Pride 2005 Tampere -kuvagalleria

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • (päivitetty )
  • Sami MollgrenTeksti ja kuvat: Sami Mollgren

Suomen Pride 2005 järjestettiin Tampereella 7. - 10. heinäkuuta teemalla "Onks noi niitä?!" Idea teemaan on kummunnut seksuaalivähemmistöjen saamasta lisääntyvästä medianäkyvyydestä, sen hyvistä ja huonoista puolista. Samalla kysyttiin, onko tavallisuus sopivaa vähemmistökansalaiselle.Nelipäiväiseen tapahtumaan mahtui ohjelmaa moneen makuun taidenäyttelyistä ja hengellisistä tilaisuuksista bilettämiseen ja vakavistakin keskustelupaneeleista glbt-teemaisiin filminäytöksiin. Tapahtumissa vieraili paikallisten lisäksi väkeä muualtakin Suomesta, kuten myös ulkomailta.Priden yhteydessä aukesi myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiasta kertova näyttely Vaarin paketti ja sateenkaarinappi.


Suuri osa tilaisuuksista järjestettiin Suomen vanhimmassa homobaarissa, Tampereen Mixeissä.

Pride-paraati


Puolilta päivin startannut Hämeenpuistosta Tullinaukiolle kulkenut paraativäki sai rusketusta oikein toden teolla. Sateenkaarikansan suosikkihittejä soittaneen auton ja ison sateenkaarilipun johdattamana vähintään 200 iloista osallistujaa kantoi sateenkaarilippuja, ilmapalloja, banderolleja ja kylttejä. Kadun varsilla tamperelaiset jäivät seuraamaan värikästä kulkuetta.Väitteet hämäläisestä hitaudesta joudutaan muuten hautaamaan, sillä kulkueen vauhti oli niin kova, että sopivaa kuvauspaikkaa etsiessä joutui oikein juoksemaan, että pysyi kulkueen edellä...


Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu
Toritapahtuma


Kulkue ehti tullinaukiolle puoli yhden aikaan, jonka jälkeen olikin mukava nautiskella hetki virvokkeita, tapailla tuttuja ja tutustua torin reunalla sijainneen teltan tarjontaan. Myytävänä oli limua, kahvia, pullaa, t-paitoja, rannekoruja ja paljon muuta.

Virallisen ohjelman aluksi tapahtuman suojelija, europarlamentaarikko Satu Hassi piti puheen, jossa hän kertoi ihmisoikeuksien kehittämisestä EU:n sisällä ja myös siitä, miten EU voi toiminnallaan parantaa lainsäädäntöä myös EU:n jäseneksi haluavissa maissa. Esimerkiksi Hassi otti Turkin, jossa lainsäädäntöä on parannettu.Hassi piti myös tärkeänä ruohonjuuritason toimintaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta tehtävässä työssä. Hän sanoi mielipiteenään, että Suomessa pitäisi sallia täysimittaisesti samaa sukupuolta olevien avioliitot.Tampereen Seta ry:n puheenjohtaja Sisko Markkula toivotti kaikki tervetulleeksi toritapahtumaan Tullinaukiolle. Kaikkiaan Tullinaukiolla oli väkeä arviolta vähintään 300. Sää suosi, kun aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja lämpö oli hellelukemissa.Pride järjestettiin Tampereella nyt ensimmäistä kertaa. Suomessa Pride on järjestetty vuodesta 2000 lähtien ja se jatkaa aiempaa Vapautuspäivien perinnettä, joita puolestaan on järjestetty 1970-luvun puolivälistä lähtien.» lisää luettavaa priden historiasta

Taiteellisemmasta - ja viihteellisemmästä ohjelmasta vastasi vuoden 2004 Suomen drag queen Miss Divet.


Valtakunnallisen Setan puheenjohtaja Tiia Aarnipuu piti perinteiseen tapaan puheen, jossa käsiteltiin sateenkaarikansalle tärkeitä teemoja, kuten syrjintää, joka on suuri ongelma vielä niin meillä kuin muuallakin.Puheen yhteydessä jaettiin Kunniarotta kirjailija-kouluttaja Tommy Hellstenille, joka yhä vielä lisää ennakkoluuloja patologisoimalla homoseksuaalisuuden pari vuotta sitten ilmestyneessä kirjassaan "Tietäjän silmin". Hän kuvaa homoseksuaalisuutta ongelmana, johon pitäisi hakea apua. Samalla hän kuittaa vuosikymmenten tasa-arvotyön tarkoitushakuiseksi trendin perässä juoksemiseksi ja poliittisten irtopisteiden keräämiseksi. Lisäksi Tommy Hellsten pitää loogisena ja mahdollisena ajatusta, että seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän kieltoa voi seurata lapsiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan yhteiskunnallinen hyväksyminen. Setan mukaan Hellstenin käsitys homoseksuaalisuudesta on vanhentunut, loukkaava ja eurooppalaisen lainsäädännön hengen vastainen.Asiallisen tiedon omenan saivat lastenkirurgi Mika Venhola ja potilasoikeusaktivisti Terhi Viikki työstään intersukupuolisten ihmisten hyvinvoinnin ja ihmisoikeuksien edistämiseksi. He ovat toimineet vahvasti sen puolesta, että intersukupuolisilla lapsilla olisi oikeus saada olla joutumatta leikatuksi mielivaltaisesti valittuun sukupuoleen jo lapsena. Intersukupuolisella ihmisellä on sekä naisen että miehen fyysisiä sukupuolisia ominaisuuksia.Toritapahtuman päätteeksi laulettiin näyttelijä Sami Hintsanen kanssa yhdessä Paula Koivuniemen tutuksi tekemä kappale "Aikuinen nainen".Toritapahtuman juonsi näyttelijä Tiina Lymi.Toritapahtuman virallisen ohjelman päätyttyä oli aikaa jäädä vielä tuttujen kanssa torille tai vilahtaa torin laidan terasseille. Iltapäivän ja illan ohjelma jatkui mm. ruotsinkielisten tapaamisella, iltapäivätansseilla, nuortenbileillä ja Seta-veteraanien tapaamisella.Illalla Tullikamarin Pakkahuoneella järjestetty pääjuhla kruunasi Tampereen Priden lauantaipäivän. Sunnuntaina luvassa oli vielä mm. piknik.

Tullinaukiolle kokoontui arviolta vähintään 300 ihmistä.

» Keskustelua koko pride-tapahtumasta


» Keskustelua priden pääjuhlasta

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!