Amsterdam Pride 2004

  • Artikkeli
  • Tapahtumaraportit
  • Sami Mollgren


HB ja kirjoittaja Amsterdamissa Herengrachtin rannalla
Vuonna 2004 Grachtenparade, eli "Kanavaparaati" järjestettiin yhdeksättä kertaa. Lauantaina 7. elokuuta 2004 iltapäivällä vesillä oli lähes parin sadan isomman tai pienemmän aluksen "laivue" - ja musiikki soi kovalla.

Tuhansien ja taas tuhansien katselijoiden kerääntyminen "Prinsengracht" -kanavan silloille ja laidoille katsomaan aluksia ja niiden näyttävästi pukeutuneita matkassaolijoita, on aika hulppea näky. Amsterdamin vuosittaisista tapahtumista tapahtuma on kolmanneksi suurin, ja kaikkiaan osallistujia oli noin 250 000 ihmisen verran. Suurempia ovat vain Kuningattarenpäivä ja kulttuuritapahtuma 'Uitmarkt/Sail'. Lisäksi suuri osa paikallisistakin tuntui osallistuvan pride-tapahtumiin tavalla tai toisella. Ja shoppailureissulla kaupassa saattoi saada toivotukseksi "Happy Pride!".


Alukset olivat erilaisten yritysten ja yhteisöjen järjestämiä - ja enemmän tai vähemmän mainosviestin välittäjiä. Mukana oli erilaisia viihdepalveluja, lehtiä, homojärjestöjä, poliisit ja palokuntakin. Yleisö sai äänestää suosikkinsa aluksista. Alla voittajat pienten ja isojen veneiden sarjasta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Bileitä...

Pride-tapahtuman aikaan iltaisin puistojuhlia oli puoleen yöhön asti, johon asti kaupunki oli antanut luvan. Sen jälkeen täyttyivät homokatujen baarit - ja ne homobaarien edessä olevat kadut iloisista juhlijoista.

- Amsterdamin pride 2005

Suvaitsevainen Hollanti

Hollanti (tai Alankomaat) on homoja kohtaan varmaankin yksi maailman suvaitsevaisimmista maista. Vaikka aikaa oli vain muutama päivä, niin silti aistin siitä yhteiskunnassa jotain erikoista. Jotain sellaista, että jokaisella on oikeus olla mitä on ja että on normaalia olla homo. Toki sielläkin varmasti on tahoja, joille homous ei ole ok, mutta yhteiskunta ja "tavallinen tallaaja" suhtautuu niin, että homous on ihan normaali asia.

Varmaankin yhtenä asiana se, että hollannissa natsimiehitystä lukuunottamatta homous ei ole ollut rikollista pariin sataan vuoteen, vaikuttaa hollantilaisten suvaitsevaisuuteen. Ei ole ollut mitään "vanhoja arvoja" mihin ankkuroida homovihaansa, toisin kuin meillä. Lisäksi Hollannissa on julkisuudessakin ollut julkihomoja iät ajat.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!