Lemmenlukko

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 3

Suomeenkin on muutaman viime vuoden aikana rantautunut tapa tunnustaa molemminpuolinen ikuinen rakkaus kaivertamalla tai muuten merkitsemällä etunimet riippulukkoon, kiinnittämällä lukko sillankaiteeseen ja heittämällä avain veteen sillan alle. Nimien lisäksi lukkoon kaiverretaan usein päivämäärä ja sydämiä.

Lemmenlukko tai rakkauslukko jää muistoksi yhteisestä hetkestä ja se on paikallaan myös muiden ihasteltavana - eikä lukko kysy erikseen kiinnittäjiensä sukupuolia tai suuntautumista. Toki nimistä voi yleensä päätellä, onko lukko hetero- vai homoparin kiinnittämä.

Lemmenlukot ovat olleet tuttuja ainakin Etelä- ja Keski-Euroopassa, Baltiassa ja Aasiassa, joista ne ovat levinneet tännekin. Lukkoperinteen arvellaan alkaneen Unkarin Pecsistä, jossa rakastavaiset ripustivat lukkoja kaupungin porttiin jo vuosikymmeniä sitten. Myös Italian Firenzessä lukkoperinne on ollut vahva, mutta siellä Ponte Vecchio -siltaan ei saa enää kiinnittää lukkoja.

Lemmenlukkoja näkee nykyisin myös kaikkialla ympäri Suomen Hangosta Utsjoelle.

Tänä keväänä Helsingin Katajanokalle keskustasta johtava kevyen liikenteen silta nimettiin Rakkauden sillaksi ja lukot toivotetaan sinne tervetulleeksi. Myös Helsingin Vanhankaupunginkosken ylittävän sillan kaiteeseen on kiinnitetty ikuista rakkautta kuvaavia lukkoja. Tampereella lukkoja on kiinnitetty ainakin Tammerkosken patosiltaan, Laukonsiltaan sekä Verkatehtaan alavoimalan kävelysillalle. Kuopiossa lemmenlukkoja näkee Keilankannan ja Rönön silloissa, Oulussa Patosillalla, Kouvolassa Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen riippusillalla - ja yksittäisiä lukkoja ja lukkoryppäitäkin sopivissa paikoissa muuallakin ympäri maata.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Monen kaupungin teknisistä asioista vastaavat viranomaiset ovat välillä katselleet lukkoja myös nenänvartta pitkin. Totta on, että lukko saattaa edistää sillankaiteen ruostumista. On kuulunut kaupungin virkamiehistön suunnalta kuitenkin myös valittelua runsaan lukkomäärän "kaupunkikuvaa rumentavasta vaikutuksesta". Kuitenkin yleensä lukkoihin suhtaudutaan virkamiesportaassakin melko myönteisesti. Kauniiksi koetulla perinteellä nähdään myös kaupunkikuvaa inhimillistävä vaikutus.

Lemmenlukko-perinne tuntuu myös bisnesnenissä. On (postimyynti)yrityksiä, jotka myyvät erityisesti tällaiseen tarkoitukseen tehtyjä sydämen muotoisia lukkoja. Samalla voi tilata nimetkin kaiverrettuina. Joissain paikoissa lukkoja myydään myös ilman avaimia, jolloin paikalleen loksautettua lukkoa ei enää saa auki. Silloin tietysti rituaalista jää uupumaan avaimen heittäminen veteen.

Jos liitto lujasta lukosta huolimatta hajoaa, saa lukon sillankaiteesta pois vain työkaluilla tai sukeltamalla avain veden pohjasta.

Lemmenlukkoja sillankaiteessa Tampereella

3 kommenttia

Tampereen Patosillan lemmenlukkoja oli mystisesti kadonnut hiljan suurehko määrä. Kävi ilmi, että taiteilijaryhmä oli käynyt riistämässä irti voimatongeilla pariskuntien jättämiä lukkoja taideteosta varten.

Minusta erittäin halju temppu. Osaavatkohan tempun tekijät hävetä?

http://ranneliike.net/blogi.php?nick=smo&comments=25010