Kaapista ulos -päivä - Coming Out day

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • Sami Mollgren
  • 2

11. lokakuuta etenkin USA:ssa, mutta myös muualla länsimaissa vietettävä ´Coming Out Day´ on päivä, jolloin voi ´paljastaa´ julkisesti seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuolivähemmistöön kuulumisensa esimerkiksi kantamalla pinkkiä kolmiota, sateenkaaripinssiä tai -kaulanauhaa - tai esimerkiksi vartavasten sopivalla viestillä varustettuun t-paitaan pukeutuneena.

Moni kokee ennakkoluulojen vuoksi homo- ja biseksuaalisuuden yhä alempiarvoisena seksuaalisena suuntautumisena kuin heteroseksuaalisuuden. Etenkin uskonnollisissa piireissä asia saatetaan tuomita jyrkästikin. Moni pelkää syrjintää, ihmissuhteiden katkemista ja jopa väkivaltaa. Jotkut kokevat torjunnan vuoksi ei-heteron suuntautumisensa jollain tavoin häpeälliseksi. Samoin sukupuolivähemmistöön kuuluminen herättää usein torjuntaa.

Moni seksuaalivähemmistöihin kuuluva kätkee suuntautumisensa ja sukupuolivähemmistöön kuuluva oman identiteettinsä, koska tuntee asian olevan sellainen, josta on paras vaieta - syystä tai toisesta. Puhutaan kaapissa olemisesta. Kun joku lakkaa piilottelemasta vähemmistöön kuulumistaan, puhutaan kaapista tulemisesta, englanniksi samaa tarkoittaa "coming out".

Usein kaapista tulo on pitkä ja joillekin rankkakin prosessi; siihen liittyy mm. itsensä hyväksyminen sellaisena kuin on. Sukulaiset, ystävät ja muut viiteryhmät eivät aina tee ulostuloa helpoksi. Toisaalta moni pelkää ulostuloa aivan turhaan.

Yleisesti tiedossa olevan kaapistatulopäivän voi ajatella madaltavan kynnystä, jonka yli astua. Ainakin merkkipäivän olemassaolo voi muistuttaa ajattelemaan asiaa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

National Coming Out Day järjestettiin ensi kertaa USA:ssa 1988. Täsmälleen vuotta aiemmin oli Washington D.C.ssä järjestetty massiivinen tapahtuma, jossa vaadittiin tasa-arvoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Nykyisin "Kaapista ulos" -teemaisen päivän vietto on levinnyt moniin muihinkin maailman maihin.

Wikipedia: National Coming Out Day
Kaappi

2 kommenttia

  • 1 / 2
  • arkadas
  • 4.10.2009, 22.15
Tarvinneeko näitä kaikkia kopioida maailmalta... Johan tässä kalenteri on muutenkin täynnä kaikenlaista ylimääräistä tapahtumapäivää muutoinkin...