareihin verrattuna" kannattavat kannattamaan yhteistä avioliittolakia, mitä Ylen vaalikoneessa ei suoraan kysytty - mikä siis ei sanatarkasti tarkoita kaikkien kansanedustajien päässä samaa, vaan voi myös tarkoittaa edelleen kahta erillistä lakia, joilla kuitenkin olisi samat oikeudet, paitsi erottelu eri "aviokasteihin".

Itse toki kannatan vain yhtä avioliittolakia kaikille, samoin kun tutkimusten mukaan myös suurin osa suomalaisista, mutta Eduskuntaan valituilla kannatus ei siis olekaan ihan samanlainen.

Nykyisellä eduskunnalla yhtä yhteistä avioliittolakia siis tuksin saadaan, joten ainoat tiet tasa-arvon edistämiseksi ovat odottaa seuraaviin eduskuntavaaleihin tai sitten tuo kansalaisaloitteen mahdollisuuden käyttämisen yrittäminen. Tosin sekin voi sitten kilpistyä nykyisen Eduskunnan jäsenten asenneilmastoon yhteistä avioliittolakia kohtaan.

Kommenttia muokattu: 13.02.2012 klo 21:28